Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Μειώσεις μισθών 10-38% στη "Nestle"-Κάλεσμα του Συνδικάτου στους εργαζόμενους

Τη μείωση μισθών από 10 - 38% με την εξαναγκαστική υπογραφή ατομικών συμβάσεων, επιβάλλει από χθες η εργοδοσία της «Nestle», ξεκινώντας από το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο και στη συνέχεια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους στις αποθήκες του Ασπροπύργου. Αυτό καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, τονίζοντας ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα πως όποια κυβέρνηση και να έχουμε, οι βιομήχανοι θα είναι εδώ, η εκμετάλλευση θα συνεχίζεται, όπως και το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Τροφίμων και του Συνδικάτου έκανε άμεση παράσταση διαμαρτυρίας χτες Δευτέρα 9/2 στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν, να μην υπογράψουν τις μειώσεις μισθών και προειδοποιώντας την εργοδοσία να σταματήσει άμεσα τα αντεργατικά μέτρα.

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση την Κυριακή 15/2 στις 11.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους.


Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρει:

«Η "ΝΕΣΤΛΕ" ήταν μία από τις 11 πολυεθνικές που στη συνάντηση που είχαν τον Μάρτη 2013 με την τότε κυβέρνηση είχαν ζητήσει τη μείωση μισθών, ώστε να προχωρήσουν σε "επενδύσεις". Η επίθεση λοιπόν ενάντια στους εργαζόμενους της "ΝΕΣΤΛΕ ΕΛΛΑΣ" συνεχίζεται αμείωτη και με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μάλιστα προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά ότι τα αντεργατικά μέτρα θα έχουν και συνέχεια.

Η "ιστορία" της "ΝΕΣΤΛΕ" άλλωστε το επιβεβαιώνει:

Εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία εργατών παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν βιβλιάριο ασθενείας και να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Απόλυση καθαριστριών και εργαζομένων στη διανομή ψυγείων και επαναπρόσληψη από εργολάβο με τα μισά λεφτά!

Εκβιαστικά στέλνει για δουλειά-λάστιχο (αλλιώς απολύει) μόνιμους από τον Ταύρο - παγωτό στα Οινόφυτα - καφές, χωρίς να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Διακοπή συμβολαίων με πολλούς αντιπρόσωπους-διανομείς παγωτού και στους υπόλοιπους που παρέμειναν "ψαλίδισε" το ποσοστό κέρδους τους.

Η "ΝΕΣΤΛΕ" είναι η Νο1 εταιρεία τροφίμων παγκόσμια με πωλήσεις το 2013 πάνω από 75,6 δισ. ευρώ παγκόσμια (όσο το 40% ΑΕΠ της Ελλάδας...), με καθαρά κέρδη 32,67 εκατ. ευρώ (!) στην Ελλάδα τη διετία 2011-2012. Για να πετύχει την κερδοφορία αυτή προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, δουλειά για λίγους μήνες το χρόνο και πολλές από αυτές σε θέσεις μαθητείας, δηλαδή με μισθούς ψίχουλα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλοι χορτάσαμε αυτές τις μέρες από εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, στην Ευρώπη, στα σαλόνια, στη Βουλή και στις πλατείες. Όμως η ζωή για τον εργάτη μέσα στο εργοστάσιο παραμένει όχι μόνο ίδια αλλά και χειρότερη, επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρύση "τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κούφιες και υποκριτικές υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Οι ατομικές συμβάσεις υπό την απειλή της απόλυσης στη "ΝΕΣΤΛΕ" αποδεικνύει τι μας περιμένει, ότι οι ατομικές συμβάσεις θα είναι ο κανόνας, ότι το περίφημο 751 ευρώ σημαίνει ότι και οι μεγαλύτεροι μισθοί θα διαμορφωθούν με βάση αυτό, δηλαδή θα μειωθούν.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια και χώρους της "ΝΕΣΤΛΕ" σε όλη τη χώρα, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση αντίδραση σε περίπτωση που οι μειώσεις επεκταθούν παντού.

Καλούμε τους εργαζόμενους της "ΝΕΣΤΛΕ" να μην δεχτούν τις μειώσεις στους μισθούς και τις ατομικές συμβάσεις. Ακόμα και οι συνάδελφοι που υπέγραψαν κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και εκβιασμών, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και να πάρουν πίσω την υπογραφή τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να οργανώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα, να μην δεχτούν τα ψίχουλα.

Να παλέψουμε για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και η λαϊκή αξιοπρέπεια, μόνο μέσα από το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα μπορούν να κατακτηθούν».

4 σχόλια:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=YRgJlTH280w
  Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ

  O ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ακούει από τα ακουστικά του την μετάφραση...

  https://www.youtube.com/watch?v=TpifABrakcs
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

  Ο χρυσαυγήτης κουνάει χαρτί να διώξει τις μύγες που μαζεύτηκαν γύρω του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κυβέρνηση ευθύνεται για τα αντεργατικά μέτρα, (μειώσεις, απολύσεις), επειδή οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ασάφεια των διακηρύξεών της σχετικά, π.χ. με την επαναφορά στον κατώτατο μισθό, και σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους για την περίπτωση που τυχόν η κυβέρνηση λάβει τέτοια μέτρα, (εμείς το ξέρουμε ότι δεν πρόκειται αλλά οι εργοδότες πάντα φοβούνται). Έτσι οι εργαζόμενοι μένουν στην πραγματικότητα απροστάτευτοι στις επιλογές των εργοδοτών, την ώρα που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο παρά μεγαλόστομες διακηρύξεις που δεν πρόκειται να υλοποιήσει. Έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη ΑΜΕΣΑ η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το τί ακριβώς πρόκειται να πράξει, επειδή αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕΤΡΑ, απλώς και μόνο γιατί φοβούνται. Αν τελικά δεν ληφθούν τα φιλεργατικά μέτρα, (που σίγουρα δεν θα ληφθούν), οι μειώσεις βέβαια θα παραμείνουν, δεν θα τις πάρουν οι εργοδότες πίσω. Δεν πρόκειται όμως η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, επειδή η ασάφεια και η θολούρα είναι το μοναδικό της εργαλείο, για να τα έχει καλά με όλους. Και έτσι μονά ζυγά οι εργαζόμενοι την πληρώνουν. Γιάννης Ν.
  (ΥΓ έβαλα το ίδιο περίπου σχόλιο και στην άλλη ανάρτηση, επειδή το θεωρώ προσωπικά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ). Θα γίνει σφαγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαράδεκτοι και άθλιοι κομμουνιστές!! Πώς τολμάτε να διαταράσσετε την εθνική ομοψυχία για την αναστολή του 30% του μνημονίου και να μας ενοχλείτε με τέτοια ασήμαντα ζητήματα; Άκου εκεί αγώνας και επαγρύπνηση!! 10΄ να ασχοληθεί ο Σκουρλέτης και λύθηκε. Άντε παλιοκομμούνια με ταράξετε πάνω στο δελτίο των 9!!

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η αιτιολόγηση τους (εκτος τα γενικα κ γνωστα περι κρισης, ανταγωνιστικότητας κ πτωσης του τζιρου για το παγωτο) ηταν ότι παιρνουμε παραπανω απ τις προβλεψεις της Σ.Σ.Ε. Θοδωρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή