Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Κεφάλαιο 1, Άρθρο 4

ΑΡΘΡΟ 4
Σε συνθήκες απαγορεύσεων της δράσης του Κόμματος, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός εφαρμόζεται με μορφές που διασφαλίζουν τη συνέχιση της ενιαίας καθοδήγησης και δράσης του.
Οι Θέσεις της ΚΕ για το 190 Συνέδριο του ΚΚΕ

Ιδού τι απάντησε για την περίπτωση του άρθρου 4 του σχεδίου του καταστατικού: «θα ήταν περίεργο το ΚΚΕ κι αν θέλεις ήταν και έλλειψη στο καταστατικό μας, να μην έχει πρόνοια για τέτοιες περιπτώσεις. Πολύ περισσότερο που στην Ευρώπη υπάρχουν ΚΚ που είναι παράνομα, υπάρχουν ΚΚ που ενώ ήταν νόμιμα γίναν παράνομα. Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα έχει γίνει πολλές φορές λόγος για τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας του ΚΚΕ, τη στιγμή που στο αστικό πολιτικό σύστημα γίνεται στροφή προς όλο και μεγαλύτερη αντίδραση. Πολύ περισσότερο που εξισώνεται ο φασισμός με τον κομμουνισμό και είναι επίσημη κρατική ιδεολογία. Πρέπει να έχεις και μία τέτοια πρόνοια. Και σ' αυτή την περίπτωση έχεις ένα άρθρο που λες ότι πρέπει να προσαρμοστεί ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός σε τέτοιες συνθήκες.

Οι εξελίξεις όλες είναι πιθανές και να έχεις ένα εργατικό λαϊκό ποτάμι και ένα φούντωμα του κινήματος και γρήγορες αλλαγές, αλλά μπορεί να έχεις να αντιμετωπίσεις και βάρβαρα μέτρα.

Αλλά να ξέρετε, το ΚΚΕ δεν δέχεται τον εαυτό του παράνομο. Καταλάβατε τι λέω; Το ΚΚΕ θα υπάρχει σε οποιασδήποτε συνθήκες μέσα στην Ελλάδα. Το 1958 δεν το επαναλαμβάνουμε».
Συνέντευξη της τότε ΓΓ, Αλ. Παπαρήγα, "Το Βήμα", 14/12/2012

3 σχόλια:

 1. Αυτό το τελευταίο τους κάθεται στον λαιμό, γιατί ξέρουν ότι αφού δεν διαλύθηκε τότε και μετά από τόσο κόπο, δεν θα το διαλύσουν ποτέ.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τραγουδάκι... https://www.youtube.com/watch?v=JXbvAx2PeGA
   gdmn1973

   Διαγραφή
 2. Αντώνη δες το σχόλιο που υπογράφει κάποιος ως "ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΓΟΣ" κάτω από την είδηση για την ομιλία του Κουτσούμπα

  http://www.enikos.gr/politics/296766,Koytsoympas:_Erxetai_neo_programma_poy_8.html

  Μια ζωή στη μιζέρια το ΚΚΕ. Δεν μπορτεί να την αποβάλει με τίποτα.
  Όταν ανέλαβε ο νέος γρν γραμματέας, μετά την παραίτηση της κ.Παπαρήγα. σκέφθηκα μήπως και αλλάξει κάτι, αλλά, το μόνο πλεονέκτημα που έχει ο κ. Κουτσύμπας έναντι της προηγουμένης είναι, ότι έχει μια σχετική ικανότητα ρητορικής, που έλλειπε από την κ. Παπαρεήγα, αλλά οι θέσεις του ΚΚΕ είναι για κλάματα.
  Επιτέλους καταλάβετε, ότι κάτι συμβαίνει τελικά σε αυτόν τον τόπο και έχετε ηθική υποχρέωση να συμβάλλετε θετικά στο κυβερνών κόμμα, που άλλωστε είναι και πρώτο σας εξαδελφάκι. Από την πρώτη μέρα, που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και από πάντα δηλαδή, κάνετε αντιπολίτευση χειρότερη από αυτή που κάνει η ΝΔ και η οποία δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την υποστήριξή της σε θέματα που θα είναι θετικά, ενώ εσείς δεν αναγνωρίζετε τίποτα θετικό.
  Πρέπει τελικά να τεθείτε εκτός νόμου μου φαίνεται.

  Papagalos

  ΑπάντησηΔιαγραφή