Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

Δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στους NYT για την οικονομία

Τμήμα από το άρθρο "Voices Join Greek Left’s Call for a New Deal on Debt", μτφρ.: Lenin Reloaded.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, οικονομολόγος και σύμβουλος του κ. Τσίπρα, δήλωσε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταστήσει προτεραιότητα το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, όπως φοβούνται πολλοί ξένοι επενδυτές.

Αντ' αυτού, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει μια μεγάλη ανταλλαγή, κατά την οποία η Ευρώπη θα δεχτεί την ανταλλαγή του χρέους με νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα συνδέονται απευθείας με την ελληνική οικονομία. Εάν η οικονομία εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, όπως αναμένεται φέτος, τότε οι ομολογιούχοι θα λάβουν αξιόλογα κέρδη, εάν όχι τα ομόλογα δεν θα αποδώσουν τίποτα.


«Μετατρέπουμε την Ευρώπη σε έναν αναπτυξιακό εταίρο από έναν εταίρο λιτότητας», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό το δημοσιονομικό μαρτύριο πρέπει να τελειώσει».

Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει άμεσα ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν σηματοδοτεί επιστροφή στις μέρες δημοσιονομικής σπατάλης, ούτε ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει ξαφνικά τις πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που τέθηκαν ως προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν τα 226 δις ή 266 δις ευρώ δανείων από το 2010.

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται ότι αυτή η τεράστια εισροή χρήματος --το 125% της συνολικής ελληνικής οικονομίας-- δεν βοήθησε την ίδια τη χώρα. Σύμφωνα με την ανάλυση του ελληνικού ενημερωτικού ιστότοτοπου Metropolis, απ' το συνολικό ποσό μόνο το 11% πήγε στο ελληνικό κράτος. Το μεγαλύτερο τμήμα χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Έτσι, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα — για να μην αναφερθούμε στην ευρύτερη Ευρώπη — είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων δαπανών, παρόμοιο με το "New Deal" που επέτρεψε την έξοδο των ΗΠΑ από την ύφεση τη δεκαετία του '30.

Και έχει προτείνει την χρήση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ιδιοκτήτης της οποίας είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ως κύριου επενδυτή απ' αυτή τη σκοπιά.

1 σχόλιο:

  1. Δυσκολεύομαι να βρω την διαφορά μεταξύ ομολόγων και χρέους με όρους μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας (και σε αστική υπάρχει μεγάλη συζήτηση που με ενδιαφέρει ελάχιστα), αλλά θα φταίει που δεν είμαι οικονομολόγος μάλλον...
    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή