Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Les Auschwitz de la France en Algerie

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 17 Οκτωβρίου του 1961, χιλιάδες Αλγερινοί που ζούσαν στο Παρίσι και στα προάστιά του προσπάθησαν να διαδηλώσουν ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας που τους είχε επιβάλει η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, διοικητής της οποίας ήταν τότε ο Μορίς Παπόν. Ο Παπόν ήταν συνεργάτης του καθεστώτος Βισύ και καταδικάστηκε μόλις το 1998 για τον εκτοπισμό περισσότερων από 1.500 Εβραίων της Γαλλίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες (ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός ακόμα και σήμερα). Πολλοί άλλοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν σε διάφορα σημεία κράτησης, όπου υπέστησαν βασανιστήρια. Οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικοί έριξαν νεκρούς διαδηλωτές αλλά και βαριά τραυματισμένους στον Σηκουάνα, στις όχθες του οποίου εκβράζονταν για μέρες πτώματα.

3 σχόλια:

 1. Σου αξίζουν οι έπαινοι
  Είμαστε προϊόντα της ενημέρωσής τους
  Με δύναμη και πάλη
  Ψήφο στο κόμμα της αλήθειας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Που να τα μάθεις όλα αυτά? Που να τα ψάξεις και που να τα υποψιαστείς για να τα ψάξεις ? Ένα 12 χρόνο σχολείο όλο ψέματα και κοροϊδία με μισές ή καθόλου αλήθειες. Τουλάχιστον θα τα μάθω στα παιδιά μου γιατί οι γονείς μου μεγαλώσανε στον πόλεμο και δεν μάθανε ιστορία μιας και κυνηγημένοι κοντά στις 4 δεκαετίες από τις μεταβαρκιζικες κυβερνήσεις . Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ.
  Για σκεφτείτε πως θα είμαστε χωρίς το ΚΚΕ ή με ένα μεταλλαγμένο ΚΚ? Από που να κρατηθουμε? Από που να αντλήσουμε δύναμη?

  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. έχει κάνει ο Χάνεκε μια ταινία γι'αυτό, και το συνδέει με ενδιαφέροντα τρόπο με τη σύγχρονη Γαλλία
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cach%C3%A9_(film)

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή