Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Από τη συνέντευξη του James Galbraith

Πριν από λίγες ημέρες είχατε στείλει μια προσωπική επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, όπου εξήρατε τις δεξιότητές του, κυρίως την αυτοκυριαρχία του, λέγοντας ότι σας «εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη».

J.G.: Έχω συναντηθεί ήδη αρκετές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα, δύο όμως που θα σας αναφέρω ειδικά, ήταν στην Ελλάδα, όταν τα πράγματα ήταν εξόχως δραματικά. Την πρώτη φορά ήταν όταν επρόκειτο να μιλήσω σε μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη την εποχή που έκλεισε η ΕΡΤ και η δεύτερη ήταν στην Αθήνα το Μάιο, κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών. Τρέφω μεγάλη συμπάθεια προς το πρόσωπό του. Τον βρήκα εντυπωσιακό, έδειξε πράγματι μια αυτοκυριαρχία και ένα αίσθημα πίστης και εμπιστοσύνης, το οποίο… τι να σας πω… Έχω μεγάλη εμπειρία με πολιτικούς ηγέτες και εκτιμώ πως αυτό δεν αποτελεί ένα κοινότυπο γνώρισμα σε όλους. Αυτή η επιστολή ήταν μια προσωπική ενθάρρυνση προς το πρόσωπό του και εμμένω σε αυτή. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

[...]
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν η οικονομική κρίση ήδη έπληττε το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών, γράψατε ένα βιβλίο μαζί με άλλους διακεκριμένους οικονομολόγους για την «Μετριοπαθή Πρόταση»…

J.G.: Ναι, είναι αλήθεια, αλλά ας πούμε απλώς ότι έκανα μια μετριοπαθή συνεισφορά στη «Μετριοπαθή Πρόταση». Οι βασικοί συγγραφείς ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Stewart Howard.

Σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, μαζί με τον Howard και τον Βαρουφάκη είχατε υπογραμμίσει το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση μπορεί να επιλυθεί, εφόσον τρεις θεσμικοί πυλώνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), χρησιμοποιηθούν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Θεσμό Στήριξης (ESM) στην κατεύθυνση του της δημιουργίας ενός κοινού έδαφους μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, είτε αυτό πρόκειται να γίνει μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων είτε μέσω ενός νέου «New Deal». Πώς είναι αυτό δυνατό να συμβεί, όταν χώρες όπως η Γερμανία και οι σύμμαχοι της αρνούνται επίμονα να προχωρήσουν στην υιοθέτηση τέτοιων λύσεων;

J.G.: Το πρώτο σημείο, στο οποίο πρέπει να σταθώ είναι το ότι η «Μετριοπαθής Πρόταση» ήταν πράγματι μια μετριοπαθής πρόταση. Και αυτό σημαίνει πως ψάχναμε να περιγράψουμε μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο πλαίσιο των υπαρχουσών ευρωπαϊκών συνθηκών και συμφωνιών. Επομένως, δεν αναζητούσαμε τρόπους επαναδιαπραγμάτευσης με τη Ευρώπη, ξεκάθαρα είχαμε αποκλείσει μέτρα για τα οποία μιλούσαν άλλοι, μεταξύ τον οποίων ο φεντεραλισμός, κάτι που το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα δεν θα αποδεχόταν και από την άλλη πλευρά τη διάλυση της Ευρωζώνης. Αυτά ήταν εντελώς έξω από τη συζήτησή μας.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών που θα μπορούσαν να γίνουν, βάσει συνθηκών και συμφωνιών, η «Μετριοπαθής Πρόταση» πρότεινε δράση σε τέσσερις τομείς: ο πρώτος αφορούσε το χρέος, ο δεύτερος τις επενδύσεις μέσω της EIB και του ΕΤΕΠ, ο τρίτος είχε να κάνει με την τακτοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ο τέταρτος το Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός οικονομικού μηχανισμού. Η ιδέα πίσω από αυτούς τους τέσσερις τομείς ήταν μια αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική και όχι μια αλλαγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συνθήκες. Θα ήταν επαρκής μια σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από μια οικονομική πρόοδο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που κάναμε με τον Γιάννη Βαρουφάκη, επικεντρωθήκαμε στην πιθανότητα η ΕΚΤ να μπορέσει να υποστηρίξει τις ευρύτατες δραστηριότητες της EIB. Επομένως, εάν ο κ. Ντράγκι επιθυμεί μια ποσοτική χαλάρωση και εργάζεται με κάποιο τρόπο για την πετύχει, τότε όλο αυτό δεν περιλαμβάνει μια προκαθορισμένη δραστηριότητα, που καθοδηγείται από το χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά θα μπορούσε να τα καταφέρει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Και αυτό είναι που θα έδινε ζωή σε ένα «New Deal», όπως ένα πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

Όσο για τη Γερμανία, πιστεύω πως η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί κυρίως για τους τόκους που πληρώνονται ως προς το χρέος της και πως οι προτάσεις περί ευρωομολόγου μπορούν να δημιουργήσουν ένα μέσο όρο ως προς τις αποδόσεις των περιφερειακών εθνικών ομολόγων, και για αυτό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την όλη ιδέα. Ωστόσο, πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει μια εξαιρετικά ικανή ηγέτιδα, θα είχε και άλλα θέματα να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα, πρώτον, την εγχώρια οικονομική περιφέρεια και τις ανησυχίες του γερμανικού οικονομικού συστήματος, όπως οι τράπεζες και δεύτερον το πολιτικό κλίμα σε αυτή καθαυτή τη Γερμανία.

Πιστεύω, όμως ότι όλα τα κράτη-μέλη, ως ίσα καταρχήν μεταξύ τους στο πλαίσιο της Ε.Ε., σίγουρα όταν κάτι πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να συζητούν για αυτό. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει τις δημόσιες δηλώσεις των πιστωτών να αλλάξουν προτού να υπάρξει κάποια συμφωνία. Χρειάζεται να γίνει μια διαπραγμάτευση, αλλά δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο. Πάρτε ως παράδειγμα τις Η.Π.Α., η οποία είχε παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κούβα για 52 χρόνια, αλλά μια μέρα ο πρόεδρος Ομπάμα μπήκε στο γραφείο του και είπε ως αυτό θα αλλάξει, γιατί στην Πολιτική αλλάζει κάτι, όταν αλλάζουν τα συμφέροντα.

10 σχόλια:

 1. Σε λίγο οι "αριστεροί" του ΣΥΡΙΖΑ θα καταντήσουν μεγαλύτερο ανέκδοτο και από τον "αριστερό" Κουβέλη... Μέχρι και η επαναδιαπραγμάτευση έχει δειλά δειλά αρχίσει να πάει περίπατο.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπάρχουν 2 τύποι εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση: μια που ικανοποιεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των μετόχων και μια άλλη αντίθετη αυτής που αντανακλά τα συμφέροντα των εργατικών λαικών στρωμάτων. Επίσης υπάρχει και μια τρίτη κοσμογονική που καλεί σε διάλυση της ΕΕ και ζητά την επιστροφή μερικές δεκαετίες πίσω στα πλαίσια των καπιταλισμών «κυρίαρχων» εθνών κρατών. Αυτό το τελ. συνιστά σύγχρονη καρικατούρα του σοσιαλισμού σε μια χώρα. Είναι το πρόταγμα για «καπιταλισμό σε μια χώρα». Δεδομένων των συνθηκών σήμερα και των συσχετισμών δύναμης σε ευρωπαικό επίπεδο αυτό που ακουμπά πιο άμεσα τα συμφέροντα των λαικών στρωμάτων είναι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά του κόστους της κρίσης στο κεφάλαιο και τις τράπεζες με παράλληλη συντριπτική μεταφορά ισχύος στα εργατικά λαικά στρώματα. Αυτή η κίνηση στην Ελλάδα είναι η μόνη που απαντά στις σύγχρονες λαικές ανάγκες ανάμεσα στις υπόλοιπες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Βέβαια αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Είναι όμως ένας δρόμος. Αν κλείσει αυτός τότε δεν θα έρθει ένας άλλος πιο αριστερός, πιο ριζοσπαστικός αλλά η υπαρκτή άκρα δεξιά. Για αυτό πρέπει όλες οι συνιστώσες της αριστεράς να παλέψουμε για αυτό σα να πρόκειται για κοινό στόχο. Να δούμε καθαρά ότι απέναντι είναι ένα πανίσχυρο σύστημα με τα μονοπώλια και τις τράπεζες. Ο εχθρός δεν είναι ανάμεσά μας σύντροφοι! Καλή δύναμη σε όλους!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανέκδοτο. Κακό.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ για την επίθεση φιλίας που επί έναν μήνα θα κάνετε σε Blogια όπως αυτό εδώ.
   "μεταφορά του κόστους της κρίσης στο κεφάλαιο και τις τράπεζες" Ουάου!
   Αυτό το "κεφάλαιο" ως ισοδύναμο της "Τράπεζας" το αφήνουμε προς το παρόν αφού και ο ΓΑΠ λέει πως δεν υπάρχει ΑΦΜ για να το κυνηγήσει και να το πιάσει.
   Βρε θηρία της οικονομικής σκέψης βρήκατε τις Τράπεζες που θα τους μεταφέρετε το κόστος της κρίσης; Βρε καλόπαιδα έχετε ξεχάσει πως ο "μέτοχος" της τράπεζας που έπαιρνε κάθε χρόνο το κέρδος του με τους μηχανισμούς στήριξης και υποστήριξης σας τις έχει παραδώσει στο κράτος εδώ και καιρό;
   Ποιος θα πληρώσει τις αποταμιεύσεις των τραπεζών που ήδη έχουν χαθεί οι πιο πολλές σε δάνεια διαμερισμάτων με αξίες προ κρίσης; Πόσα ακόμα λεφτά ασφαλιστικών ταμείων θα χαθούν για να μηδενίσουν την χασούρα από τα επιχειρηματικά δάνεια;
   Μάλιστα, τώρα κατάλαβα που κολλάει ο "κεφάλαιος". Τα τέρατα της κοινής λογικής βρήκαν πως ότι ζημιά πάθουν οι τράπεζες θα την πληρώσουν οι "μέτοχοι", αυτοί που θα κληθούν να βάλουν το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί.
   Νέος νόμος του Σύριζα: Όποιος έχει μία μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχρεούται από τον νόμο να δώσει 1.000ευρώ έτσι. Μετά την αποτυχία του μέτρου θα βάλουν στον καινούργιο νόμο πως αν δεν δώσει τα λεφτά θα εκτελεστεί.
   Λοιπόν Αντώνη Π. σε κατηγορώ ως δολοφόνο. Προσπαθείς να με σκοτώσεις. Κοντεύω να πεθάνω από τα γέλια. Το κρίμα στο λαιμό σου...

   Πολίτης Πολίτης

   Διαγραφή
  3. Κάντε μας μια ανάπτυξη του σχεδίου.
   Πως θα την μεταφέρετε την ισχύ, χύμα η συσκευασμένη?

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  4. Υπάρχουν δύο τρόποι εξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση (για την ρωσική, αμερικάνικη και αφρικανική υπάρχουν 5-6, γιατί είναι άλλα μέρη με εξωγήινες μορφές ζωής και τελείως διαφορετικούς κοινωνικούς σχηματισμούς)
   ο ένας είναι να τα πληρώσετε όλα εσείς μέσω φόρων.
   ο άλλος είναι να τα πληρώσετε όλα εσείς μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
   άκυρο... υπάρχει και ένας τρίτος (άρα δεν είναι δύο αλλά τρεις) που είναι να φύγετε από την Ευρώπη και να έχετε... ελληνική κρίση αντί για ευρωπαϊκή
   αλλά τι ελληνική τι ευρωπαϊκή κρίση. στην τελική πάλι εσείς θα πληρώσετε.
   σίγουρα δεν υπάρχει άλλος τρόπος είπαμε!
   κάντε μας την χάρη να τα πληρώσετε λοιπόν μέσω εκλογών, γιατί αν δεν σας αρέσει υπάρχει και η άκρα δεξιά που θα σας βάλει να τα πληρώσετε με την συνοδεία Leopard που θα σουλατσάρουν στην Πανεπιστημίου
   και δεν είμαι εχθρός σας σύντροφοι!
   είμαι ένας φίλος που θέλει να ζείτε με τις "ανέσεις" της δεκαετίας του 50' χωρίς να παραπονιέστε!
   Εσείς είστε αχάριστοι!
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  5. @ ημιαγριος
   η ισχυς θα μεταφερθει μεσω αναρτησης τυπου γονατων μακφερσον και αντιστρεπτικης δοκου. φυσικα με τα καινουργια καλουδια τυπου αντισπιν. για ακομα καλυτερη μεταφορα ελαστικο παιλοτ εξαλτο (σορυ για την διαφημιση).

   στα σοβαρα τωρα:
   αφου στην τελευταια του προταση παραδεχεται οτι ο αντιπαλος ειναι τα μονοπωλια (και οι τραπεζες φυσικα που ειναι διαφορετικο πραγμα) δηλαδη το καπιταλιστικο συστημα, στην αρχη μας πεταει τα ευρωπαικης κρισης, αρα οχι δομικης του συστηματος (καπιταλισμος) επομενως με κανα μαντζουνι θα περασει και θα ερθουμε στο 2004.
   βεβαια ο ινστρουκτορας δεν μας λεει πως ακριβως θα μεταφερει το κοστος στο κεφαλαιο και στις τραπεζες. ισως με την ενισχυση της επιχειρηματικοτητας, εστω της καλης που εχει υγεια οπως λετε. ας δουμε ποια ειναι αυτη η καλη επιχειρηματικοτητα ομως.
   Α) ειναι μηπως ο μανεσης που με σπουδη σπευσατε να βαλετε τα τσιρακια του στο ψηφοδελτιο σας;
   Β) μηπως ειναι οι "επιχειρηματιες" της ζωνης που χαριεντιζεστε μαζι με τους χρυσαυγητες;
   Γ) μηπως ειναι οι εφοπλιστες που τρωτε ψαρακια;
   Δ) μηπως ειναι οι αγγελοπουλου;
   Ε) μηπως ειναι ο σεβ;
   ΣΤ) μηπως ειναι οι συμμετεχοντες της λιμνης κομο;
   Ζ)μηπως ειναι τα ιδρυματα της αμερικης; ξερετε εσεις αυτα που ηταν και οι ναζι της ουκρανιας πριν την μεινταν;
   Η) μηπως η ιδια η μεινταν που τις πρωτες μερες εκθειαζατε;
   Θ) μηπως ειναι οι επιχειρηματιες του σιτυ που πηγαν ο σταθακης και ο ανεκδιηγητος δραγασακης;
   Ι) μηπως ο δημαρχος της χαλκιδικης;;;;;;;;
   Κ) μηπως η black rock των βουλευτων σας με τα χαρτοφυλακια;;;;;;
   ας μην συνεχισω αλλο ε; νομιζω οτι καταλαβα δε ποιο "κεφαλαιο" θα μετακυλισετε το βαρος.
   για τις τραπεζες σου ειπαν ποιο πανω.

   ας παμε στο "μεταφορα ισχυος στους εργατες"
   για καντο μας πενηνταρακια ρε 27% πως ακριβως θα το κανεις αυτο;
   θα οργανωσεις ξανα πλατειες με περιφρουριση την χ.α. οπως πριν; θα εφαρμωσεις στην πραξη την προβα τζενεραλε που εκανες απο τις εκλογες του 12 με τον λαο στον δρομο, με απεργειες κτλ;;;
   τι; δεν εκανες τετοια πραγματα 2 χρονια τωρα; εεελα!! τι μου λες! εντυπωση μου κανει. μηπως εχει σχεση με το "το λεω με ολη την δυναμη της φωνης μου, ανηκουμε στην εε και στο νατο" του αλεξη;;;;;
   μηπως θα την μεταφερεις με τον τροπο που κανεις εκλογες στα σουπερ μαρκετ και περνεις καμια εδρα γιατι αλλιως θα σε περναγε και το πισω μ-λ στο ΕΚΑ;

   επειδη λοιπον μπορει να μπερδευτηκες, εμεις δεν μιλαμε για καπιταλισμο σε μια χωρα, αλλα σοσιαλισμο. αυτοι ειμαστε!
   και "αριστεροι" του ανηκωμεν στην δυση/εε/νατο δεν ειμαστε.
   δεν κανουμε κοινο αγωνα, εσεις παλευετε για τις αγγελοπουλου αυτου του κοσμου και εμεις για να μην υπαρχουν νεκροι στις υψικαμινους. εμεις ειμαστε με τους απεργους του μανεση και οχι με τα τσιρακια του τους απεργοσπαστες που δεν σεβονται ουτε το αιμα του συναδελφου τους.
   εμεις τελος, ειμαστε ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ του ΚΟΤΖΑΡΙΔΗ και ειμαστε στην ιδια αλυσιδα με αυτον και οχι με αυτους που του εκαναν επιθεση, σιγονταριζαν αυτους που του εκαναν επιθεση, νομιμοποιησαν με την σταση τους μετα αυτους που του επιτεθηκαν.
   Υ.Γ. το αποτελεσμα της εφαρμογης αυτου του συννεφου που λεγετε προγραμμα του τσυριζα (ο στρατουλης 3 μερες πριν και 20 μερες πριν τις εκλογες δεν το ηξερε παντως), ειναι χαρας ευαγγελια για τους καπιταλιστες με ζεστο χρημα και εφαρμογη των μνημονιων, που για να μην ξεχνιομαστε, ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα μετρα του μνημονιου τα εχει δεχτει η χωρα οταν εβαζε την υπογραφη της στην συνθηκη του μααστριχτ. περιγραφονται ολα εκει
   Υ.Γ. 2 ζω για την πρωτη γκλομπια που θα πεσει με κυβερνηση τσυριζα! βρειτε τρυπα απο τωρα να κρυφτειτε κοριτσια

   Διαγραφή
  6. Να μην σου μένει άντερο από τα γέλια: "Πάμε για κούρεμα των μεγαλοκαταθέσεων (πχ πάνω από 300 000 ευρώ) ώστε να βρούμε χρήμα να ρίξουμε σε θέσεις εργασίας νέων, θέσεις ποιοτικές-παραγωγικές-εξαγωγικές και να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας ώστε να μπορέσουμε ορθοποδήσουμε." http://adpolitis.blogspot.com/2013/04/blog-post.html
   Το παιδί τζιμάνι είναι βαλτός του Σαμαρά για να αποδείξει το κομμουνιστικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ευρωπαϊκό του προσωπείο.

   Θεραπεία: Πρωί μεσημέρι και βράδυ ανάγνωση του κειμένου "Για τη νέα χρονιά, κόψτε τα ναρκωτικά! " http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/01/blog-post_1.html

   Τραπεζογραμμάτιος

   Διαγραφή
  7. Συνιστώσα της Αριστεράς μπορείς να υπάρξεις για όσο θες -και μόνος σου αυτοτελώς, μη σου πώ- και να βρείς όσες θες.
   Το ΚΚΕ άσ'το απ' έξω, καταντάει θλιβερή αυτή η ρητορική.
   Πες στον -μικροαστικό και μη- κόσμο που ψοφάει για σοσιαλδημοκρατία οτι θα ικανοποιήσεις τις ανάγκες του, να ησυχάσει. Η δε άλλη συνιστώσα της αριστεράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια, αυτοδιαλυόμενη για την επίτευξη του ιερού σκοπού αφήνοντας την τιμητική θέση του οπορτουνιστικού πόλου για αριστερώθεν κριτική και ψηφοθηρία στο ΚΚΕ, στους πλείστους επίδοξους μνηστήρες.

   Εξήγησέ μας ρε κουμπάρε και μεγάλε -απ' ότι φαίνεται- αντικαπιταλιστή γιατί προτιμάς ένωση καπιταλιστικών κρατών - όπως δηλαδή το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της ΕΕ- αντί για "καπιταλισμό σε μία χώρα" ;
   Δε μας το εξήγησες.

   (Θα αφήσω ασχολίαστο το γεγονός οτι προσπάθησες να το δείς και θεωρητικά το ζήτημα. Ποιός "καπιταλισμός σε μία χώρα" και κουραφέξαλα, στην ΑΠ τα λετε αυτά; Για όνομα.)

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 3. Υπάρχουν 102 τρόποι εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, με παραμονή στον καπιταλισμό και ΟΛΟΙ είναι εις βάρος της εργατικής τάξης και του λαού συνολικά.
  Αν και κάθε μείγμα μπορεί να καταστρέφει περισσότερο κάποιους και λιγότερο κάποιους άλλους.

  Εμείς δεν θέλουμε να "βγούμε από την κρίση", εντός του καπιταλισμού, θέλουμε να γίνει η κρίση τόσο βαθειά και μεγάλη και να υπάρχει και το αντίστοιχο κίνημα, ώστε να πάμε στον σοσιαλισμό.
  Η αδυναμία μας να το πετύχουμε αυτό, βοηθάει το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση, αναγκάζοντας την εργατική τάξη σε υποχώρηση.
  Ένας στρατός που υποχωρεί, ένας στρατός που χάνει "έδαφος", (ακόμα κι αν κερδίζει μάχες), παραμένει ωστόσο ένας συντεταγμένος στρατός και μπορεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να αντεπιτεθεί.
  Αυτοί μας ζητάνε να διαλυθούμε με αντάλλαγμα το τίποτα.
  Δεν προσφέρουν ούτε την (ντροπιαστική έτσι κι αλλιώς) υποταγή.
  Η "ειρηνική" διάλυση είναι το σκαλοπάτι για την βίαιη εξάλειψη.
  Ο ιμπεριαλισμός ξέρει καλύτερα από εμάς την δύναμη μας και παίρνει τα μέτρα του.

  Όσο για τα ΜΑΤ, ήδη τα επισκέφθηκε τριμελής αντιπροσωπεία της σοσιαλδημοκρατίας και διαβεβαίωσε για την συνέχεια του κράτους.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή