Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Ν. Κοτζιάς και ΑΝΕΛ απαντούν σε δημοσίευμα των «Financial Times»

Σε διάψευση δημοσιεύματος των «Financial Times» που αναφερόταν σε επαφές και σχέσεις του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά με πρόσωπα που είναι κοντά στο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το περιοδικό την Πέμπτη 28 Γενάρη έγραφε πως «ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχουν αναπτύξει σχέσεις με πρόσωπα πολύ κοντινά με τον εσωτερικό κύκλο της κυβέρνησης Πούτιν». Γινόταν αναφορά στον ρώσο εθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν τον οποίο το δημοσίευμα έγραφε πως ο Ν. Κοτζιάς έχει σχέσεις μαζί του και πως προσκλήθηκε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.


Για τον Πάνο Καμμένο έγραφε οτι έχει συχνές επισκέψεις στη Μόσχα και πριν δύο εβδομάδες είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας και τον αναπληρωτή αντιπρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «είναι προφανές πως κάποιους στην Ελλάδα βολεύει περισσότερο η αναπαραγωγή ξένων μυθευμάτων που ήδη διαψεύσθηκαν παρά η ίδια η αλήθεια» και προσθέτει πως «ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε, έχει και θα συνεχίσει να έχει διεθνείς επαφές, οι οποίες πάντα γίνονται δημόσια, με θεσμικούς παράγοντες και στόχο έχουν την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρόσφατες συναντήσεις του με κορυφαίους Ρώσους πολιτικούς στη Μόσχα, οι οποίες προφανώς ενόχλησαν πολύ ορισμένους».

Σε χθεσινή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημειώνει πως «στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει».

Ο Ντούγκιν ...αυτοπροσκλήθηκε

Σε γραπτή δήλωσή του «με αφορμή αρνητικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διάλεξη του καθηγητή Αλεξάντερ Ντούγκιν στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς» ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστήμιου καθηγητής Άγγελος Κότιος αναφέρει ότι «η διάλεξη του καθηγητή κ. Ντούγκιν πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο του μαθήματος "Η Εξωτερική Πολιτική της Ρωσίας" με διδάσκοντα τον καθηγητή κ. Ν. Κοτζιά» αλλά αυτή «έλαβε χώρα κατόπιν πρότασης του ίδιου του κ. Ντούγκιν μέσω συνεργατών του και, συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν προσκλήθηκε από τον καθηγητή κ. Κοτζιά».

Αναφέρει επίσης ότι το θέμα της διάλεξης ήταν «Η Διεθνής Πολιτική και το Ευρασιατικό Όραμα», ότι «ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με καθηγητές και φοιτητές» και ότι «την ίδια ημέρα ο κ. Ντούγκιν μίλησε σε κατάμεστη αίθουσα του Πάντειου Πανεπιστημίου, μετά από πρόσκληση του ΙΔΙΣ και του ΚΕΔΕΥ με θέμα "Η Γεωπολιτική της Ρωσίας", ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ελλάδα παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων».

4 σχόλια:

 1. Guardian: Ο εθνικιστής νέος Υπουργός Άμυνας ξανανιώνει τις παλιές εντάσεις με την Τουρκία [στο βάθος φυσικό αέριο, Κύπρος, βλ. γραμμή Ίσκρα για το ζήτημα]:

  http://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/greece-turkey-imia-kardak-tensions-fighter-jets?CMP=share_btn_tw

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δήλωση Βύρωνος Πολύδωρα:

  "Ο κατά φαντασίαν νικητής των εκλογών κ. Σαμαράς δίνει ακρίτως μάχη οπισθοφυλακών. Καλό θα ήταν να διάβαζε στον Πλούταρχο το σχετικό απόσπασμα για τη συμφιλιωτική στάση-συμπεριφορά του Αριστείδη, του και Δίκαιου καλούμενου, προς τον πολιτικό του αντίπαλο Θεμιστοκλή, στη ναυμαχία της Σαλαμίνος. «Ήκεν ὁ Ἀριστείδης ἐπὶ τὴν σκηνὴν τοῦ Θεμιστοκλέους καὶ καλέσας αὐτὸν ἔξω μόνον, ᾿ἡμεῖς᾿ εἶπεν ᾿ὦ Θεμιστόκλεις, εἰ σωφρονοῦμεν, ἀρξώμεθα σωτηρίου καὶ καλῆς φιλονικίας πρὸς ἀλλήλους, ἁμιλλώμενοι σῶσαι τὴν Ἑλλάδα, σὺ μὲν ἄρχων καὶ στρατηγῶν, ἐγὼ δ᾿ ὑπουργῶν καὶ συμβουλεύων». Είναι ένα μήνυμα της ιστορίας προς όλους μας, που γίνεται επίκαιρο σήμερα, στην μάχη της διαπραγμάτευσης που δίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος με τους πιστωτές της και θεσμικούς εταίρους μας κατ’ εντολή, νωπή και καθαρή, του Ελληνικού λαού. Μόνον η συστράτευση είναι έντιμη πατριωτική στάση. Ναι, θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της πατρίδος και του λαού, συστρατευόμενος στη διαπραγμάτευση κοινωνικής σωτηρίας και εθνικής απελευθέρωσης που διεξάγει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.–"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. US softens Crimea ban to allow personal remittances

  http://itar-tass.com/en/economy/774607

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σου Αντώνη,

  Εδώ είναι η ομιλία του Σμιτιανού φασίστα Ντούγκιν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά:
  http://4pt.su/en/content/international-politics-and-eurasianist-vision

  Professor Kotzias (coordinator of the discussion): You are welcome. You may take your seat.

  Professor Dugin: Thank you very much for the invitation to speak here in Greece about international affairs, about the role and the place of Russia in the context of the actual contemporary world, about Eurasianism as an idea which is becoming more and more popular not only in Russia but also in the context of the near countries that we are still calling post-Soviet space or Near Abroad. ...


  Και στα ελληνικά:
  http://4pt.su/en/node/812

  Έχουν ενδιαφέρον και τα Q&A στο τέλος. Παρεμπιπτώντως και η ομιλία του Πούτιν στο Βαλντάι τον περασμένο Οκτώβρη είχε μπόλικο Σμιτ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή