Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

De te fabula narratur (Ήταν μια φορά μια αριστερή κυβέρνηση στην Ουκρανία)

Θυμίζουμε ότι μη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ τον Νοέμβρη του 2013 από την τότε αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που «έβλεπε» και προς Ρωσία, ήταν η απαρχή της εν συνεχεία απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, που έφερε με πραξικόπημα στην εξουσία τη σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Η συμφωνία αυτή, που εξυπηρετεί το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου της Ουκρανίας που προκρίνει τη συμμαχία με ΕΕ και ΗΠΑ, ειδικά μετά το 2016 θα σημαίνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, με εισροή εισαγόμενων προϊόντων που θα πλήξουν τις μικρότερες επιχειρήσεις.Αλλο επίμαχο σημείο της υποκλοπής, που έφερε και αμηχανία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι το σημείο που η Νούλαντ μιλάει απαξιωτικά για την ΕΕ. Εκεί, καθώς σχολιάζει το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, θα στείλει ως εκπρόσωπό του στην Ουκρανία τον πρώην Ολλανδό πρέσβη στο Κίεβο, Ρόμπερτ Σέρι, λέει χαρακτηριστικά:

«Αυτό θα ήταν πολύ καλό για να δέσει το όλο πράγμα, να μπει ο ΟΗΕ και να το δέσει», αναφέρει η Νούλαντ. «Και, ξέρεις γ... την ΕΕ».

Ετσι π.χ. οι ΗΠΑ, διατηρώντας την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, έχουν χάσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Οχι τυχαία, λοιπόν, ΗΠΑ και ΕΕ επενέβησαν με απροκάλυπτο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, στηρίζοντας τη μερίδα του κεφαλαίου που είχε επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία μαζί τους, ανατρέποντας την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς, που είχε τη στήριξη του «Κόμματος των περιοχών» και του ΚΚ Ουκρανίας και προσανατολισμό τη στρατηγική συμμαχία της Ουκρανίας με τη Ρωσία, κάτι που ενδιέφερε το άλλο τμήμα της ουκρανικής αστικής τάξης.

18 σχόλια:

 1. Και ποιό είναι αυτό το υποτιθέμενο άλλο (αντιευρωενωσιακής κατεύθυνσης) τμήμα της ελλαδικής αστικής τάξης που εκφράζει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Η αναλογία με την Ουκρανία είναι άστοχη, διότι εκεί η αστική τάξη είναι όντως οικονομικά και πολιτικά (και γεωστρατηγικά βεβαίως) διαιρεμένη στα δύο, ενώ εδώ είναι μπετόν αρμέ. Υπάρχει μήπως κάποια μερίδα της εγχώριας μπουρζουαζίας που στρατηγικά προσβλέπει σε μία συμμαχία με την Ρωσία ή που προκρίνει μία αλά Ομπάμα διαχείριση της κρίσης (τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, διοχέτευση χρήματος κ.λπ. αντί για ισοσκελισμένους προυπολογισμούς);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @SurrealisticEvening:
   Νομίζω πως το ζήτημα είναι το γεγονός πως η στάση της συγκεκριμένης Ουκρανικής - κυβέρνησης προβλήθηκε προπαγανδιστικά ως πρότυπο από τον ΣΥΡΙΖΑ ("είμαστε μάγκεςπαίζουμε με τους ιμπεριαλιστές") .
   Και γνωρίζουμε όλοι που κατέληξε.

   Διαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αναγκαστικά ξεκάθαρη αναλογία. Με αφορμή την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το θέμα Ουκρανία παρατίθεται το πως ενήργησαν κάποιοι που είναι και σύμμαχοί σου ας πούμε και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτά δεν ισχύουν και απλώς η Ουκρανία ήθελε να πάει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κακή Ρωσία δεν την άφησε κλπ. Η εκλεγμένη κυβέρνηση (εκτός αν αμφισβητούνται οι εκλογές) δεν δέχτηκε τη σύνδεση με την ΕΕ, ας περίμεναν να γίνουν εκλογές και ας ξανασυζητούσανμε τη νέα κυβέρνηση αν είχε άλλη θέση. Έπρεπε σώνει και καλά να γίνει τώρα όπως το θέλουμε εμείς γιατί έτσι μας συμφέρει. Ε, άσε τώρα να σκοτώνεται ο κόσμος για 5 άτομα.

   Διαγραφή
  3. Ναι. Definitely yes.
   Η οικογενεια Αγγελοπούλου στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ-ΗΠΑ, η εκκλησία, το αγιο ορος Ρωσία.

   Τσαφ

   Διαγραφή
  4. Δεν διαφωνώ σε τίποτα με τις παραπάνω επισημάνσεις. Θα πρέπει όμως, όποιος υιοθετεί μία ανάλυση που αντιλαμβάνεται τις δικομματικού τύπου εναλλαγές στην αστική κυβερνητική διαχείριση ως πολιτικές εκφράσεις διαφορετικών (και το κυριότερο: α ν τ ι τ ι θ έ μ ε ν ω ν) τμημάτων της αστικής τάξης, να είναι σε θέση να κ α τ ο ν ο μ ά σ ε ι επακριβώς αυτά τα συγκρούμενα μεταξύ τους μπλοκ. Ειδάλλως, περιπίπτεις στην εικοτολογία και το "περίπου".

   Θυμίζω εδώ και προηγούμενη - εξαιρετικά ενδιαφέρουσα - ανάρτηση του Αντώνη με τίτλο «Αιρετικά (;) ερωτήματα για την "αστική τάξη" στη σύγχρονη Ελλάδα και διεθνώς»:

   «7. Αν ο κατακερματισμός της αστικής τάξης είναι ταυτόχρονα η αιτία της πολιτικής της ανημπόριας, όπως αυτή εκδηλώνεται με τις κραυγές "αγανάκτησης" που δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε, τότε ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα καταγράφεται, τόσο στους Ταξικούς αγώνες, όσο και στη Μπρυμαίρ, η αδυναμία της αστικής τάξης να λειτουργήσει ως τάξη για τον εαυτό της, καθώς ένα τμήμα της --το χρηματοπιστωτικό-- υποτάσσει όλα τα άλλα και τα μετατρέπει σε απλά προσαρτήματα.

   11. Ως τα τώρα, δεν έχουμε πει, κατά πάσα πιθανότητα, κάτι το πρωτάκουστο ή τόσο συγκλονιστικό. Ήρθε όμως η ώρα να τεθεί ένα ερώτημα που απορρέει από όλα τα προηγούμενα και που έχει πιθανώς βαρύνουσα και κεντρική σημασία θεωρητικά: αυτή η αστική τάξη που δεν ανήκει στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, η πλατιά αστική τάξη που βρίσκεται σε συνολική παρακμή, είναι σε θέση να επιδείξει "ενδοαστικές αντιθέσεις" και ποιου ακριβώς είδους;

   12. Μπορεί μια τάξη, με άλλα λόγια, που έχει φθίνουσα ισχύ και φθίνοντα ρόλο στη διεύθυνση της κοινωνίας, που γίνεται όλο και περισσότερο "ουρά" μιας χούφτας μεγαλοκεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, να έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να δει τον εαυτό της ως "μια ομάδα της αστικής τάξης, που τη συνδέανε μεγάλα κοινά συμφέροντα και που την ξεχώριζαν από τις άλλες ομάδες ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής";

   13. Ή μήπως, στην πραγματικότητα, αυτή η "τάξη" είναι στην πραγματικότητα πλέον τάξη-φάντασμα, τάξη διαλυμένη σε επιμέρους κλίκες, χωρίς τη δυνατότητα να ηγεμονεύσει στην κοινωνία, καταδικασμένη να τηρεί διηνεκώς "στάση αναμονής", εξαρτώμενη απόλυτα από τις αποφάσεις άλλων, ανίκανη τόσο να ηγηθεί μεταρρυθμίσεων όσο και να συγκρουστεί, αμήχανη, χωρίς την δυνατότητα να αποσαφηνίσει για τον εαυτό της τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα και να παλέψει για αυτά;

   14. Αν συμβαίνει τούτο, τότε δεν είναι οι "ενδοαστικές αντιθέσεις" κάτι που εξελίσσεται μόνο στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας (ανάμεσα, πχ, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους κεφαλαιούχους στη βαριά βιομηχανία), χωρίς να κινητοποιεί τα ενδιάμεσα και χαμηλά αστικά στρώματα σε κάποια σαφή κατεύθυνση;»

   Δεν νομίζω ότι αντελήφθει κανείς την βαρύνουσα σημασία που θα έχει η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και την συνολική πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι οι περισσότεροι (αυτοπροσδιοριζόμενοι ως) μαρξιστές-λενινιστές αποφεύγουν να αναζητήσουν απαντήσεις στα ως άνω ερωτήματα, αλλά ότι δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει την ζωτική α ν α γ κ α ι ό τ η τ α της εν λόγω ερωτηματοθεσίας και προβληματικής.

   Διαγραφή
  5. Φίλε Surrealistic δεν έχω εύκολες απαντήσεις, υπάρχουν πολλά θέματα που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί. Ούτε είμαι βέβαιος ότι θέλω να θίξω κάποια πράγματα δημόσια.

   Θα περιοριστώ λοιπόν μόνο σε μια ερώτηση: τις διαπιστώσεις περί διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης που στήριζαν διαφορετικές κατευθύνσεις όπως γνωρίζεις ο Ριζοσπάστης τις έκανε εκ των υστέρων, αφού είχε γίνει το κακό. Δεν τις προέβλεψε αναλυτικά, εξ όσων γνωρίζω.

   Οπότε, τι ακριβώς μας προστατεύει από μια παρομοίως καθυστερημένη συνειδητοποίηση ότι είχαν γίνει παρόμοια πράγματα εδώ; Δεν μιλάμε άλλωστε για δημόσιες διαδικασίες, και δεν μιλάμε καθόλου αναγκαστικά για ΠΛΑΤΙΑ στρώματα. Μιλάμε για μονοπωλιακά συμφέροντα. Και υπ' αυτή την έννοια δεν αναιρείται η ανάλυσή μου που σωστά θυμήθηκες.

   Τώρα, για τις ενδείξεις που υπάρχουν για το τι συμβαίνει, βλέπε τις δημοσιεύσεις του μπλογκ, γιατί δεν θα σχολιάσω κάτι πριν η εικόνα είναι αρκετά σαφέστερη από ό,τι τώρα. Προφανώς τα περί ΗΠΑ είναι γνωστά στους αναγνώστες, το ίδιο και τα περί χρηματοδότησης από ΕΕ. Για Ρωσία τώρα αναδύονται ορισμένα πράγματα και τίθενται κάποια σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο στελεχών της Α.Π. και "πατριωτών" τύπου Κοντζιά.

   Θα δούμε.

   Διαγραφή
  6. "ή που προκρίνει μία αλά Ομπάμα διαχείριση της κρίσης "

   Σαφώς.
   απο το '11:
   http://www.inewsgr.com/101/evea-zitei-allagi-oikonomikis-politikis.htm
   Και πιό πρόσφατα:
   http://www.acci.gr/acci/Home/EBEA_President_Articles/tabid/768/ItemID/5968/View/Details/language/en-US/Default.aspx

   " (...) θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή μιας μετά-μνημονιακής πολιτικής, με πραγματικά αναπτυξιακή διάσταση: με έμφαση στον εξορθολογισμό και τη μείωση της φορολογίας, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στη διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων."

   Όσο για το ΣΕΒ δε χρειάζεται να πώ πολλά.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  7. Και επειδή δεν είναι δα και κάνα "όνομα" το ΕΒΕΑ (Λάτσης π.χ.) θα μπορούσε να πεί κανείς, μέλη του ΕΒΕΑ είναι - μεταξύ άλλων - :

   Το παράρτημα της Morgan Stanley στην Ελλάδα
   Η Χαλυβουργία Ελλάδος του κ. Μάνεση
   Aegean Airlines , British Airways
   κλπ κλπ

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 2. Άρχισε και το δήθεν "χιούμορ" εναντίον του κόμματος...

  https://komikotragiko.wordpress.com/2015/01/29/pisw-ta-kagela-tis-voulis-theloun-ta-knat/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά, δε με πειράζουν πια τα χάχανα αναρχο-ανταριζαίων. Ξέρω ότι θα τους βγουν ξινά και σύντομα. gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Έχει πιάσει δουλειά το "εξωκοινοβούλιο" με τα δήθεν χιουμοριστικά υπέρ βαρουφάκη και εναντίον του ΚΚΕ αλλά έχουμε και πιο "βαθυστόχαστες αναλύσεις" τύπου,

   "O Eleftheriakos Eleftheriahtipota
   15 hrs · Edited ·

   Η Κ.Κ.Ε.δικη Μεταφυσική

   Είμαι σχεδόν σίγουρος πλέον και μετά από πολυετή σκέψη και δράση ότι δεν πρέπει να υπάρχει πιό αστείο (αν όχι επικίνδυνο) κόμμα από το Κ.Κ.Ε.
   Βρίσκεται εντελώς εκτός του ιστορικού υλισμού, που υποτίθεται ότι το εμπνέει και υπηρετεί, εκτός των καλύτερων στιγμών του Μαρξικού πνεύματος, έχει καταδικάσει σε λοβοτομή όποιο ελευθεριακό πνεύμα μπορεί κανείς να ανακαλύψει στη Μαρξική και Μεταμαρξική σκέψη.

   Αρκείται στο να βαυκαλίζεται ότι κάνει τις καλύτερες αναλύσεις, αρκείται, σαν θρησκόληπτη σέκτα, να υπερηφανεύεται για τη συνέπεια των θέσεών του, προσδοκώντας Σοσιαλισμό σαν να πρόκειται για τη Βασιλεία Των Ουρανών.

   Η Μεταφυσική μεταμφιέστηκε Σε Υλισμό και το Κ.Κ.Ε. σε Μαρξικό Κόμμα."

   Πολλοί και οι ακροδεξιοί που δίνουν συγχαρητήρια για το μεγάλο "πατριωτικό οχι" του μπαρουφ με πολλά σχόλια υποστήριξης.

   Decadent


   Διαγραφή
  3. "Μαστίγωμα" πολιτικό-θεωρητικό σε όλους αυτούς, είτε είναι εντός κοινοβουλίου είτε εκτός, είτε έχουν 50%, 5%, 0,5% είτε είναι μισός άνθρωπος σε όλο το πλανήτη. Τα αστεία έχουν τελειώσει προ πολλού. Την ίδια ζημιά (θέλουν να) κάνουν όλοι, όλοι όμως.
   Από την άλλη έχουν πάθει μεγάλα βραχυκυκλώματα τελευταία και δε ξέρουν από που να πιαστούν για να κάνουν τις επιθέσεις τους, το μόνο διασκεδαστικό ίσως της υπόθεσης.
   Τους αξίζει κάθε μεγάλο ξεφτίλισμα.

   Διαγραφή
 3. Αριστερή ή κεντροαριστερή η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία; Μην ξεχειλώνετε τόσο τα πράγματα για να ταιριάξουν στις πολιτικές επιλογές σας στην Ελλάδα...

  Γιώργος Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς, πέρα από το γεγονός ότι είχε κύριο πυλώνα το κεντρώο με εμφανή κινηματικά χαρακτηριστικά "κόμμα των περιοχών", είχε βασικό κυβερνητικό εταίρο το ΚΚΟυ. Καθόλου άδικος ο χαρακτηρισμός λοιπόν. Η ελληνική αναλογία σε μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν μια συγκυβέρνηση ΕΚ και ΕΔΑ. Κυβέρνηση δηλαδή με ξεκάθαρο αριστερό προφίλ που όμως ήταν μπλεγμένη στις σοσιαλδημοκρατικές αντιφάσεις και δεν μπόρεσε να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Σοβαρολογούμε; Αριστερή ή κεντροαριστερή μια κυβέρνηση που οι μισοί της βουλευτές υπάκουαν κατευθείαν στον ολιγάρχη Αχμέτοφ και στον ολιγάρχη Φίρτας; Για θυμηθείτε πώς έπεσε σαν χάρτινος πύργος όταν αυτοί οι δύο άλλαξαν στρατόπεδο κι οι μισοί βουλευτές του "κινηματικού" κόμματος των Περιφερειών ψήφισαν υπέρ της νέας πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Μαϊντάν...
   Ειλικρινά ελπίζω να τρολλάρετε

   Γιώργος Μ.

   Διαγραφή
  3. Σλαβόι, εσύ; Ναντέζντα; Πρίβυ Σεκτόρ; Κυρία Νούλαντ;

   ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ.

   Διαγραφή
  4. Άλλο αριστερή και άλλο εργατική. Στα άλλα σου απάντησε όπως έπρεπε ο Αντώνης.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  5. Συγγνώμη, το είχαμε ξεχάσει οτι οι βουλευτές κεντροαριστερών αστικών κυβερνήσεων δεν υπάγονται σε κανένα συμφέρον, παρά λειτουργούν μόνο υπο την αέναη προσπάθεια για το συμφέρον του λαού. Είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης και των χαμηλότερων στρωμάτων οι μπαγάσηδες.
   Οι ολιγάρχες είναι μόνο για τους Κεντροδεξιούς.
   Με κάθε νέα Κεντροαριστερή κυβέρνηση, έχουμε και ένα βαθύτερο ρήγμα στο οικοδόμημα της ηγεμονίας των ολιγαρχών.
   Βαθιά σκέψη, εξαίρετη πολιτική ανάλυση, στέρεα γνώση του πολιτικού σκηνικού παγκοσμίως.
   Για ΣΥΡΙΖΑίος, καλός είσαι.

   Χαϊνης

   Διαγραφή