Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Bloomberg Business Week: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκε σε δικό μας κόμμα

Το κόμμα ενάντια στη λιτότητα στην Ελλάδα τείνει προς το κατεστημένο στην εξωτερική πολιτική
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Καθώς πλησιάζει στην κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας στην Ελλάδα, ο αντικαθεστωτικός ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε πρότεινε την έξοδο απ' το ΝΑΤΟ και την αποβολή του αμερικανικού ναυτικού από τη βάση της Κρήτης, προσεγγίζει το πολιτικό κατεστημένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές του φιλοδοξίες στον στόχο της εξασφάλισης καλύτερων όρων για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Με το κόμμα να έχει βραχεία κεφαλή στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, ακόμα και η αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην απάλυνση των ευρωενωσιακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τελεί υπό αμφισβήτηση.“Το κεντρικό σύνθημα της πολιτικής τους είναι η απάλυνση του χρέους και η βασική τους μέριμνα θα είναι στα εγχώρια ζητήματα”, είπε η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας σύγχονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. “Η Ελλάδα δεν έχει χαρτί διαπαγματεύσεων αυτή τη στιγμή για τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.”

Ένα κομματικό ευχολόγιο απ' τα μέσα του 2013 καταφέρεται εναντίον του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, υπόσχεται  να αποσύρει τους έλληνες στρατιώτες από διεθνείς αποστολές και να συνδεθεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα -- όλα με στόχο να χτυπήσει τη “νεοφιλελεύθερη” ΕΕ και τις “ιμπεριαλιστικές” ΗΠΑ.

Τώρα οι ηγέτες του κόμματος της αντιπολίτευσης υποχωρούν από τα ρητορικά οδοφράγματα. Πρόκειται για μετατόπιση που είδαμε ήδη στη σφαίρα της οικονομίας, καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει την αφοσίωση στη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Τα ελληνικά ομόλογα, που πέρυσι εκτοξεύτηκανεν αναμονή της προοπτικής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει από τότε, καθώς η απειλή εξόδου από το ευρώ απομακρύνεται.

Πράσινες Πόρσε

“Η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ δεν είναι προς συμφέρον της χώρας,” δήλωσε χθες βράδι στο twitter ο Τσίπρας. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη από διεθνείς συμφωνίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τις οποίες θα σεβαστεί, είπε.

Είναι συχνό τα κόμματα διαμαρτυρίας να γίνονται κόμματα του κατεστημένου απ' τη στιγμή που παίρνουν εξουσία. Οι Πράσινοι της Γερμανίας εμφανίστηκαν ως περιβαλλοντική και αντιπολεμική, αντονατοϊκή δύναμη στις αρχές του 1980, αλλά κατέληξαν να στηρίζουν τον βομβαρδισμό της Σερβίας -- πρώτης γερμανικής στρατιωτικής επιχείρησης μετά τον Β Παγκόσμιο -- όταν μπήκαν στην κυβέρνηση το 1998. Ο άρχων του Baden-Wuerttemberg, του δήμου που φιλοξενεί τις βιομηχανίες της Πόρσε και της Μερσεντές-Μπενζ, είναι Πράσινος.

Το πρώτο τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στάση του απέναντι στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Τα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν εμπόδια για τη χρηματοδότηση ρωσικών κρατικών τραπεζών, ενώ η απαγόρευση της εξαγωγής προχωρημένης τεχνολογίας εξοπλισμού για την εξερεύνηση της ενέργειας θα καταστεί ανενενεργή τον Ιούλιο εκτός και αν την ανανεώσουν ομόφωνα τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

'Βουλιμία' Κυρώσεων

Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, το ενδιαφέρον της για εμπορικές συμφωνίες με τη Ρωσία είναι αναμφισβήτητο. Η Ρωσία είναι η βασική εμπορική εταίρος της Ελλάδας, με το αμοιβαίο εμπόριο να φτάνει τα 7 δις ευρώ το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Οι κυρώσεις, όπως και η παρακμή του ρουβλιού έχουν φέρει περικοπές στα ταξίδια των Ρώσων, προκαλώντας ζημιές στον μεγαλύτερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Το χάσμα ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις και τη διακυβέρνηση συνοψίστηκε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διεθνείς σχέσεις, τον Κώστα Ήσυχο. Στις 1 Σεπτεμβρίου, ο Ήσυχος αποκάλεσε την αναβάθμιση των κυρώσεων παράδειγμα της "νεο-αποικιακής βουλιμίας" της ΕΕ και χαιρέτισε τις "εντυπωσιακές αντιπεθέσεις" των ρωσόφιλων ανταρτών της Ανατολικής Ουκρανίας. Κατηγόρησε την φιλο-ΕΕ κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ανέχεται "νεοναζιστικές αισχρότητες."

 Όταν ρωτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου σε τηλεφωνική συνέντευξη αν μια κυβέρνηση με ηγέτη τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποπειρώταν μόνη της να μπλοκάρει την προέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ήσυχος είπε "είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι τέτοιο."Αυτό το οποίο είναι αναμφισβήτητο, είπε, είναι ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται σε "βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση κι έχει τεράστια ανεργία δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα απ' αυτές τις κυρώσεις.”

Μεταναστευτικά δικαιώματα

Η στήριξη στις κυρώσεις ποικίλλει ανά την Ευρώπη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν τις επέτρεψε παρά το γεγονός ότι μίλησε ευσεβώς για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Περισσότερο απ' την Ουγγαρία, η Ελλάδα εξαρτάται απ' τα λεφτά της ΕΕ. Μια σχολή σκέψης λέει ότι αν εκλεγεί ο Τσίπρας πρωθυπουργός, δεν θα ξεφύγει απ' τη συναίνεση, τουλάχιστο όχι άμεσα. Μια άλλη λέει ότι με την Γαλλία και την Αυστρία ήδη στα πρόθυρα της βελτίωσης σχέσεων με τον Πούτιν, η παρουσία ενός έλληνα ηγέτη που αισθάνεται άβολα με τις κυρώσεις θα ήταν το τελικό χτύπημα.

Μετά την επίθεση ακραίων Ισλαμιστών στη Γαλλία, όπου σκοτώθηκαν 17 άτομα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινυθεί και αυτός μέσα στις νόρμες της ΕΕ.  Όπως και η σημερινή κυβέρνηση των Αθηνών, θα προωθήσει “μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική με δικαιώματα και υποχρεώσεις” και θα αναζητήσει περισσότερη οικονομική ενίσχυση απ' την ΕΕ για να αποκτήσει εποπτεία των πορωδών συνόρων της Ελλάδας, είπε ο Δήμητρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη της 13 Ιανουαρίου. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιτρομοκρατία θα “συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία.”

4 σχόλια:

 1. http://www.logiastarata.gr/2015/01/blog-post_612.html

  Τον Κοττάκη δεν τον έχω σε εκτίμηση, αλλά αξίζει να διαβαστεί αυτό εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι "σοβαροί" κονδυλοφόροι του συστήματος έχουν πάρει φωτιά. Αλλά αφού ο Συ.Ριζ.Α. τα έχει βρει υπογείως και καταχθονίως με τους Γερμανούς, γιατί ο κ. Κοττάκης και οι συν αυτώ, κόπτονται και ανησυχούν ότι οι Γερμανοί θα αρνηθούν να διαπραγματευτούν, ότι θα πουν "όχι" στο αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους και γενικώς ότι θα καταστραφεί η χώρα αν απαλλαχτούμε από τον Φον Αντωνάκη και την κουστωδία του? Μπα, δεν πείθομαι, εξ' άλλου υπάρχουν διαπραγματευτικά εργαλεία... Κακά τα ψέμματα!

   Διαγραφή
  2. Αυτός που δεν θέλει να δει κάτι δεν το βλέπει έστω και αν είναι εκατοστά απ' τη μύτη του: http://left.gr/news/oi-protoi-karpoi-tis-diapragmateysis

   Δεν αλλάζει κάτι αυτό. Και προσωπικά, το θεωρώ δικαίωμα του καθενός να κοροϊδεύει τον εαυτό του. Μόνο ένα πράμα θα ζητήσω: Μη διανοηθείς να έρθεις να κλαψουρίσεις για το ΣΥΡΙΖΑ σ'αυτό το ιστολόγιο μετά τις εκλογές.

   Διαγραφή
  3. Αντώνη, ας μην προτρέχει η γλώσσα της διανοίας... Χρόνια πολλά επ' ευκαιρία.

   Διαγραφή