Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Το ΚΚΕ λέει όλο τα ίδια και τα ίδια

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Σλαβόι Ζίζεκ συγκέντρωσε όλες του τις πνευματικές δυνάμεις προκειμένου να συντάξει την παρακάτω "βαρυσήμαντη" (έτσι χαρακτηρίστηκε στη χώρα μας) παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές:
Στις «Σημειώσεις για τον ορισμό της κουλτούρας» ο μεγάλος συντηρητικός Τ.Σ. Ελιοτ επισήμανε ότι υπάρχουν στιγμές που η μοναδική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στην αίρεση και τη μη πίστη. Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις μια πίστη ζωντανή είναι να πραγματοποιήσεις μια αιρετική απόσχιση από το κυρίως σώμα της. Αυτή είναι η θέση μας σήμερα αναλογιζόμενοι την Ευρώπη. Μόνο μια νέα «αίρεση» (που αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να διασώσει ό,τι αξίζει να διασωθεί από την ευρωπαϊκή κληρονομιά: η δημοκρατία, η πίστη στον λαό, η αλληλεγγύη με ισοτιμία. Η Ευρώπη που θα κερδίσει αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξοβελιστεί είναι μια «Ευρώπη με ασιατικές αξίες» (οι οποίες φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την Ασία, αλλά με την ξεκάθαρη παρούσα τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναστείλει τη δημοκρατία). Η ουσία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς θα έχει χαθεί.
Εφημερίδα των Συντακτών, 20 Ιανουαρίου 2015
'Οπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, η δήλωση αυτή διαφέρει τα μάλα από την προηγούμενή του δήλωση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιούνη του 2012:
Στις Σημειώσεις για τον ορισμό της κουλτούρας, ο T.S. Eliot παρατήρησε ότι υπάρχουν στιγμές που η μόνη επιλογή είναι μεταξύ αίρεσης και απιστίας (μη πίστης) - δηλαδή, όταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις ζωντανή μια θρησκεία είναι να προκαλέσεις μια θρησκευτική διάσπαση. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα. Μόνο μια νέα «αίρεση» - που εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί να σώσει ό, τι αξίζει σωτηρία από την Ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την ισότιμη αλληλεγγύη κτλ. Η Ευρώπη στην οποία θα καταλήξουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί θα είναι μια «Ευρώπη με Ασιατικές αξίες »- το οποίο, φυσικά, δεν έχει να κάνει με την Ασία, αλλά με την τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναστείλει τη δημοκρατία (30/5/2012)
Και φυσικά, από την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη, στις 3 Ιουνίου, όπου ο Ζίζεκ καινοτόμησε εκ νέου:
Στις «Σημειώσεις για τον ορισμό της κουλτούρας», ο μεγάλος  συντηρητικός ποιητής T.S. Eliot, παρατήρησε ότι υπάρχουν στιγμές που η μόνη επιλογή είναι μεταξύ αίρεσης και απιστίας (μη πίστης) - δηλαδή, όταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις ζωντανή μια θρησκεία είναι να προκαλέσεις μια θρησκευτική διάσπαση. Αυτή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα. Μόνο μια νέα «αίρεση» - που εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί να σώσει ό, τι αξίζει σωτηρία από την Ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την ισότιμη αλληλεγγύη κτλ. Η Ευρώπη στην οποία θα καταλήξουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί θα είναι μια «Ευρώπη με Ασιατικές αξίες »- το οποίο, φυσικά, δεν έχει να κάνει με την Ασία, αλλά με την τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναστείλει τη δημοκρατία. (3/6/2012)
Βεβαίως, η μοναδικότητα αυτής της συγκλονιστικής σκέψης δεν μπορούσε να περιοριστεί σε δηλώσεις προεκλογικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο μεγάλος φιλόσοφος στοχάστηκε επίσης:
Στις «Σημειώσεις για τον ορισμό της κουλτούρας», ο μεγάλος συντηρητικός Τ.Σ. Έλιοτ παρατήρησε ότι υπάρχουν στιγμές που η μόνη επιλογή είναι μεταξύ αίρεσης και μη πίστης, δηλαδή, που ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να κρατηθεί ζωντανή μια θρησκεία είναι να προκαλέσεις μια διάσπαση απ' το κύριο σώμα της. Αυτή είναι η θέση μας σήμερα αναφορικά με τη φιλελεύθερη δημοκρατία: μόνο μια νέα "αίρεση" (την οποία αντιπροσωπεύει η ριζοσπαστική αριστερά) μπορεί να διασώσει αυτό που αξίζει να διασωθεί από την φιλελεύθερη δημοκρατία: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την εξισωτική αλληλεγγύη...Η μόνη εναλλακτική είναι ο "καπιταλισμός με Ασιατικές αξίες" (που βεβαίως, δεν έχει τίποτε να κάνει με την Ασία, αλλά με την ξεκάθαρη τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναιρεί τη δημοκρατία)". ("Μην ανησυχείτε, η καταστροφή θα έρθει!", 17/9/2012)
Άκρως σημαντική, βεβαίως, ήταν και η παρέμβαση του Ζίζεκ για τον Πλατωνισμό του Ντελέζ, όπου ο Σλοβένος πρωτοτύπησε για άλλη μια φορά:
Ήταν ο Τ.Σ. Έλιοτ, αυτός ο μεγάλος συντηρητικός, ο οποίος πρωτοδιατύπωσε τον σύνδεσμο ανάμεσα στην εξάρτησή μας από την παράδοση και την ικανότητά μας να αλλάξουμε το μέλλον.
Ο αναγνώστης θα προσέξει αμέσως ότι εδώ ο Τ.Σ. Έλιοτ δεν έρχεται πακέτο με τον "καπιταλισμό με Ασιατικές αξίες". Αυτή ήταν μια καινοτομία που καλλιεργήθηκε φιλοσοφικά εκ του παραλλήλου, καθώς αυτό το κομμάτι του εκπληκτικού του φιλοσοφικού συλλογισμού, o Ζίζεκ το σκέφτηκε μόνο:

- στο Critical Inquiry το καλοκαίρι του 1998

- στο Critical Inquiry το φθινόπωρο του 2007

- στο London Review of Books στις 23 Ιούλη 2009

- στο New Statesman στις 9 Οκτώβρη 2009

- στο βιβλίο του First as Tragedy, then as Farce (2009)

- στη συνεισφορά του στο βιβλίο Η ιδέα του Κομμουνισμού (2010)

- στο Αλ Τζαζίρα στις 13 Νοέμβρη 2011

- στο Critical Legal Thinking στις 20 Αυγούστου 2012

- στο Foreign Policy στις 8 Οκτώβρη 2012

Στο βιβλίο του The Year of Living Dangerously (2012)

- στον Guardian στις 17 Φλεβάρη 2013

...και σε καμιά πενηνταριά άλλα κείμενα, συνεντεύξεις, άρθρα και ομιλίες (είναι πάρα πολλά για να τα ψάξω όλα).

8 σχόλια:

 1. Σημείωση: Πολλές από τις διαφορές στα πιο πάνω κείμενα οφείλονται στους διαφορετικούς μεταφραστές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε το 'γραψες καλά: τοκκελέειόλοταίδιακαιταίδια, αν θες κολλάς κι άλλα στοιχεία της γενικής γραμμής ενάντια στο ΚΚΕ και φτιάχνεις έναν σιδηρόδρομο ανεπανάληπτο.

   Διαγραφή
 2. Πόσο μεγάλος διανοητής πια; Όχι σαν τον Στ.Ράμφο, αλλά μεγάλος.
  Παρεμπιπτόντως, σε λίγο στο poll θα έχει ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ το σύνολο των ψηφοφόρων του Ιουνίου του 12.Πόσο πιο χαμηλά πια;(και όχι σε θέμα ποσοστού)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "καπιταλισμός με ασιατικές αξίες" Παρατηρήστε το πολλαπλό μέτωπο που ανοίγει αυτή η απλή φράση απέναντι: 1)Στην διεθνιστική φύση της μαρξιστικής θεωρίας, 2)Στους τωρινούς αντιπάλους των αμερικανονατοϊκών που γεωγραφικά ανήκουν στην Ασία κατά κύριο λόγο, 3) Στην ιστορία του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού που πάντα ταυτίζεται γενικά και αόριστα με την "ανατολή" και πάντα θεωρείται ένας καπιταλισμός σαν όλους τους άλλους. Το βλέπω και τρίβω τα μάτια μου για να πιστέψω ότι αυτά τα γράφει η και καλά μαρξιστική διανόηση.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναζιστικό ιδεολόγημα ήταν ο "ανατολισμός του Μαρξισμού". Ποια "μαρξιστική διανόηση", ο πρωτεργάτης της στήριξης στη φασιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας;

   Διαγραφή
  2. Πολλά έχει δηλώσει ο συγκεκριμένος στο παρελθόν και ως κομμάτι της υποτίθεται ότι στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο ότι αυτές οι δηλώσεις είναι πλήρως αντιδραστικές σε βαθμό που καταντούν ανοιχτά φασιστικές. Εξ'ου και το "η και καλά" στο σχόλιο. Και οι συριζαίοι έτσι τον πλάσαραν σίγουρα πάντως, όταν είχε έρθει. Βέβαια νομίζω ότι έχει περάσει καιρός από τότε. Το ΚΕΑ έχει εγκαταλείψει τα προσχήματα και αλλάζει και ο ίδιος την ρητορική του για να διατηρήσει την απήχηση του στο ευρωπαϊκό κοινό του.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 4. Ασχετο αλλά Αντώνη λύσε μου μια απορία: πώς γίνεται στην δημοσκόπηση του stokokkino (αφήνω το μήνυμα ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία, το ΚΚΕ είναι οκ που αποπνέει), το ΚΚΕ να έχει 6% στους άνδρες, 6% στις γυναίκες και 5,5% στο σύνολο;

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 5. αιθσάνομαι ότι έχασα μια ευκαιρία για λαμπρή καριέρα στο μαλακίζειν


  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή