Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Χάριν υποθέσεως: Η περίφημη "ψήφος ανοχής"

Επαναλαμβάνω, κατ' αρχήν, τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες θα ασχοληθώ σε αυτή την ανάρτηση:
Αποκλείει συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου και Ποτάμι ο Τσίπρας
«Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τον Παπανδρέου, ούτε με το Ποτάμι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον Ενικό και το Νίκο Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούργιο με τα παλιά υλικά».

[...]
Επιπλέον ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή την ανοχή του ΚΚΕ στη Βουλή θα ήταν αδιανόητο το Κομμουνιστικό Κόμμα να του την αρνηθεί.
TVXS 


Μιλώντας κατά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών Ενώσεων και Σωματείων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι δεσμεύσεις που έχει περιγράψει «ισχύουν υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστεί να συζητήσει όρους με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους ή και ότι θα διεκδικήσει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση την αυτοδυναμία.
Το Βήμα
1. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η δεύτερη δήλωση αντιφάσκει με την πρώτη. Στην δεύτερη ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στο ενδεχόμενο να "συζητήσει όρους", εννοείται από τα συμφραζόμενα εκπτωτικούς, "με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους." Πράγμα που στην πρώτη δήλωση λέει πως δεν προτίθεται να κάνει. Σε μια από τις δύο λοιπόν λέει ψέματα. Ένα το κρατούμενο. 


2. Στην πρώτη δήλωση, ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Μα, έχει ήδη συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Έχει ήδη συνεργαστεί στις εκλογές για την τοπική διοίκηση και στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες δεκάδες φορές. Έχει επίσης στο ψηφοδέλτιό του (για να μη μιλήσουμε για τον κομματικό μηχανισμό του εν συνόλω) αρκετούς πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συμπορευόμενους του ΠΑΣΟΚ (ανθρώπους όπως η Τζάκρη, ο Βουδούρης, ο Μητρόπουλος, ο Κουρουμπλής, ο Παραστατίδης, ο Τσουκαλάς...). Τώρα τον έπιασε η αλλεργία προς το ΠΑΣΟΚ; Όταν καθιέρωνε την 3η του Σεπτέμβρη ως μέρα εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε πάθει; Εδώ το κεντρικό σύνθημα αυτών των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν του σημιτικού ΠΑΣΟΚ! Όσο για το Ποτάμι, λίγα είναι τα στελέχη του που προέρχονται από τους κόλπους του ΣΥΝ; Κάνει πως δεν θέλει να τους ξέρει αίφνης ο κύριος Τσίπρας; Μήπως δεν έχει στελέχη στο δικό του κόμμα που μια χαρά θα ταίριαζαν στο Ποτάμι; Ο Παπαδημούλης, ο Σταθάκης, ο Βαρουφάκης, ο Κούλογλου, η Δούρου, ο Τσουκαλάς τι είναι; Δεύτερο το κρατούμενο.

3. Τι μας λέει ο κύριος Τσίπρας στην πρώτη δήλωση; Ότι σε περίπτωση που χρειαστεί "ψήφο ανοχής" για να αποκτήσει ενισχυμένη πλειοψηφία (για να τη ζητήσει πρέπει να έχει ήδη αυτοδυναμία ή να την έχει αποκτήσει μέσω συνεργασίας με άλλο κόμμα) θα την επιδιώξει από το ΚΚΕ και όχι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μάλιστα. Και ποιος είπε ότι αυτό θα εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, ή και άλλα κόμματα, να του δώσουν ψήφο ανοχής, νοουμένου φυσικά ότι δεν συμμετέχουν ήδη στην υπό δοκιμασία με ψήφο ανοχής νέα κυβέρνηση; Να το δούμε συγκεκριμένα αυτό, με ένα και μόνο --αλλά υπεραρκετό-- παράδειγμα; Όταν, τον Οκτώβρη του 2014, ο κύριος Σγουρός και η παράταξη της ΝΔ υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής, πήραν άδεια απ' τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, βέβαια. Αυθόρμητα τον υπερψήφισαν, κανείς δεν κατηγόρησε την κυρία Δούρου ότι συννενοήθηκε παρασκηνιακά για να πάρει "ψήφο ανοχής" ο προϋπολογισμός της. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει "ψήφο ανοχής", ποιος εμποδίζει αυτούς με τους οποίους "δεν συνεργάζεται" να του τη δώσουν; Πολύ σωστά, όποιος εμπόδιζε και το Σγουρό. Και σίγουρα όχι το ΚΚΕ, που δεν πρόκειται να του δώσει καμία τέτοια ψήφοΤρίτο το κρατούμενο.

4. Αν το ΚΚΕ έδινε "ψήφο ανοχής" σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει που να χτυπάει τον αποτέτοιο του κάτω ο κύριος Τσίπρας, με ποιο δικαίωμα θα καλούσε το λαό να διαδηλώσει σε τυχόν αντιλαϊκά μέτρα αυτής της κυβέρνησης; Δεν είναι η ψήφος ανοχής, σε αντίθεση με την υπερψήφιση ενός θετικού νομοσχεδίου, "λευκή επιταγή" και "λευκή σημαία" υποταγής του εργατικού και λαϊκού κινήματος ώστε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι θέλει; Τέταρτο το κρατούμενο.

5. Θα μπορούσε μια κυβέρνηση της δεξιάς ή μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να διανοηθεί να ζητήσει από το ΚΚΕ "Βάρκιζα", οικειοθελή παράδοση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στις ορέξεις της με λευκή επιταγή δια της "ψήφου ανοχής"; Όχι βέβαια. Αντίθετα, αν μια τέτοια κυβέρνηση διανοούνταν κάτι τέτοιο, θα συσπείρωνε κόσμο στο ΚΚΕ που θα την έφτυνε δεόντως. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μπορεί να το διανοηθεί αλλά αποκαλεί "αδιανόητο" να ΜΗ γίνει του δίνει ένα ισχυρότατο χαρτί απέναντι στο κεφάλαιο, ότι δηλαδή μπορεί το οικονομικό του "πρόγραμμα" να είναι ανέκδοτο αλλά τουλάχιστο θα θάψει το εργατικό κίνημα; Αυτή δεν είναι η μεγάλη προσφορά της σοσιαλδημοκρατίας στον καπιταλισμό, το "χαρτί" της για να πει "εμπιστέψου με και μένα μπάρμπα"; Στο "σοφτ" τσάκισμα των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος δε βασίζεται η νομιμότητά της ως εναλλακτικής απέναντι στη δεξιά; Ποιο είναι το χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας στις σημερινές συνθήκες, η οικονομική ιδιοφυία του Λαπαβίτσα και του Βαρουφάκη; Πέμπτο το κρατούμενο.

6. Αν το ΚΚΕ έδινε τέτοια ψήφο, με ποιο δικαίωμα θα μπορούσε να ασκήσει κοινοβουλευτική κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να γελοιοποιείται το ίδιο, αφού θα είχε έμπρακτα αναιρέσει αυτή την κριτική; Μια τέτοια ψήφος θα σήμαινε ή όχι "ναι σε όλα" στην πράξη; Έκτο το κρατούμενο.

7. Αν το ΚΚΕ έδινε τέτοια ψήφο, γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ και όχι ΣΥΡΙΖΑ; Πάει κανένας Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέσω Βουδαπέστης; Τι λέει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας; Λέει "αυτοκτονήστε, είναι αδιανόητο να μην αυτοκτονήσετε." Λέμε να μην του κάνουμε τη χάρη. Έβδομο το κρατούμενο.

Αυτά, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη η ασυμβατότητα των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, την οποία έθιξα σε άλλη ανάρτηση.

36 σχόλια:

 1. Αν δεν κανω λαθος οταν δεν τα βρηκαν κεντρικα με την ΔΗΜΑΡ και τον Κουβελη βγηκαν επισημα και ειπαν οτι εχουν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ !
  Και κανει "προταση" ....στο ΚΚΕ ....που και η κουτση Μαρια ξερει οτι τα προγραμματα τους ...ταυτιζονται ...

  μαιστα ....μαιστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://www.youtube.com/watch?v=9rji8S3e4N4

  κάτι για να ευθυμήσουμε...epic fail λέμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιτέλους βρέθηκε κι ένας άνθρωπος να αναγνωρίσει την αλύγιστη ταξική γραμμή του συριζα-μυριζα στα σωματεία!

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Δεν άντεξα να το δω όλο, αλλά αν κατάλαβα καλά η πρόταση είναι να πιέσουμε την εργοδοσία στα αριστερά τραγουδώντας όπερα;

   Διαγραφή
  3. δεν ξέρω Αντώνη, μάλλον είμαστε πολύ δογματικοί για να κατανοήσουμε τα ανώτερα νοήματα της "τέχνης" τους...

   Διαγραφή
  4. Καλά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σπότ να λέει για διεκδίκηση δεδουλευμένων... Να φανταστώ μιλάμε για μοντέρνους τρόπους τύπου τζαμπο ε;

   Κώστας

   Διαγραφή
  5. Η λεγεώνα των υπερηρώων σε παράταξη κατά της " ανθυγιείνης" επιχειρηματοκότητας μετα συνοδεία όπερας.Το λιγότερο, επικό.Είναι να μέτά να μην γίνει ανθρώπινος ο Καπιταλισμός.Κάπος έτσι αλλά με τις επίσημες στολές τους οχι με τα πολιτικά αυτή την φορά, τους φαντάζομαι να διεξάγουν σκληρές διαπραγματέυσεις με τους εταίρους στην Ευρώπη ...

   Κ.Ο

   Διαγραφή
  6. Ομολογουμένως, εξεπλάγην με την συμμετοχή του ηθοποιού (δεν μας τα λεγες αυτά, Χαρούλη...) Όσο για το όλο κόνσεπτ, μην σου πω θα γελάει ακόμη και ο Παβαρότι από τον τάφο. Μάλλον, οι συριζαίοι βάλαν στοίχημα με το Ποτάμι για το ποιoς μπορεί να κάψει περισσότερους εγκεφάλους, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά...

   Stevie O.

   Διαγραφή
 3. Τα ουσιαστικά στην υπόθεση "ψήφος ανοχής" είναι όσα αναφέρεις, με τα οποία συμφωνώ απολύτως.

  Όμως, υπάρχει και ένα τυπικό (νομικό) ζήτημα, το οποίο είναι μεν δευτερεύον και λιγότερο σημαντικό,
  μπορεί, όμως, να καταδείξει άλλη μια απάτη, που επιχειρεί ο Συριζα. Από τα γραφόμενά σου, νομίζω πως δεν το έχεις εντοπίσει. Εξηγούμαι:

  Γράφεις: "3. Τι μας λέει ο κύριος Τσίπρας στην πρώτη δήλωση; Ότι σε περίπτωση που χρειαστεί "ψήφο ανοχής" για να αποκτήσει ενισχυμένη πλειοψηφία (για να τη ζητήσει πρέπει να έχει ήδη αυτοδυναμία ή να την έχει αποκτήσει μέσω συνεργασίας με άλλο κόμμα)..."

  Εσύ σωστά το αναλύεις, όμως ο Σύριζα δεν λέει αυτό. Ο Συριζα ζητάει "ψήφο ανοχής", όχι για να αποκτήσει ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά για να σχηματίσει κυβέρνηση!
  Τα στελέχη του στα κανάλια αυτό λένε (σήμερα ο Τσουκαλάς στο Mega και όλοι, όσοι αναφέρονται στο θέμα) : "εάν έχουμε 145, 147 έδρες θα πάμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στη Βουλή και να δούμε εάν θα έχει κανείς (ΚΚΕ) τα κότσια να μας αρνηθεί, έστω, ψήφο ανοχής" !

  Διαπράττουν, έτσι, μεγάλη πολιτική απάτη, αφού, σύμφωνα με την επικρατούσα ερμηνεία του άρθρου 84 παρ. 6 του Συντάγματος, η "ψήφος ανοχής" απλώς διατηρεί στη θέση της μία υπάρχουσα κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της θητείας της και δεν νοείται αρχικός σχηματισμός κυβέρνησης με απλή ψήφο ανοχής.
  Να μην μπλέξουμε άλλο με νομικά επιχειρήματα, αλλά νομίζω πως η πολιτική στόχευση της μπλόφας τους είναι ολοφάνερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εσύ σωστά το αναλύεις, όμως ο Σύριζα δεν λέει αυτό. Ο Συριζα ζητάει "ψήφο ανοχής", όχι για να αποκτήσει ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά για να σχηματίσει κυβέρνηση!"

   Αυτό δεν γίνεται, για αυτό και διευκρινίζω ότι πρέπει να έχει ήδη αυτοδυναμία. Τώρα, αν απευθύνονται σε μπαμπουίνους που δεν θυμούνται καν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς αυτοδυναμία ενώ έγινε το 2012, τι να κάνω εγώ;

   Διαγραφή
  2. Ψήφο ανοχής ζητάς για να είναι βιώσιμη μια κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία, όχι αν δεν έχεις καν αυτοδυναμία και δεν δεχτείς συγκυβέρνηση. Τι παλαβωμάρες είναι αυτές;

   Διαγραφή
  3. Εν τω μεταξύ, τι έγινε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει χωρίς καν να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία έστω και μετά το κοροϊδίστικο μπονους των 50 εδρών; Και η "δημοκρατία", κύριε;

   Διαγραφή
  4. Μωρέ, παλαβωμάρες δεν θα πει τίποτα! Μιλάμε για μπαρούφα ολκής!
   Είπα, να μην το συνεχίσουμε νομικά, αλλά κοίτα πως το πάνε:
   Καταρχάς ο όρος "ψήφος ανοχής" δεν υπάρχει στο Σύνταγμα. Η όλη συζήτηση γίνεται για την "ψήφο εμπιστοσύνης".
   Παίρνουν, λοιπόν, την παράγραφο 6 του άρθρου 84 :

   "6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
   Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών..."

   και σού λένε: θα απουσιάσεις από την επίμαχη ψηφοφορία και εγώ θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης με λιγότερες από 151 ψήφους!

   Ποιά "δημοκρατία" μου λες, τώρα!!!

   'Ασε, που η παραπάνω παράγραφος του Συντάγματος, βγάζει μάτι πως δεν αφορά στον αρχικό σχηματισμό κυβέρνησης (για αυτό, άλλωστε, πάει πακέτο με την πρόταση δυσπιστίας).
   Αλλά, έτσι κι αλλιώς, το Σύνταγμά τους το έχουν κάνει σφεντόνα από το τράβηγμα...

   Διαγραφή
 4. Πάντως το πασοκ για δικούς του λόγους θέλει να κάνει κυβέρνηση με τον συριζα.
  http://www.902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59135/ey-venizelos-nai-se-sygkyvernisi-me-ton-syriza-na-stirixei-kai-i-nd
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα που το ξανασκέφτομαι τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτός φαίνεται:
   http://www.thetoc.gr/webtv/newsroom/o-k-tsoukalas-live-stin-elli-stai-stis-1330
   Μάλλον δεν πήγε και πολύ καλά αυτός ο γύρος επίθεσης και άρχισαν να αναδιπλώνονται.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Όχι. Οι ίδιες οι δηλώσεις Τσίπρα που ανέφερα πάνε η μία Αθήνα και η άλλη Αμπου-Ντάμπι. Στη μία λέει θα αναζητήσει συνεργασία με κυβερνητικούς εταίρους, στην άλλη "εγώ μόνο ΚΚΕ". Έτσι θα συνεχίσουν, ο ένας θα λέει το ένα και ο άλλος το άλλο, ή ο ίδιος θα λέει μια το ένα και μια το άλλο. Όπως και με όλα τα άλλα, αυτή είναι η μέθοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
  3. "αν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστεί να συζητήσει όρους με ενδεχόμενους κυβερνητικούς εταίρους"
   Δεν εννοώ ότι δεν θα υπάρξει ξανά καμία επίθεση γενικά. Απλώς ότι η επίθεση από εδώ και πέρα θα έχει άλλο χαρακτήρα. Όχι, τόσο στο να επηρεάσει το κόσμο του ΚΚΕ, αλλά για να δικαιολογηθεί στους δικούς του ψηφοφόρους. Χρησιμοποιεί σαν άλλοθι τη μη συνεργασία του ΚΚΕ για να ετοιμάσει τις παραχωρήσεις που θα κάνει απέναντι στους υπολοίπους.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Ένα μεγάλο μπράβο στο ΠΑΣΟΚ, που απο το Γιώργο και έπειτα δείχνει αστική συνέπεια εμφάμιλλη Μεγάλων Κομμάτων.

   Όχι στην αστάθεια, όχι στην ακυβερνησία, το δέντρο δε λυγάει και ποτέ δε ξέρεις τι σου ξημερώνει.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 5. Πολλοί κατηγόρησαν το ΚΚΕ για την στάση του απέναντι στις δυνάμεις της "αλλαγής" το 1981. Η τότε γραμμή όμως ήταν η πιο σωστή και πάνω από όλα εφικτή στο δοσμένο πλαίσιο. Η πορεία 1981-89 μπόρεσε με πολύ ουσιαστικό τρόπο και εξασφάλισε μια σειρά από κατακτήσεις που δόθηκαν ακριβώς γιατί το τότε ΠΑΣΟΚ ΠΙΕΣΤΗΚΕ. Άρα το θέμα δεν είναι η ατνιπολίτευση που για το ΚΚΕ ευνοείται ότι είναι το πιο εύκολο. Αλλά εκείνη η σωστή πίεση προς τα αριστερά. Δεν πρόκειται για ανασύσταση του δικομματισμού αλλά για μια διαδικασία που το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά. Να θυμίσω ότι η αλλαγή το 81 ήταν μέσα στα συνθήματα του ΚΚΕ και πολύ σωστά. Τώρα τι γίνεται;

  G

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να σου πω; Ίσως να φταίει ότι για κάποιο παλαβό λόγο δεν θέλουμε για άλλα 30 χρόνια να μας κυβερνά το πασοκ. Αν βέβαια νομίζεις ότι οι κατακτήσεις της εποχής δεν ήρθαν από τους αγώνες του λαού, αλλά από αριστερή πίεση στο πασοκ σου έχω άσχημα νέα..
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Μάλιστα. Οι παγκόσμιες περιστάσεις του 2014 είναι ίδιες με του 1981, ο καπιταλισμός έχει τα ίδια περιθώρια να φτιάχνει τζάμπα μάγκες σαν τον Αντρέα, και το ζήτημα είναι πού πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο να πιέσουμε προς τα αριστερά.

   Όνειρα γλυκά, μην ξυπνήσεις απότομα μόνο.

   Διαγραφή
 6. Παιδιά δε γνωρίζω τι ηλικία έχετε.Αλλά μην είστε ερειστικοί. Ωραία ας μιλήσουμε για ανασύσταση του δικομματισμού και ας κάψουμε κάθε γέφυρα με την άλλη πλευρά. Που οδηγεί αυτό; Πολύ απλά στο φανεί πολύ γρήγορα ότι ο βασιλιάς (ΣΥΡΙΖΑ) στέκεται γυμνός στην πλατεία. Αυτό όμως νομίζετε ότι δεν θα κοστίσει στο ίδιο το Κόμμα; Έτσι απλά είναι τα πράγματα; Μετά την διάψευση ο κόσμος θα σιχτιρίσει συνολικά την Αριστερά κατά την γνώμη μου.
  Σας καλώ να διαβάσετε ιστορία! Ιστορία της περιόδου της Αλλαγής.Αγώνες έγιναν για πολλές δεκαετίες, Ο καταλύτης όμως της καθιέρωσης των κατακτήσεων ήταν το ΚΚΕ που πίεσε σωστά το ΠΑΣΟΚ να τηρήσει έστω και κάποια από τα συνθήματα της αλλαγής. Χωρίς το ΚΚΕ δεν θα είχαμε την αριστερή πίεση! Τι θα είχε συμβεί; Θα είχαμε χαμηλότερο βοιωτικό επίπεδο. Μερικές φορές δεν είναι θέμα μιας πορείας ή απεργίας αλλά αντίθετα είναι θέμα σωστού συνθήματος.Η υπεράσπιση της πραγματικής αλλαγής ήταν ένα σωστό σύνθημα. Το σημερινό που μιλάει για ανασύσταση του δικομματισμού είναι λάθος. Κλείνει και δεν ανοίγει δρόμους ώστε να υπάρχει και εκείνη η πιθανότητα να έχουμε έστω κάποιες μικρές θετικές εξελίξεις ή μια καθυστέρηση της επίθεσης! Αυτά δεν θα δώσουν μια μικρή ώθηση στο εργατικό κίνημα σήμερα;Δεν μπορούν να συμβούν;Θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε, μιας και σαν ανένταχτος (και πρώην μέλος του ΚΚΕ) έχω αρκετά να πω και θεωρώ το παρών ιστολόγιο μια πολύ καλή προσπάθεια!

  G

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχεις δίκαιο, δεν πρέπει να είμαστε εριστικοί. Είναι τόσο αστεία αυτά που λες, που πρέπει να το διασκεδάζουμε.

   Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια που ανήκεις στο ίδιο γκρουπ με τον Ανδρουλάκη, την Δαμανάκη και τον Μπίστη, αλλά αυτό δεν μας βοηθά να είμαστε λιγότερο εριστικοί απέναντί σου για ευνόητους λόγους. Να θυμίσω μόνο ότι και πριν το 81' υπήρξαν κατακτήσεις και συνέπεσαν με την λεγόμενη "σοσιαλμανία" του Καραμανλή. Τώρα αν εσύ θέλεις να πιστεύεις ότι φταίει η πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και όχι οι αγώνες δεκαετιών για καλύτερη ζωή ποιος είμαι εγώ που θα σου χαλάσει χατίρι;
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 7. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και σε σένα Αντώνη, σε διαβάζω καιρό. Ως φίλη του ΚΚΕ (μιας και δεν έχω υπάρξει ποτέ μέλος), το ψηφίζω από τα 18 μέχρι τα 24 που είμαι σήμερα, και κατεβάινω και σε πορείες απεργίες κλπ θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου.Βασικά την απογοήτευσή μου. Για το κόμμα πείτε, για τους ανθρώπους μέσα.Που προσπαθώ να μην το βλέπω ανθρωποκεντρικά αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Κάποια στιγμή πρέπει να ασκήσετε κιεσείς κριτική.Ουσιαστική και εποικοδομητική. Για μένα οι άνθρωποι μέσα στο κόμμα, στην πλειοψηφία τους είναι καρεκλοκένταυροι, ο κύριος κουτσούμπας ξεκάθαρα παιδί κομματικού σωλήνα, η τακτική και η στάση που ακολουθούν όχι μόνο περιχαράκωση για το ίδιο το κόμμα φέρνει αλλά και εκφυλισμό του τι είναι αυτό το κόμμα. Στο όνομα της "καθαρότητας" ξεχνάμε την ιστορία, την οποία είμαι σίγουρη ότι εσύ Αντώνη όπως και οι περισσότεροι εδω μέσα έχετε μελετήσει καλύτερα από μένα. Άνθρωποι οπώς ο Ζαχαριάδης είχαν τα @@ σε χαλεπούς καιρούς να κάνουν συνεργασίες ΜΗ ταιριαστές και με ανθρώπους άλλης τελείως ιδεολογίας. Λυπάμαι αλλά σήμερα βλέπω πως κανένας στο σημερινό κόμμα δεν έχει αυτό το θάρρος. Οχι να κάνει έκπτωση της ιδεολογίας, να δούμε το δάσος. Για να πάμε από το Α(την κατάσταση σήμερα) στο Β (κομμουνισμός-για μένα είναι να κυκλοφορούμε όλοι γυμνοί) δεν πάμε χωρίς να κάνουμε βήματα. Αλλά όχι εμείς στάσιμοι,στάσιμοι αλλά "καθαροί". Δεν καταλαβαίνω γιατί όχι ψήφο ανοχής? Οχι συμμετοχή σε υπουργία πιρι πιρι, αλλά ψήφο ανοχής.Κράτα τους το λουρί και μόλις κάνουν μα****α τράβα το.Κοψτο. Αλήθεια δεν το καταλαβαίνω. Προτιμάμε δηλαδή να έχουμε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. ΚΑταλαβαίνω και έμενα με προβληματίζει το μη χείρον βέλτιστον, αλλά πραγματικά αυτός ο κομματικός αυτίσμός ή καλύτερα στρουθοκμηλισμός μόνο τεράστια απογοήτευση μου φέρνει.
  Συγγνώμη για το σεντονάκι.

  Karua

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην ξαναμπείς εδώ μέσα. Μου προκαλείς εμετό.

   Διαγραφή
  2. Στον επόμενο που θα έρθει να αφοδεύσει στο σπίτι μου, δεν θα είμαι τόσο ευγενικός.

   Διαγραφή
  3. Αντώνη, δεν καταλαβαίνω γιατί σε τόσο ολοφάνερες τρολιές δεν παίρνεις ψαλίδι.
   Δεν είναι καν πειστικό "πως θα μπορούσε και να ..." βρε αδερφέ, για να ασχοληθείς....

   Διαγραφή
  4. Θέλω να αναδειχθεί η φτήνια και η βδελυρότητα ορισμένων. Προδίδει φόβο.

   Διαγραφή
  5. @Karua:
   Είμαι 42 χρονών. Οργανώθηκα στα 14 μου στον Ρήγα Φεραίο του ΚΚΕ εσωτερικού, και μετά στην ΕΑΡ, στον εννιαίο ΣΥΝασπισμό, στον ΣΥΝασπισμό (που έκλεψε το όνομα και τα σύμβολα του προηγούμενου ΣΥΝασπισμού ενώ δεν αντιστοιχούσε ούτε στο 10% του), και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
   Η απορία που έχω είναι η εξής. Πόσο καρεκλοκένταυροι και αυτιστικοί μπορεί να είναι ο Τσίπρας και οι ΠΑΣΟΚοι που έχει μαζέψει εκεί μέσα για να μην κάνουν το αυτονόητο;
   Να στηρίξουν δηλαδή με τις δικές τους κοινοβουλευτικές έδρες μια κυβέρνηση του ΚΚΕ.
   Αφού θεωρούν πως έχουν το ίδιο πρόγραμμα (έστω πάνω-κάτω), και αφού τα πάντα γίνονται για το καλό του λαού, η λύση είναι απλή.
   Εφόσον οι κομμουνιστές είναι ξεροκέφαλοι, εμείς οι ανανεωτικοί που είμαστε και ανοιχτόμυαλοι, θα τους την φέρουμε.
   Δεν θα κάνουμε κυβέρνηση με άλλον (ούτε μόνοι μας-ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία) και θα περιμένουμε να πάρει διερευνητική εντολή το ΚΚΕ. Και τότε ...τσακ! θα του τηνη φέρουμε του Κουτσούμπα (που δεν θέλει και να κυβερνήσει) και εκ των πραγμάτων θα έχουμε μια ενισχυμένης πλειοωηφείας αριστερή κυβέρνηση αφού θα στηρίζεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ που θα έιναι κυβέρνηση, και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα αρνηθεί στον λαό να λυτρωθεί από την δεξιά μόνο και μόνο για να κάτσουν οι πρώην ΠΑΣΟΚοι και νυν "αριστεροί" σε υπουργικές καρέκλες.

   -Τι σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι περισσότερο πειστική;

   Διαγραφή
  6. @ Karua: Είπα κάτι. Μην περιφέρετε την αναξιοπρέπειά σας ωσάν να ήταν αρετή. Δεν μου αρέσει να τη βλέπω. Κρατήστε τη για τον εαυτό σας και να τη βλέπετε μόνοι σας.

   Διαγραφή
  7. Τι είναι αυτό το πράμα με την επιδειξιομανία της ιταμότητας; Άρρωστοι είστε;

   Διαγραφή
  8. Χαχα. έχεις δίκιο Αντώνη! Βλέποντας τα σχόλια αναρωτιέμαι αν είναι όντως τρολιές ή υπάρχει κόσμος που τα πιστεύει! Αυτό με την περιχαράκωση είχε πολύ γέλιο! Σου λέει ο άλλος για το ΠΑΣΟΚ! Το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα ήξερε τι είναι το ΠΑΣΟΚ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ!

   Δημήτρης Χ.

   Διαγραφή
  9. @Karua (κομμουνισμός-για μένα είναι να κυκλοφορούμε όλοι γυμνοί)

   wtf,πρέπει να αρχίσω άμεσα δίαιτα ή να περιμένω ακόμα???πάντως ακόμα και στις τρολιές στέρεψαν

   Διαγραφή