Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοβουλίες της ευρωαμερικανικής διανόησης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

- Στη Γαλλία, 107 "διανοούμενοι, βουλευτές και ακτιβιστές" υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναρτήθηκε στο RedNotebook και το Left.gr. Γνωστότεροι σε μένα οι Judith Butler και Pierre Laurent, όπως και η Elisabeth Gautier, που παίζει συντονιστικό ρόλο μέσω των οργανώσεων του ΚΕΑ Transform Europe και Espaces Marx.

- Σε ιστοσελίδα του εξωτερικού που φέρει το λογότυπο του ίδιου αυτού Transform Network, έχει αναρτηθεί δεύτερο κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διακινήθηκε πριν περίπου μια εβδομάδα στα δίκτυα ακαδημαϊκών. Εδώ βρίσκουμε τις υπογραφές των Αγκάμπεν, Αλί, Αρόνοβιτς, Μπαλακρίσναν, Μπαλιμπάρ, Μπολόνια, Μπάτλερ [πάλι], Σπίβακ, Τσόμσκι, Γκάλμπρεϊθ, Χαρντ, Χάρβεϊ, Λατσαράτο, Λέβι, Μάσεϊ, Μετσάντρα, Μουφ, Νέγκρι, Σάσσεν, Στίγκλερ, Τοσκάνο, Τραβέρσο, Βάλλερσταϊν, και βεβαίως Ζίζεκ. Ως τώρα, τα μόνα πολύ γνωστά ονόματα διανοουμένων που δεν υπάρχουν στη λίστα υπογραφών είναι αυτά των Μπαντιού και Χάμπερμας, για διαφορετικούς πιθανότατα λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ ισχυρή στήριξη της διανόησης στις ΗΠΑ, την Ιταλία (σχεδόν σύσσωμη η ιταλική διανόηση πλην Λοζούρντο έχει υπογράψει), τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, σε όλες δηλαδή τις ιστορικά σημαντικές καπιταλιστικές χώρες της Δύσης.


- Τέλος, η Σάσκια Σάσσεν (μεταξύ άλλων) κυκλοφόρησε ξεχωριστό κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε (σε ψευδο"κριτικό" ιδίωμα) και ο Τόνι Νέγκρι.

Έτσι, από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη θα εξαρτηθεί και η συνολική αξιοπιστία ενός πολύ σημαντικού τμήματος της δυτικής διανόησης (πολλοί από τους οποίους δηλώνουν "μαρξιστές") στις αρχές του 21ου αιώνα.

3 σχόλια:

 1. Μου κάνει εντύπωση ότι ο Badiou δεν υποστήριξε ΣΥΡΙΖΑ. Νόμιζα ότι είχε καλές σχέσεις μαζί τους μιας και τον είχαν φέρει κάποια εποχή στην Ελλάδα να μιλήσει αν θυμάμαι καλά. Δεδομένου ότι είναι σχετικά πιο σοβαρός από τα υπόλοιπα ονόματα το πιθανό είναι ότι δεν θα εκτίμησε την "αριστερή" πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πιο πολύ αντιλαμβάνομαι αυτή την διεθνή μάζωξη της ψευτο-προοδευτικής και ψευτο-κουλτούγιάρικης διανόησης στην λίστα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ , ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή και διαφήμιση των εγγεγραμμένων και ποιος ξέρει ίσως να προσβλέπουν και σε αρπαχτές απο την θέση χρυσοπληρωμένων συμβούλων του ηγέτη Alexis.Eμείς νοιώθουμε και είμαστε πιο Αμερικανάκια οχι μόνο απο τον frendly Ομπάμα αλλά ακόμα και απο τον ΓΑΠ.Να μην έχουμε και εμείς μια στρατιά σιτιζώμενων εγκεφάλων για το καλό της Χώρας.Ετσι για το γαμώτο ....Για γούρι ρε αδελφέ ... Η καμπούρα άλλου θα τα χρεωθεί

   Κ.Ο

   Διαγραφή
 2. Η πολιτική αξιοπρέπεια της δυτικής διαννόησης είναι γνωστή δεκαετίες τώρα, τίποτα το περίεργο. Για μερικούς είναι ακριβώς επιβεβαιώση της ταυτότητας τους. Ταυτότητα που είχαν πριν το 90 πολλοι εξ'αυτών χωρίς να λείπουν και οι "κωλοτούμπες" (γειά σου ρε νέγκρι αλάνι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή