Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Βιογραφικά

Το πρώτο βήμα για κάποιον που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του ΚΚΕ είναι να συντάξει και να καταθέσει για εξέταση το βιογραφικό του. Όχι, δεν πρόκειται για βιογραφικό του είδους "μιλάω γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά, έχω τίτλο Μάστερ στην πληροφορική και το χόμπι μου είναι η κηπουρική", καθότι, φευ, λίγο ενδιαφέρεται το κόμμα για τέτοιου είδους πληροφορίες. Το βιογραφικό που συντάσσεις για να γίνεις μέλος του ΚΚΕ είναι πολιτικό βιογραφικό, δηλαδή πρέπει να εξηγείς την πολιτική σου ιστορία, τις καταβολές της στο παρελθόν, τα θεωρητικά της θεμέλια, την εξέλιξή της, να αναλύεις τη δράση σου στο εργατικό κίνημα και στην πολιτική σφαίρα, να επεξηγείς όλα τα στάδια τυχόν οργανωτικής σου εμπλοκής και τα αντίστοιχά σου καθήκοντα και να διασαφηνίζεις για ποιους λόγους αποφάσισες, βάσει όλης αυτής της συνολικής ιστορίας και δράσης, να αιτηθείς να γίνεις μέλος. Πρέπει επίσης να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής: αν θεωρείς ότι πήρες λανθασμένες αποφάσεις σε ορισμένα χρονικά σημεία πρέπει να εξηγήσεις γιατί τις θεωρείς λανθασμένες και τι σε οδήγησε σε αυτές, δηλαδή το βιογραφικό πρέπει να έχει και μια αυτοκριτική διάσταση, λιγότερο ή περισσότερο έντονη, και όχι απλά να δείχνει πόσο σπουδαίος είσαι. Εν ολίγοις, το βιογραφικό είναι μια διαδικασία αυτοεξέτασης προ της εκδήλωσης πρόθεσης να αναλάβεις σοβαρά καθηκόντα και δεσμεύσεις. Βεβαίως, αν είσαι από μικρός οργανωμένος, η διαδικασία αυτή είναι πιο γραμμική και απλούστερη, είναι όμως πάντα μια διαδικασία η σύνταξή του. Για ευνόητους λόγους: αν σε δεχτεί ως μέλος, το κόμμα αναλαμβάνει συλλογικά την ευθύνη για το τι άνθρωπος είσαι, οπότε πρέπει να ξέρει για ποιον αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη.

Όλα αυτά όμως αποτελούν εκφάνσεις των κατευθυντήριων γραμμών ενός τύπου που λεγόταν Λένιν, της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και του υποδείγματος του "κόμματος νέου τύπου." Εκτός ΚΚΕ, είναι εντελώς ξεπερασμένα. Έτσι, και όπως διαβάζουμε στον πάντα αδιάκριτο σε τέτοια θέματα "Ριζοσπάστη", ο Οδυσσέας Βουδούρης, για παράδειγμα, κυκλοφορεί ως υποψήφιος ένα βιογραφικό απ' το οποίο λείπει η μισή πολιτική ζωή του και βάλε. Στο μεταμοντέρνο παράδειγμα --αφήγημα, καλύτερα, να είμαστε στη μόδα-- ο πολιτικός είναι ένα Kinder αυγό-έκπληξη. Ψηφίζεις πρώτα και μετά μαθαίνεις τι ψήφισες, να υπάρχει σασπένς, όχι αυτή η βαρετή ακολουθία που βρίσκεις στο ΚΚΕ με όλα αυτά τα συνδικαλιστικά αρχικά και τις Κ.Ο και τις Τ.Ε, που οδηγούν τους έξυπνους πολίτες να αποφανθούν αηδιασμένοι: "παιδί του κομματικού σωλήνα." Η σύγχρονη πολιτική, αντί για κόμμα νέου τύπου, απαιτεί Μεγάλους Γκάτσμπι: ανθρώπους χωρίς παρελθόν, που έχουν κάθε τι το επιθυμητό και αξιοζήλευτο, αλλά κανείς δεν ξέρει πού το βρήκαν και πώς το απέκτησαν. Εμφανίζονται απ' τη μια μέρα στην άλλη, μπαρουτοκαπνισμένοι, εξεγερσιακοί και έτοιμοι για όλα. Και το καλύτερο, σε αντίθεση με κάτι άλλους, παλιότερους επαναστάτες, που μιλάνε από λίγο ως καθόλου, είναι λαλίστατοι για όλα -- εκτός απ' το παρελθόν τους βέβαια. Διότι τι αξία, κύριέ μου, έχει το παρελθόν όταν εσύ εμφορείσαι από πυρετώδη οράματα για το μέλλον; Ποιος νοιάζεται, στο κάτω-κάτω της γραφής; Ο Μαρξ δεν είπε ότι η επανάσταση θα αντλήσει έμπνευση απ' το μέλλον; Ορίστε, ούτε αυτός ενδιαφερόταν για το παρελθόν. Αυτά είναι για γεροντοκόρες.

Και κάπως σαν γεροντοκόρη νιώθω κι εγώ, αγαπητέ αναγνώστη και αγαπητή αναγνώστρια, όταν διαβάζω, σε ένα άρθρο που έλαβα στο mail μου αλλά για κάποιον λόγο δεν εμφανίζεται δημοσίως στο σάιτ που μου το στειλε (μήπως έχει να κάνει με το ότι το σάιτ φιλοξενεί πληρωμένες διαφημίσεις ενός συγκεκριμένου κόμματος; Μπα, συνωμοσιολογικό), το εξής:
Σχόλιο προς τα κομματικά επιτελεία: Οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, εξακολουθούν να μην έχουν αναρτήσει έστω επιγραμματικά βιογραφικά των υποψηφίων, ανα περιφέρεια, στα κομματικά site! Μήπως το θεωρούν ... περιττό, για αυτούς που αγωνίζονται να τους μαζέψουν ψήφους; Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ (πλην Α΄ Αθηνών), όπου ισχύει η απαγόρευση κάθε μεμονωμένης προβολής, γιατί πρέπει να στερούνται οι ψηφοφόροι το δικαίωμα ενημέρωσης τουλάχιστον από το κομματικό site; Εκτός εάν τα αναρτήσουν την Κυριακή!
Χμμμ...αλλά όχι. Δεν θα ενδώσω στις απολιθωμένες συνήθειες που για κάποιο λόγο όλοι αποδέχονται ως κοινή λογική στην καθημερινή τους ζωή αλλά όχι στην πολιτική. Ύπαγε οπίσω μου, γεροντοκορισμέ! Πόση αδιακρισία Θε μου, πόση χωριατιά (μόνο οι άξεστοι χωριάτες αρνούνται να αγοράσουν "γουρούνι στο σακί")! Άμα είναι να ξέρεις και το βιογραφικό του οπωσδήποτε πατριώτη ή/και αγωνιστή υποψηφίου που σου χαμογελά κατευναστικά απ' το φέιγ βολάν, το σασπένς τι θα απογίνει; Ποιος θέλει εκλογές χωρίς σασπένς για το τι θα πάρει τώρα που ψήφισε; Tι έχουμε, Ολοκληρωτισμό;

6 σχόλια:

 1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΛΑΝΑΚΗ24 Ιανουαρίου 2015 - 5:58 μ.μ.

  ....Βεβαίως, αν είσαι από μικρός οργανωμένος, η διαδικασία αυτή είναι πιο γραμμική και απλούστερη, είναι όμως πάντα μια διαδικασία η σύνταξή του. Για ευνόητους λόγους: αν σε δεχτεί ως μέλος, το κόμμα αναλαμβάνει συλλογικά την ευθύνη για το τι άνθρωπος είσαι, οπότε πρέπει να ξέρει για ποιον αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη.....

  σαν πρωην κνίτισσα, συμπληρώνω επιπλέον, τις συναντήσεις με τον πνευματικό (καθοδηγητή) στη Συνάθροιση Υπηρεσίας (ΚΟΒ) της γειτονιάς για ερωτήματα, τακτικές εκδρομές μελών σε μέρη προσκυνήματος (μαχών), εξόρμηση για την ενίσχυση των εκδόσεων Σκοπιά (ριζοσπάστης- Σ.Ε.), έλεγχος της ενάρετης ζωής του πιστού (κομματικού μέλους), επίμονα τηλεφωνήματα σε τυχών απουσία από την Δημόσια Συνάθροιση (πορεία - συγκέντρωση ), επιβολή διακοπής επικοινωνίας με κακές επιρροές και χαμένες ψυχές (οπορτουνιστές- ρεβιζιονιστες) κ.α.

  Αλλα παρολα αυτά, αν χαρακτηρίσει κάποιος το κομμα του Περισσού σαν ιεχωβαδες, θεωρείται κακοπροαίρετος και αντικομμουνιστής.

  μαλιστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και τι τα λες εδω ;

   Κράτα τις εμπειρίες σου για τα νέα ντοκυμανταίρ της ΕΡΤ του Σύριζα...
   Εκμεταλλεύσου το ταλέντο σου!


   Μάνος

   Διαγραφή
  2. Μας μπερδεύεις Κατερίνα. Μάλλον σε άλλη οργάνωση βρισκόμαστε εμείς οι πρώην και τα θυμόμαστε διαφορετικά. Αν ήσουν σε κοβ δεν θα αυτοπροσδιοριζόσουν σαν κνίτισσα. Μάλλον ρηγού ήσουν και τα λες αυτά. Τέλος πάντων, αν είναι ντε και καλά να το πεις το παπατζιλίκι σου φρόντισε να πάρεις και ένα καταστατικό να το διαβάσεις για να μην φαίνεσαι και τελείως άσχετη. Άντε και καλή κυβέρνηση!
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  3. "σαν πρώην κνίτισσα"
   αν μου επιτρέπει ο διαχειριστής του ιστολογίου έχω να σου απαντήσω ότι α) χεστήκαμε, να διαλέγεις καλύτερα τους πρώην σου β) πολύ την κάνανε πριν χρόνια κακήν κακώς από το κόμμα αλλά κριτική περί Ιεχωβάδων δεν κάνανε, την κρατήσανε σε πολιτικό επίπεδο.

   Θίκτηκε η Κατερίνα που το "Κόμμα του Περισσού" (το πιο σκοτεινό απ' όλα τα σκοτεινά κόμματα συμπληρώσω) την θεωρεί κακοπροαίρετη που γκρινιάζει για το ότι ΚΚΕ διατηρεί δομή εργατικού κόμματος με εφημερίδα, οργανώσεις, καθοδήγηση κλπ δε το γύρισε σε καταστασιακή σέχτα του 20ου αιώνα.

   Καραγκιόζηδες.

   Διαγραφή
  4. Σαν πρώην κνίτης... μάλλον σε διαφορετική ΚΝΕ είχαμε οργανωθεί. Αυτό που με θλίβει περισσότερο αλλά από την άλλη με κάνει να μην έχω την υπομονή με διάφορους "πρώην" και να θυμώνω πραγματικά,είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβαν σε τι οργάνωση μπήκαν. Δεν κατάλαβαν ποτέ την αλληλεγγύη, την συναδελφικότητα, τον αλτρουισμό. Από την άλλη μάλλον αντιμετώπιζαν την οργάνωση σαν ένα φιλοπρόοδο όμιλο. Δεν μπορουσαν ποτέ να δεχτούν ότι το να είσαι μέλος της ΚΝΕ δεν ήταν κάτι που "κάνεις διάλειμμα" από αυτό. Αυτού του είδους οι "σύντροφοι" ήταν είναι και θα είναι πάντα "πασόκια" άσχετα αν σήμερα είναι στον σύριζα ή αύριο οπουδήποτε αλλού. Δεν πειράζει τους ξέρουμε, και εκείνοι ξέρουνε πολύ καλά πόσο "λίγοι" φανήκανε γι αυτό και η χολή που βγάζουνε.
   "Που είσαι νιότη που 'λεγες πως θα γενόμουν άλλος".

   Διαγραφή
  5. Παντα αυτο το "πρωην" φοριοταν πολυ ...
   Απο πραγματικους ως master επαγγελματικης αποκαταστασης :

   http://giorgossarris.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html

   οι αναμασουντες (καλη ωρα) απλα ως παραδοχη ηλιθιοτητας

   Διαγραφή