Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Η τυχαία συνάντηση μιας ραπτομηχανής και μιας ομπρέλας πάνω σε χειρουργικό τραπέζι

Δεν θυμάμαι άλλες εκλογές όπου να είναι τόσο αδύνατο να καταλάβεις το νόημα των προεκλογικών διαφημίσεων κομμάτων και παρατάξεων: το κατεξοχήν πεδίο της εύληπτης επικοινωνίας έχει καταστεί ερμηνευτικά αδιαπέραστο. Μιλάμε για πραγματικό σημειολογικό ολοκαύτωμα, για την γης μαδιάμ των σημείων: τραίνα, αεροπλάνα, μπάλες, χαρτιά, κοντραμπάσα και ποδήλατα, ακατανόητοι διάλογοι και ακατανόητα συνθήματα.

Τυχαία, άραγε;

10 σχόλια:

 1. Εντάξει, το ποδήλατο το κατάλαβα. Συμβολίζει τη ζωή μας ως εργαζόμενων-ανέργων-απασχολήσιμων. Το κοντραμπάσο όμως τι συμβολίζει; Έχει καμιά σχέση μ' αυτό που λένε "άμα ήτανε βιολί...";

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην το πας τόσο βαθιά. Πρώτα από όλα οφείλουμε να βρούμε την σημειολογία της εξοχής, αλλά και την λογική συνοχή στην φράση "Αντί για την κυβέρνηση των ανθρώπων, η διαχείριση των πραγμάτων"
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. Η φράση αυτή είναι του Ένγκελς, από το "Επιστημονικός και ουτοπικός σοσιαλισμός", και περιγράφει το είδος της εξουσίας που θα υπάρχει μετά τον μαρασμό του κράτους:

   "Το 1816 ο Σεν-Σιμόν διακηρύσσει πως η πολιτική είναι η επιστήμη της παραγωγής και προλέγει την ολοκληρωτική απορρόφηση της πολιτικής από την οικονομία.5 Αν και η ιδέα πως η οικονομική κατάσταση αποτελεί τη βάση για τους πολιτικούς θεσμούς παρουσιάζεται εδώ εν σπέρματι μόνο, αυτό που πολύ καθαρά διατυπώνεται, είναι η μετάβαση από την πολιτική κυβέρνηση των ανθρώπων στη διαχείριση πραγμάτων και τη διεύθυνση των παραγωγικών λειτουργιών - κατά συνέπεια η «κατάργηση του κράτους», για την οποία τόσος θόρυβος έγινε τώρα τελευταία."
   http://ropewalker.pblogs.gr/f-engkels-oytopikos-kai-episthmonikos-sosialismos.html

   Αυτή η φράση εδώ γίνεται σαλάτα με μια φράση για τη γενική απεργία (ποιανού;) εντός του καπιταλισμού, και μια φράση για την ακυβερνησία, και εικονογραφείται με ένα ποδήλατο και ένα κοντραμπάσο.

   Εν συνόψει: Αραπάδες και μαρούλια, δείξε γράμματα χασάπη.

   Διαγραφή
  3. Γραμματικά βέβαια, η φράση ""Αντί για την κυβέρνηση των ανθρώπων, η διαχείριση των πραγμάτων" δεν βγάζει κανένα νόημα, διότι δεν αποτελεί γραμματική πρόταση και δεν έχει συμφραζόμενα που να βοηθούν κάποιον να καταλάβει τι λέει. Απομονώνεται ως φράση και μπαίνει μαζί με μια εντελώς άσχετη με την ίδια ιδέα --γενική απεργία-- πάνω σε μια άσχετη εικόνα.

   Διαγραφή
  4. Δεν το γνώριζα ευχαριστώ για την επισήμανση. Τώρα είδα το πρωτότυπο. Πράγματι είναι πετσοκομμένη από τα συμφραζόμενά της. Και από την άλλη κάλλιστα θα μπορούσε να υπήρχε κάποια άλλη πιο αναγνωρίσιμη ή πιο σχετική φράση χωρίς να διαταραχθεί το γενικό νόημα.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς ήθελα να σχολιάσω! Η φράση του Ένγκελς είναι ξεκάθαρη : "[...] είναι η μετάβαση από την πολιτική κυβέρνηση των ανθρώπων στη διαχείριση πραγμάτων.." . Νέτα σκέτα η φράση "η κυβέρνηση των ανθρώπων" έχει κάποιους "βαθμούς αοριστίας".

   JKL

   Διαγραφή
  6. Ο καλός αυτοοργανωμένος πασόκος πετάει τη μπάλα στην εξέδρα αφαιρετικά και αορίστως "επαναστατικά", πάντα με τη γνωστή δόση αυτοοργανωμένης πασοκικής τεχνικής του αχταρμά.
   Πιάσε μία απ' όλα Μητσάρα.

   Decadent

   Διαγραφή
 2. Καταρχάς η φωτοσοπιά είναι "επιτηδευμένα κακότεχνη". Το τσέλο εμφανίζεται δυσανάλογο σε σχέση με το ποδήλατο, αλλά και γενικά μέσα στην εικόνα, με βάση την προοπτική που δίνει η παρουσία του μακρόστενου δρόμου (ένας δύσκολος δρόμος, αλλά αγνός, καθώς μόλις περάσεις τη διαχωριστική γραμμή, γίνεται "φυσικός", γεμάτος πέτρες και χαλίκια).
  Άρα, ένα το κρατούμενο: ΤΑ ΤΣΕΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ.

  Δηλαδή, το κοινωνικό επίδικο της δεκαετίας, αλλά και των εκλογών, χωρίς όμως να λύνεται με τις εκλογές αλλά έξω από αυτές, είναι το πως οι ιδέες, η τέχνη, τα τσέλα, θα τοποθετηθούν στο πλάνο της ζωής και της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, πάνω από τα μέσα μεταφοράς (= μέσα παραγωγής = βιομηχανική παραγωγή = σύγχρονος καπιταλισμός = αλλοτρίωση της ανθρώπινης φύσης).


  Στο τέλος του δύσκολου δρόμου, της αποχής από τις εκλογές, συναντάμε τί ακριβώς???
  Ένα φράχτη έξω αριστερά.
  Δηλαδή, νταξ, ολοφάνερο:
  Ξεπεράστε το φράγμα της οργανωμένςη σταλινικής βίας, αλλά και του δομικού μαρξισμού.
  ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΑΝΑΡΧΙΑ

  ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΑ ΤΣΕΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ.

   Ποια η σχέση με το αίτημα "ο άνθρωπος πάνω απ' τα κέρδη";

   οι ιδέες, η τέχνη, τα τσέλα, θα τοποθετηθούν στο πλάνο της ζωής και της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση,οι ιδέες, η τέχνη, τα τσέλα, θα τοποθετηθούν στο πλάνο της ζωής και της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση,

   Ποια η σχέση με το βίντεο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τον θρίαμβο της όπερας πάνω στις σχέσεις παραγωγής;

   Διαγραφή
  2. Μου τσακίσατε το ηθικό... Που να τα φανταστώ όλ' αυτά! Τι κι αν το μέλλον ξεκίνησε, τι κι αν η ελπήδα έρχεται, εγώ ΠΟΤΕ δε θα κάνω καριέρα στην πολιτική διαφήμιση... Μια ζωή τηλέφωνα θα σηκώνω και θα πηγαίνω καφέδες, το τσέλο μου μέσα...

   gdmn1973

   Διαγραφή