Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Συνοπτική συγκριτική ιστορία των Κομμουνιστικών Κομμάτων: Γερμανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (Kommunistische Partei Deutschlands, KPD, ΚΚΓ), 1918-1956

Το ΚΚ Γερμανίας ιδρύθηκε το 1918, μετά τη διάσπαση του SPD (Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) εξαιτίας της απόφασής του να στηρίξει τις πολεμικές πιστώσεις της χώρας για τον Α' Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Ιδρυτικά του μέλη είναι οι ηγέτες της αριστερής πτέρυγας του SPD και ηγέτες των Σπαρτακιστών της γερμανικής επανάστασης Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπνεχτ, που δολοφονήθηκαν από τα Φράικορ το 1919. Λίγο μετά τη δολοφονία τους, το ΚΚΓ διασπάστηκε και δημιουργήθηκε ένα νέο κόμμα, το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KAPD). Στην πρώτη του περίοδο, το κόμμα αποτέλεσε πρότυπο επαναστατικής κομμουνιστικής οργάνωσης, με μέλη που επέδειξαν ξεχωριστή αφοσίωση και ηρωισμό.


Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και υπό την ηγεσία του Ε. Τέλμαν, το ΚΚΓ ήταν το μεγαλύτερο ΚΚ στη Δυτική Ευρώπη. Το κόμμα απαγορεύτηκε από το Ναζιστικό καθεστώς μετά την φωτιά στο Ράιχσταγκ, το 1933, και παρέμεινε απαγορευμένο ως το 1945. Πολλά από τα μέλη του κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλα διέφυγαν στην ΕΣΣΔ, ενώ κάποια προχώρησαν στη δημιουργία παράνομης αντίστασης στον γερμανικό φασισμό.

Μετά τη διχοτόμηση της Γερμανίας, το κόμμα απέτυχε να μπει στο κοινοβούλιο το 1953 και απαγορεύτηκε από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τρία χρόνια αργότερα, επειδή διακήρυττε την "μαρξιστική-λενινιστική κομματική πάλη." Το 1968, κάποια από τα μέλη του ίδρυσαν το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP, ΓΚΚ). 

Την ίδια χρονιά, ένα μαοϊστικό κόμμα αυτοχρίστηκε "διάδοχος" του αρχικού ΚΚΓ, δημιουργώντας το ΚΚΓ-ΜΛ. Μετά από πολλές διασπάσεις, ενώθηκε με ένα Τροτσκιστικό κόμμα, αλλά η ένωση διαλύθηκε με τη σειρά της το 1990. Μετά το 1989-90, μέλη του ΓΚΚ προσχώρησαν στο νεότευκτο τότε Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS, ΚΔΣ). Απ' το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, καθώς και το κίνημα Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη-Η Εναλλακτική, προέρχεται το σημερινό κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), μέλος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το Die Linke διεκδικεί επίσης τον τίτλο του "διάδοχου" του ΚΚΓ των Λούξεμπουργκ και Λίμπνεχτ. Δύο ακόμα ΚΚΓ έχουν αναδυθεί στην πρώην Ανατολική Γερμανία, το ΚΚΓ Ανατολικής Γερμανίας (ιδρ. 1990), και το ΚΚΓ (Μπολσεβίκοι) (ιδρ. 2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου