Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Προσοχή

Προσεύχονται οι άθεοι; Εγώ λέω, πως αν ένας άθεος προσευχόταν, δεν θα προσευχόταν βέβαια στο Θεό, αλλά θα μιμούνταν, στην ανθρώπινη κλίμακα, αυτό που αποδίδουν οι θρησκευόμενοι στο Θεό, το ένα πράγμα που ενδιαφέρει τον άθεο στο Θεό: την ικανότητα του Θεού να δίνει την προσοχή του. Γιατί η προσευχή που δεν ζητάει είναι μονάχα προσοχή. Θα έδινε λοιπόν την προσοχή του σε κάτι, όπως ο Θεός υποτίθεται πως δίνει διαρκώς την προσοχή του σε όλα τα πλάσματα. Θα την έδινε σε ένα μόνο πλάσμα, γιατί είναι άνθρωπος και όχι Θεός, και θα την έδινε για λίγο μόνο, γιατί ο ανθρώπινος νους δεν χωράει όλα τα πλάσματα. Αλλά θα έδινε όλη του την προσοχή. Θα σκεφτόταν με όλη του την προσοχή για έναν και μόνο άνθρωπο, για το πώς έζησε και πώς πέθανε αυτός ο άνθρωπος, πόσος κόπος ήταν να γεννηθεί, πόσος κόπος ήταν να μάθει να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να διαβάζει, να μάθει μια δουλειά. Πόσοι, σε πόσα μέρη της γης, κόπιασαν για να τον ντύσουν, να τον ταίσουν, να τον διαμορφώσουν σαν άνθρωπο. Και πόσο λίγος κόπος χρειάστηκε για να πεθάνει. Θα αναλογιζόταν, πάνω σ' αυτόν τον άνθρωπο, πόσο εύκολα χάνεται η ζωή, και μαζί της, ο κόπος να τη θρέψεις στον κόσμο. Ποιος την πετάει στα σκουπίδια αυτή τη ζωή. Και με ποιο δικαίωμα. Αν ένας άθεος προσευχόταν, η προσοχή του θα κατέληγε σε μια υψωμένη γροθιά, μια υψωμένη γροθιά σε στάση προσοχής. Γιατί η ζωή δεν είναι λίγη, κι όμως για τόσο λίγη λογαριάζεται στους πιο πολλούς. Τόσο την περιφρονούν στους άλλους αυτοί που την λατρεύουν σα Θεά στον εαυτό τους.


Στις εκλογές, θα πάω να ψηφίσω για ένα λόγο. Αποφάσισα αυτή τη φορά να εστιαστώ, να δώσω όλη μου την προσοχή, σε έναν και μόνο λόγο. Αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται δεύτερος. Κατά κάποιο τρόπο, μου φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ότι είναι άπρεπο να αναζητήσει κανείς δεύτερο.

Την τελευταία μέρα του 2014, ένας σύντροφος έγραψε κάτι που το διάβασα βουβά και μου κάθεται στο λαιμό από τότε. Έρχεται στο νου μου απρόσκλητο, και με βρίσκει κάθε φορά απροετοίμαστο να μιλήσω γι αυτό. Επιθυμώ να το ξορκίσω όταν ψηφίζω, και λογαριάζω ότι ο μόνος τρόπος να το ξεχάσω αρκετά, όπως πρέπει να ξεχνάνε οι ζωντανοί για να ζήσουν, είναι να του δώσω, για μια στιγμή, όλη μου την προσοχή.
Η κηδεια του Xαλυβουργου Βασιλη Δερη θα γινει σημερα 5-1-15 στις 3.30μ.μ. στο Αγιο Λαζαρο στο Δημοτικο Κοιμητηριο Ελευσινας.

Ο χαλυβουργος Βασιλης Δερης, ενας απο τους καταδικασμενους, βρεθηκε σημερα νεκρος στο σπιτι του , οι αγωνιστες ειναι παντα εδω...... μαζι μας......... δυο χρονια χωρις ρευμα ........ καταδικασμενος........ χωρις αποζημιωση........ χωρις ταμειο ανεργιας........ ζουσε ομως με αξιοπρεπεια.... αγωνιστηκε μεχρι την τελευταια στιγμη.......... η αλληλεγγυη μας παντα τον συνοδευε........ !!
Αυτή είναι η δική μου δήλωση στήριξης στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

4 σχόλια: