Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Σύνοψη εξελίξεων κατά τις προηγούμενες μέρες στα αστικά πολιτικά κόμματα: Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Κεντροαριστερά

ΠΟΤΑΜΙ
Μάζεψε και τη Δράση

Βασικό ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού διεκδικεί (και) το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία του μορφώματος με τη Δράση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θ. Σκυλακάκης, παλαιότερα δεξί χέρι της Ντόρας Μπακογιάννη και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Η Δράση ιδρύθηκε το 2009 από τους Στ. Μάνο, Β. Κοντογιαννόπουλο, Γ. Μπουτάρη και άλλους. Στις εκλογές του Ιούνη 2012 ανακοινώθηκε η κοινή κάθοδός της με τη «Δημιουργία, Ξανά!» του Θ. Τζήμερου.


Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε πως στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού θα είναι και ο πρώην ΔΗΜΑΡίτης Σπ. Λυκούδης, ενώ προς τα εκεί οδεύουν και άλλοι παράγοντες της αστικής διαχείρισης, όπως ο Γρ. Ψαριανός κ.ά.

ΠΟΤΑΜΙ
Ανακοινώνει «συνεργασίες»

Η αναδιάταξη του αστικού πολιτικού προσωπικού κινείται με άξονα και την ...κοίτη του Ποταμιού. Χτες ανακοινώθηκε η συνεργασία του μορφώματος του Στ. Θεοδωράκη με το ...κίνημα «Ευρώπη-Οικολογία», στελέχη του οποίου θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι συνεργασία ψήνεται και με τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία» του Γρ. Βαλλιανάτου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.
Ριζοσπάστης
ΑΝΕΛ
Προχωρούν τη συνεργασία με το ΕΠΑΜ

Τη συνεργασία του με το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη φαίνεται πως προχωρά ο Π. Καμμένος των ΑΝΕΛ, παρότι επισήμως το ΕΠΑΜ, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ανέφερε πως όσα διαρρέουν στον Τύπο ως «φήμες για εκλογική συνεργασία» με άλλα κόμματα «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Καμμένος πρότεινε στον Γ. Χρηστοφορίδη, ως εκπρόσωπο της εφημερίδας «Το ΧΩΝΙ» (η οποία εκφράζει τις θέσεις του ΕΠΑΜ) να είναι υποψήφιος στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ για την «πρωτοβουλία του δημοκρατικού, πατριωτικού, αντιμνημονιακού μετώπου», όπως είπε.

Ο Γ. Χρηστοφορίδης απάντησε ότι «το ΧΩΝΙ οφείλει να ανταποκριθεί στην πρότασή σας και να συμμετάσχει - μέσω εμού - στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ», βάζοντας ως «πρωταρχική επιδίωξη» την «ένωση του αντιμνημονιακού μπλοκ, που θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει επιτέλους μια κυβέρνηση εθνικής αξιοπρέπειας στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Μάη 2012 το ΕΠΑΜ συνεργάστηκε με το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή.
ΑΝΕΛ
Εφυγε και ο Δημαράς

Αποστασιοποιείται από τους ΑΝΕΛ το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών» του Γ. Δημαρά, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής το 2012 με το ψηφοδέλτιο του Π. Καμμένου. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Γ. Δημαρά, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου των ΑΝΕΛ, ο έτερος εκλεγμένος βουλευτής του «Αρματος Πολιτών», Γ. Αβραμίδης, δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ.
Ριζοσπάστης

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Επισπεύδουν για αστική σταθερότητα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις
Ο ρόλος της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού συστήματος στο επίκεντρο των κινήσεων Παπανδρέου και Βενιζέλου

Κλιμακώνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης στο χώρο της εγχώριας κεντροαριστεράς, κομβικό ζήτημα στην αναδιάταξη γενικότερα του αστικού πολιτικού σκηνικού, με στόχο την ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου.

Σάββατο μεσημέρι, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του («Κίνημα - Δημοκρατών Σοσιαλιστών») στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με έμβλημα που παραπέμπει ευθέως στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Τη διακήρυξη υπογράφουν 252 πρόσωπα, ανάμεσα στους οποίους οι Φ. Πετσάλνικος, Μαριλένα Κοππά, Μ. Καρχιμάκης και ο αδελφός του πρ. πρωθυπουργού Ν. Παπανδρέου.

Μιλώντας ο Γ. Παπανδρέου, Σάββατο βράδυ, στη φιέστα παρουσίασης του εγχειρήματός του, βάζοντας κι αυτός το λιθαράκι του στη συσκότιση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών και της ρίζας των προβλημάτων του λαού, είπε μεταξύ άλλων: «Συγκροτούμε μέτωπο απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της (...) Αντίπαλός μας το σύστημα του πελατειακού καπιταλισμού»!

«Θέλουμε την επιχειρηματικότητα», συνέχισε δίνοντας τα διαπιστευτήριά του και για τη σημερινή χρησιμότητά του στο κεφάλαιο, «την επιχειρηματική πρωτοβουλία που εδράζεται σε παραγωγικές και όχι παρασιτικές βάσεις». Παράλληλα, ζήτησε «μεταρρυθμίσεις προοδευτικές και δημοκρατικές», ό,τι ζητούν τα μονοπώλια για να διασφαλίσουν την κερδοφορία και την εξουσία τους στις νέες συνθήκες.

Το «παρών» στη φιέστα έδωσαν πολλά πρώην, πλέον, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Δ. Ρέππας, Ν. Σηφουνάκης, Α. Φούρας, Θ. Μωραΐτης, Γ. Βιώτης, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Ανωμερίτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη και Μιχάλης Καρχιμάκης. Παραβρέθηκε, επίσης, η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ελσα Παπαδημητρίου.

Από το ΠΑΣΟΚ κυκλοφόρησε ως άτυπο σχόλιο το εξής: «Σηκώθηκε το παραβάν. Οσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».

Επισήμως, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «θλιβερό συμβάν» την κίνηση Παπανδρέου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και ερωτηθείς αν ο Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, έσπευσε να απαντήσει: «Κόψτε κάτι σ' αυτό».

Σε ό,τι αφορά το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές υπογράμμισε την ανάγκη να έχει «σταθεροποιητικό ρόλο» στην όποια κυβέρνηση προκύψει, υποστηρικτικό ρόλο στη σταθερότητα του αστικού συστήματος. «Το ζήτημα των εκλογών δεν είναι ο Γ. Παπανδρέου αλλά το μεγάλο θέμα είναι ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί, αν την απάντηση τη δίνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το καθοριστικό γιατί δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναγκαστικά πάμε σε συνεργασίες. Δεν υπάρχουν επαναληπτικές εκλογές», πρόσθεσε, εμφανίζοντας το κόμμα του ως εγγυητή της συνεργασίας σε οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης, που διασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου