Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Χάριν υποθέσεως: Το ΚΚΕ κυβέρνηση

Διάβασα χθες, σε μια ανάρτηση του Ενικού για μια συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ Δημ. Κουτσούμπα, ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο, το οποίο είχε περίπου ως εξής: καλά τα λέει, δεν είναι ότι δεν τα λέει καλά, αλλά δεν καταλαβαίνει αυτό το κόμμα ότι στις εκλογές ο λαός ψηφίζει για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση;

Το σχόλιο το βρήκα ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τεχνικά μιλώντας, είναι παράλογο. Στις εκλογές, ο λαός δεν ψηφίζει για κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάποιο ψηφοδέλτιο που να λέει "ψηφίστε για κυβέρνηση" και κάποιο άλλο που να λέει "ψηφίστε για αντιπολίτευση".  Στις εκλογές, ο λαός απλώς ψηφίζει το κόμμα της αρεσκείας του. Και βάσει του πόσοι ψήφισαν τι, σχηματίζεται, είτε αυτοδύναμα είτε με συνεργασίες, μια κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι αν αρκετοί άνθρωποι ψήφιζαν το ΚΚΕ, το ΚΚΕ, βάσει νόμου, θα γινόταν κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι τυπικά αυτή τη στιγμή που να μην το επιτρέπει. Συνεπώς, όταν ο σχολιαστής λέει ότι το ΚΚΕ δεν καταλαβαίνει ότι ο λαός ψηφίζει για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση, δείχνει ο ίδιος να μην καταλαβαίνει ότι δεν τον εμποδίζει τίποτε, αυτόν και άλλους, να ψηφίσουν τόσο μαζικά το ΚΚΕ ώστε να γίνει το ΚΚΕ κυβέρνηση.

Αλλά τότε φτάνουμε στο γεγονός ότι το ίδιο το ΚΚΕ μιλά για την επιλογή σ' αυτό ως επιλογή αντιπολίτευσης, πράγμα που φαίνεται να δίνει ένα δίκαιο στο αλλιώς ακατανόητο σκεπτικό του σχολιαστή. Γιατί το κάνει αυτό;

Πρώτα απ' όλα, το κάνει διότι θα ήταν γελοίο ένα κόμμα με 4.5% στις προηγούμενες εκλογές να θέτει στην προπαγάνδα του την προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης. Υπάρχει δηλαδή ο στοιχειώδης ρεαλισμός ως υποχρέωση. Και δεύτερο, το κάνει λόγω ιστορικής εμπειρίας: είναι εξαιρετικά απίθανο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να αναδειχθεί εκλογικά πρώτη δύναμη σε μια καπιταλιστική χώρα. 

Ας παρακάμψουμε όμως και τους δύο αυτούς λόγους, και ας φανταστούμε το απίθανο, χάριν υποθέσεως:

Στις 25 Γενάρη, η κάλπη, για κάποιον μεταφυσικό και ακατανόητο λόγο, δείχνει ΚΚΕ 39% και αυτοδυναμία. Τι θα κάνει το ΚΚΕ;

Ασφαλώς, θα εκπλαγεί. Αλλά όσο και να εκπλαγεί, δεν μπορεί παρά να αναλάβει, αυτοδύναμα βέβαια, την κυβέρνηση της χώρας. Και αναλαμβάνοντάς την βάσει λαϊκής εντολής, με όρους δηλαδή αστικού δημοκρατικού συστήματος, θα πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. 

Θα είχε λοιπόν τότε τη λαϊκή εντολή δια της ψήφου το ΚΚΕ να υλοποιήσει τους ακόλουθους, διαρκώς επαναλαμβανόμενους προγραμματικούς του στόχους:

μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κυβέρνηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

Όλα αυτά τα πράγματα θα είχαν άμεσες συνέπειες. Ακόμα και αν φανταστεί κανείς ότι οι συνέπειες δεν θα ξεκινούσαν το επόμενο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσης του αναπάντεχου αυτού εκλογικού αποτελέσματος που φανταστήκαμε, θα ξεκινούσαν οπωσδήποτε απ' τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΚΚΕ θα προχωρούσε σε μια σειρά μέτρων στις κατευθύνσεις του κομματικού προγράμματος.

Οι συνέπειες βεβαίως θα ήταν οικονομικές, θα ήταν πολιτικές, και πιθανώς να ήταν και στρατιωτικές.

Ποιος θα τις αντιμετώπιζε; Ένας λαός που ψήφισε το ΚΚΕ να γίνει κυβέρνηση αλλά δεν έχει καμία διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες να υπερασπιστεί την επιλογή του να ψηφίσει ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Αν συνέβαινε αυτό, τότε το πραξικόπημα θα ήταν το ελαφύτερο των πραγμάτων που θα γινόταν άμεσα. Θα συλλαμβανόντουσαν όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, το κόμμα θα απαγορευόταν, θα ακολουθούσαν διώξεις διαφόρων μορφών και έντασης.

Το συνολικό σενάριο θα ήταν ένα κακόγουστο ανέκδοτο μαύρου χιούμορ. Το οποίο μας δείχνει κάτι ουσιώδες: υπάρχουν προγράμματα που μπορείς νόμιμα να ψηφίσεις (τουλάχιστο σήμερα), αλλά τα οποία δεν μπορείς να υπερασπιστείς περιοριζόμενος στην εκλογική πρακτική της ανάθεσης της ευθύνης σε τρίτους. Υπάρχουν δηλαδή προγράμματα τα οποία μπορούν μεν να αναδειχθούν στην κυβέρνηση με εκλογικά μέσα αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στα όρια του εκλογικού συστήματος.  Δεν μπορείς "νόμιμα", μέσα στα πλαίσια του αστικού νόμου, να κοινωνικοποιήσεις τα μονοπώλια, ούτε να διαγράψεις το χρέος μονομερώς, ούτε να εγκαταστήσεις τη λαϊκή εξουσία. Αυτά χρειάζονται μια νομοθετική ισχύ που δεν μπορεί να περιοριστεί στην ψήφο. Χρειάζονται συντακτική εξουσία, και αυτή δεν απορρέει απ' την ψήφο. Απορρέει από την υλική ισχύ της πλειοψηφίας να επιβάλλει τη βούλησή της.

Όταν λοιπόν κάποιος λέει "καλά τα λέει το ΚΚΕ, αλλά εμείς δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, ψηφίζουμε για κυβέρνηση", αυτό που λέει στην πραγματικότητα είναι "καλά τα λέει το ΚΚΕ, αλλά εγώ θέλω άλλη μια αστική κυβέρνηση, και μου τη δίνει που το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται γι' αυτό."

Αυτά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για το αν το ΚΚΕ "θέλει να κυβερνήσει." Αναγκασμένο είναι να κυβερνήσει αν το εκλέξεις στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, εσύ που λες ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει δεν θέλεις να κυβερνήσει το ΚΚΕ, για κατανοητούς βέβαια λόγους -- δεν είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς έμπρακτα μια τέτοια κυβέρνηση, ακόμα και αν συμφωνείς θεωρητικά και αφηρημένα με το πρόγραμμά της. Αλλά δεν είναι ωραίο να προβάλλεις τους δικούς σου φόβους στους άλλους και να αντλείς συμπεράσματα για το τι λένε βάσει των δικών σου φόβων.

39 σχόλια:

 1. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και ακριβώς στο θέμα.
  Προφανώς ο καθένας θα πρέπει να ψηφίσει το κόμμα της αρεσκείας του και όχι αυτό που ίσως θα βγει πρώτο. Κατά τη γνώμη μου είναι παράλογο κάτι άλλο.
  Για να βγει το ΚΚΕ πρώτο σε ψήφους (φτιάχνοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση δηλαδή) προφανώς σημαίνει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Εφαρμόζοντας τον σοσιαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας με τις γνωστές θέσεις για ΕΕ/ΝΑΤΟ-χρέος. Αυτό όμως σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας το επιθυμεί αυτό και θα το στηρίξει έμπρακτα μετά τις εκλογές και θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αλλιώς άστο. Το ποιες είναι οι συνέπειες είναι ένα θέμα που τρομάζει πολύ κόσμο, γιατί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, δεν ακούγονται και πολύ ευχάριστες. Δεν ψηφίζεις ΚΚΕ για πλάκα, περισσότερο από τα άλλα κόμματα πρέπει να ξέρεις τι ψηφίζεις. Είναι θέμα τι θα γίνει με αυτούς οι οποίοι δεν το επιθυμούν αυτό οι οποίοι κατά τη γνώμη μου ή θα το αποδεχτούν ή θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
  Για να γίνει αυτό για μένα θα πρέπει να έχουν γίνει τα ακόλουθα, είτε κάτι από αυτά ή και τα δύο.
  1) Το επίπεδο ζωής θα πρέπει να έχει φτάσει σε επίπεδο εξαθλίωσης σε μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Τα πράγματα δεν είναι καλά αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα κατά τη γνώμη μου.
  2) Θα πρέπει να έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο συνειδητοποίησης ο κόσμος που να επιθυμεί αυτόν τον τρόπο ζωής. Αυτό εξαρτάται και από τον καθένα πόσο θέλει να ψαχτεί.

  Αυτά για τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Kι όμως σ'αυτές τις εκλογές η οποιουδήποτε τύπου κυβέρνηση προκύψει δεν έχει τίποτε το απροσδόκητο. Ολα είναι πάνω κάτω γνωστα, ήδη συζητημένα και προαποφασισμένα. Αυτό που έχουν να προσφέρουν είναι απο λίγα ψίχουλα ή καθόλου ψίχουλα μέχρι νεα μέτρα(το πιο πιθανό ή μάλλον σίγουρο) για το καλό της πατρίδας. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι το πόσο δυνατή θα είναι η αντίσταση του λαού, δηλαδή η λαική αντιπολίτευαση. Γι αυτό χρειάζεται όσο πιο δυνατό ΚΚΕ γινεται. Το αν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ 32 ή 35 και η ΝΔ 27 Ή 31 έλάχιστες διαφορές θα έχει στη ζωή μας. Το να εκλεγεί όμως ένα δυνατό ΚΚΕ θα είναι ένα ισχυρό μηνυμα ότι ναί! ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ, υπάρχουν κάποιοι τρελοί που όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω αλλά έχουν πιστέψει με πάθος σ'αυτό που οι άλλοι θεωρουν αδύνατο. Στη νίκη του λαού και την αυριανή εξουσία του. Οποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά σ'αυτό που έγραψα για τα όσα είπε ο Λ.Λαζόπουλος χθες περι εκλογών κ αντιπολίτευσης χλευάζοντας το ΚΚΕ. Μπορεί όλη αυτή η συζήτηση να βοηθήσει στο να δούμε όλο και καθαρά τι λέμε και τι μας λενε οι άλλοι. "Η "συμπόρευση" του Λ.Λαζόπουλου εναντίον του ΚΚΕ" .https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4920764153268714687#allposts

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω οτι η πιο λακωνικη απάντηση στο αν θελει να κυβερνησει το ΚΚΕ ειναι οτι πράγματι δεν θέλει να κυβερνησει αυτό, αλλά ο λαός. Όμως ο λαός δεν θέλει, δεν έχει καμία όρεξη, προτιμά την ανάθεση .

  Διονυσης Ε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι λακωνικές απαντήσεις ορισμένες φορές κρύβουν παγίδες. Μπορεί ο καθένας να θεωρήσει βάσει της παραπάνω ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ύπαρξης του ΚΚΕ, διότι αν απλώς λες ότι πρέπει να κυβερνήσει ο λαός, τότε δεν χρειάζεσαι ως κόμμα. Αλλά την ΕΣΣΔ δεν κυβέρνησε αφηρημένα ο λαός, και δεν είναι αυτό το νόημα αυτού που λέμε. Την κυβέρνησε το ΚΚΣΕ. Κεντρικός σχεδιασμός οικονομίας σημαίνει κεντρικός έλεγχος, και κεντρικός έλεγχος σημαίνει κράτος, στελέχωση κρατικού μηχανισμού και όχι δημοψηφίσματα στις πλατείες. Η διαφορά είναι ότι χωρίς τη λαϊκή συμμετοχή, χωρίς την ενεργό εμπλοκή του λαού, μια κομμουνιστική κυβέρνηση θα ήταν μόνο κατ' όνομα τέτοια και ή θα τα δίπλωνε ή θα ανατρεπόταν σε χρόνο μηδέν.

   Για αυτό προτίμησα να αποφύγω τη λακωνική απάντηση σ' αυτό το θέμα.

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν χρειάζεται να ξαναπροσθέσω ότι οι εκλογές δεν κρίνουν την εξουσία αλλά τη διακυβέρνηση και ότι μια εκλογικά καθορισμένη κυβέρνηση ΚΚΕ είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τη λαϊκή εξουσία. Μια εκλογικά καθορισμένη κυβέρνηση ΚΚΕ είναι τοπική διοίκηση ΚΚΕ σε εθνική κλίμακα, κυβέρνηση μέσα στο έδαφος του καπιταλισμού. Προφανώς θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το κομματικό πρόγραμμα, αλλά είναι πάρα πολύ αμφίβολο αν θα προλάβει να καταθέσει έστω ένα νομοσχέδιο.

   Διαγραφή
  3. Με λίγα λίγια το ΚΚΕ ορίζει ως κυβερνητικό μοντέλο της λαικής εξουσίας τη διαρχική διακυβέρνηση πάνω στην οικονομία και την κοινωνία.

   Κ.Ο

   Διαγραφή
  4. Όχι, πολύ καλή τοποθέτηση, χρειάζονται ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες απόψεις, όχι λακωνικές.

   Διαγραφή
  5. @ K.O. Δεν πρόκειται για τυπική "δυαρχία" γιατί τυπική "δυαρχία" σημαίνει αστάθεια, σημαίνει "δυαδική εξουσία", κατάσταση προς ανατροπή.

   Υπάρχουν θεσμοί άσκησης της εργατικής εξουσίας μέσα στα πλαίσια σεβασμού του σοσιαλιστικού συντάγματος, και υπάρχει διακυβέρνηση από το κόμμα της εργατικής τάξης.

   Διαγραφή
  6. Ενα αναλυτικό άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα θα βοηθούσε.ιδιαίτερα τις επισημάνσεις των διαφορών ανάμεσα στα δυο εκδοχές άσκησης εξουσίας θα ήθελα να τις κάνεις πιο διακριτές ....

   Κ.Ο

   Διαγραφή
  7. Η δικτατορία λοιπόν του προλεταριάτου είναι το προλεταριάτο οργανωμένο σε κυρίαρχη τάξη, που διεξάγει την ταξική πάλη ως το τέλος της, δηλαδή ως την ολοκληρωτική κατάργηση των τάξεων, ως την εξάλειψη όλων των πηγών της κοινωνικής ανισότητας. Σημείωνε ο Στάλιν το 1926: «Αντικρούοντας αυτούς που συγχέουν την δικτατορία του προλεταριάτου με την παλλαϊκή, την εκλεγμένη από όλους εξουσία με την αταξική εξουσία ο Λένιν γράφει: “H τάξη που πήρε στα χέρια της την πολιτική κυριαρχία, την πήρε έχοντας την αίσθηση πως την παίρνει μόνη της. Αυτό περιλαμβάνεται στην έννοια διχτατορία του προλεταριάτου. Και η έννοια αυτή τότε μονάχα έχει νόημα όταν μια τάξη ξέρει πως μονάχη αυτή παίρνει στα χέρια την πολιτική εξουσία και δεν ξεγελά τον εαυτό της ούτε τους άλλους με φλυαρίες για παλλαϊκή εκλεγμένη απ’ όλους αγιασμένη απ’ όλο το λαό εξουσία”. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξουσία της μιας τάξης, της τάξης των προλεταρίων που δεν τη μοιράζεται και δεν μπορεί να τη μοιράζεται με άλλες τάξεις, δεν έχει ανάγκη για την πραγματοποίηση των σκοπών της από τη βοήθεια, από τη συμμαχία των εργαζομένων και εκμεταλλευόμενων μαζών των άλλων τάξεων […]. Αυτή η ιδιαίτερης μορφής συμμαχία συνίσταται στο ότι καθοδηγητής του κράτους, της δικτατορίας του προλεταριάτου είναι ένα κόμμα, το κόμμα του προλεταριάτου, το κόμμα των κομμουνιστών, που δεν μοιράζεται και δεν μπορεί να μοιράζεται την καθοδήγηση με τα άλλα κόμματα.
   http://www.komep.gr/2007-teyxos-6/merika-zhthmata-gia-to-sosialistiko-epoikodomhma-sthn-empeiria-ths-essd

   Διαγραφή
  8. Αντώνη, αρκετά πρόσφατα άρχισα να ψάχνω τα περί σοσιαλισμού για αυτό και θα ρωτήσω τρεις ερωτήσεις που είμαι σίγουρος ότι έχουν ξανασυζητηθεί είτε εδώ είτε αλλού(είτε σε αρθρογραφία).(Αν έχεις τη διάθεση με παραπέμπεις κάπου - ή αν έχει τη διάθεση κάποιος άλλος).
   Η δικτατορία του προλεταριάτου που αναφέρεις και η ύπαρξη κρατους με καθοδηγητή το κόμμα, είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς την αταξική κοινωνία. 1)Έχει γίνει μια εκτίμηση του πόσο θα κρατήσει αυτη η μετάβαση πχ. στην Ελλάδα 2)Μπορεί να επιτευχθεί σε μία χώρα μόνο και 3)Γιατί δεν έγινε στην ΕΣΣΔ(υπήρξε τέτοια διάθεση, πρόθεση; δεν πρόλαβαν;δε γινόταν;). Ευχαριστώ εκ των προτέρων
   Γιώργος

   Διαγραφή
 4. Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Κερατέας για τη συμμετοχή της Θ. Τζάκρη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

  Με αφορμή τη φημολογούμενη ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ της ανεξάρτητης βουλευτού Πέλλας κ. Θεοδώρας Τζάκρη, οφείλουμε να σας θυμίσουμε τη στάση της απέναντι στον Αγώνα της πόλης μας. Κάθε άνθρωπος γράφει την ιστορία του με τον λόγο του και τις πράξεις του. Για την κ. Τζάκρη αξίζει να δούμε κυρίως τι έκανε και έλεγε σε αυτό το κρίσιμο για εμάς θέμα όταν βρισκόταν στην εξουσία. Έχοντας ήδη ψηφίσει πληθώρα μνημονιακών νόμων και εναντιωθεί με «κλειστά ώτα» στη λαϊκή βούληση, η τώρα εμφανιζόμενη ως συνετή, χαμηλών τόνων, ανεξαρτητοποιημένη βουλευτής κ. Τζάκρη, ως υφυπουργός Εσωτερικών του δεσποτικού υπέρ-υπουργού κ. Ραγκούση και του Πρωθυπουργού κ. Γιωργάκη Παπανδρέου τι έκανε; Περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας κατά του αγώνα της Κερατέας και των ανθρώπων του, υπερασπιζόμενη τους ελιγμούς των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών και των διαπλεκόμενων που τους υποστήριζαν.

  Ενδεικτικές δηλώσεις της, εκείνη την περίοδο:

  «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σ’ άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το "πράσινο φώς" καθώς θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη», ΑΜΕ-ΑΠΕ.

  «Δε μπορούμε να μην πάμε στην κατασκευή των 4 εργοστασίων που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στην περιοχή της Αττικής», Ραδιοσταθμός Flash 96.

  Η προκλητική στάση της στα Μέσα Ενημέρωσης την κατέστησαν ανεπιθύμητη και της έδωσαν εξέχουσα θέση στα πανώ του αγώνα μας. Η κ. Τζάκρη ήταν τότε υπέρ των ΣΔΙΤ και των 4 εργοστασίων στην Αττική. Ποια είναι η θέση της σήμερα; Σε τι βαθμό συνέπειας βρίσκεται με την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κ. Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ;

  Τα δήθεν επιχειρήματα που με στόμφο ξεστόμιζε υπέρ των πανάκριβων έργων ΣΔΙΤ αντίθετα με κάθε μορφή ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης του όγκου των απορριμμάτων και η υιοθέτηση μιας ρητορικής της τρομοκρατίας, της ενοχοποίησης και του ψεύδους («η Αττική θα γίνει Νάπολη», «οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν παράνομη χωματερή και θέλουν να στέλνουν τα σκουπίδια τους στη Δυτ. Αττική», κλπ.) δείχνουν την διάθεσή της να υπηρετεί κάτι διαφορετικό από την αλήθεια.

  Τι έχει αλλάξει από τότε;

  Κατά την άποψή μας τίποτα.

  Η κ. Τζάκρη έχει αποδείξει από τότε ότι ουδεμία σχέση έχει με τη Δημοκρατία, είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή μας και η όποια μετάλλαξή της πιστεύουμε πως είναι κίβδηλη και εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα. Αν νοιαζόταν για το καλό των πολιτών, είχε την ευκαιρία και έπρεπε να το είχε δείξει στο παρελθόν, από τη θέση εξουσίας. Με αυτή την πορεία που ακολούθησε, όποιος την πιστέψει και την εμπιστευτεί μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ειναι πλεον σαφης η αμηχανια κομματος και οπαδων,για τον ακριβη προσδιορισμο του τι γυρευει σε μια αστικη κοινοβουλευτικη διαδικασια..Ειναι επισης σαφες οτι ο απογαλακτισμος απο τις δεκαετιες 70 κι 80 του σοβιετικου νιρβανα και του περασματος στη λαικη κυριαρχια μεσα απο κοινοβουλευτικες διαδικασιες,δεν εχει τελειωσει.Γι αυτο θα ψηφισω Συριζα και θα συμμετεχω στις πορειες στο μΠλοκ του ΠΑΜΕ.....ΚΩΣΤΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείς να ψηφίσεις ό,τι θέλεις και να συμμετέχεις όπου σε παίρνει, αλλά το γιατί συμμετέχει το ΚΚΕ στην αστική κοινοβουλευτική διαδικασία το απάντησε πριν 90 χρόνια ο Λένιν.

   Χωρίς να θέλω να προσβάλλω την ευκρίνεια της σκέψης των σοσιαλδημοκρατών, που οπωσδήποτε έχουν σαφώς ξεκαθαρισμένη άποψη ότι η ζωή αρχίζει και τελειώνει στις εκλογές και τις καρέκλες, είναι ωστόσο, και δυστυχώς για σένα, εξισου ευκρινές το γιατί συμμετέχουν οι κομμουνιστές.

   Διαγραφή
  2. Το τι ειπε ο Λενιν πριν 90 χρονια δεν σε απασχολησε και παρα πολύ στο ποστ για τις δυο γερμανιες και τις αυταπατες των ανατολικογερμανων…..τελικα θα κανω μονο το ένα από τα δυο που υποσχεθηκα κωστας

   Διαγραφή
  3. Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή.

   Παρεμπιπτόντως, από πού αντλείς τη βεβαιότητα ότι ενδιαφέρεται κάποιος για το τι θα κάνεις ή δε θα κάνεις στις εκλογές;

   Διαγραφή
  4. Πρέπει να συμμετέχει για να έχει τη νομιμοποίηση, για να μη λέει κανείς ότι πήρε την εξουσία μόνο του και υποχρέωσε τον κόσμο κλπ. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή και το εύκολο κομμάτι.

   Διαγραφή
  5. "τελικα θα κανω μονο το ένα από τα δυο που υποσχεθηκα"

   H συνέπειά σου ,φίλε συμμετάσχοντα στις πορείες στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, είναι εκπληκτική.
   Τέτοια αποφασιστικότητα -αλλαγή συνδικαλιστικής/κινηματικής συμπόρευσης απο τις 9.04 έως τις 9.38, λόγω ενός σχoλίου σε ένα blog- έχω να δώ καιρό.
   Θα μπορούσες να γράψεις οτι είσαι και πρώην μέλος της ΚΝΕ. Κάντ'το λίγο πιο ζουμερό βρε αδερφέ.

   Πάντως, εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι παρότι η διαφωνία σου εστιάζεται ,απ' ότι φαίνεται, στη συμμετοχη του ΚΚ στο αστικό κοινοβούλιο και μιλάς για λαϊκή κυριαρχία, θα "ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ". Το οποίο πρόκειται για κόμμα φιλοΕΕ κτλ κτλ.

   Είναι πλέον σαφής η κατάντια σας.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  6. Από την πλευρά των σοσιαλιστικών κρατών, η υπερεκτίμηση του μεταπολεμικού συσχετισμού δυνάμεων και αργότερα η κοινοβουλευτική αντίληψη για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό δημιούργησαν αυταπάτες για τη δυνατότητα να «τραβηχτεί» ειρηνικά η Δυτική Γερμανία στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Σε αυτό το πλαίσιο η δημιουργία της ΓΛΔ είχε περισσότερο μεταβατικό χαρακτήρα με σκοπό την ενιαία Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρώτο σύνταγμα της ΓΛΔ δεν ορίζεται ούτε ξεχωριστή σημαία ούτε εθνόσημο, αφού αυτά θα γίνονταν στην ενιαία Γερμανία.....σου θυμιζει τιποτα,(Ριζοσπαστης).....οσο για το ποιος ενδιαφερεται....ελεγα το ΚΚΕ,αλλα αφου με διαβεβαιωνεις οτι οι εκτιμησεις της ΚΕ για το αποτελεσμα της 25ης εχουν ηδη γραφτει ενταξει πασο....κωστας

   Διαγραφή
  7. Ειναι πλεον σαφης η αμηχανια κομματος και οπαδων του ΣΥΡΙΖΑ,για τον ακριβη προσδιορισμο του τι γυρευει σε μια αστικη κοινοβουλευτικη διαδικασια..Ειναι επισης σαφες οτι ο απογαλακτισμος απο τις δεκαετιες 70,80,90,00,10 της αντικομμουνιστικης υστεριας και της συμμετοχης στην καπιταλιστικη διαχειριση μεσα απο κυβερμητικες διαδικασιες,δεν εχει τελειωσει.Γι αυτο θα ψηφισω ΚΚΕ και θα συμμετεχω στις πορειες στο μΠλοκ του ΠΑΜΕ.....ΜΑΝΟΣ

   Διαγραφή
  8. το γεγονος οτι η ΓΛΔ δεν ειχε αρχικα ολα αυτα που λες εχει σχεση με το γεγονος οτι ηθελαν μια γερμανια σοσσιαλιστικη και αυτο ηταν τη δεκαετια του 50 οταν γινοτανε η διχοτομηση και ηθελαν να το αποφυγουν.
   το ξαναπα αλλα μαλλον δεν εισακουστηκα.μην αφηνετε τον μηχανισμο σας να τρολαρει χωρις επιβλεψη!

   Διαγραφή
  9. Το κομματι του Ρ που ποσταρε το LR το εβαλα για να θυμισω στον Αντωνη τα περι αυταπατης του κοινοβουλευτισμου δια πενας Ριζου,οχι για να πω κατι για τη ΓΛΔ και γιατι απεκληθην λολοστεφανης.δεν ειναι δικο μου το εχεις ποσταρει απο το Ρ με τιτλο αν θυμαμαι καλα ¨"για τις δυο γερμανιες¨" κωστας

   Διαγραφή
  10. Θα μου θυμήσεις ΕΣΥ κάτι ΕΜΕΝΑ περί αυταπάτης του κοινοβουλευτισμού.

   Μάλιστα.

   Γιατί κάνεις την πάπια για το γεγονός ότι σε παρέπεμψα στον Λένιν, του οποίου το κείμενο ανέβασα; Κωλώνεις να διαβάσεις τι λέει;

   Να στο πω εγώ τι λέει και να μου πεις εσύ τι διαφορετικό είπα εγώ ή το ΚΚΕ.

   "Η συμμετοχή στον αστικό κοινοβουλευτισμό είναι απαραίτητη στο κόμμα του επαναστατικού προλεταριάτου για τη διαφώτιση των μαζών, που κατορθώνεται με τις εκλογές και την πάλη των κομμάτων στη Βουλή. Να περιορίζει όμως κανείς την πάλη των τάξεων στην πάλη μέσα στη Βουλή ή να θεωρεί την πάλη μέσα στη Βουλή σαν την ανώτατη, την αποφασιστική, στην οποία υποτάσσονται οι άλλες μορφές πάλης, σημαίνει να περνά στην πραγματικότητα με το μέρος της αστικής τάξης ενάντια στο προλεταριάτο."

   Σπαταλάς τον χρόνο μου αντί να πάρεις θέση στην ουρά με τον Γαλαξιάρχη και το asktsipras.

   Διαγραφή
  11. Τη σύγχυση (;) λοιπόν και την τρικυμία που επικρατεί στο δικό σου το κεφάλι να την κρατήσεις για πάρτη σου, διότι ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε τσιμπάω.

   Διαγραφή
  12. Άσε ρε Αντώνη, εδώ έκανες την ζημιά και πας να βγεις κι από πάνω. Πρώτη γραμμή στα μπλοκς του παμε ήταν ο άνθρωπος, και τώρα μόνο ψήφο και καναπέ. Πάλι από τον μιχελογιαννάκη θα περιμένουμε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Έχουμε μείνει μόνο με τα γκρέμλινς που μου θέλουν λαϊκιά εξουσία (έτσι ακριβώς) και οι πούροι επανάστατες μας γυρίζουν την πλάτη μέσα σε ένα μισάωρο.

   Για τον γαλαξιάρχη τώρα το είδα, δεν το γνώριζα. Φαντάζομαι ότι εξακολουθεί να το παίζει ακομμάτιστος (και στις προηγούμενες εκλογές τα ίδια, τώρα πήρε πιο επίσημο ρόλο βέβαια). Μερικοί πάντως από αυτούς του τουίτερ δεν ξέρω αν τα εννοούν αυτά που γράφουν ή αν τους ξεφεύγουν, πχ εδώ ένα τουίτ του επίσης ακομμάτιστου δρομογράφου:

   https://twitter.com/dromografos/status/555325708168622080

   Είναι να αναρωτιέσαι για ποιόν το λέει; Για τους "αυτονομημένους"; Τέσπα...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  13. Προϋποθέτει ακριβώς ότι είναι "αυτόνομη" δύναμη.

   Για τα παλικάρια τους ακομμάτιστους του τουίτερ και του νετ:

   http://mao.gr/asktsipras/
   https://pbs.twimg.com/media/B7VqkpAIIAAcktJ.jpg

   Καλή αποκατάσταση και καλές απολαβές εύχομαι μετά τις 25.

   Διαγραφή
  14. Ο Τσίπρας κρατάει το άβαταρ του Γαλαξιάρχη;

   Διαγραφή
  15. Ναι, αλλά με την κριτική στον Σύριζα έννοια.

   Διαγραφή
  16. Παλιά, αλλά όχι και τόσο παλιά ώστε να έχουμε ξεχάσει, στο τουίτερ υπήρχαν πολλοί «μεταρρυθμιστές» που υποστήριζα ΓΑΠ. Σχεδόν πλειοψηφούσαν. Χαρακτηριστική ήταν η βραδιά της εκλογής Καμίνη-Μπουτάρη το 2010, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του 1ου μνημονίου. Θυμάμαι δε μπλογκ -που δεν υπάρχει πια- να αναρωτιέται «Το twitter έβγαλε δήμαρχο ή μου φαίνεται;» και τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο να ρητουιτάρει.

   Το θέμα είχε θιχτεί και από την Ελευθεροτυπία της 21ης του Νοέμβρη 2010.

   «Μα, καλά, δεν υπάρχει κανείς απόψε στο Twitter που να μην πανηγυρίζει για το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιόταν ένας χρήστης του μέσου το βράδυ της περασμένης Κυριακής, την ώρα που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φούντωναν τα επινίκεια για την εκλογή του Γ. Καμίνη και του Γ. Μπουτάρη και τα ενθουσιώδη tweets έδιναν κι έπαιρναν.

   Σταδιακά η κατάσταση άλλαξε και πλέον κυριαρχούν οι αναρχο-συριζαίοι. Όταν σκέφτομαι την παλιά φρουρά [γαπικοί-μνημονικοί], αναρωτιέμαι πότε θα αποχωρήσει από το προσκήνιο η τωρινή [αναρχο-συριζαίοι]. Με τι τρόπο και πώς θα τους θυμόμαστε τελικά. Θα τους προστατέψει ότι πατάνε σε πολλά ταμπλώ [όχι αποκλειστικά Συριζα, αλλά και κάτι από αναρχία];

   Ασήμαντα ερωτήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ευχηθώ στον Γαλαξιάρχη από τα βάθη της καρδιάς μου ενόσω στηρίζει την αλλαγή που μας φέρνει ο Αλέξης, να μην ξεχάσει να ελέγχει και την εξουσία. Όχι τίποτα άλλο, μην μας πουν και μικρόψυχους που δεν χαιρόμαστε με την ανέλιξη των άλλων.

   Διαγραφή
  17. Μείνε ήσυχος, θα πέσει πολύς έλεγχος.

   Διαγραφή
  18. Αναρχοσυνασπιτήρια και με κάθε επισημότητα πλέον έκαναν την εμφάνιση τους στο indymedia με άρθρο "αναρχικού" που επιχειρηματολογεί υπέρ της ψήφου στον Τσίπρα:
   https://athens.indymedia.org/post/1537800/
   Βέβαια ακόμη πιο καταθλιπτική η αντιπαράθεση που ακολουθεί με αυτό από τους "true" αναρχικούς, όπου καμμία αναφορά σε ΕΕ-ΝΑΤΟ-Μάαστριχτ (αλλά και Σκουριές, και Κερατέα) δεν υπάρχει.
   Το καλύτερο σχόλιο από "αναρχονεοδημοκράτη" (μάλλον):

   "από @... Ιαν. 7, 2015, 2:39 πμ.,

   Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα διαλέγαμε το ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα κρατιστών με μαοϊκούς σταλινικούς κτλ που δεν ντρέπεται να συνεργάζεται ακόμα και με το Die Linke αυτό το μόρφωμα του ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας; Και μη μου πεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "αποκλείται να τα κάνει αυτά" γιατί μπορεί μεν να αποκλείεται να τα κάνει αλλά αποκλείεται να τα κάνει λόγω των προνοιών της αστικής δημοκρατίας, οπότε το να ψηφίζεις σταλινομαοϊκούς και να ελπίζεις ότι δεν θα κάνουν αυτά που πιστεύουν λόγω της αστικής δημοκρατίας είναι διπλή ξεφτίλα για έναν αναρχικό."

   Διαγραφή
  19. @ Κώστας ή ΚΩΣΤΑΣ (κι εδώ αναποφάσιστος, βρε παιδί μου! )

   Λοιπόν, δεν έχω ξαναδεί πιο χαοτικό τρόπο σκέψης! : "το ΚΚΕ έχει κοινοβουλευτικές αυταπάτες και κατεβαίνει στις εκλογές, γι' αυτό δεν το ψηφίζω! Εγώ, που δεν έχω κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ψηφίζω στις εκλογές και μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ...δεν κρύβει; ... ή δεν έχει ...; κοινοβουλευτικές αυταπάτες!"
   Τί παίρνετε, ρε παιδιά!

   Η Ιερά εξέταση κατά το Μεσαίωνα βασάνιζε τις μάγισσες. Αν πέθαιναν, ουπς, σόρρυ, ήταν αθώα τελικά! Αν επιζούσαν, τις είχε βοηθήσει ο διάολος, οπότε τις έκαιγαν! (Είδα και μια βλακεία στο ΣΚΑΙ χτες και μου 'ρθε ο παραλληλισμός). Η λογική σου είναι εντελώς η ίδια: αν το ΚΚΕ δεν κατέβαινε στις εκλογές... συμπεραίνω ότι θα το ψήφιζες!
   Για το ΠΑΜΕ, άστο, έχει ακόμη περισσότερη πλάκα! "α) Μα πώς γίνεται κάθε Πρωτομαγιά να βρέχει, ρε γαμώτο (βομαβαρδίζουν τα σύννεφα, να δεις!), β) σήμερα κάνει πολύ κρύο, γ) ε, απεργία είναι, να μην πάμε για κάνα τσίπουρο, δ) να μην ξεκουραστούμε σήμερα που δεν δουλεύουμε, ε) υπό την προϋπόθεση παντα ότι την απεργία την καλύπτει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όχι αυτά τα ...αντάρτικα του ΠΑΜΕ που διασπούν το κίνημα!" Α, ξέχασα: στ) "γιατί κάνει το ΠΑΜΕ πορείες μόνο του; Αν πάτε όλοι μαζί, θα έρθω!"

   Μη μου πεις, σε κάλυψα!
   Άντε, σε καλή μεριά αλλά για να πάρεις μόνιμη θέση στο Υπουργείο ηλεκτρονικής προπαγάνδας θες σεμινάριο!


   a/s


   Διαγραφή
 6. Εντομεταξύ το θέμα που έθεσε ο Τσίπρας για πιθανή ψήφο ανοχής του ΚΚΕ σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι απάτη που συγκρίνεται με την αχαρακτίριστη πρόταση που είχε κάνει για τις μονοεδρικές στις εκλογές του 12.
  Για αρχή δεν είναι σίγουρο αν υπάρχει δυνατότητα τέτοια. Το άρθρο 84 που την αναφέρει σκοντάφτει στο άρθρο 37 που λέει πως μία κυβέρνηση ανακυρήσσεται με 151 ψήφους. Η ψήφος ανοχής απο πολλούς συνταγματολόγους αναφέρεται ως δυνατότητα μόνο για το μέσο της θητείας της κυβέρνησης.

  Ποτέ στην μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί( ούτε στην μεταπολεμική αν δεν κάνω λάθος) δηλαδή δεν είναι μία δοκιμασμένη πρακτική απο τις δυναμεις του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος διότι και εκει βρίσκεται και η ουσία
  Μία τέτοια κυβέρνηση στερείται ουσιαστικής νομιμοποιήσεις και θα είναι βραχύβια εκ των πραγμάτων.
  Σε περίπτωση που το ΚΚΕ εφάρμοε ψήφο ανοχής θα είχε την ευθύνη του να ρίξει τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανα πάσα στιγμή. Και τότε χωρίς να ώφελος για το λαό και θα έμπαινε στο ίδιο τσουβάλια με το ΣΥΡΙΖΑ και θα πλήρωνε το κόστος που έριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή απαιτούν απο το ΚΚΕ να αυτοκτονήσει πολιτικά. Για τόσο μαλάκες έχουν τον κόσμο για να πιστέψει αυτές τις μπούρδες;
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς, μιλώντας με (πιθανόν πρώην) ψηφοφόρους του ΚΚΕ (τουλάχιστον το 12), καταλαβαίνω ότι δεν είναι μαλάκες. Είναι ανυπόμονοι και ο οπορτουνισμός κάνει καλά τη δουλειά του. Απλά σκέψου ότι ένας ψηφοφόρος 30 χρονών σήμερα, είναι γεννημέρνος το '85. Δλδ. το μισό σχεδόν του πληθυσμού δεν έχει γνωρίσει σοσιαλισμό στην Ευρώπη, ενώ έχει φάει όλη την αντικομμουνιστική προπαγάνδα στη μάπα.

   τσαφ

   Διαγραφή
  2. Εγώ πάντως έχω αρχίσει να βλέπω υποστηρικτές του Σύριζα να την κάνουν προς ΚΚΕ. Θα δούμε, είναι λίγο απρόβλεπτα τα πράγματα.

   Διαγραφή
  3. Μακάρι! Αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα το δούμε μετά την οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει.

   τσαφ

   Διαγραφή
 7. Συγνώμη για τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη . Ελπίζω να βγαίνει νόημα.
  Είμαι εκνευρισμένος με αυτή την ιστορία.
  Πρέπει να ξεσκεπαστεί αυτή η απάτη και να αποκαλυφθεί πλήρως στο τί στοχεύει.
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η εκτίμηση μου εκ του μακρόθεν, ειναι,
  οτι ποτε άλλοτε η θέσεις του ΚΚΕ δεν εχουν παρουσιαστεί με τόσο ξεκάθαρο τροπο
  Μάλλον τόσο εκλαϊκευμένο, κατανοητό, παιδαγωγικό τροπο.

  Μεγάλη παρακαταθήκη για την μεθεπόμενη των εκλογών.
  Με ενα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, προβλέπω γρήγορες ανατροπές στο κινημα και στις συνειδήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή