Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Σύνοψη εξελίξεων κατά τις προηγούμενες μέρες στα αστικά πολιτικά κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με κινδυνολογία και υποσχέσεις εκβιάζει τη λαϊκή συναίνεση

Ολα τα «χαρτιά» της θα παίξει στην προεκλογική της εκστρατεία η ΝΔ, προκειμένου να ξαναλάβει το χρίσμα στη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Σε αυτή τη βάση, συνεχίζει τόσο την κινδυνολογία για το τι θα συμβεί αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, όσο και τις διαβεβαιώσεις από μέρους της ότι με συνέχιση του δικού της μείγματος διαχείρισης ...κάποια στιγμή ο λαός θα δει «καλύτερες μέρες».

Δε διστάζει, έτσι, ακόμα και να τάξει φοροαπαλλαγές, σταδιακά βεβαίως και εφόσον το επιτρέψουν τα ...δημοσιονομικά μεγέθη, εκβιάζοντας και με αυτό τον τρόπο το λαό να στοιχηθεί πίσω από τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.


Στην πορεία προς τις εκλογές, στη ΝΔ παρουσιάζουν ως «ατού» τους το πρόσωπο του προέδρου τους, Αντ. Σαμαρά, εξ ου και μπαίνει ήδη μπροστά σε περιοδείες και ομιλίες στην περιφέρεια. Το Σαββατοκύριακο ήταν σε Καρδίτσα και Λάρισα, χτες σε Εβρο και Κομοτηνή, σήμερα θα βρίσκεται στην Καβάλα. Ακολουθεί, στον προγραμματισμό τους, η κάθοδός του σε Πελοπόννησο και Ιόνιο, ώστε να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να δούμε εικόνες επανάκαμψης στη ΝΔ στελεχών της που είχαν αποχωρήσει παλαιότερα για να ενταχθούν στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου ή γενικώς «ανεξαρτητοποιηθεί». Η εικόνα αυτή της «επανασυσπείρωσης» δυνάμεων συνοδεύεται με διάχυση φημών ότι η δημοσκοπική ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και η εικόνα ανατρέπεται ανοίγοντας δρόμο για νέα εκλογική νίκη της ΝΔ, γεγονός που «βολεύει» βέβαια για τη συνολική ενίσχυση του αντιλαϊκού δίπολου.

Τέλος, γίνονται προσπάθειες για ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και στελεχών από άλλους χώρους, σε μια λογική διεύρυνσης και προσέγγισης και άλλων, ευρύτερων ακροατηρίων. Δείγμα κι αυτό της ρευστότητας του αστικού πολιτικού σκηνικού, της αναδιαμόρφωσής του που είναι σε πλήρη εξέλιξη, της επιχείρησης απόσπασης της ευρύτερης δυνατής λαϊκής συναίνεσης στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, αλλά και της κοινής γραμμής που ενώνει όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ακριβώς για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στο μεταξύ, για χτες το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν και αντιπροέδρου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Συνάντηση η οποία πέρα από το όποιο επίσημο θεσμικό της περιεχόμενο, πιθανότατα δεν είναι άσχετη με τις ενδείξεις ότι ο Δ. Αβραμόπουλος αναζητά σημαντικότερο ρόλο και μετά τις εκλογές, εν μέσω της ευρύτερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΣΥΡΙΖΑ
«Ολοι μέσα» στα ψηφοδέλτιά του

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΕ και του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο, επικυρώνοντας τις αποφάσεις που είχε ήδη λάβει η ηγεσία του κόμματος για τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια παραγόντων προερχόμενων από άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Η λαλίστατη τις προηγούμενες μέρες «Αριστερή Πλατφόρμα» κατάπιε τη γλώσσα της και δεν πρόβαλλε καμία αντίρρηση, επιλέγοντας να απέχει από την ψηφοφορία, όπου εγκρίθηκε η εισήγηση της ΠΓ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετεκλογικής σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ, εγκωμίασε την Λούκα Κατσέλη και υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια πολιτευτών όπως οι Τζάκρη, Βουδούρης, Παραστατίδης κ.ά., με τη... διευκρίνιση ότι όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί σε μνημονιακές κυβερνήσεις δεν θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια! Πάντως, για το φόβο των «Ιουδαίων», μιας και όλοι αυτοί δε φημίζονται για τη συνέπειά τους, ενέκριναν και «κώδικα δεοντολογίας» που πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να προσυπογράψουν με μια σειρά δεσμεύσεις, με κυριότερη αυτή για παράδοση της έδρας, εφόσον τους ζητηθεί ή επιλέξουν να αποχωρήσουν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της ΚΕ για το ζήτημα των συμμαχιών, τις παρουσίασε σαν όρο για την ανάληψη της αστικής διαχείρισης απ' το κόμμα τους. Την ώρα, μάλιστα, που τα πάρε - δώσε μεταξύ των δυνάμεων της διαχείρισης και παραγόντων που μεταπηδούν απ' τη μία στην άλλη, αποκαλύπτουν την κοινή στρατηγική βάση που τους συνδέει, της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, είχε το θράσος να καλέσει και το ΚΚΕ να πάρει μέρος στο χυδαίο αυτό αλισβερίσι, επειδή όπως υποστήριξε «η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς»! Οπου σαν «υπαρκτές διαφορές» προσπέρασε την άβυσσο που χωρίζει τη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της αστικής εξουσίας, με τη μάχη του ΚΚΕ για την ανατροπή της...

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε στα ψηφοδέλτια του κόμματός του όσους συμφωνούν με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ενώ ιδιαίτερη πρόσκληση απηύθυνε σε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Αμέσως μετά, στην ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του Διαρκούς Συνεδρίου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που δομείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες, τη διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας και τα μέτρα αντιμετώπισης της λεγόμενης «ανθρωπιστικής κρίσης», διαχείρισης δηλαδή της ακραίας φτώχειας.

Είχε, μάλιστα, το θράσος να ζητήσει απ' το λαό να σταθεί «ενεργός στο πλάι μας», όπως στο πλάι τους κάλεσε να σταθούν και «όλους εκείνους που συμφωνούν με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας», κλείνοντάς τους το μάτι ότι δε θα μοιραστούν μόνο τη μάχη αλλά και τη νίκη.

Στο μεταξύ, την απόφασή τους να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν οι «Οικολόγοι - Πράσινοι».

ΔΗΜΑΡ
Σφοδρή εσωκομματική αναταραχή

Την κοινή εκλογική κάθοδο με το κόμμα «Πράσινοι - Αλληλεγγύη» αποφάσισαν η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασαν εκτάκτως το περασμένο Σάββατο για να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν βεβαίως φωνές στη διάρκεια των εργασιών που αμφισβήτησαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα φτάσει έως τις εκλογές, υπονοώντας διάσπαση και διάλυσή της, ενώ πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για τη δυνατότητά της να σχηματίσει ψηφοδέλτια.

Εντονη κριτική ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, και το επιτελείο του για τους χειρισμούς τους το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι κατέληξαν να αφήσουν «ξεκρέμαστα» μια σειρά στελέχη του κόμματος που αγωνιούν για την ύπαρξή τους στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών, εγκωμίασε τη συναινετική στάση της ΔΗΜΑΡ και την προθυμία της να ανταποκριθεί στα εκάστοτε προτάγματα της αστικής διαχείρισης, προθυμία που την οδήγησε σε συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση αλλά και σε διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για να βάλει πλάτη στη δική του διαχείριση.

Υπερασπίστηκε τους στόχους που υπηρετεί η αντιλαϊκή πολιτική, ζήτησε όμως αυτό να γίνεται με «μία νέου τύπου σχέση που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία μέτρα και ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί».

Επικριτικός ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «ενέχει κινδύνους για την οικονομία η θέση ότι η λύση για τη χώρα είναι η εφαρμογή ενός καθαρού κομματικού προγράμματος και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία τότε ή θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το πρόγραμμα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή αλλιώς θα προκριθούν νέες εκλογές (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με ένα νόμο (...) Ακόμη και η κατάργηση των πολιτικών λιτότητας δεν σημαίνει λύση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων».

Ο Φ. Κουβέλης δεν έκρυψε ότι η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την ψήφο του λαού για να την ακουμπήσει σε όποιον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, λέγοντας: «Εμείς διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη Βουλή ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο (...) Να υποστηρίξουμε ενεργά μια έλλογη αλλαγή πολιτικής (...) με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, τη μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, όπως είπε, η προσπάθεια συνεργασίας προεκλογικά ναυάγησε επειδή «μας ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του (...) Δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μας για μια τέτοιου είδους συνεργασία. Εμείς δεν έχουμε να μετανιώσουμε για κάτι. Ούτε θα ακυρώσουμε το δικό μας προγραμματικό και αξιακό φορτίο. Θα συμβάλουμε στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα δώσουμε το "παρών" στην εκλογική μάχη. Θα δώσουμε το "παρών" μας και μετά τις εκλογές».

Για «φιάσκο» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Δ. Χατζησωκράτης αναφερόμενος στην απόπειρα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας «τεράστιες ευθύνες» στην ηγεσία για το γεγονός ότι «τους δύο τελευταίους μήνες ολόκληρο το κόμμα βομβαρδιζόμενο από τους τίτλους των παντός είδους ΜΜΕ, που είτε μόνα τους είτε με αφορμή τις καθημερινές, σχεδόν, δηλώσεις εκείνων των βουλευτών του κόμματος που επιθυμούσαν την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, έμενε με δεμένα χέρια, με περιορισμένο έως εκμηδενισμένο λόγο, αναμένοντας την κατάληξη της συμφωνίας για την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. (...) Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που μέρα με τη μέρα γινόταν αποπνικτική, δημιουργώντας τις φρούδες ελπίδες ότι είναι προ των πυλών ή και έτοιμη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, με χθεσινή δήλωσή της, την αποχώρησή της από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη, σημειώνοντας ότι ενώ η ΔΗΜΑΡ «θα μπορούσε να συμβάλλει» στην «πραγματικότητα μιας "Κυβερνώσας Αριστεράς"» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, «φοβάμαι ότι δεν το προσπάθησε». Προσθέτει επίσης ότι η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ «δε μετουσιώθηκε προς μεγάλη μου έκπληξη σε προγραμματική συμφωνία» και επαναλαμβάνει τη διαφωνία της τόσο με την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές, όσο και με τη συνεργασία της με τους «Πράσινους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου