Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Αιώνια επιστροφή

Κι αν μια μέρα ένας δαίμονας σε 'παιρνε στο κατόπι στην ερημιά, και σου λεγε: "Αυτή τη ζωή, όπως τη ζεις τώρα και την έχεις ζήσει, θα πρέπει να την ξαναζήσεις άλλη μια φορά, κι αμέτρητες ακόμα φορές· και τίποτε καινούργιο δε θα υπάρχει·
αλλά κάθε πόνος και κάθε χαρά και κάθε σκέψη κι αναστεναγμός και κάθε τι το ασύγκριτα μικρό ή μεγάλο στη ζωή σου θα πρέπει να επιστρέψει, όλα τους στην ίδια διαδοχή και αλληλουχία --


-- ακόμα κι αυτή η αράχνη, κι αυτό το φεγγαρόφως πίσω απ' τα δέντρα, και ακόμα κι αυτή η στιγμή κι εγώ ο ίδιος. Η αιώνια κλεψύδρα της ύπαρξης να αναποδογυρίζει συνέχεια απ' την αρχή, κι εσύ μαζί της, ένας κόκκος άμμου!"

Δεν θα 'πεφτες στο έδαφος, δεν θα τριζες τα δόντια σου, δεν θα 'βριζες το δαίμονα που μίλησε έτσι; Πόσο καλή διάθεση θα 'πρεπε να 'χεις απέναντι στον εαυτό σου και τη ζωή ώστε να μη θέλεις τίποτε πιο παθιασμένα απ' αυτή, την απώτατη επικύρωση και σφραγίδα της αιωνιότητας;
Φρίντριχ Νίτσε, Η χαρούμενη επιστήμη.
Καθόταν μια φορά το ποτάμι του Ηράκλειτου, που συμβολίζει την αιώνια αλλαγή που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, το περιοδικό Χρόνος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που είπε πως το "ποτάμι δε γυρίζει πίσω" και λέει το ποτάμι του Ηράκλειτου:

ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. 

Ακούει ο Ανδρέας, χαμογελάει και λέει: ρε, καλά λέει ο τα πάντα ρει, δις εις τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης, αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μηδέποτε το αυτό μένειν,

ΔΕ ΣΠΑΜΕ ΛΙΓΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ;

Επικροτεί ενθουσιασμένο το περιοδικό Χρόνος:

ΝΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!


Lenin Reloaded

7 σχόλια:

 1. ...μια αιωνιότητα και μια δεκαετία

  Ευκαιρία να τις δω τις ταινίες αλλά όχι το "έργο". Στο ίδιο έργο θεατές ποτέ ξανά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρέπει να πεσε το μπάτζετ των διαφημιστικών λόγω κρίσης, οπότε άρχισε να φαίνεται λίγο περισσότερο από ό,τι προβλέπει το Μάτριξ η ανακύκλωση του ίδιου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. https://www.youtube.com/watch?v=8ahVghkW5WI

   (το έβαλε πριν λίγο κάποιος)

   Διαγραφή
 3. Οι φωτογραφίες είναι τρολλ ή "απείραχτες" γιατί αν είναι αληθινές τότε έχουμε την τραγωδία που γίνεται φάρσα...και χοντρή φάρσα μάλιστα.

  Atom

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός από τις φωτο Σημίτη-Τσίπρα, που βέβαια είναι πραγματικές, η αντίληψή μου είναι ότι και όλες οι άλλες είναι πραγματικές. Τώρα, αν μου διαφεύγει κάτι, ενημερώστε με.

   Διαγραφή
 4. Η 2η του Ποταμιού ειναι από print screen από διαφήμιση σε ιστοσελίδα όπως καταλαβαίνω από το σημαδάκι στην πάνω δεξιά γωνία. Την τελευταία του ποταμιού την είδα σε τρικάκι γυρνώντας απ την δουλειά. Τώρα για τα εξώφυλλα του Time δεν βρήκα κάτι, αν κάποιος γνωρίζει ας πει.

  Atom

  ΑπάντησηΔιαγραφή