Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Συνοπτική συγκριτική ιστορία των Κομμουνιστικών Κομμάτων: Βρετανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας (ΚΚΜΒ, CPGB), 1920-1991:

Ιδρύθηκε το 1920-21. Ξεκίνησε την πολιτική του ζωή με τακτική εισοδισμού στο Κόμμα των Εργατικών, μετά την ανάλογη εισήγηση του Λένιν (Αριστερισμός). Ριζοσπαστικοποίησε την πολιτική του την περίοδο 1929-1932, αλλά με μικρά πολιτικά ωφέλη. Μετακινήθηκε προς την πολιτική μετώπου μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Το 1951 δήλωσε την πίστη του στον "ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό", δηλαδή αποκήρυξε την επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου (Ο βρετανικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό). Διχάστηκε από τα γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία και του 1968 στην Τσεχοσλοβακία. Το 1977, και με αφορμή συνεδριακές διεργασίες για την αναθεώρηση του κειμένου θέσεων Ο βρετανικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό, το κόμμα έφτασε στο σχίσμα ανάμεσα σε διάφορες κατευθύνσεις, με δεσπόζουσα αυτή των ευρωκομμουνιστών (Χόμπσμπαουμ κ.α.). Το 1991, η ευρωκομμουνιστική ομάδα του ΚΚΜΒ, που είχε το πάνω χέρι στους εσωτερικούς συσχετισμούς, διέλυσε το κόμμα και ίδρυσε στη θέση του την "δεξαμενή σκέψης" Δημοκρατική Αριστερά. Αυτή με τη σειρά της διαλύθηκε το 1999 και αντικαταστάθηκε από το Δίκτυο Νέας Πολιτικής.  Τμήμα των μελών του ΚΚΜΒ που διαφωνούσε με τους σχεδιασμούς της ευρωκομμουνιστικής πλειοψηφίας ίδρυσε το ΚΚΜΒ (Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή), αφού διεκδίκησε τη χρήση του ονόματος. Στις ευρωεκλογές του 2009, το ΚΚΜΒ (ΠΚΕ) υποστήριξε τους Εργατικούς και άσκησε κριτική στους πολέμιους της παραμονής στην ΕΕ. Από τα συντρίμμια του ΚΚΜΒ, προήλθαν ακόμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (ΚΚΒ, CPB) και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας (NCP), το οποίο είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, όπως και το ΚΚΕ.

11 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίο θεμα, θα υπάρχουν συνέχειες και για άλλα κόμματα?

  Και κατι για το συγκεκριμένο. ..Το 1951 δήλωσε την πίστη του στον "ειρηνικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό" Δηλ όχι μόνο πριν τον Χρουτσόφ αλλά ενω ακόμα ζούσε ο Στάλιν που ειχε μολις συντρίψει το Ναζισμο και ηταν ζωντανός μυθος. Ενδιαφέρον.

  Διονυσης Ε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, σκοπεύω να γράψω και για άλλα. Η αφορμή; Ένα ακόμα αγγλόφωνο άρθρο για τον "σεχταρισμό" του ΚΚΕ που με έκανε να σκεφτώ ότι τελικά αυτό που εννοούν όλα αυτά τα ταξικά ναυγάγια με τη λέξη "σεχταρισμός" είναι η αντίσταση στην αυτοδιάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

   Διαγραφή
  2. Υπάρχει μάλλον ανάγκη να γραφτεί και να διακινηθεί ένα κείμενο στα αγγλικά υπεράσπισης του ΚΚΕ, γιατί μόνο απ την άλλη πλευρά υπάρχουν, και γιατί υπάρχουν αρκετοί που φαίνεται απ τα σχόλια ότι είναι καχύποπτοι απέναντι στα άρθρα του Jacobin και θέλουν να μάθουν περισσότερα για το τι παίζει με το κόμμα

   Διαγραφή
  3. Αυτό είναι καθήκον που περνάει απ' το ίδιο το κόμμα σε πρώτη φάση.

   Ξέρω ότι υπάρχουν καχύποπτοι, καχύποπτος του ΚΚ Καναδά με ενημέρωσε για το τελευταίο άρθρο στο Jacobin, και τον έχω ενημερώσει διεξοδικά για σειρά θεμάτων, γιατί όντως υπάρχει άγνοια για το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  4. Βεβαίως, το "Jacobin" είναι τελικά SWP, οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι αυτοί που κάνουν τη βρωμοδουλειά σε Η.Β και ΗΠΑ -- και το δικό τους κύρος δεν είναι ακριβώς μεγάλο.

   Διαγραφή
 2. Το 1991, η ευρωκομμουνιστική ομάδα του ΚΚΜΒ, που είχε το πάνω χέρι στους εσωτερικούς συσχετισμούς, διέλυσε το κόμμα και ίδρυσε στη θέση του την "δεξαμενή σκέψης" Δημοκρατική Αριστερά.

  ΔΗΜΑΡ και στη Μεγ. Βρετανία; Και 25 χρόνια πριν; Πέφτω απ' τα σύννεφα, κυρ-Φώτη μου...
  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://www.komep.gr/2008-teyxos-1/shmeioseis-gia-thn-eyropaϊkh-sosialdhmokratia-h-periptosh-ths-bretanias
  Και το κομμα μας δινει αγωνα σε 10 γλωσσες!
  http://inter.kke.gr/
  ΠΟΛΙΤΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ΚΚΜΒ (ΠΚΕ) είναι ένα γκρουπούσκουλο με ιδιέταιρο ενδιαφέρον. Βασική του δραστηριότητα είναι η έκδοση της εφημερίδας Weekly Worker, γνωστής κοροΪδευτικά και ως το Hello! της Βρετανικής αριστεράς λόγω της εμμονής της με τα εσωτερικά άλλων οργανώσεων. Στις σελίδες της μπορεί να βρει κανείς αρκετά "αντισταλινικά" άρθρα. Η αγάπη τους για την ΕΕ είναι επίσης βασικό συστατικό του πολιτικού τους στίγματος, καθώς θεωρούν την ολοκλήρωση αντικειμενικά προοδευτική εξέλιξη. Το σύνθημα κάτω από το οποίο κυκλοφορεί η εφημερίδα τους (κατά αναλογία με το "Προλετάριοι όλων των χωρών") είναι ... "Για ένα ΚΚ της ΕΕ". Ίσως όμως η πιο χαρακτηριστική ιδιομορφία αυτού του "ΚΚ" είναι η αγάπη τους για τον... Κάουτσκι. (http://weeklyworker.co.uk/search/?q=Kautsky&submitbut=Search).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χεχε, τουλάχιστον δε βαφτίζουν Λένιν το Κάουτσκι, όπως κάνουν σχεδόν όλοι οι εκτός ΚΚΕ εδώ...

   Διαγραφή
  2. Και όμως Zoot, αυτό ακριβώς κάνουν. Η θέση τους είναι ότι ο Λένιν ήταν οπαδός του Κάουτσκι πριν την ρήξη τους και ότι η θεωρία του για το Κόμμα ήταν βασισμένη σε αυτή του Κάουτσκι και ότι ο πραγματικός Λένιν είναι ο προ 1921 Λένιν, άρα είναι ο Κάουτσκι. Γιατί ρε παίδι μου η Ρωσική επανάσταση και η χρεοκοπία της Β' Διεθνούς δεν είναι αρκετά σημαντικοί λόγοι για να επιφέρουν θεωρητικές τομές. Όχι, παρεξήγηση ήτονε.

   Διαγραφή
 5. Και μιας και τους μελετάμε, ορίστε http://weeklyworker.co.uk/worker/1042/avoid-the-temptation-of-power/. Μιλάμε για φοβερή αναλυσάρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή