Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

Λεβέντης!

Για το σοσιαλισμό, ρε!
Με εντολή Ακη Τσοχατζόπουλου έβαζαν βόμβες στον Γιάννη Σμπώκο!

Ως η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που έδρασε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στο οποίο εμπλέκονται σύμφωνα με τη δικογραφία συνολικά 37 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός, δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί.

Ως ηγετικά στελέχη φέρονται από την αστυνομία, οι κρατούμενοι των φυλακών Παναγιώτης Βλαστός 44 ετών, Γιάννης Σκαφτούρος 46 ετών και Βασίλης Στεφανάκος 54 ετών, ενώ σημαντικό ρόλο φέρεται ότι είχε ο καταζητούμενος για την ένοπλη ληστεία τον περασμένο Αύγουστο στο Δίστομο και ως συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρος Δραβίλας 34 ετών.


Ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στις 16/04, 15/05 και 16/07/2014, στο σπίτι του συγκατηγορούμενου του πρώην υπουργού για την υπόθεση των εξοπλιστικών, Γιάννη Σμπώκου, και στην επιχείρηση της αδερφής του με σκοπό την εκβίαση. Την εντολή για τις βομβιστικές αυτές επιθέσεις φέρεται ότι έδωσε ένας από τους τρεις έγκλειστους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, φέρεται ότι έλεγε σε γνωστό ποινικό, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών, ότι ο πρώην συνεργάτης του, Γιάννης Σμπώκος, είχε χρήματα και η ομάδα του αρχινονού, του έβαζε βόμβες στο σπίτι του, προκειμένου να τον εκβιάσουν και να δώσει χρήματα. Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός έδινε εντολή για να βάζουν βόμβες και να εκβιάζουν τον Σμπώκο να επιστρέψει χρήματα που ο Τσοχατζόπουλος έλεγε ότι του χρωστάει.

Κατά το παρελθόν, είχαν σημειωθεί τρεις εκρήξεις αυτοσχέδιωνμ ηχανισμών, έξω από το σπίτι του Γ. Σμπώκου. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο γνωστός ποινικός κρατούμενος είχε πλησιάσει μέσα στη φυλακή τον Σμπώκο και του είχε πει: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Φρόντισε να μάθεις και θέλω 10 εκατ. ευρώ». Ο Ακης φέρεται να του είχε πει ότι ο Σμπώκος έχει πολλά λεφτά από τις μίζες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, την υπόθεση χειρίστηκε η Ασφάλεια, ωστόσο, συνέδραμε ουσιαστικά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών που συμμετείχαν ουσιαστικά στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση.

Από τα 37 άτομα, συνελήφθησαν συνολικά 17, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και γνωστός δικηγόρος που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε δωροληψία, καθώς και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας έχει ταυτοποιηθεί, κι ένας αστυνομικός που υπηρετεί στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι κατηγορούνται για δωροληψία και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αφού ξεπλύθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες. Επίσης, εξετάζεται η εκδοχή να τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, στις 07.06.2013 στη Δάφνη, ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος συνελήφθη ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία ως σημαντικό μέλος της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την έκρηξη αυτή είχε αναλάβει η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σημειώνεται ότι είναι τόσα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από παρακολουθήσεις τηλεφώνων και έρευνες που η ογκοδέστατη δικογραφία για την υπόθεση υπερβαίνει τις 120 σελίδες. Το διαβιβαστικό που εστάλη στην αστυνομία είναι πάνω από 800, κοντά στις 900 σελίδες και αφορά όλο το πραγματολογικό υλικό, πειστήρια και αποδείξεις.

Όπως ανέφερε ο ταξίαρχος κ. Στάθης, στο πλαίσιο των ερευνών εκ των άλλων έχουν εξιχνιαστεί οι εξής σοβαρές περιπτώσεις:

-Η βομβιστική απόπειρα με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, 3 πυροκροτητές, 2 κομμάτια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο και κομμάτια στουπιού, που εντοπίστηκαν έξω από σπίτι στη Μεταμόρφωση την 1 Ιανουαρίου.

-Η βομβιστική επίθεση στην οικία της προέδρου Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή, στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι. Η κ. Καλαϊτζή είχε χειριστεί την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας για τη συγκεκριμένη δικαστικό λειτουργό, υπήρχε συμβόλαιο θανάτου, αλλά το άτομο που είχε αναλάβει την εκτέλεση του συμβολαίου, συνελήφθη λίγες ημέρες πριν τη σχεδιαζόμενη ανθρωποκτονία, γι΄αυτό προχώρησαν σε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της.

-Τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην πολυκατοικία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων, Σοφίας Πετράκη, η οποία χειριζόταν την υπόθεση της απόπειρας απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, οι σκοποί των μελών της οργάνωσης ήταν να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητα χρηματικά ποσά προβαίνοντας σε αρπαγές προσώπων, εκβιάσεις με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες αντιπάλων και άλλων προσώπων, συμβόλαια δηλαδή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, προστασία καταστημάτων, χορήγηση τοκογλυφικών δανείων. Παράλληλα, ασκούσαν ψυχολογική βία και εκτόξευαν απειλές σε βάρος ζωής ατόμων, όπως δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, με σκοπό να κάμψουν τις αντιστάσεις αυτών και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών και τα όμοια. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούσαν δωροδοκίες σωφρονιστικών υπαλλήλων, αστυνομικών, καθώς και εκείνων των ατόμων, τα οποία διευκόλυναν της ευρύτερη δράση της ομάδας - πρόσωπα έμπιστα κυρίως με συγγενικό η ειδικότερο συνεκτικό δεσμό.

Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος προσάρμοσαν τη μεθοδολογία δράσης τους και εφάρμοσαν κανόνες συνωμοτικότητας, δηλαδή θωράκισαν τον τρόπο επικοινωνίας δίνοντας προφορικές και γραπτές εντολές στα περιφερειακά ή στα διασυνδεμένα μέλη της ομάδας και τη διάταξη παράνομων πράξεων και κατόπιν, έως τις τελευταίες λεπτομέρειες, κανόνιζαν αυτοί συμπληρωματικά ή με συνθηματικό τρόπο, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, κυρίως με διάφορα κινητά τηλέφωνα που εισάγοντο με τη βοήθεια σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές ή από τα καρτοτηλέφωνα των φυλακών ή με την αλληλογραφία μηνυμάτων. Γι΄αυτό είχαν ορίσει συνθηματικές εκφράσεις, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάθε φορά για τη διάπραξη των αδικημάτων. Τις εντολές, τις γραπτές και προφορικές τις έδιναν πάντα δια ζώσης, σε κρατουμένους που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, σε άτομα τα οποία διατηρούσαν κοινωνικές σχέσεις, σε συνεργαζόμενους δικηγόρους, σε επίορκους σωφρονιστικούς ή και αστυνομικούς και μέσω γραπτής και εικονικής αλληλογραφίας, μετέφεραν τις εντολές στους αποδέκτες για την υλοποίηση του σχεδιασμού διάπραξης των κακουργημάτων.

'Ατομα που συμμετείχαν στην επιμέρους διάπραξη κάθε έκνομης ενέργειας, λειτουργούσαν σαν «πυρήνες», δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Αυτός που λάμβανε την εντολή τη μετάφερε σε τρίτο πρόσωπο, μοιράζοντας τους ρόλους υπό τη συνεχή τηλεφωνική, γραπτή καθοδήγηση των αρχηγών μέσα από τη φυλακή.

Τέλος, σύμφωνα με τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έχει κατατεθεί ότι ένα εκ των αρχηγικών μελών διαπραγματευόταν την αγορά πλοίου, προκειμένου προφανώς να μεταφέρει είτε παράνομους μετανάστες, είτε ναρκωτικά και όπλα. Νομιμοποίηση παράνομων εσόδων γινόταν είτε με την μορφή επενδύσεων, είτε με τοκογλυφικά δάνεια.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αμείβονταν ανάλογα με την συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις π.χ. τοποθέτηση ενός χαμηλής -ενδεχομένως- ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού, κοστίζει 2.000 ευρώ στο τιμολόγιο τους.

Από την ΕΛ. ΑΣ δόθηκε στη δημοσιότητα και σχεδιάγραμμα, στο οποίο φαίνονται οι τρόποι διασύνδεσης των μελών της οργάνωσης, το οποίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=49878&Itemid=1440&lang=

7 σχόλια:

 1. Πρόταση για την εικονογράφηση της ανάρτησης:
  http://farm8.static.flickr.com/7207/7067489021_237e550174_b.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το να μπορεί να στηθεί μια τέτοιου επιπέδου οργάνωση σε ένα κράτος απαιτεί το κράτος αυτό να έχει τις αντίστοιχες υψηλού επιπέδου οργανωτικές δομές. Το να μπορούν οι αρχές του κράτους αυτού να διεισδύσουν και να διαλευκάνουν την υπόθεση απαιτεί επίσης πολύ υψηλές δομές ασφαλείας και ελέγχου. Αυτά για όσους λένε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος απλά για να δικαιολογήσουν τις δικές τους προθέσεις ιζνογκουντισμού. gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μυθιστόρημα γράφεις, και με περισσότερες αξιώσεις απ' τον "Κόκκινο κάβουρα" του γελοίου με το μουστάκι:


  Νέα στοιχεία για τη συνεργασία ενός Έλληνα πρώην στρατιωτικού με προϋπηρεσία στο Αφγανιστάν, ενός ιδιοκτήτη πάρκινγκ στην Αθήνα, ενός ατόμου αραβικής καταγωγής αλλά και ενός αντιεξουσιαστή που έχει συλληφθεί για το πενταπλό φονικό προ τριετίας στην Αγία Νάπα στην Κύπρο, για ληστείες στην Αθήνα αλλά πιθανόν και βομβιστικές επιθέσεις (μια από τις οποίες σχεδίαζαν να βιντεοσκοπήσουν) που έχει αναλάβει η οργάνωση Αναρχική Ομοσπονδία – FAI ανακύπτουν στη δικογραφία για τη δράση των 37 «νονών», την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα».

  Ο Άκης και τα 10 εκατ. ευρώ

  Τα άτομα αυτά φέρεται να είχαν άμεση σχέση με τρεις γνωστούς «νονούς της νύχτας» που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού και οι οποίοι κατηγορούνται για το ότι οργάνωσαν βομβιστικές επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών στην Αθήνα και στη Λάρισα αλλά και τρεις ακόμη βομβιστικές επιθέσεις σε κατοικίες που σχετίζονται με τον κρατούμενο πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο.

  Μάλιστα ένας βαρυποινίτης, κεντρικό πρόσωπο του κυκλώματος, φέρεται να είχε συναντήσεις στον Κορυδαλλό με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο (κατηγορείται για συμμετοχή και στο κύκλωμα των «νονών») ο οποίος του είπε ότι «ο Γιάννης Σμπώκος είχε παραλάβει μία βαλίτσα με 10 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονταν για μένα και δεν μου την έδωσε!»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ακόμη ότι ο 54χρονος πρώην αστυνομικός και συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού είχε συναντήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού με τον Γιάννη Σμπώκο και του «υπενθύμιζε» τις οικονομικές απαιτήσεις που είχαν από τον πρώην βουλευτή οι βαρυποινίτες οι οποίοι σχεδίασαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του.

   Ο Ακης Τζοχατζόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

   «…Όπως στις 6 Μάιου του 2012 η Κυβέρνηση Παπαδήμου προκήρυξε εκλογές και την επομένη ημέρα με συνέλαβε θεαματικά στο σπίτι μου, έτσι και σήμερα, λίγες μόλις ημέρες προ των εκλογών η απερχόμενη κυβέρνηση της «ανίερης» συμμαχίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ευρισκόμενη σε πλήρη αδυναμία να ακυρώσει την ερχόμενη Αλλαγή, αναζητά και πάλι θεαματικές εκλογικές και πολιτικής σκοπιμότητας πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής, με εμένα στο επίκεντρο, για να ανατρέψει υπέρ της το κλίμα.

   Όσα ακούστηκαν δεν με αφορούν. Τα καταγγέλλω ευθέως ως ανυπόστατα, κατασκευασμένα και «λόγια του αέρα» που εξυπηρετούν εφήμερους πολιτικούς σκοπούς…»   Βαρυποινίτης για την εκτέλεση χρυσαυγιτών

   Στη δικογραφία περιλαμβάνεται εντυπωσιακή εκμυστήρευση γνωστού βαρυποινίτη για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013. Τις συνδέει ευθέως με δράση ποινικών (σχετικές αποκαλύψεις του «Βήματος» στις 2.2.2014: «Πυρήνας ποινικών δολοφόνησε τους χρυσαυγίτες»). Ο μεγαλοποινικός φέρεται να αναφέρει ότι «εγώ δεν έχω καμία σχέση με την επίθεση, αλλά γνωρίζω ποιος τους σκότωσε. Ωστόσο τα δύο λευκά κράνη που φορούσαν οι δράστες τα έδωσα εγώ». Ακόμη ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι όσες πλαστές ταυτότητες χρησιμοποιούσε η συμμορία του τις έχει πάρει από αναρχικούς επειδή τους έχει εμπιστοσύνη!

   Επιπλέον ανέφερε ότι ο ίδιος οργάνωσε τη δολοφονία του κατηγορούμενου για υποθέσεις εκβιασμών Αλέκου Κοσμόπουλου προ τεσσάρων ετών διότι «με ζήλευε επειδή εγώ ανέβαινα». O ίδιος βαρυποινίτης ανέφερε ότι στη φυλακή απέκτησε γνωριμία με γνωστούς επιχειρηματίες αλλά και μοναχούς της μονής Βατοπαιδίου. Τέλος, στον δικαστικό φάκελο υπάρχουν αναφορές ότι τα μέλη της συμμορίας μέσω σωφρονιστικών υπαλλήλων που χρηματίζονταν ενημερώνονταν για απόρρητα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

   Διαγραφή
  2. Καλάσνικοφ, πλοίο και οικόπεδα

   Στον δικαστικό φάκελο υπάρχει ακόμη εκτεταμένη αναφορά στον 54χρονο πρώην αστυνομικό, συνεργό του Χρ. Ξηρού, ότι ήταν μεταφορέας εκρηκτικών υλών από τη Μάνη όπου διέμενε και ότι αναζητούσε καλάσνικοφ που πιθανόν να ήταν αυτά που κατέληξαν στα χέρια του πρώην μέλους της 17Ν.

   Στη δικογραφία περιλαμβάνονται σχέδια βαρυποινιτών να αγοράσουν ένα πλοίο αξίας 1,2 εκατ. ευρώ για άγνωστους λόγους, να εισαγάγουν στον Κορυδαλλό ηλεκτρικό τροχό για να κόψουν τα κάγκελα των φυλακών, να οργανώσουν νέα απόδραση με ελικόπτερο αλλά και να αγοράσουν εκτάσεις γύρω από τις φυλακές Δομοκού και Τρικάλων για να σκάψουν και να απελευθερώσουν κρατουμένους μέσω... τούνελ.

   Απαγωγές

   Οι ίδιοι «νονοί της νύχτας» φέρονται να οργάνωναν τη δολοφονία του δικηγόρου κ. Πέτρου Μαντούβαλου λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων του με διακινητή κοκαΐνης. Επιπλέον, όσον αφορά την απόπειρα αρπαγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου πριν από δύο χρόνια, οι ίδιοι «νονοί» ανέφεραν ότι οργανωτής της ήταν ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας συμπληρώνοντας: «Κάνουν μ...ς και μας χαλάνε τη δουλειά. Και να τον παίρνανε, θα τους έβρισκαν, γιατί το ρολόι του έχει εντοπισμό. Αυτοί δεν τα ξέρουν αυτά, ενώ εγώ έχω πληροφορίες».

   Όσον αφορά τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, φέρεται 1,5 εκατ. ευρώ από αυτά να ήταν τοποθετημένο κάτω από τα πλακάκια δαπέδου κατοικίας στη Μεταμόρφωση η οποία έγινε στόχος απόπειρας βομβιστικής επίθεσης την 1η Ιανουαρίου 2015.

   Επιπλέον μνημονεύεται ότι ο αρχηγός της συμμορίας που απήγαγε τον εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλο «έχασε περίπου 4 εκατ. ευρώ από το μερίδιό του μετά το σκάνδαλο που έγινε με το δικαστικό κύκλωμα στην Ιταλία», χωρίς πάντως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σε ποιους ακριβώς στην Ιταλία είχε δώσει τα λεφτά για «ξέπλυμα». Σημειώνεται επίσης ότι ένα άλλο μέρος των χρημάτων «ξεπλύθηκε με την βοήθεια ενός πιλότου από το Ντουμπάι».

   Διαγραφή
  3. Παρακολουθήσεις στην Ηρώδου Αττικού

   Στη δικογραφία της υπόθεσης αναφέρεται ότι από τη συμμορία των ποινικών γίνονταν παρακολουθήσεις αυτοκινήτων στην οδό Ηρώδου Αττικού και χώρου στάθμευσης στον ίδιο δρόμο όπου βρίσκονται το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Ακόμη προκύπτει ότι οι κρατούμενοι κακοποιοί σχεδίαζαν την απαγωγή διευθυντικού στελέχους τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

   Υπάρχουν επίσης αναφορές για τουλάχιστον 15 μεταφορές εκατοντάδων κιλών εκρηκτικής ύλης και δεκάδων καλάσνικοφ με τη μεσολάβηση της συγγενούς βαρυποινίτη ο οποίος είχε «ελευθερία δράσης» μέσα στις φυλακές. Εντυπωσιακό είναι ό,τι όπως μνημονεύεται στον δικαστικό φάκελο, όταν κάποιος επισκέπτης στις φυλακές ρώτησε τον εν λόγω βαρυποινίτη γιατί σχεδιάζει τόσες εγκληματικές επιθέσεις εκείνος απάντησε: «Τι να κάνω κι εγώ εδώ μέσα; Πώς θα περάσω την ώρα μου;»

   Στραβά μάτια και «συμβόλαιο θανάτου»

   Τέλος, στη δικογραφία υπάρχει σειρά στοιχείων για χρηματισμούς σωφρονιστικών υπαλλήλων που βοηθούσαν τις επικοινωνίες «νονών της νύχτας» με συνεργούς τους. Τους επέτρεπαν τη χρήση κινητών αλλά και έκαναν «στραβά μάτια» στον άγριο ξυλοδαρμό από κρατούμενο μίας επισκέπτριας στον Κορυδαλλό.

   Μάλιστα υπάρχει αναφορά και «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον ανακρίτριας, το σπίτι της οποίας είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση. Τότε η Αστυνομία είχε υποπτευθεί ότι πίσω από αυτή την ενέργεια ήταν «νονός» κρατούμενος σε φυλακή της χώρας και σχετιζόταν με υπόθεση αρπαγής προσώπου.

   Όπως ανέφερε ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος, νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων, «στη διάρκεια της περαιτέρω ανάκρισης θα προκύψουν νέα στοιχεία που πιθανόν θα ανατρέψουν πολλά από τα σημερινά δεδομένα».

   Διαγραφή
  4. Ποιοι κατηγορούνται

   Κατηγορούνται επίσης η Αδαμαντία Αγγελέτου -συνήγορος του Βλαστού-, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ο Ηλίας Γκιόκας, αλλά και ο Δημήτρης Χατζησταύρου επίσης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών υλών. Επίσης κατηγορούνται ο Ευάγγελος Ζαμπούνης, ο Δημήτρης Σκαφτούρος και οι Νικόλαος και Αικατερίνη Σκαφτούρου καθώς και οι Παναγιώτα Καρπούζου, Χρήστος Πατουχέας, Ιωάννα Χήρα, Πέτρος Λασηθιωτάκης, Σπύρος Δραβίλας, Saeid Asharian, Χαράλμπος Μουστάκας και Μαρία Μουζακίτη για συμμετοχή σε απόδραση. Ακόμη κατηγορούνται ο σωφρονιστικός υπάλληλος Γεώργιος Σκάλκος, και οι Ευριδίκη Χριστοδουλίδου, Ευκλείδης Θεοχαράκης, Γεώργιος Βερεσές, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, Lezi Lorenc, Fejzulia Taulant, Παναγιώτης Στουρνάρας για δωροδοκία.

   Για πλημμέλημα κατηγορείται ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης -απλή συνέργεια σε δωροληψία. Με εκτεταμένη δήλωση του χτες κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του. Υπάρχουν και πολλοί άγνωστοι κατηγορούμενοι .

   Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι Βλαστός, Σκαφτούρος και Στεφανάκος είχαν ως αρχηγοί συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να αποκομίζουν οφέλη αρπάζοντας εύπορους, εκβιάζοντας με το πρόσχημα να παρέχουν προστασία, ενώ έκαναν και συμβόλαια θανάτου. Παράλληλα επιδίωκαν να εδραιώσουν τη φήμη τους ως αδίστακτοι κακοποιοί, να χρηματίζουν σωφρονιστικούς υπαλλήλους εκεί όπου κρατούνταν με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο της φυλακής.

   Το κατηγορητήριο περιγράφει μεθόδους από αστυνομικές ταινίες όπως στρατολόγηση κρατουμένων, οργάνωση δικτύου με δικηγόρους και συγγενείς κρατουμένων, ώστε κατάφεραν τελικά να διαμορφώσουν ένα προφίλ σκληρών κακοποιών.

   Μέθοδοι μαφίας περιγράφονται στη συνέχεια αφού οι εκτελεστές των εγκλημάτων δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιεραρχία. Οι άνθρωποι που σχετίζονταν με τους αρχηγούς έκαναν την εύκολη δουλειά.

   Οι κανόνες στις φυλακές δεν ίσχυαν για τους αρχηγούς. Δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στις πτέρυγες και όριζαν ως ταμίες πρόσωπα την εμπιστοσύνης τους.

   Αξιοσημείωτο είναι ότι διαχειρίστηκαν μεγάλο μέρος από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου, συνέταξαν συμβόλαιο θανάτου για Πρόεδρο Εφετών και των αστυνομικών της συνοδείας του, το οποίο δεν εκτελέστηκε. Τοποθέτησαν επίσης, εκρηκτικό μηχανισμό σε εισαγγελική λειτουργό, καθώς και τρεις μηχανισμούς σε σπίτια κρατουμένου της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου για να πάρουν εκβιαστικά χρήματα (εννοούν τον Ι. Σμπώκο).
   http://www.tovima.gr/society/article/?aid=668377

   Διαγραφή