Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Κακές ελληνικές σειρές

Αν βάλει κανείς κάτω το ζήτημα της διαφοράς της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας με την σημερινή, πού εντοπίζεται εν τέλει αυτή η διαφορά; Νομίζω σε δύο πράγματα, τα οποία εν τέλει είναι αλληλένδετα: η ιστορική σοσιαλδημοκρατία ήταν μια ολοκληρωμένη ερμηνευτική ανάγνωση των Μαρξ και Ένγκελς που τους εργαλειοποιούσε ενάντια στον Λένιν και τον Μπολσεβικισμό, πρώτον, και δεύτερον, ήταν μια ερμηνευτική ανάγνωση με απήχηση στις μάζες του βιομηχανικού προλεταριάτου στη Γερμανία και τις άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Σήμερα, η σοσιαλδημοκρατία έχει απεμπολήσει τόσο κάθε εμπλοκή με την θεωρία του μαρξισμού όσο και κάθε σχέση με το βιομηχανικό προλεταριάτο. Απευθύνεται σε ένα άλλο ακροατήριο, του οποίου η εκπαίδευση είναι εξ ολοκλήρου αστική, ή ακριβέστερα λουμπενοαστική. Έτσι, ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης αναλύει την πολιτική πραγματικότητα σαν να ήταν σενάριο σε κάποια κακή ελληνική σειρά στο mega, διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε τέτοιο βαθμό πάνω στο έδαφος της αλλοτρίωσης της συνείδησης, ώστε η δίψα για μελόδραμα να θριαμβεύει πάνω σε κάθε απομεινάρι λογικής με αποτέλεσμα τον σεναριακό σουρεαλισμό: έτσι, αντί τα κόμματα να είναι "παιδιά" των μαζών, οι μάζες είναι "παιδιά" των κομμάτων, και η megaλογική επιτάσσει την συγκατοίκηση ψευδογονιών που μισούνται ρητά, για το καλό παιδιών που δεν έχουν. Αναρωτιέται κανείς, όχι αν υπάρχει μαρξιστική απάντηση σε κάτι τέτοιο (δεν υπάρχει), αλλά αν, ως τηλεοπτική σειρά, θα άντεχε πάνω από ένα επεισόδιο: η σημερινή λουμπενοσοσιαλδημοκρατία μπορεί να απορροφά σα σφουγγάρι ό,τι βλέπει στην τηλεόραση, δεν ξεχωρίζει όμως και για τη δημιουργικότητα της φαντασίας της.

1 σχόλιο:

  1. Χα, το ΄πε, το 'πε ο παπαγάλος ότι για την πιθανή ξεφτίλα του σφύριζα θα φταίει το ΚΚΕ γιατί δεν θα έχει φροντίσει να αποτρέψει έγκαιρα και κυρίως- αυτό είναι το αγαπημένο μου- από μέσα.

    Επικαλούνται τον πατερούλη, ο οποίος πρέπει να αυτοκτονήσει στωϊκά για χάρη του παιδιού του, το οποίο έχει άπειρες δυνατότητες όπως και το σύμπαν και δεν ξέρεις αν θα γίνει μπαγλαμάς ή τσογλάνι.
    (που είναι η Άννα Χατζησοφιά όταν την χρειάζεσαι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή