Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Λεπτές διαφορές: Χιούμορ και τρομοκρατία

"Ζε σουί Σαρλί!"
"Πας φυλακή!"
16 χρονος από την Ναντ της Γαλλίας συνελήφθη από την αστυνομία διότι κυκλοφόρησε στο Facebook την δεύτερη εικόνα, όπου ένας λευκός σκιτσογράφος που κρατά το γνωστό πρωτοσέλιδο της Charlie Hebdo δέχεται πυρά, ενώ η λεζάντα είναι πλέον "Η Σαρλί Εμπντό είναι σκατά, δεν σταματά τις σφαίρες." Η κατηγορία; "Απολογητική της τρομοκρατίας."

Πάνω στην λεπτή διαφορά την οποία δεν κατανόησε ο ανήλικος έχει χτιστεί ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού --πιο συγκεκριμένα, του δικαιώματός μας ως Ευρωπαίων να κοροϊδεύουμε τους μη Ευρωπαίους (ελευθερία της έκφρασης) και να συλλαμβάνουμε όποιον κοροϊδεύει εμάς (ανοχή στην τρομοκρατία)-- συνεπώς η σύλληψή του ήταν αναπόφευκτη.

5 σχόλια:

 1. Τις μέρες που είχε γίνει η επίθεση "έπεσα" πάνω στο παρακάτω σκίτσο του Carlos Latuff, με το οποίο (αν δεν κάνω λάθος) τα έχωνε τόσο στην Charlie, όσο και στην υστερία των ΜΜΕ εκείνες τις μέρες.Αν δεν έχεις δει σκίτσα του ρίξε μια ματιά. Αξίζει.

  https://occupiedpalestine.files.wordpress.com/2012/09/west-double-standard-on-jews-muslims1.gif

  https://occupiedpalestine.files.wordpress.com/2012/09/west-double-standard-on-jews-muslims1.gif

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://revol-now.blogspot.gr/2015/01/blog-post_54.html?m=1#more

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και λίγο καιρό πριν, αναρωτιόμουν αυτή η ισλαμοφοβία για τι είδους διώξεις είναι προπομπός στο μέλλον; Ε, λοιπόν, μόλις πήρα την απάντηση. Αναμείνατε και γενικευμένες διώξεις εναντίον προσφύγων, μεταναστών και κινημάτων στην Ευρώπη, όχι μόνο θρησκευτικών μειονοτήτων...

  Stevie O.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.kathimerini.gr/755646/article/epikairothta/kosmos/sygnwmh-germanikhs-efhmeridas-gia-geloiografia-zoykermpergk
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. στο γαλλικό λινκ το άρθρο κλείνει ως εξής :
  "Πρέπει να υπενθυμίζεται [ενν. από τα δικαστήρια] ότι ο κόσμος [ενν. όσοι υπόκεινται στη γαλλική έννομη τάξη] ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ *ΟΡΙΣΜΕΝΑ* ΘΕΜΑΤΑ", επαναβεβαίωσε η Εισαγγελία (την Παρασκευή), "και να τίθενται ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ τους αυτοί οι νέοι [που θίγουν αυτά τα *ορισμένα* θέματα] ως προς τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των συμπεριφορών τους".
  τόσο γλυκιά δήλωση, μέσα στη γενικότητά της!
  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή