Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Δηλώσεις Βαρουφάκη και Ολάντ

Γ. Βαρουφάκης: Το Grexit δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί

Τα σχέδια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης για τα βήματα που σκοπεύει να ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, αναλύει μιλώντας στο BBC ο Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται μία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη.

Όπως αναφέρει, «θα πάμε στην ευρωζώνη ένα σχέδια για την ελαχιστοποίηση αυτής της ελληνικής κατάρρευσης, θα θέσουμε τρία ή τέσσαρα ζητήματα στο τραπέζι: πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργία ενός ορθολογικού σχεδίου για αναδιάρθρωση χρέους… θέλουμε να συνδέσουμε τις αποπληρωμές μας με την ανάπτυξή μας».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η Ελλάδα να είναι στο ευρώ σε ένα έτος ή σε μία πενταετία ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι σε ένα βαθμό εύθραυστη το οποίο διασφαλίζει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι που είμαστε στην ευρωζώνη πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην παίζουμε με συζητήσεις περί Grexit, κατακερματισμού διότι εάν κάτι τέτοιο ξεκινήσει να συμβαίνει οι δυνάμεις που είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές θα ελευθερωθούν και κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει. Το Grexit δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν θα πάμε στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο με συγκρουσιακή διάθεση, υπάρχεις πολύς χώρος για αμοιβαία οφέλη και κέρδη και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτό το χώρο και να βεβαιώσουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας θα είναι επωφελής για όλους».

Capital.gr

Hollande: Έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και πρέπει να τηρηθούν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande υπογράμμισε σήμερα ότι «έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις» από την Ελλάδα έναντι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες οφείλουν «να τηρηθούν», την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης», διαβεβαίωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιδίωξη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Francois Hollande αναφέρθηκε σε «δύο αρχές", την "αλληλεγγύη" και την "υπευθυνότητα" απέναντι σε αυτό που βιώνει η Ελλάδα, δηλαδή "μια λιτότητα η οποία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή».

Η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους.

«Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία έχει ήδη «συμμετάσχει οικονομικά στις προσπάθειες που χρειάστηκε να γίνουν για την Ελλάδα», αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης.

«Με αυτές τις δύο αρχές κατά νου θα διεξαγάγουμε τις συζητήσεις» με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, επισήμανε ακόμη ο Hollande, εξηγώντας πως αυτές «πρέπει να γίνουν, διότι προβλέπονταν».

«Είναι η Ευρώπη αυτή που θα τις διεξαγάγει και η Γαλλία θα συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή», σε ένα «ευρωπαϊκό πνεύμα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Hollande είχε απευθύνει πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να «επισκεφθεί άμεσα το Παρίσι» σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο άνδρες, ενώ αργά χθες το βράδυ ο Hollande είχε συγχαρεί για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Capital.gr

4 σχόλια:

 1. http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2015/01/blog-post_72.html

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. The coffers are empty, and the state’s revenues are collapsing quicker than expected. It will very soon become apparent that the financing plan set out in the “Thessaloniki program” was based on very over-optimistic estimates (or even simply wrong ones).

  https://www.jacobinmag.com/2015/01/syriza-greece-victory-kouvelakis-left/

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άρχισαν τα όργανα, σήκω απ' τη θέση σου... Χόρεψε ζεϊμπέκικο, κούνησε τη μέση σου! Ρε κυβερνησάρα μου, ε ρε τι μου κάνεις, πω πω πω... Έτσι μου γουστάρει, έτσι σ' αγαπώ!
   gdmn1973

   Διαγραφή