Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Ο Γ.Α.Π και το άνωθεν μήνυμα για τις εκλογές

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα "Ποντίκι", το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Α. Παπανδρέου συγκεντρώνει 2.5% της πρόθεσης ψήφου, 2.7% με αναγωγή στα έγκυρα. Βρίσκεται δηλαδή κοντά στο όριο του 3%, που προαπαιτείται για είσοδο στη Βουλή. Για ένα κόμμα που μόλις δημιουργήθηκε, και με βάση τις παρούσες συνθήκες, το ποσοστό είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό· δείχνει ενσυνείδητο σχεδιασμό, ο οποίος κατά την κρίση μου θα ευοδωθεί, χωρίς να αφήσει το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής, αλλά παίρνοντας κάποια εκλογικά ποσοστά από το κόμμα αυτό, καθώς και κάποια ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Διάβαζα κάπου ότι ο Γ.Α.Π ήδη απέτυχε, έχοντας κάνει κόμμα από ανόητη προσωπική ματαιοδοξία. Η εκτίμηση αυτή, και κάθε παρόμοια, είναι ή απίστευτα αφελής ή εκ του πονηρού. Ο στόχος του Γ.Α.Π είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος: είναι η είσοδος στη Βουλή και μόνο αυτή.

Ο ταπεινός αυτός στόχος βολιδοσκοπήθηκε ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του πολύ πριν ανακοινωθεί το κόμμα ΚΔΣ· και δεν νομίζω ότι αυτός που έκανε τη βολιδοσκόπηση και αποφάσισε την κάθοδο του Γ.Α.Π να περιορίζεται στο ίδιο το φυσικό πρόσωπο του Γ.Α.Π. Ο Γ.Α.Π είναι η προσωποποίηση του "ανθρώπου του συστήματος", ένας πραγματικός στρατιώτης του κεφαλαίου που λίγο λογάριασε τον κομματικό συναισθηματισμό όταν έπρεπε να πάρει κρίσιμες για την αστική τάξη αποφάσεις.

Βλέπετε, η πρόσθεση ενός ακόμα κόμματος στη Βουλή αλλάζει το ποσοστό που είναι απαραίτητο για να κατακτήσει το πρώτο σε προτιμήσεις κόμμα την αυτοδυναμία. Το αλλάζει προς τα πάνω.

Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε ένα χρήσιμο εργαλείο πρακτικού υπολογισμού της αυτοδυναμίας βάσει του πόσα κόμματα συγκεντρώνουν πάνω από 3% και μπαίνουν στη Βουλή (και με τι ποσοστά).

Με βάση τις ως τώρα εκτιμήσεις, έξι κόμματα φαίνεται να μπαίνουν σίγουρα στο Κοινοβούλιο: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Χ.Α και ΚΚΕ (αν και διαφέρει η σειρά κατάταξης μετά τη δεύτερη θέση από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση).

Αν μόνο αυτά τα έξι κόμματα τα καταφέρουν, και αν τα κόμματα από την τρίτη ως την τελευταία θέση πάρουν λιγότερο από 6.25% το καθένα, τότε το ποσοστό που θα χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει 151 έδρες είναι μόλις 32.9%. Αν όμως προστεθεί έβδομο κόμμα (είτε οι ΑΝΕΛ, είτε το ΚΔΣ), τότε το ποσοστό αυτό (με το όριο του 6.25% για το τρίτο κόμμα) ανεβαίνει στο 34.4%, ενώ αν μπουν οκτώ κόμματα (ας πούμε και οι ΑΝΕΛ και το ΚΔΣ), τότε το ποσοστό για αυτοδυναμία ανεβαίνει στο 35.68%

Με άλλα λόγια, η ίδρυση του κόμματος ΓΑΠ αποτελεί ανοιχτή κίνηση ενάντια στην εκλογική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο ανάσχεσης εκλογικού ρεύματος από την "κεντροαριστερή" δεξαμενή, όσο και --σημαντικότερα-- σε επίπεδο απειλής ανόδου του ποσοστού που είναι απαραίτητο για αυτοδυναμία.

Κατά την κρίση μου, η ίδρυση αυτή αποτελεί συστημική επιλογή και καθόλου προσωπικό βίτσιο του Γ.Α.Π, που άλλη όρεξη δεν είχε: για μια σειρά λόγων, δεν είναι επιθυμητή για το εθνικό και διεθνές κεφαλαιοκρατικό σύστημα η αυτοδυναμία μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η αυτοδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι επιθυμητή...για τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως ήταν αναμφισβήτητα για το προ 2010 ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα αστικής διακυβέρνησης, και όχι "μπαλαντέρ"). Διότι η αντίδρασή του στην αιφνιδιαστική (ή όχι και τόσο) και κατεπείγουσα ίδρυση του ΚΔΣ είναι, ας το πούμε εύσχημα, μάλλον υποτονική και αναιμική. Και αυτό λέει πολλά για το κατά πόσο οι επιθέσεις "φιλίας" στο ΚΚΕ είχαν στο παρελθόν ή θα έχουν στο μέλλον ένα καταφατικό στόχο όπως θα ήταν η εκλογική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ή έναν αρνητικό, όπως θα ήταν ο εκτοπισμός του ΚΚΕ απ' το Κοινοβούλιο. 

Σίγουρα πάντως, τα ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ακριβώς ιερός στόχος του κόμματος. Αρκεί πιθανώς να θυμηθεί κανείς πόσο κεντρική είναι η διατύπωση περί "κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ", που βεβαίως παραπέμπει είτε σε εγκατάλειψη είτε σε υποβάθμιση του στόχου της αυτοδυναμίας. Ακόμη και πριν τις εκλογές του Ιούνη του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε "ακόμα και αυτοδυναμία να πάρουμε, θα επιδιώξουμε συνεργασίες", την ίδια στιγμή που καμώνονταν τον βαθιά ερωτευμένο με το ΚΚΕ. Παρόμοιες δηλώσεις, που υποσκάπτουν ανοιχτά τον υποτιθέμενο στόχο της αυτοδυναμίας, έγιναν συχνά από τότε, για παράδειγμα τον Οκτώβρη του 2013,  τον Φλεβάρη του 2014 και τον Σεπτέμβρη του 2014, και μάλλον θα πρέπει να συνδυαστούν με τις προειδοποιήσεις Μητρόπουλου για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό που το ίδιο το κόμμα έχει εξ αρχής ρητορικά και πρακτικά υποσκάψει.

33 σχόλια:

 1. Αντιγράφοντας σχετικό με το θέμα εδάφιο από ΕΟΣ:

  "Όμως η προεδρική φρουρά έχει την ικανότητα να στήνει παιχνίδια. Ικανότητα που την είχαμε υποτιμήσει. Το πιο χοντρό που έχει στήσει είναι με το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” που διασυνδέεται με το κράτος. Αυτή είναι η δεύτερη βεβαιότητα. Εμείς, ως απλοί “οπαδοί” αλλιώς τα φανταζόμαστε τα πράγματα (εδώ: Γιατί το νέο κόμμα του Γιωργάκη προκαλεί τόση αναστάτωση στο μνημονιακό μπλοκ; )

  Όμως, όταν πληροφορηθήκαμε ότι οι μάγκες του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον Γιωργάκη μόνον που δεν του έβαλαν σαν προϋπόθεση για να πάνε στο κόμμα του, ήταν να υπογράψει το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, κάτι δεν μας πήγαινε καλά. [...]

  Τις αμφιβολίες μας, θα τις διατυπώσουμε σε επόμενο κείμενό μας. Προς τον παρόν σας κοινοποιούμε μια υποψία που έχουμε, που όσο περνάει ο καιρός, όλο και μεγαλώνει: οι δικοί μας ίσως και να μην θέλουν να πάρουν το κύπελλο μόνοι τους. Και δεν αναφερόμαστε μόνον στις κουβεντούλες που πετάει ο Ν. Βούτσης και άλλα στελεχά στα κανάλια, ότι δηλαδή ακόμα και αν έχουμε την πλειοψηφία, θα αναζητήσουμε και άλλους συμμάχους για να κυβερνήσουμε. Αν βεβαιωθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα τους κόψουμε τα πόδια!"
  http://enosy.blogspot.gr/2015/01/blog-post_4.html#more

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ενδιαφέρον το σκεπτικό σου Αντώνη, αλλά θα μου επιτρέψεις μια παρατήρηση:
   Η σκέψη σου πατά στο συλλογισμό πως σίγουρα θα είναι 6 κόμματα στη βουλή... Υπάρχει όμως σαφές ενδεχόμενο να μείνει εντελώς το πασόκ έξω από αυτό... πχ 2.9% ο ΓΑΠ και 2.7% ο μπένι...

   Νομίζω πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ο ΓΑΠ να σκέφτηκε και ως εξής:
   Το ΠΑΣΟΚ του Μπένι χρωστά 140 μύρια και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τα γλιτώσει έτσι πως είναι η κατάσταση... Φεύγει λοιπόν ο ΓΑΠ "εγκαίρως" και δημιουργεί το νέο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΔΗΣΟ) μπει δεν μπει στην βουλή (εγώ το βλέπω εντελώς απίθανο να μπει)... Το ΠΑΣΟΚ χάνει όμως τόσο ώστε να μείνει κι αυτό εκτός και ΜΕΤΑ τις εκλογές να ενωθούν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ του Μπένι να απαλλαγεί κι από τα χρέω και σιγά σιγά να απορροφήσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ένο κίνημα... με αρχηγό τον ΓΑΠ βέβαια...

   Ετσι στις επόμενες εκλογές που δεν αποκλείεται να είνια και σε έναν χρόνο μόνο να εμφανιστεί ένα καινούργιο κόμμα σύμφηση ΔΗΜΑΡ_ΠΑΣΟΚ_ΚΙΔΗΣΟ_Οικολόγων ως ένωση κέντρου!!

   Δημήτρης Χ.

   Διαγραφή
  2. Δημήτρης Χ. (Οριτζινάλε) το απο πάνω!

   Διαγραφή
  3. Δεν διαφαίνεται στις ως τώρα δημοσκοπήσεις τέτοιο ενδεχόμενο (να μείνει εκτός το ΠΑΣΟΚ), και δεν το θεωρώ πιθανό, καθώς η "δεξαμενή" του ΓΑΠ δεν περιορίζεται καθόλου στους εναπομείναντες στο ΠΑΣΟΚ. Αν πάρουμε την δημοσκόπηση της ALCO ως απτό παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ ΠΡΙΝ την ίδρυση του ΚΔΣ είχε 4.6% και τώρα έχει 3.6%, δηλαδή απώλεια μιας μονάδας.

   Στη δε δημοσκόπηση της GPO που μόλις κυκλοφόρησε, το ΠΑΣΟΚ έχει 5%, ενώ το ΚΔΣ έχει το ίδιο ποσοστό με αυτή της ALCO, 2.6% (http://left.gr/news/stathero-provadisma-toy-syriza-se-dimoskopisi-tis-gro-gia-mega)

   Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ΜΙΑ στο ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ να κατέβηκε ο ΓΑΠ χωρίς να έχει προηγηθεί βολιδοσκόπηση στον υφιστάμενο ακόμα μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ για το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει στο 3%, εννοείται χωρίς να το πάρει όλο απ' το υφιστάμενο ΠΑΣΟΚ.

   Αν περάσουν το 3% και οι ΑΝΕΛ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτοδυναμίας για ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
  4. Πιο εύκολο μάλιστα βρίσκω να μείνει το Ποτάμι εκτός βουλής σε αυτές τις συνθήκες μάξιμουμ κινητοποίησης τοπικών κομματικών μηχανισμών (οι δικοί του είναι τελείως μιντιακοί) παρά το ΠΑΣΟΚ.

   Διαγραφή
  5. Οι ΑΝΕΛ Αντώνη φυλλοροούν από παντού δεν μπαίνουν στη βουλή...
   Το ΠΟΤΑΜΙ έχει γίνει το άλογο σε κούρσα που έχουν παιχτεί πολλά πάνω του από την αστική τάξη...
   Αν κι ακόμα είναι νωρίς προβλέπω αυτοδυναμία σύριζα με πάνω από 34% ίσως και μέχρι 36%...
   Η ΝΔ συσπειρώνει αλλά έχει ταβάνι το 29%...
   Τρίτο κόμμα ΚΚΕ ή οι Φασίστες με 5.5% και το ποτάμι κοντά στο 5%...

   ΠΑΣΟΚ του μπένι 4% και ΓΑΠ 2 %
   ΑΝΕΛ 2,9%

   Αυτά πιστεύω!

   Δημήτρης Χ. (οριτζινάλε)

   Διαγραφή
  6. Οι ΑΝΕΛ πράγματι θα δυσκολευτούν να μπουν.

   Για αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά δεν το βλέπω.

   Ο ΓΑΠ δεν διέκοψε τις διακοπές του για πλάκα, έσω βέβαιος.

   Διαγραφή
  7. Εγώ λέω ότι θα μπούνε, το χαρτί του χαϊκάλη έφερε ψήφους, συν το "βάλτε μας στη βουλή να συνεργαστούμε με τον τσίπρα και να κρατήσουμε τα μπόσικα στα εθνικά θέματα".
   Τσιμπάνε οι δεξιοί με κάτι τέτοια..

   Διαγραφή
 2. Την αυτοδυναμία ακούγεται λογικό να μην τη θέλει ο Σύριζα, αφού ετσι θα χάσει το άλλοθι για την πολιτική που δεδομένα θα ακολουθήσει, κάτι που φαίνεται κι απ' την αποκαλυπτική δήλωση Μητρόπουλου. Για το ΚΔΣ πάντως, κι εφ' όσον όπως είπες κι εσύ λογικά θα πάρει ποσοστά από ΠΑΣΟΚ, ποτάμι, Σύριζα και με όλους αυτούς στη βουλή, δε νομίζω πως αλλάζει κάτι στο ποσοστό για αυτοδυναμία. Ίσως προκύπτει κι ένας ακόμα δυνητικος σύμμαχος το Σύριζα.

  Σεβέκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ασφαλώς και πρόκειται για δυνητικό σύμμαχο, εξού και η ηπιότητα των αντιδράσεων. Το όριο πάντως της αυτοδυναμίας είναι συνάρτηση του αριθμού των κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Άλλο για εξακομματική βουλή, ψηλότερο για επτακομματική, ακόμα ψηλότερο για οκτωκομματική.

   Διαγραφή
 3. Καποιος ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να πιάσει το νήμα από το δημοψηφισμα του ΓΑΠ και απο εκει να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι των εξελίξεων.Ποιος τον έριξε?Ποιος του έβαλε την ιδέα για το δημοψηφισμα μήπως υπήρξε σύγκρουση ΕΕ - ΗΠΑ στο παρασκήνιο και μπροστά φαινόταν ο χαζός και καλά Γιωργάκης. Εκτιμώ οτι αργά η γρήγορα οι εξελίξεις θα δείξουν την αναγκαιότητα της επιστροφής του που δεν έχει να κάνει μόνο με τμηματα της ελληνικής αστικής τάξης αλλά και από αμέρικα μεριά μαζί με τα φιλαράκια του στο Συριζα .
  Μάρκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Σαμαρά ποιος τον έριξε; Το εργατικό κίνημα που λένε κάποιοι της Ανταρσύα και κόντεψα να κατουρηθώ απ' τα γέλια;

   Διαγραφή
  2. Καλά αυτό το αστειάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το εργατικό κίνημα πρέπει να σταματήσει. Μόλις τώρα διάβαζα ότι το εργατικό κίνημα έριξε Σιμήτη, ΓΑΠ, Παπαδήμο και τώρα Σαμαρά (Καραμανλή δεν είχε).
   Σε λίγο θα μας πουν ότι το εργατικό κίνημα να έριξε και το Μήτσελ από τον Ολυμπιακό.
   Ντίνος

   Διαγραφή

  3. Σιγουρα του ΓΑΠ ήταν πιο εξόφθαλμο παντως.Για να δουμε τι μας ξημερώνει..

   Μάρκος

   Διαγραφή
 4. Δηλαδή είτε υπήρχαν είτε δεν υπήρχαν εργατικές αντιστάσεις το ίδιο θα ήταν για την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της; Γιατί αυτή την παραδοχή πρέπει να κάνει όποιος θεωρεί πως το εργατικό κίνημα δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την πτώση της κυβέρνησης.
  Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η συνεχιζόμενη δομική κρίση δεν έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο.

  Αλλιώς θα πρέπει να μπούμε σε εντελώς αντι-μαρξιστικές και πρακτορολογικού επιπέδου υποθέσεις για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαράς.

  Περαστικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, συγνώμη, κατέβηκε η Ανταρσύα για να μην εκλεγεί πρόεδρος και σφράγισε τις εξελίξεις.

   Οι οποίες τόσο φόβο τέτοιων "πιέσεων" μαρτυρούν που σήμερα είχαμε μπαράζ απολύσεων και προχτές ξύλο στο Άκτιο, αν και είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

   Καληνύχτα.

   Διαγραφή
  2. "εντελώς αντι-μαρξιστικές και πρακτορολογικού επιπέδου υποθέσεις"

   Άλλωστε ζούμε στη χώρα όπου δεν υπήρξε ποτέ Μανιαδάκης, ψεύτικος Ριζοσπάστης, Δεκεμβριανά, Έβερτ, δολοφονία Λαμπράκη, αποστασία, πραξικόπημα και εισβολή στην Κύπρο και άλλα τέτοια συνωμοσιολογικά που λεγε και ο Πόππερ.

   Διαγραφή
  3. Ανταρσυώτες έχετε καταλήξει χειρότεροι και από τους οργανωμένους της 10 που νομίζουν ακόμα ότι έριξαν τον Γ.Α.Π. . Μαζευτείτε γιατί και η πολιτική αναπηρία έχει τα όρια της.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Προσδιόρισέ μας τα "κόμματα της άρχουσας τάξης" σε παρακαλώ.

   -Ένα θερμό χειροκρότημα για το εργατικό κίνημα της Αριστεράς -μιάς και το ΠΑΜΕ είναι παραμάγαζο του ΚΚΕ- που κατάφερε να ρίξει τη καταραμένη φιλελέ κυβέρνηση και να φέρει τη σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο. Ζούμε ιστορικές στιγμές.
   Το πρόταγμα του κινήματος περί πτώσης της χούντας των μνημονίων παίρνει σάρκα και οστά.

   Επίσης, συγχαρητήρια για την τρομερή τακτική ελιγμών του κινήματος σας, το οποίο έριξε τη κυβέρνηση υποχρεώνοντας τους ανεξάρτητους του κοινοβουλίου να προτιμήσουν να πάρουν μία θεσούλα στην επερχόμενη κυβέρνηση ή να διασώσουν τους ψήφους απο εξαγριωμένους συντοπίτες , μπας και παρατείνουν το 8χίλιαρο, και επειδή για τους νεοναζί κρίθηκε πρόωρο να ρίξουν τις αντισυστημικές μάσκες τους καθώς κρατούνται ως εφεδρεία.

   Και εις ανώτερα συναγωνιστές και σύντροφοι.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. Να σαι καλά Χαϊνη...Μου θύμισες το "κάτω η χούντα του Καραμανλή" του ΣΕΚ.
   Τώρα φαντάζομαι μετά τις εκλογές και ο εξώκοινοβουλευτικός αριστερισμός θα έχει εξελίξεις. Θα πάμε στο "κάτω η Χούντα του Τσίπρα", "Συμμαχία σταματήστε τα μνημόνια", "ΝΕα Ριζοσπαστική Οργάνωση ΣΤρατευσης Ομάδων Μαζικής Υποστηριξής Λαϊκών Οργάνων Ταξικής ΟΥσιαστικής Κικνητοποίησης Επιθεσης Φορμαλιστικών Αριστερών ΛΑΙκων Οπρεσιστικών Υποστάσεων" (ΝΕ.Ρ.Ο.ΣΤ.Ο.Μ.Υ.Λ.Ο.Τ.ΟΥ.Κ.Ε.Φ.Α.ΛΑΙ.Ο.Υ.)

   Ντίνος

   Διαγραφή
  6. Θα τους στρώσει ο αλαβάνος, θα κάνει και μια ταχρίρ αμαλάχει, και το σχέδιο β θα μπει σε εφαρμογή. Απλό δεν είναι; :P

   Διαγραφή
 5. Το ότι είναι στημένο είναι για μένα δεδομένο, τώρα ο εξαφανισμένος ξαφνικά κάνει κόμμα, γιατί όμως είναι ανεπιθύμητη η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ; Για να ανατραπεί εύκολα όταν χρειαστεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιθανοί λόγοι:

   1. Δεν έχει "βάθος πάγκου" σε στελέχη με αξιόπιστο προσανατολισμό και τεχνογνωσία. Άλλο Σταθάκης, άλλο "παπα-Σούρας" αν είσαι η ΕΕ, το ΔΝΤ, κλπ.

   2. Δεν πρέπει να "καεί" ολοκληρωτικά επωμιζόμενος όλη την ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων που θα πρέπει να πάρει. Και δεν το θέλει και ο ίδιος.

   3. Δεν θα ευνοηθεί η μετακύλιση των οπορτουνιστικών στοιχείων σε νέο ανάχωμα αν "καούν" ανεπανόρθωτα από μια αυτοδύναμη αντιλαϊκή πολιτική, ενώ χωρίς αυτοδυναμία, θα τους επιτραπεί να παραστήσουν τους "διαφωνούντες" που "ήλπιζαν στην ανατροπή" αλλά "απογοητεύτηκαν στην πορεία."

   4. Μη αυτοδυναμία σημαίνει σωτηρία προσχημάτων (saving face) και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ("αναγκαίοι συμβιβασμοί") και για την ΕΕ ("τους δεχόμαστε γιατί δέχτηκαν να συνυπάρξουν με έμπειρες και μυαλωμένες παρατάξεις")

   5. Μη αυτοδυναμία σημαίνει μη απώλεια του χαρτιού "γιατί δεν συνεργάζεται το ΚΚΕ", καθώς και του χαρτιού "το ΚΚΕ έφταιγε, μας άφησε ανυπεράσπιστους και χωρίς συμμάχους" αν τα πράματα στραβώσουν λόγω πολιτικής.

   Διαγραφή
  2. Εγώ από την άλλη σκέφτομαι πως επειδή οι πάνω βρίσκονται σε μία σύγχυση βλέποντας πως δεν έχουμε περάσει ακόμα σε καπιταλιστική ανάκαμψη,βγάζει το κάθε τμήμα της αστικής τάξης τον δικό του μπας και μπει σε συγκυβέρνηση και διασφαλίσει τίποτα.Οι δηλώσεις από το ποτάμι για παράδειγμα ότι θα συνεργαστούν και με ΝΔ και Τσύριζα είναι ενδεικτικές.Δεν νομίζω να σκέφτονται διαφορετικά πασοκ,ανελ,γαπ.Και αυτό γιατί ενδεχομένως η διαχείρισή του Τσύριζα να βλάψει μερικούς για να βγουν μπροστά οι πιο "υγιείς".
   Θάνος

   Διαγραφή
  3. Κάποια στιγμή θα γράψω κάποιες σκέψεις για τα "τμήματα της αστικής τάξης". Μάλλον αιρετικές.

   Διαγραφή
  4. Κατανοητό.
   @Θάνος, μπορεί αλλά έτσι κι αλλιώς έχουν, υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί, αυτό είναι υπερβολικά στημένο. Λες και είσαι στον πάγκο και μπαίνεις για ειδική αποστολή.

   Διαγραφή
  5. Σημειώνω το σχόλιο του Αντώνη στην κεφαλή του θρεντ, εκτιμώ κι εγώ οτι πολιτικά καλύπτει πλήρως την περίπτωση. Δεν έχω ιδία αίσθηση του κόσμου στην Ελλάδα, αλλά αυτό που είδα σήμερα οτι φέρεται να έχει δηλώσει ο Πεταλωτής, για δημοσκοπήσεις που δίνουν στο Γιωργάκη 4,5 και βάλε, δε μου φαίνεται κουφό. Αν είναι όντως έτσι, δεν μπορεί να ενεργήσει με τρόπο άλλον από αυτόν που αναλύει ο Αντώνης. Η χειρότερη συγκυρία για το κίνημα, θα είναι ΚΚΕ όχι αρκετά ενισχυμένο, Σύριζα μη αυτοδύναμος αλλά με άθροισμα δύναμης με το ΚΚΕ άνω των 150, και Σύριζα που απευθύνεται στο ΚΚΕ για ψήφο ανοχής, αλλιώς νέες εκλογές. Βέβαια όλα αυτά είναι σπέκουλα, αλλά απλά για να ολοκληρώσω την περιπτωσιολογία, πιστεύω οτι σε τέτοια διάταξη δυνάμεων ο Συρ θα κληθεί από τους κυρίαρχους κύκλους να προχωρήσει σε κυβερνητικό σχήμα και να αφήσει τις μαλακίες (χωρίς αυτό να εμποδίζει να υπάρξουν τα σχετικά προπαγανδιστικά στησίματα).
   -Αλλά ας τα ξεχάσουμε αυτά προς το παρόν. Καλώ κάθε φίλο με ριζοσπαστική θέση απέναντι στα πράγματα, κάθε εργαζόμενο/η που τυχαίνει να διαβάζει αυτό, να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις εκλογές. Ενα κείμενο που «ανοίγει μάτια».

   Διαγραφή
 6. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Σύριζα και έτσι να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες ο διπολισμός θα είναι μεγαλύτερος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι το 5a: "Μη αυτοδυναμία σημαίνει μη απώλεια του χαρτιού "γιατί δεν συνεργάζεται το ΚΚΕ""

   Διαγραφή
 7. Μήπως ήταν μονόδρομος για τον ίδιο τον ΓΑΠ η ίδρυση του ΚΔΣ;

  α)ο Βενιζέλος κι οι κολαούζοι του είχαν φορτώσει όλη τη διακυβέρνηση απ το 09 μέχρι το Νοέμβρη του 11 στον ΓΑΠ.
  β) το ΠΑΣΟΚ έχει χρέη (πόσα ακριβώς δεν ξέρω) και με το νέο κόμμα γλυτώνει από αυτά ο ΓΑΠ.
  γ) ο ίδιος ο ΓΑΠ θα προσπαθήσει να απεμπολήσει τις ευθύνες για το μνημόνιο και να τις μεταφέρει στη ΝΔ του Καραμανλή.

  Αυτά σαν σκέψεις πάνω στην προσωπική στρατηγική του Jeffrey. Έχεις δίκιο πάντως, ο συγκεκριμένος χωρίς γραμμή από την α.τ. δεν κάνει τίποτα.

  Τώρα τι ρόλο θα παίξει το κόμμα του στις 26/1 μένει να το δούμε. Αν θυμάμαι καλά όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία. Μήπως το έχουν λάβει κι αυτό υπόψη τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σούλα Τρόμπα
  Ο πατέρας μου ήταν αριστερός. Την δεκαετία του '50 ψήφισε ΕΔΑ. Μετά ψήφισε μια φορά Συναγερμό, λόγω του μπατζανάκη του. Την δεκαετία του '60 ψήφιζε την Ένωση Κέντρου για να μην έρθει η ΕΡΕ. Επί χούντας ήταν ευχαριστημένος γιατί γλιτώσαμε τουλάχιστον τις ταραχές, έλεγε. Στην μεταπολίτευση ψήφισε Καραμανλή, για να μην ξανάρθει η χούντα. Αργότερα Πασόκ, για να φύγει η ΝΔ. "Οι κομμουνιστές δεν βγαίνουν", έλεγε. Έπειτα... πέθανε.
  Εγώ έχω κληρονομήσει την πολιτική του οξυδέρκεια (έτσι μου το είπε ο Σήφης).
  Πρόλαβα και ψήφισα μια φορά ΝΔ. Μετά ψήφιζα Πασόκ (όχι τότε που έλεγε έξω απ' την ΕΟΚ, γιατί αγριευόμουν), για να μη βγει η ΝΔ. Τώρα ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, για να μην βγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να μείνουμε και στην ΕΕ. Οι κομμουνιστές, έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνουν...
  -Και τι περιμένεις μωρή μαλακισμένη, να βγουν με καταβολάδες οι κομμουνιστές, αφού δεν τους ψηφίζεις; μου είπε ο ξάδερφός μου ο Σήφης.
  Αλλά αυτός απεργεί και τρέχει στις διαδηλώσεις.
  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί κάθε τόσο αλλάζουν ονόματα όλα αυτά τα κόμματα και μπερδεύομαι κομμάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το ζήμητα παροχής ψήφου ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ απο το ΚΚΕ τέθηκε και από τον Καμπουράκη καθαρά σήμερα το πρωί.
  Δηλώνοντας ο ίδιος ότι το ΚΚΕ θα φταίει αν πάμε σε δεύτερες εκλογές.
  https://www.youtube.com/watch?v=Iok83JKn_4w [λίγο μετά το 01:00]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτό το άρθρο; Άρθρο για πολιτικό αντίπαλο;

  http://left.gr/news/synenteyxi-gap-sto-ape-gia-kannes-kai-dimopsifisma

  ΑπάντησηΔιαγραφή