Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015

Κυρώσεις στη Ρωσία επέβαλε το Συμβούλιο της Ευρώπης-Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαξη των ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ (φωτό ΑΡ)
Κυρώσεις στη Ρωσία επέβαλε το Συμβούλιο της Ευρώπης

Κυρώσεις στη ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής στο δικαίωμα ψήφου, επέβαλε η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εγκρίνοντας την έκθεση του Αυστριακού βουλευτή των Σοσιαλιστών Στέφαν Σέναχ, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επικύρωσε μεν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, αλλά αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου και την εκπροσώπηση των Ρώσων βουλευτών στα όργανα της Συνέλευσης.

Όπως τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα, οι αποφάσεις αυτές αποτελούν «σαφή έκφραση καταδίκης της Ρωσίας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία».

Η Συνέλευση, όπως διευκρινίζεται, θα επανεξετάσει το θέμα της επαναχορήγησης ή μη των δικαιωμάτων της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας τον Απρίλη του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτήσεων της Συνέλευσης.


Σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

H κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και οι σχεδιαζόμενες νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν και οι «αντιρρήσεις» που προέβαλαν στην κοινή δήλωση των κυβερνήσεων και αρχηγών κρατών της ΕΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση και σύμφωνα με διαρροές και οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας. Οι «αντιρρήσεις» αυτές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στις αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ ή και τμημάτων του κεφαλαίου στις ίδιες τις χώρες, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκφράζουν ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσής τους με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία είχαν εμπλακεί στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» («South Stream») που τελικά ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πρόταση για εξάμηνη παράταση των κυρώσεων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν σε διεθνή ΜΜΕ, το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί στη σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ είναι να παραταθεί για ένα επιπλέον εξάμηνο η ισχύς των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία το Μάρτη η ΕΕ, μετά την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας. Επίσης, προτείνεται να επεκταθεί ο κατάλογος των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσουν νέα μέτρα.

«Με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης, το συμβούλιο (των υπουργών Εξωτερικών) συμφωνεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα εναντίον προσώπων και οντοτήτων που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, τα οποία υιοθετήθηκαν το Μάρτιο του 2014 και έκτοτε έχουν ενημερωθεί ως το Σεπτέμβριο του 2015», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης. Συνεχίζει, επίσης, το σχέδιο: «Επιπλέον, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν μια πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο» και καταλήγει: «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο πεδίο και θα δράσει αναλόγως. Το συμβούλιο ζητεί να γίνει επιπλέον προπαρασκευαστική δουλειά από την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ για την ανάληψη οποιασδήποτε κατάλληλης ενέργειας, κυρίως για επιπλέον περιοριστικά μέτρα».

Το «Ρόιτερς» σημειώνει πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό κατά τη συνάντηση σήμερα να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο το Φλεβάρη.

2 σχόλια:

  1. Το τραβάνε το σκοινί, άντε να δούμε που θα καταλήξουμε με αυτή την ιστορία και ποιος θα την πληρώσει με όλους αυτούς εκεί. Με την κρίση έχει αρχίσει να ξεφεύγει λίγο το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε να παραταθουν οι κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι το Σεπτέμβρη, και να μπουν νέες σε πρόσωπα - capital.gr. Ας πάνε οι αγρότες που τον ψήφισαν να κάνουν τα παράπονα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή