Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Άδειασε τον Τσίπρα ο Τσουκαλάς

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μετεκλογικές «κολιγιές»

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κάθε είδους κολιγιές με όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης -πλην Χρυσής Αυγής- αφήνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη, oύτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε ότι, κατά τη γνώμη του, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με οποιοδήποτε κόμμα, εκτός της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, είπε πως «δεν είναι δυνατόν (...) να μην επιχειρήσει ευρύτερα ανοίγματα στην κοινωνία και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις».


Στη παρατήρηση της δημοσιογράφου πως ο ΣΥΡΙΖΑ «το μόνο που έχει πει είναι ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασία με το ΚΚΕ», ο Κ. Τσουκαλάς απάντησε: «Όχι. [ο ΣΥΡΙΖΑ] έχει υπονοήσει ότι αν χρειαστεί θα προσπαθήσει να διευρύνει τις συνεργασίες με όλους εκείνους οι οποίοι αποδέχονται ένα minimoum προγραμματικών κατευθύνσεων. Και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές εάν χρειαστεί, θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο οι οποίες θα αποδεχτούν ότι πρέπει…».

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια και αφού η δημοσιογράφος ρώτησε αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή το κόμμα του Παπανδρέου (τα ανέφερε ονομαστικά), απάντησε: «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα (...) δε νομίζω ότι μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων κανένα είδος συνεργασίας (...) θα συνεργαστεί με εκείνους με τους οποίους θα βρεθεί να συμπλέει σε θεμελιώδη θέματα».

Τέλος, με τα λεγόμενά του, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στην ουσία άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», αναφέροντας πως «ούτως ή άλλως υπάρχει ανάγκη συνεργασιών. Μη βλέπετε μέχρι σήμερα που η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ήταν εξ αντικειμένου αδύνατη με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μεθαύριο οι συνεργασίες θα είναι απαραίτητες ή τουλάχιστον οι συμπλεύσεις ή οι ανοχές, οι συναινέσεις». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό επί του παρόντος, αλλά «δεν είναι θέμα αρχής, είναι θέμα συγκυρίας»!

Παρά τις προεκλογικές κορόνες και τις κοκορομαχίες που βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος έχουν την κοινή βάση ώστε να συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και θα το κάνουν. Αυτή η κοινή βάση είναι η αποδοχή του μονοδρόμου της ΕΕ, η αναγνώριση του χρέους (που είτε ολόκληρο είτε μέρος του πρέπει να το πληρώσει ο λαός), η αποδοχή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που σημαίνει μαύρη ζωή για τους εργαζόμενους. Οι μικροδιαφορές τους όσον αφορά το μείγμα διαχείρισης δεν είναι αρκετές για να σταθούν εμπόδιο σε αυτό.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν θα μεταλλαχθεί μετά τις εκλογές, δεν θα βγει στο «παζάρι» για κυβερνητικές καρέκλες. Θα κατατεθεί στους αγώνες, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να παρθούν πίσω οι τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα τελευταία χρόνια, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές.

14 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Τι σχέση έχει ο τίτλος με το κείμενο και το κείμενο με την ανάρτηση;
   Δεν πρόκειται για θεωρία ενός διανοητή, αλλά για την υπαρκτή πολιτική συμμαχιών μεταξύ αστικών κομμάτων σε σειρά από μαζικούς φορείς. Έχουμε περάσει προ πολλού στην πράξη.
   Το εκεί κείμενο αντιμετωπίζει αυτές τις δηλώσεις διαστρεβλωμένα ως έργο μια συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ το εδώ ως αυτό που είναι, δηλαδή επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζεται από τα χείλη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Θυμίζω ότι πρόκειται για θέση με απόλυτη σοβαρότητα που εκφράζει την πλειοψηφία ενός κόμματος άσχετα με την δομή του και ότι σε αναλογία το ΚΚΕ στην αντίστοιχη έχει την Παπαρήγα. Αν υπήρξε κάποια διαστρέβλωση από μεριάς του αναμένω την επίσημη απομάκρυνση από το ψηφοδέλτιο, αλλιώς σταματήστε όλοι (από τον Τσίπρα μέχρι την τελευταία γκρούπα του ε/κ) να πουλάτε τρέλα.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  2. O λόγος που έκανα αυτό το σχόλιο, δεν ήταν βέβαια για να παρακολουθήσω την μικρόνοα και καταστροφική για τον λαό μας φαγωμάρα κομμάτων, συνιστωσών, κομματιδίων και σεχτών που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τον τόπο μας. Ο λόγος που το έκανα, ήταν να καταδείξω ότι μια έντιμη μελλοντική κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να στηριχτεί πουθενά, αν προηγουμένως δεν ξεμαγαρίσει ετούτος ο τόπος.

   Και με την ευκαιρία που μου δίνεις, ανώνυμε, να τονίσω την βεβαιότητά μου ότι οι πραγματικοί κομμουνιστές, στις εκλογικές περιφέρειες που το ΚΚΕ είναι αδύναμο, θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του Συ.Ριζ.Α. παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανοησίες που έχουν επιτελεστεί στη συγκρότησή τους. Μακάρι να είχε καταλάβει ο Μητσάρας την κρισιμότητα αυτών των εκλογών.

   Το ζήτημα ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν με απασχολεί, γιατί εκτιμώ ότι θα μείνει κάτω από το 3% κι έτσι, με το ληστρικό εκλογικό σύστημα που ισχύει, οι ψήφοι αυτές θα πάνε στο πρώτο κόμμα, που κανείς μας βέβαια, δεν θα ήθελε να είναι η ΝΔ! Σ' αυτό το τελευταίο, ελπίζω ότι συμφωνούμε όλοι.

   Διαγραφή
  3. Περίεργο γιατί κάνεις ακριβώς αυτό (παρακολουθείς αυτή ακριβώς την φαγωμάρα). Και μάλιστα γιατί προσπαθείς να δικαιολογήσεις και ένα κόμμα που ανοιχτά υποστηρίζει το σφαγείο σου (ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ.). Αφού επιλέγεις τόσο ενσυνείδητα να είσαι απολογητής του αυτόματα δεν είσαι ο κατάλληλος να κρίνεις με ποιον θα πάνε οι κομμουνιστές (που έχουν διαφορετικούς στόχους από το ΣΥΡΙΖΑ) και ποια είναι η κρισιμότητα των εκλογών. Υ.Γ. Ακόμα δεν έχεις απαντήσει τι σχέση όλα αυτή η ακατανόητη ρητορική με την παραπάνω ανάρτηση.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Αφού δεν θες να το καταλάβεις, καλώς ή κακώς, προτιμώ τον διεθνισμό (τον κοσμοπολιτισμό, αν θες) από την μίζερη εσωστρέφεια και την περιχαράκωση. Προτιμώ να παλέψω αυτόν τον αγώνα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, συμπολίτες παρά να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Πάντως, κατάλληλος ή ακατάλληλος για οτιδήποτε, για να μην υπάρχει παρεξήγηση, είμαι απολογητής μόνο του εαυτού μου και της προσωπική άποψής μου και κανενός αλλουνού.

   Διαγραφή
  5. "Διεθνισμός"; Τι είναι αυτό; Όταν λέει ο Νετανιάχου και ο Ολάντ Ζε σουί Σαρλί; Ή οι Ποντέμος μήπως; Υπάρχει, δύστυχε άνθρωποες, "διεθνισμός" όταν ο νόμος των εθνών είναι ο νόμος των οικονομιών τους: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ;

   Διαγραφή
  6. Μπορεί ποτέ να ξέρει το παραμικρό από "διεθνισμό" ο καπιταλιστής, που για να ζήσει πρέπει να στραγγαλίσει τους άλλους καπιταλιστές μαζί με τους εργάτες, ή ο τσανακογλείφτης του καπιταλιστή; Aπό πού τον έμαθε; Απ' το Άθενς βόις;

   Διαγραφή
  7. φυσικά κι υπάρχει "διεθνισμός" μεταξύ καπιταλιστών, τον εξηγούν οι Cédric DURAND Economiste à Paris-XIII, Stathis KOUVÉLAKIS Philosophe au King’s College de Londres et Razmig KEUCHEYAN Sociologue à Paris-IV :
   La vraie nature de l’internationalisme,
   http://www.liberation.fr/politiques/2014/04/23/la-vraie-nature-de-l-internationalisme_1003162
   όπου γίνεται λόγος απ την πρώτη παράγραφο για την ανικανότητα της αριστεράς ν αντιληφθεί τον "διεθνισμό του κεφαλαίου και των κυρίαρχων τάξεων...η ΕΕ είναι η ενσάρκωση του διεθνισμού του κεφαλαίου...: "La sidération de la gauche face à l’Europe résulte de son incapacité à admettre qu’il y a un internationalisme du capital, un internationalisme des classes dominantes. L’internationalisme n’est pas toujours de gauche ou progressiste. A l’inverse, les classes dominantes ne sont pas encroûtées à jamais dans cette forme politique qu’est l’Etat-nation....L’UE est une incarnation de cet internationalisme du capital..."
   και
   En Europe, un nouvel espoir internationaliste
   http://www.liberation.fr/monde/2015/01/06/en-europe-un-nouvel-espoir-internationaliste_1174827
   Αυτό το δεύτερο άρθρο τελειώνει με αναφορά σε μια πιθανή δικαίωση του Πουλαντζά -"ένας εκ των εμπνευστών της πολιτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ"- 20 χρόνια μετά για "ένα δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό...."
   Καλό κουράγιο για την ανάγνωση!!!

   Διαγραφή
  8. Όχι, δεν θα πάρω, ευχαριστώ:-)

   Διαγραφή
 2. Οσοι με τον έναν ή άλλο τρόπο συντάσσεσθε με το Κομμουνιστικό Κόμμα ή στήνετε αυτί να ακούσετε αντίλογο ή μάτι να δείτε αυτόν ή τον όποιον αντίλογο δεν έχει νόημα να ακολουθήσετε τον από πάνω. Θα χάσετε χρόνο όπως ο ως άνω υπογεγραμμένος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν πειράζει τον γεμίζει αυτός
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000002903/A-Xagios-THetiko-to-opoiodipote-metopo-ksekounisei-tous-samarobenizelous-gia-tin-ANTARSUA-pou-tha-einai-i-aristeri-antipoliteusi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τον άδειασε ή έκλεισε το μάτι με νόημα ο ένας στον άλλον?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ως γνωστό, τίποτε δεν ισχύει στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ισχύει ταυτόχρονα και το αντίθετό του, αλλά αν προσπαθούσαμε να το μεταδώσουμε αυτό σε ένα τίτλο τότε θα έπρεπε ο τίτλος να είναι "Ομμμμ...."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. διαλεκτικό βραχυκύκλωμα ή τα μυαλά μας στην τοστιέρα :(

   Διαγραφή