Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς ρευστά Alpha Bank και Eurobank, ακολουθούν οι άλλοι δύο

Στον ELA για έκτακτη χρηματοδότηση καταφεύγουν ελληνικές τράπεζες

Αίτημα για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν υποβάλει ήδη δύο ελληνικές τράπεζες και αναμένεται να υποβάλουν σχετικό αίτημα και οι υπόλοιπες δύο συστημικές τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank και το ποσό που ζητούν είναι περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποστείλει το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να συζητηθεί τις επόμενες μέρες.


Με βάση τα όσα διαρρέονται πρόκειται για προληπτικό αίτημα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους μετά τις εκλογές, ενώ θυμίζουν πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας που ανέφερε πως είναι υπό έλεγχο η ρευστότητα λόγω της εκροής καταθέσεων διότι οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μέχρι τις 28 Φλεβάρη με εγγύηση τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως, στο συγκεκριμένο μηχανισμό ELA καταφεύγουν οι τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ διότι δεν έχουν να δώσουν ενέχυρα με την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτείται. Συνήθως το πρόβλημα προκύπτει από τη μείωση των καταθέσεων και την κατάπτωση κάποιων ενεχύρων όπως είναι τα τραπεζικά ομόλογα.

Ο μηχανισμός ELA επί της ουσίας παρέχει προσωρινή ρευστότητα σε μία ή περισσότερες τράπεζες για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες λόγω της εκροής καταθέσεων.

902

17 σχόλια:

 1. Φτου, και ήτανε να κάνει σοσιαλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με άρρωστο και σάπιο καπιταλισμό,πως θα πάμε για σοσιαλισμό σύντροφοι;
  Σάπισε ο καπιταλισμός και μας λέτε ότι τώρα είναι ακόμη πιο επίκαιρος ο σοσιαλισμός;
  Είναι ώρα για τέτοια μαξιμαλιστικά;Ο κόσμος πεινάει ρε,είναι τώρα καιρός για ανατροπές και σοσιαλισμούς;
  Βάλτε τώρα μια μινιμαλιστική και ρεαλιστική πλάτη να σώσουμε το σύστημα και αφήστε τις απολιθωμένες απόψεις σας.

  "Συριζαικό εμβατήριο"

  Ομπρός βοηθάτε να αναστήσουμε το σύστημα,πάνω απ' την Ελλάδα.
  Ομπρός βοηθάτε να αναστήσουμε το σύστημα πάνω από το κόσμο.
  Ομπρός παιδιά γιατί δεν μπορεί μοναχό του, να αναστηθεί, το σύστημα.

  Γονατίστε στο χώμα,βάλτε πλάτη,να το εβγάλουμε από την κρίση!
  Βάλτε πλάτη,γονατίστε στο χώμα,να το βάλουμε στην ανάπτυξη...

  Για να μας γαμάει μετά καλύτερα,ανεγκέφαλοι αδελφοί μου...


  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμείς τα περάσαμε ήδη. Και τον ELA, και τις κλειστές τράπεζες, και πλέον τη μη καταβολή δόσης τουλάχιστο μέχρι το Μάρτη. Βεβαίως, εδώ φρόντισαν να μην υπάρχει ΚΚ.

  Καλή τύχη. Η ελπίδα έρχεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωχ,ωχ,ωχ...

   Έρχεται η ελπίδα και το πήδημα με την (πάντα προς τα πίσω) ώθηση του λαού, που λέει και σ.Τσιπρας.

   http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=255796

   WrongTendency


   Διαγραφή
 4. Προσφυγή ελληνικών τραπεζών σε ELA: Δεν επηρεάζεται η Κύπρος
  [Πριν ένα χρόνο: Προσφυγή κυπριακών τραπεζών σε ELA: Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα]

  Δεν επηρεάζει τις εργασίες θυγατρικών τραπεζών η προληπτική προσφυγή δύο ελληνικών τραπεζών, της Alpha Bank και της Eurobank, στον ELA, (Emergency Liquidity Assistance).

  Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου, κληθείς να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες από έγκυρους οικονομικούς κύκλους στην Αθήνα.

  “Αν έχουν ζητήσει βοήθεια δεν βλέπω πώς επηρεάζει τις θυγατρικές, είναι ξεχωριστές κυπριακές εταιρείες”, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας πως “δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση”.

  Το αίτημα των δύο ελληνικών τραπεζών για προληπτική βοήθεια σε ρευστότητα από τον ELA, θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, με τον περιορισμό πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά «εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας», οι τράπεζες αύξησαν την εξάρτηση από την ΕΚΤ στα 65 δισ. ευρώ, «κάνοντας χρήση των επιλέξιμων ενεχύρων και αξιοποιούν πλέον και τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

  Πληροφορίες φέρουν και τις άλλες δύο, από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς, να ζητούν βοήθεια από τον ELA.

  Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, με τίτλους του δημοσίου ως εγγύηση.

  Πηγή: ΚΥΠΕ

  http://www.sigmalive.com/news/local/198182/prosfygi-ellinikon-trapezon-se-ela-den-epireazetai-i-kypros

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα κάνουμε εδώ μια αναγκαία παρέκβαση για το τι είναι και πως λειτουργεί ο ELA. Κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται για ένα εργαλείο που προσφέρει βοήθεια από τις κεντρικές τράπεζες «σε εξαιρετικές περιστάσεις και κατά περίπτωση σε προσωρινά χωρίς ρευστότητα αλλά αξιόχρεους οργανισμούς» («to temporarily illiquid but solvent institutions)». Κατά το Reuters, που συνοψίζει τις σχετικές πληροφορίες για τους (μη διαθέσιμους δημόσια αναλυτικούς κανόνες που διέπουν το ELA), οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν βοήθεια με αντάλλαγμα «επαρκείς εξασφαλίσεις» («against adequate collateral»), «κάθε αλλαγή των ορίων του ELA εγκρίνεται με πλειοψηφία 2/3 από το 23μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», που «εγκρίνει τα μέγιστα ποσά του ELA για κάθε συγκεκριμένη τράπεζα» και ΤΑ ΚΡΑΤΗ «ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ELA που θα δοθεί από τις κεντρικές τους τράπεζες, καθώς εγγυώνται για αυτές». Επίσης η ίδια η ΕΚΤ δηλώνει ότι οι σχετικές πληροφορίες για το ELA είναι «αναγκαίο να μένουν εμπιστευτικές».

   Πηγή:www.capital.gr

   "Το μοναδικό κομμάτι τού λεγόμενου εθνικoύ πλούτου, που στoυς σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους".

   Καρλ "ο ξεπερασμένος" Μαρξ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

   Διαγραφή
  2. Το σοβαρότερο όμως ερώτημα όλων, το οποίο αφορά κάθε ευρωπαίο πολίτη είναι πώς μπορεί να αφήνονται κάποιοι θεσμοί [όπως ο ELA] τόσο ανεξέλεγκτοι ώστε να μπορούν να δίνουν το 50% του ΑΕΠ μιας χώρας επί 18 μήνες να το διαχειρίζονται κάποιοι ως ιδιωτικό χρήμα, χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου και χωρίς ουσιαστικές εξασφαλίσεις (ή για να είμαστε ακριβείς με προφανή από τα γεγονότα έλλειψη εξασφαλίσεων);
   Πηγή:www.capital.gr

   Έλα ντε, βρε παιδί μου, μυστήριο πράμα. Υπάρχει έλειμμα δημοκρατίας. Να πάμε στις πλατείες και να μη φύγουμε αν δεν την φτιάξουν.

   Διαγραφή
 5. Προεκλογικά παιχνίδια από τον εργοδότη του Χαρδούβελη.. έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

  Black Swan

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Sorry που θα σε απογοητεύσω αλλά δεν είναι προεκλογικό παιχνίδι η προσφυγή στον ELA. Αν υπάρχει κάποια σχέση με τις εκλογές, είναι πιθανότερο αυτή να είναι η αντίστροφη: να ήξεραν ότι οι τράπεζες ΔΕΝ και να προκάλεσαν εκλογές για τον λόγο αυτό.

   Διαγραφή
  2. http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/766269/Article.aspx (για Κύπρο, ELA και Λαϊκή Τράπεζα, την ιστορία δηλαδή που μας έβαλε στο Μνημόνιο, ή ακριβέστερα ολοκλήρωσε την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ).

   Διαγραφή
  3. Πράγματι, η πιθανότητα να ζούμε ξανά το 2009 όπου έγιναν εκλογές για να βγει ισχυρότερη κυβέρνηση και να σταθεροποιήσει την κρίση με αντιλαϊκά μέτρα δεν αποκλείεται. Διόλου τυχαία και στις δύο περιπτώσεις η νέα κυβέρνηση είναι σοσιαλδημοκρατική, ώστε να εκβιάσει και μία κάποια ανοχή από το κίνημα.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Σεχτάρ ο Τρομερός17 Ιανουαρίου 2015 - 1:04 π.μ.

   Αυτές οι εκλογές μόνο για "πλάκα" η για τα καπρίτσια του ...Σύριζα(!) δεν γίνονται.
   Για μένα δεν είναι πιθανότητα. Είναι βεβαιότητα οτι έρχονται βαρύτερα μέτρα, και ακριβώς γι αυτό γίνονται οι εκλογές. Αν βγεί ο τσύριζας, θα είναι ο πιο κατάλληλος να λάβει αντιλαϊκά μέτρα, ως ..."αριστερός". Αλλά και ο Σαμαράς να ξανάβγει, θάχει ανανεωμένη "λαϊκή εντολή" να πηδήξει τον Λαό. Win-win.
   Αλλωστε τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη και το Ευρώ, όπως έδειξε και η χτεσινή άρση της ισοτιμίας με το ελβετικό φράγκο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για γαλαντομίες από το κεφάλαιο, και αυτό ακριβώς πρέπει να εμπεδωθεί παραδειγματικά. Πέρσι η Κύπρος (και ξανά φέτος), φέτος η Ελλάδα, του χρόνου έπονται άλλοι.... Ολοι θα περάσουν από το ταμείο.
   Και δεν είναι καθόλου σίγουρο, πως, και με αυτές τις μανούβρες θα αποτραπεί ο πόλεμος.
   Ισως νάναι, όπως λέει κι ο Μαργαρίτης, πολεμικές προετοιμασίες όλα αυτά.
   Εχει μια μικρή ειδική σημασία η Ελλάδα: Πρέπει πάση θυσία να σβήσει αυτή η κόκκινη κηλίδα που λέγεται ΚΚΕ.

   Διαγραφή
 6. Ανησυχεί μη δεν ενισχυθεί αρκετά το ΚΚΕ λόγω επικοινωνιακής πολιτικής του, το ρουφιανέικο του "Ο Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα περιλαμβάνει στελέχη της ΝΔ" mao.gr: http://mao.gr/dinatokke/

  ΠΙΣΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ! ΞΕΦΤΙΛΕΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι ωραία που τα λένε οι "κινηματικοί" (της ντομάτας, της πατάτας κτλ), οι των "από τα κάτω" ενεργειών κτλ. Η πολιτική του κκε κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα ψηφαλάκια. Ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε στα συνδικάτα, ούτε στις αλλαγές στο επίπεδο της ταξικής συνειδητοποίησης κτλ. Αυτά είναι συνδικαλιές προφανώς για τους επαγγελματίες της συνδικαλιάς. Αλήθεια μιας και βουλή ακόμη αυτοί δεν έχουν μπει, ενώ με την δουλειά τους στα σωματεία γελάνε και τα τσιμέντα τόσο γραφικές ουρές που έχουν γίνει, γιατί δεν το έχουν κλείσει το μαγαζί εδώ και δεκαετίες;

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Πάνω που νομίζεις ότι μία απ' αυτές τις μπλογκο-παρέες έχει θέσει νέα όρια στην ξετσιπωσιά, έρχεται η άλλη και σπάει το ρεκόρ. Ευγενής άμιλα κι έτσι. Θα μάθουμε ποτέ με τίνος/τίνων τα χρήματα στήθηκαν και συντηρούνται; Μόλις πάψουν να είναι χρήσιμοι, υποθέτω.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 7. Άσχετο με την ανάρτηση: http://902.gr/eidisi/ekloges-genari-2015/59317/g-gkiokas-o-syriza-prospathei-na-empodisei-ti-sygkentrosi-toy-kke

  Ο Κ. Πουλάκης [μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπου του στη διακομματική επιτροπή] με δήλωσή του κατηγορεί το ΚΚΕ για «ανίερες συμμαχίες» [σ. τι πρωτότυπο!], επειδή έγινε δεκτή από τη διακομματική επιτροπή η απόφασή του να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη, μέρα που -κατά τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- «παραδοσιακά εδώ και 40 χρόνια ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση».

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είδαν σε μικρό χρονικό διάστημα:
  1. Να βγάζουν ρόδες τα εργοστάσια που δούλευαν και να φεύγουν σε άγνωστες κατευθύνσεις.
  2. Τους μισθούς τους να γίνονται τριών και τεσσάρων μεγεθών ανάλογα το ψαλίδισμά τους: fare, mini, midi, regular.
  3. Τις συντάξεις σταδιακά να μην έρχονται και να χάνονται στον δρόμο.
  ...
  ν+1 . Τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς να ξεκοκαλίζονται είτε για δόσεις δανείων, είτε ως κουρέματα πίστης των τραπεζών.
  ν+2. Τα ευρώ που έχουν στην τσέπη ήρθε ο καιρός να χάνουν αξία καθημερινά.

  QE ή αλλιώς η έκπληξη του τσίριζα ή πως σου εξαφανίζουν την αξία ενώ εσύ κρατάς το χαρτάκι ή "ποσοτική χαλάρωση" για ένα πράμα που θα μπορούσες να το πεις όπως παλιά "πληθωριστικό χρήμα".
  Τώρα, αν ο μικρο-καταθέτης που πάει και βγάζει τα 1 - 2 χιλιάρικα που είχε για να τα κάνει πέντε χρυσές λίρες ή έστω δολάρια δεν φταίει αυτός αλλά οι πλούσιοι που μένουν μέχρι και στην ουρά για να τα βγάλουν όλα μήπως και προλάβουν το ελβετικό φράγκο πριν βγάλει φτερά...

  Bank Run or Take the Money and Run

  ΑπάντησηΔιαγραφή