Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Lenin Facepalm 5: Το πρόγραμμα του Λένιν, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γιάννης Τόλιος

Θα βάλω το γένι μου στην τοστιέρα....
Σε κείμενό του στην "Ίσκρα", ο Γιάννης Τόλιος της Α.Π του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογεί για την παλιά, γνωστή γραμμή της "Αριστερής Κυβέρνησης" (ΣΥΡΙΖΑ) ως μέσου εφαρμογής ενός "μεταβατικού προγράμματος" κατά τα πρότυπα του Λένιν. Αντιγράφω το σχετικό χωρίο:
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στη φιλολογία των αριστερών «προγραμμάτων» εκτός τις πιο πάνω προσεγγίσεις, υπάρχει επίσης και η έννοια του «μεταβατικού προγράμματος», την οποίαν πρώτος επεξεργάστηκε ο Λένιν τις παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης. Στην μπροσούρα «Η καταστροφή που μας απειλεί και πώς να την αντιμετωπίσουμε» ο Λένιν λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες βαθιάς κρίσης και εξαθλίωσης του λαού εξ’ αιτίας του πολέμου, τόνιζε την ανάγκη εφαρμογής από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση δέσμης ριζοσπαστικών μέτρων που παρ’ ότι δεν είχαν καθαρά σοσιαλιστικό χαρακτήρα, άνοιγαν δρόμο στη σοσιαλιστική προοπτική.
Παρακάμπτω όλα τα άλλα ερμηνευτικά και ιστορικά ζητήματα που τίθενται από αυτή την καταπληκτική σύγκριση και εστιάζω μόνο σε ένα: τους πυλώνες του μεταβατικού προγράμματος του Λένιν στο εν λόγω κείμενο, αφού αυτό επικαλείται ως βάση της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Τόλιος. Ας τους δούμε:
Θα δούμε πως για μια κυβέρνηση, που δεν λέγεται απλώς από ειρωνεία επαναστατική-δημοκρατική, θα ήταν αρκετό να εκδόσει από την πρώτη ήδη εβδομάδα του σχηματισμού της ένα διάταγμα (ν' αποφασίσει να διατάξει) για την πραγματοποίηση των κυριότερων μέτρων ελέγχου, να καθορίσει μια σοβαρή και όχι αστεία ποινή για τους καπιταλιστές που θα προσπαθήσουν με την απάτη να αποφύγουν τον έλεγχο, και να καλέσει τον ίδιο το λαό να επιβλέπει τους καπιταλιστές, να επιβλέπει αν εκτελούν ενσυνείδητα τις αποφάσεις για τον έλεγχο --, και ο έλεγχος από καιρό ήδη θα είχε εφαρμοστεί στη Ρωσία.  
Να ποια είναι τα κυριότερα αυτά μέτρα: 
1. Συνένωση όλων των τραπεζών σε μια και κρατικός έλεγχος πάνω στις πράξεις της, ή εθνικοποίηση των τραπεζών 
2. Εθνικοποίηση των καπιταλιστικών συνδικάτων, δηλαδή των μεγαλύτερων μονοπωλιακών ενώσεων των καπιταλιστών (των συνδικάτων ζάχαρης, πετρελαίου, κάρβουνου, μεταλλουργίας, κτλ.) 
3. Κατάργηση του εμπορικού απόρητου 
4. Αναγκαστικός συνδικαλισμός (δηλαδή υποχρεωτική οργάνωση σε ενώσεις) των βιομηχάνων, των εμπόρων και των επιχειρηματιών γενικά 
5. Αναγκαστική συνένωση του πληθυσμού σε καταναλωτικούς συνεταιρισμούς είτε ενθάρρυνση μιας τέτοιας συνένωσης και έλεγχος πάνω σ' αυτή.
Β.Ι. Λένιν, Η καταστροφή που μας απειλεί, 1917, σελ. 161
Συνένωση όλων των τραπεζών σε μία, και εθνικοποίηση αυτής της μίας τράπεζας· εθνικοποίηση των μεγαλύτερων μονοπωλίων της χώρας· κατάργηση του απόρητου των εμπορικών συναλλαγών, αναγκαστική οργάνωση σε ενώσεις των επιχειρηματιών, αναγκαστικός καταναλωτικός συνεταιρισμός του πληθυσμού και έλεγχος αυτού. Μη σοσιαλιστικού χαρακτήρα μέτρα, πράγματι, και μέτρα που εγκαταλείφθηκαν απ' τον Λένιν και τους Μπολσεβίκους λίγο μετά τη συγγραφή του κειμένου (Σεπτέμβρης 1917), αλλά αυτά είναι, και scripta manent που λέμε.

- Δημιουργία τραπεζικού τομέα ειδικού σκοπού για ανάπτυξη
- Χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων
- Νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση για την κοινωνία και οικονoμία
- Εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς (πρώτη προτεραιότητα)
- Αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων του κρατικού τομέα
- Αποτελεσματικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες
- Καταπολέμηση της εταιρικής γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων (stop shop υπηρεσίες, και καταπολέμηση των σκιωδών συναλλαγών
[...]
- Μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με «κούρεμα»
- Ρήτρες Ανάπτυξης
- Έκδοση ευρωομολόγων ή και αγορά από ΕΚΤ κρατικών ομολόγων
[...]
- Φορολογική μεταρρύθμιση
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Κίνητρα για επενδύσεις
- Κίνητρα ανάπτυξης
- Οι δημόσιες επενδύσεις να μην υπολογίζονται στον υπολογισμό του ελλείμματος
- Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
- διατήρηση των δαπανών στο 44% του ΑΕΠ (μέσος όρος της ΕΕ στο 45%)
- Ανακατανομή των δαπανών (κοινωνική δικαιοσύνη)
- Αύξηση του δείκτη των άμεσων έναντι των έμμεσων φόρων
- Βελτίωση στην είσπραξη των φόρων περιουσίας
- Καταπολέμηση της παραοικονομίας
Αυτά λοιπόν τα μέτρα λέει ο κύριος Τόλιος ότι είναι μέτρα ανάλογα με αυτά που πρότεινε ο Λένιν, και συνεπώς ότι είναι "μεταβατικό πρόγραμμα" για τον σοσιαλισμό. Αναγκαστικά το λέει αυτό (και δεν με ενδιαφέρει στο παραμικρό το σεντόνι από βερμπαλισμούς που γράφει για το θέμα), διότι αυτά είναι τα μέτρα που πρότεινε το κόμμα του, στο οποίο παραμένει· μέτρα που δείξαμε ότι λίγες διαφορές έχουν με αυτά της ΝΔ, δηλαδή. Αν τα μέτρα Λένιν είναι ένα Σύνολο Α και τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ ένα Σύνολο Β, είναι ηλίου φαεινότερο σε όποιον ξέρει ανάγνωση ότι τα δύο σύνολα δεν έχουν ούτε ένα κοινό στοιχείο. Είναι σαν να λέει κανείς ότι προτίθεται να αγοράσει αυτοκίνητο, και όταν τον ρωτούν πώς θα είναι αυτό το αυτοκίνητο να απαντά ότι θα είναι ακριβώς σαν ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα.

Εγώ δεν θα προσθέσω τίποτα. Θα κάνω μόνο ένα κουίζ. Κατά τη γνώμη σας, τι μόρφωση πρέπει να έχει κάποιος που διαβάζει τις δύο λίστες για να κατανοήσει ότι ο κύριος Τόλιος είναι απατεώνας;

α. δημοτικού
β. γυμνασίου
γ. λυκείου
δ. πανεπιστημίου
ε. μεταπτυχιακά
στ. διδακτορικό
ζ. δεύτερο διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό

7 σχόλια:

 1. Είναι δεδομένο πλέον οτι οποιαδήποτε προσπάθεια να βαφτιστεί το κρέας ψάρι από την Α.Π και τον περίγυρο της απευθύνεται σε καθυστερημένους.
  Όχι ότι και πριν τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" απευθύνονταν σε τίποτα πολιτικά ώριμους ανθρώπους αλλά πλέον η απεύθυνση στοχεύει καθαρά και αποκλειστικά σε καθυστερημένους κι όχι απλά πολιτικά καθυστερημένους.
  Είναι αδιανόητο να νομίζουν οτι ένα εξόφθαλμα καπιταλιστικό πρόγραμμα χωρίς ίχνος σοσιαλισμού μπορεί να "περάσει" ως λενινιστικό αν πριν δεν γνωρίζουν οτι απευθύνονται σε νοητικά καθυστερημένους.
  Αλήθεια ρε ψηφοφόροι του συριζα το οτι υποτιμούν την νοημοσύνη σας τόσο ξεδιάντροπα δεν σας ενοχλεί καθόλου?

  Decadent

  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υποτίθεται η διακήρυξη του συνεδρίου (πριν 2 χρόνια) δεν είναι σαν το πρόγραμμα του City και έκανε μία αναφορά σε εθνικοποιήσεις τραπεζών. Ψέλλιζε δηλαδή αυτά που οι μπολσεβίκοι απέρριψαν ως μη σοσιαλιστικά και συμβιβασμένα πριν την επανάσταση. Νομίζω από εκεί ορμώμενος ξεκινά, χωρίς αυτό να δικαιολογεί την τεράστια λαθροχειρία στο όνομα του Λένιν και το γεγονός ότι ενώ τα δύο τελευταία χρόνια ακόμα και αυτά τα ψελλίσματα έχουν πάει περίπατο ο πιλαφ και η παρέα του κάνουν την πάπια.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η απάντηση είναι απλή, εξαιρετικά απλή:

   Αν αυτό που ισχύει είναι το πρόγραμμα του 2012, τότε ο κύριος Τόλιος ανέχεται κάνοντας την πάπια την πλήρη εγκατάλειψη του προγράμματος χωρίς καμία δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία και συναινεί με εσωκομματικό πραξικόπημα. Άρα είναι δειλός, συμφεροντολόγος και υποκριτής.

   Αν το πρόγραμμα του 2012 ήταν για το θεαθήναι και για τους ιθαγενείς και το πραγματικό είναι αυτό του Λονδίνου, τότε ο κύριος Τόλιος είναι μέρος μιας ομάδας επαγγελματιών απατεώνων που κοροϊδεύουν τον κόσμο.

   Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το δικαίωμά του να επιλέξει τι απ' τα δύο προτιμά.

   Διαγραφή
  2. Επαγγελματίες απατεώνες, τίποτα λιγότερο.

   Διαγραφή
 3. Είναι επαγγελματίες απατεώνες και το ξέρουν οι ψηφοφόροι τους όπως το ήξεραν και όταν ψήφιζαν το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η κατάσταση είναι φυσική γι αυτά τα κόμματα. Αφύσικο (γι αυτούς) είναι αυτό που συμβαίνει με το ΚΚΕ και αυτός είναι ο λόγος που ένα λάθος του ΚΚΕ (όπως η συγκυβέρνηση του "βρώμικου 89") ισοφαρίζει τα πάντα και για πάντα από τη μεριά τους.
  ozu

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τον ξέρουν λοιπόν ότι ψηφίζουν απατεώνες (συμφωνώ απολύτως), οπότε πάμε στα περί φόβου των τελευταίων δύο αναρτήσεων για να δούμε πώς παρεμβαίνεις σ' αυτό.

   Διαγραφή
 4. Ας μου επιτραπεί μια κόμικ-ρηλίηφ παρένθεση στο βαρύ κλίμα των ημερών:

  http://left.gr/news/enas-zahariadis-allios

  Δεν ξέρω αν σας το'πα, αλλά το βιβλίο κινείται έξω από τα στερεότυπα. Ναι, όντως ισχύει, έξω από τα στερεότυπα, της "σταλινικής αποσταλινοποίησης". Γιατί δεν γουστάρει τα στερεότυπα ο συγγραφέας, είναι αλλιώτικος και έξω από τις νόρμες. Και πάνω απ'όλα έξω από τα στερεότυπα.

  Α ρε ΑλΜπάντι, από τις διεθνείς σου αναλύσεις καλύτερα πάντως...

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή