Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Το Κοάν της ημέρας

Το αληθινό ερώτημα είναι: Η Αριστερά αυτή [του Λυκούδη και του "Ποταμιού"] είναι η Αριστερά που εμείς θα θέλαμε;

Απαντάω ευθαρσώς όχι! Είναι κάτι πιο σπουδαίο απ’ αυτό, είναι η Αριστερά που δημιουργούμε, η Αριστερά που τείνει σ’ αυτό που θέλουμε. Είναι η Αριστερά που αλλάζει και ωριμάζει, που μεγαλώνει και διευρύνεται, η Αριστερά που πιέζεται από την κοινωνία να αναλάβει την ευθύνη και να την οδηγήσει σε μια διέξοδο. Η Αριστερά που προσαρμόζεται και αναβαθμίζεται, χωρίς να προδίδει την καταγωγή της. Η Αριστερά που είναι υποχρεωμένη να επαναπροσδιοριστεί, επιτελώντας ταυτοχρόνως έναν ιστορικό ρόλο που ξεπερνάει τις συμβατικές δυνάμεις της – αλλά έτσι δεν συνέβαινε πάντα στις μεγάλες στροφές της πολιτικής συγκυρίας; Είναι η Αριστερά που ανιχνεύει τα όριά της, η Αριστερά που συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο -και το διακηρύσσει- ότι τίποτα δεν θα καταφέρει ως μηχανισμός, ότι μπορεί να υπάρξει και να υλοποιήσει το πρόγραμμά της μονάχα ως καταλύτης της κοινωνικής συνέγερσης, της κοινωνικής συμμετοχής - σε καμία περίπτωση ως εξάρτημα και παρακολούθημα των αστικών κομμάτων που διαγκωνίζονται για τη διεκπεραίωση μιας εξουσίας ταξικής και αντιδημοκρατικής, που μοχθούν για την παγίωση του κοινωνικού και πολιτικού στάτους κβο.
Χρ. Κάσδαγλης, "Η Αριστερά που θέλουμε", Press Project

6 σχόλια:

 1. Θυμιστε μου λίγο γιατί έχω χάσει επεισόδια αυτές τις μέρες, τώρα που αποκαθηλωνεται ο Σφυριζα ποια είναι η Αριστερά που μας αξίζει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βεβαίως. Η Αριστερά που μας αξίζει είναι αυτή που δημιουργούμε, που θέλουμε, που αλλάζει, που ωριμάζει, μεγαλώνει, διευρύνεται, πιέζεται απ' την κοινωνία, προσαρμόζεται, αναβαθμίζεται, επαναπροσδιορίζεται, ανιχνεύει τα όρια της, συνειδητοποεί το ρόλο της ως καταλύτης της συνέγερσης, ψεκάζει, καθαρίζει, αερίζει, καταψύχει, διαστέλλεται, συστέλλεται, εξανανδραποδίζεται, συσφίγγει, πεταλώνει, αρμέγει, ψυχανεμίζεται και σταχυολογεί.

  Αυτή η συγκεκριμένη και καμία άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τώρα διάβασα ολόκληρο το κοαν. Ο συντάκτης του κοαν εξυπονοει ότι ο Σφυριζα είναι η Αριστερά που θέλουμε με όλα τα χαρακτηριστικά που συνοψισες Αντώνη, ούτε καν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Όταν ο πήχης πέφτει τόσο χαμηλά, τα λόγια είναι περιττά...

   Διαγραφή
 3. Έλεος με αυτή την Αριστερά.Ούτε στους ίδιους (κάθε λογής μη κομμουνιστές "Αριστερούς" πολιτικούς) δεν κάνουν καλό οι αυταπάτες τους.Περισσότερες ψήφους θα εξασφαλίζανε με την "τίμια" ταμπέλα της υπεύθυνης Σοσιαλδημοκρατίας που παραπέμπει στον βιώσιμο καπιταλισμό κλπ.

  t1ld3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μην λέει για την Δαρβινική Αριστερά; Την Παντός Καπιταλισμού Αριστερά;

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. η σωστη απαντηση ειναι : Θα διορισει μια κυβερνηση η Βρυξελλα
  (φαουλ ...στο κουιζ-δημοσκοπηση απαντησα )

  ΑπάντησηΔιαγραφή