Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Οι λόγοι που η νέα δημοτική αρχή της Καισαριανής δεν θα ανανεώσει την σύμπραξη με την ΜΚΟ ΕΚΕΠΑ

«Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής: Η αλήθεια για τη μη ανανέωση της σύμπραξης του Δήμου με τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ

Στο θέμα της μη ανανέωσης της σύμπραξης του Δήμου Καισαριανής με ΜΚΟ αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής, με ανακοίνωσή της με τίτλο «Η αλήθεια για τη μη ανανέωση της σύμπραξης του Δήμου με τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Εδώ και δύο χρόνια υλοποιείται στους Δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου πρόγραμμα της ΕΕ, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας". Περιελάμβανε τη λειτουργία οχτώ (8) δομών, ανάμεσά τους κοινωνικό παντοπωλείο, λαχανόκηπο και παροχή συσσιτίου, που είχαν έδρα στην πόλη μας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, με ένα κονδύλι που έφτανε τα 1.360.000 ευρώ! Η διαχείριση αυτού του τεράστιου (για τα δεδομένα του Δήμου μας) ποσού και όλου του προγράμματος, δόθηκε υποχρεωτικά σε "Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα", στην περίπτωσή μας στη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ.


Για την έναρξη του προγράμματος, οι συμπραττόμενοι Δήμοι (Καισαριανής και Ζωγράφου) καλέστηκαν να παρέχουν και τις υποδομές για τη στέγαση των δομών. Έτσι ο Δήμος Καισαριανής παραχώρησε για χρήση στην ΕΠΕΚΑ, χώρο στο Σκοπευτήριο, στα Ξύλινα και το Δημοτικό Παντοπωλείο. Την ίδια ώρα, ο Δήμος δεν είχε στην ουσία καμία δυνατότητα επίσημου ελέγχου για τα πεπραγμένα της ΜΚΟ, την οικονομική διαχείριση, τη διαδικασία και τους όρους των προσλήψεων προσωπικού.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Καισαριανής, από την πρώτη στιγμή, διαφώνησε με τη σύμπραξη - εμπλοκή MKO στις δημοτικές δομές. Όμοια τοποθετηθήκαμε και στο Δήμο Ζωγράφου, τους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας. Προειδοποιήσαμε δημόσια το λαό της Καισαριανής ότι οι ΜΚΟ λειτουργούν ως "δούρειος ίππος", είναι μήτρα σκανδάλων. Τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούν, δεν στοχεύουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, την ίδια ώρα που αποφασίζουν όλα τα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Στοχεύουν στη διάλυση των δημόσιων δομών, το άνοιγμα του δρόμου στους ιδιώτες που θα ξεκοκαλίζουν ποσά από την τσέπη των λαών της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Από τότε, πολλές φορές απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον τοπικό Τύπο, η λειτουργία των δομών και η δράση της ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ, χωρίς όμως να δοθεί ποτέ ολοκληρωμένη και αντικειμενική ενημέρωση. Αντιθέτως, η δημοτική αρχή του κ. Καμπάκα φρόντιζε να εφησυχάζει και να ωραιοποιεί την εικόνα της εξέλιξης του προγράμματος, ενώ με ευθύνη της το κείμενο της σύμπραξης με την ΕΠΕΚΑ, δε συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εμπειρία των δυο αυτών χρόνων επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις διαφωνίες της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για το ρόλο και τον τρόπο υλοποίησης αυτού του προγράμματος, για τη "φιλανθρωπική" δράση των διάφορων ΜΚΟ.

Στα δύο αυτά χρόνια, η ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ:

Ξεκοκάλισε το ποσό των 1.360.000 ευρώ! Πήρε δηλαδή περισσότερα από ολόκληρο τον προϋπολογισμό των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, των ΚΑΠΗ και του Κέντρου Συμβουλευτικής ΑΜΕΑ μαζί, που προσφέρουν τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο.

Δεν ξόδεψε ούτε ευρώ για τις υποδομές και δεν αφήνει φεύγοντας καμία νέα δομή. Όλοι οι χώροι στην πόλη μας της παραχωρήθηκαν έτοιμοι και ο Δήμος μπορεί να τους λειτουργήσει και χωρίς την παρουσία της.

Ήταν υποχρεωμένη να δίνει 13.600 ευρώ/χρόνο για κάθε εργαζόμενό της. Δεν στάθηκε συνεπής ούτε σε αυτό. Στη διάρκεια της διετίας καταγγέλθηκε στη διαχειριστική αρχή, η οποία διαπίστωσε μη πληρωμή εργαζόμενων με βάση τις δεσμεύσεις και της επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλάνε ακόμα και σήμερα για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Το κοινωνικό παντοπωλείο θα ήταν ανοιχτό από τις 9.00-17.00, Δευτέρα έως Παρασκευή, για να συγκεντρώνονται προσφορές αξίας 40 ευρώ/μήνα ανά ωφελούμενο, αλλά είναι ζήτημα αν τελικά δίνει πάνω από μια σακούλα τρόφιμα αξίας 5 ευρώ ανά δίμηνο. Το παντοπωλείο υποτίθεται ότι στηρίζει 180-200 ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στην πράξη δε λειτουργεί, αν και εμφανίζει επιπλέον δαπάνη λειτουργίας 34.000 ευρώ!

Το συσσίτιο θα ήταν ανοιχτό από τις 8.00-16.00 κάθε μέρα, προκειμένου να σιτίζει 100 άτομα ημερησίως. Θα έπρεπε βέβαια να πληρεί και τις υγειονομικές διατάξεις. Ο χώρος όμως (ταβέρνα στα Ξύλινα) είναι εγκαταλελειμμένος και βρώμικος. Το φαγητό που δίνεται στους άπορους προέρχεται από μερίδες που προσφέρουν κυρίως τα ΜΑΤ (παροχή στο Δήμο και όχι στην ΕΠΕΚΑ), και δεν μαγειρευότανε στη δομή. Το φαγητό μοιραζόταν κρύο, σε δοχεία που έφερναν οι άποροι (πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους ούτε για να το ζεστάνουν) και δινόταν κατά προτίμηση μπαγιάτικες μερίδες προηγούμενων ημερών. Το συσσίτιο εμφανίζει επιπλέον δαπάνη λειτουργίας 47.600 ευρώ!

Στο λαχανόκηπο, το χώμα μπήκε από το Δήμο και τα φυντάνια που δόθηκαν στους ωφελούμενους ήταν ελάχιστα. Παρ’ όλα αυτά, εμφανίζει επιπλέον δαπάνη λειτουργίας 20.400 ευρώ!

Σημειώνουμε ότι η ΕΠΕΚΑ υλοποιεί και άλλα τέτοια προγράμματα πανελλαδικά. Πρόκειται δηλαδή για "εργολάβο" ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα "νέα" δεδομένα

Η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα τη δυνατότητα για 6μηνη παράταση του προγράμματος, που έληγε κανονικά στις 19 Δεκέμβρη, εξασφαλίζοντας επιπλέον 400.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, για κάθε σύμπραξη. Όπως ήταν φυσικό, η είδηση αυτή αναπτέρωσε την "κοινωνική ευαισθησία" της κατά τ' άλλα άφαντης διοίκησης της ΕΠΕΚΑ.

Στις επαφές της από τις αρχές του Δεκέμβρη, με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που αναλαμβάνει τη διοίκηση του Δήμου το επόμενο διάστημα, έλαβε αρνητική απάντηση. Η τοποθέτησή μας ήταν γνωστή εξάλλου από καιρό και ξεκάθαρα διατυπωμένη και σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Θρασύτατα εκβιάζουν, αντί να απολογούνται

Την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη, κατέφθασε στο Δημαρχείο της Καισαριανής η κα Γκάτσου, υπεύθυνη της εταιρείας ΕΠΕΚΑ, για να εκβιάσει την επέκταση της χρηματοδότησης της ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι «…η "Λαϊκή Συσπείρωση" κόβει τις κοινωνικές δομές παρότι ο Δήμος Ζωγράφου συμφωνεί».

Την κυρία Γκάτσου ακολουθούσαν παραπληροφορημένοι φτωχοί άνθρωποι, οι αποκαλούμενοι "άμεσα ωφελούμενοι", στους οποίους το πρωί αρνήθηκαν να μοιράσουν το συσσίτιο. Στο χώρο σίτισης στα Ξύλινα αναρτήθηκε χειρόγραφη ανακοίνωση που έλεγε: "Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ. ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ!!! ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ; ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ". Οι άνθρωποι αυτοί αποχώρησαν μόλις τους έγινε γνωστό ότι η νέα δημοτική αρχή δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει τη δομή, ότι θα λειτουργήσει και μετά τη λήξη του προγράμματος, με ανθρώπινες συνθήκες. Ενώ τους ενημερώσαμε ότι ειδικά για τις δομές που έχουν έδρα στο Δήμο Ζωγράφου, ήταν προγραμματισμένη συνάντηση για την επόμενη μέρα με τη δημοτική αρχή της πόλης. Η συνάντηση αυτή έγινε και καταθέσαμε πιθανές λύσεις για τους αστέγους που προσέφευγαν στο υπνωτήριο του Ζωγράφου.

Παρόντες και κάποιοι εργαζόμενοι, που η πλειοψηφία τους αγωνιούσε για το μεροκάματό τους. Κάποιοι λίγοι στήριζαν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΜΚΟ ανάμεσά τους και γνωστοί "ημέτεροι" των προηγούμενων διοικήσεων στο Δήμο Καισαριανής και Ζωγράφου, που ταυτίζονταν με τις απαιτήσεις της ΜΚΟ.

Καισαριανιώτη, Καισαριανιώτισσα

Το πρόγραμμα αυτό και ο λόγος ύπαρξης της ΕΠΕΚΑ στην πόλη μας λήγει στις 19 Δεκέμβρη, οπότε αποδεσμεύονται και οι δημόσιες υποδομές για αξιοποίηση από το Δήμο, χωρίς εργολάβους φιλανθρωπίας.

Ενημερώνουμε ότι για τις ημέρες των γιορτών:

1. Ήδη γίνεται αυστηρή παρακολούθηση της ημερήσιας διανομής στα Ξύλινα, ενώ ο χώρος καθαρίστηκε και υπάρχουν σχέδια εξοπλισμού του, για να γίνει πιο ανθρώπινος.

2. Προετοιμάζεται διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου, στην οποία καλούμε να συμβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φορείς της πόλης μας.

Η πραγματική αλληλεγγύη πάει χέρι-χέρι με τη διεκδίκηση.

Για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική εξαχρείωσης του λαού, απαιτείται:

- Άμεση και πλέρια χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ για τις πραγματικές ανάγκες του λαού χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ.

- Διεύρυνση των κρατικών κοινωνικών δομών και προγραμμάτων και μόνιμο προσωπικό. Να εξαιρεθούν οι δήμοι και οι δημόσιες δομές Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.

- Μισθούς και μεροκάματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

- Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς».

5 σχόλια:

 1. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι έχει γίνει έτσι, έχοντας μια υποψία για τη λειτουργία των ΜΚΟ...

  Και επειδή το παιχνίδι που έπαιξαν αυτοί οι κύριοι είναι πούστικο και βρώμικο, θα πρότεινα τα στοιχεία που αναφέρει η ΛΣ να συνοδευτούν στο μέλλον από αριθμούς, ημερομηνίες και πρωτόκολλα και να δημοσιευτούν περαιτέρω σε όλους του Δημότες.
  Να μάθουν ποιος θέλει να τους ταϊσει και ποιος να τους αρμέξει. Αυτός είναι ο καπιταλισμός.

  Και το γεγονός ότι αυτοί οι θρασύτατοι τύποι τόλμησαν να πουλήσουν νταϊλίκι στο Δήμο και να πουν ότι "αφήνει τον κόσμο να πεινάει" σηκώνει πλήρη έρευνα ποινική, πλήρη δημοσιότητα ονομάτων/υπευθύνων και στον επόμενο τσαμπουκά ανάλογη απάντηση. Δεν το συζητάμε ότι δικαστικά πρέπει να τους σκίσουν.

  Έχουν ξεβρακωθεί όλοι, τα χω πάρει στο κρανίο
  Μας τα χουν κάνει τσουρέκια με τη φιλευσπλαχνία των ΜΚΟ ενώ αρμέγουν με το μπουρί της σόμπας πόρους που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων.

  Και ποιος προμόταρε τη δράση των ΜΚΟ ως σωτήρια;;;
  Γαμώ το φελέκι μου

  Εξαιρετικά σημαντική ανάρτηση

  secondmind

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντώνη sorry, άσχετο, το αφήνω εδώ.
  Πολύ γέλιο, ειδικά για μας που ξέρουμε τα της τοπικής κοινωνίας.
  Ψάξε τι εστί Σχοιναράκη....
  http://cretablog.gr/kriti/item/61425-mallia-kouvaria-ekane-ton-topiko-syriza-i-v-sxoinaraki-paraitisi-tou-grammatea-kai-ektakti-synedriasi-tis-ne
  Γιώργος Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παιδιά αφήστε τα αυτά, σήμερα τι γίνεται, για το τώρα τι μπορεί να γίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εννοείται ότι ήταν ειρωνικό το παραπάνω σχόλιο. Δε νομίζω να το πήρε κανείς σοβαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άσχετο, ενδιαφέρον άρθρο, δεν ήξερα που να το βάλω.
  https://gowans.wordpress.com/2013/12/23/seven-myths-about-the-ussr/
  Μου φάνηκε ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή