Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Κομμουνιστική τακτική και Τοπική Διοίκηση: Ο φόβος και το παράδοξο της "ασφαλούς ψήφου" (δεύτερο μέρος)

Μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε στο αίνιγμα του εκλογικού αποτελέσματος του Μάη του 2014, το οποίο επισφραγίστηκε (ως αίνιγμα) και χθες, που η Λα.Συ επικράτησε του πενταπλάσιου και βάλε σε κοινοβουλευτική εκλογική δύναμη αντιπάλου.

Τα συστατικά του αινίγματος είναι τα εξής:

1. Παραδοσιακά στην Ελλάδα, οι ευρωεκλογές αντιμετωπιζόντουσαν ως "χαλαρές" εκλογές, εκλογές όπου μπορούσε κανείς να ψηφίσει "τρελά" γιατί δεν είχαν σημασία. Όμως αυτοί που ψήφισαν στις πιο πρόσφατες ευρωεκλογές τις αντιμετώπισαν εντελώς διαφορετικά και απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να στηρίξουν το ΚΚΕ αν δεν ήταν βαθιά πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και το αναπόδραστο αυτής της στήριξης. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ μικρή συγκριτικά ανάκαμψη του κόμματος σε σχέση με τα (σχεδόν) καταστροφικά αποτελέσματα των εκλογών του 2012.

2. Όμως σχεδόν 160.000 άνθρωποι πανελλαδικά φοβήθηκαν πολύ λιγότερο να στηρίξουν τη Λα.Συ στην ίδια ακριβώς χρονική περίοδο.

Συνεπώς, μια εκλογή που αφορά κάτι με το οποίο ελάχιστοι ασχολούνται (κάκιστα πράττοντας) και που οι περισσότεροι δεν έχουν δει και δεν θα δουν ποτέ στη ζωή τους (το ευρωκοινοβούλιο) αντιμετωπίστηκε ως πιο εκφοβιστική από μια εκλογή που αφορά το πιο απτό επίπεδο της καθημερινής ζωής, τη ζωή του Δήμου. Το απόμακρο και αφηρημένο τρομοκράτησε (αν τους στείλουμε στις Βρυξέλλες, θα μας πετάξει έξω η ΕΕ!), το κοντινό και συγκεκριμένο χαλάρωσε τον φόβο.

Αυτό είναι το "παράδοξο της ασφαλούς ψήφου":  το ότι 160.000 περισσότεροι άνθρωποι ξεπέρασαν στην πράξη αυτόν τον φαινομενικά ανεπίλυτο συνδυασμό αντιφατικών φόβων, ξεπέρασαν την παράλυση που επιβάλλει αυτός ο συνδυασμός, ξεπέρασαν ακόμα και την αναγκαστική αδυναμία του ΚΚΕ να ξετυλίξει το κουβάρι των φόβων αυτών για χάρη τους, και ότι τα ξεπέρασαν όλα αυτά απ' τη στιγμή που η επιλογή αφορούσε ό,τι πιο άμεσο και κοντινό στην καθημερινότητα, την εκλογή δημοτικής αρχής.

Ποιος είναι ο βασικός ψυχολογικός μηχανισμός που επιτρέπει αυτή την εντυπωσιακή και παράξενη υπέρβαση για όσους την κάνουν; (δεν μιλάμε για τους πεπεισμένους κομμουνιστές, φυσικά)

Είναι η ιδέα ότι αυτή η ψήφος δεν δίνει στο ΚΚΕ εξουσία, ότι την εξουσία θα την έχει το καπιταλιστικό κράτος. Και απ' την άλλη, η πίστη ότι το ΚΚΕ θα προστατέψει τον ψηφοφόρο απ' αυτή την εξουσία, που ο ίδιος εκχωρεί από φόβο στο κράτος αυτό.

Μια εξόχως αντιφατική αντίληψη, βέβαια. Αλλά μια αντίληψη που αποτελεί επίλυση στην πράξη της αντίφασης των τριών φόβων και έχει την εξής μορφή:
Εφόσον δεν σου δίνω την κεντρική εξουσία, δεν σε φοβάμαι, αλλά σε βλέπω ως αυτό που θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω αυτούς που φοβάμαι, και στους οποίους δίνω την κεντρική εξουσία.
Δηλαδή:
Η ψήφος μου είναι αποτύπωση του γεγονότος ότι στηρίζω αυτό που φοβάμαι (φόβος #3, παρόν), γιατί φοβάμαι τι θα γίνει αν δεν το στηρίξω (φόβος #2, Ελλάδα 1944-1974), αλλά απ' την άλλη εσύ, που δεν το φοβάσαι (το βλέπω ότι δεν το φοβάσαι), μπορείς να με βοηθήσεις να σταθώ απέναντί του, για αυτό και δεν σε φοβάμαι πια ότι θα μου κάνεις κακό (φόβος #1, ΕΣΣΔ). 
Και το κόμμα; Το κόμμα, αίφνης, απελευθερώνεται εντελώς απ' τα δικά του αλλιώς αναπόδραστα όρια. Ποια μορφή παίρνει αυτή η απελευθέρωση; Έχει εξαιρετική σημασία τούτο. Πάρτε μια οποιαδήποτε δήλωση του Πελετίδη και παρατηρήστε τι συμβαίνει εκεί:

1. Δεν υπάρχει "το ΚΚΕ" και "τα άλλα κόμματα". Υπάρχει "εμείς, η λαϊκή συμμαχία, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές της Πάτρας" και "το κράτος". 

2. Δεν υπάρχει "πρέπει να διαβάσετε Μαρξ και Λένιν και μετά να ρθετε για εξετάσεις". Υπάρχει "αυτά είναι τα προβλήματα, αυτές είναι οι αιτίες, αυτά μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια που μας δόθηκαν, και αυτά θα κάνουμε, που να μας βάλετε φυλακή."

3. Δεν υπάρχει καμία απόκρυψη του γεγονότος ότι τα παραπάνω είναι κομμουνιστική πολιτική στο επίπεδο Τ.Δ, ότι έχει την έγκριση του ΚΚΕ, ότι είναι κεντρικά συντονισμένη, ότι πρέπει να αναμένεται όπου εκλεγεί δήμαρχος της Λα.Συ. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.

Ξαφνικά, αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι οι κομμουνιστές δήμαρχοι δεν ασχολούνται με το να διώκουν πολίτες επειδή ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ· ότι δεν έχουν στόχο να μετατρέψουν το Δήμο σε Κ.Ο· ότι δεν αποκλείουν κανένα άνθρωπο που έχει ανάγκη από όση βοήθεια μπορούν να του δώσουν βάσει του τι ψηφίζει· ότι, διάβολε, αυτοί όταν μιλάνε για λαό δεν εννοούν "ψηφοφόρους"· εννοούν εμένα, που δεν διάβασα ποτέ λέξη Μαρξ και Λένιν και δεν ψήφισα ποτέ ΚΚΕ.

Και εκεί αρχίζει η μία νίκη να φέρνει την επόμενη, και την επόμενη. Εκεί αρχίζει να διαφαίνεται στην πράξη τι είναι αυτό το μυστήριο πράγμα που λέγεται Λαϊκή Συμμαχία, και πώς γίνεται αυτοί που κυρήσσουν την αναγκαιότητα της ανελέητης πάλης κατά του οπορτουνισμού να μη με αφήνουν να μείνω χωρίς ρεύμα όταν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ· πώς γίνεται η πολιτική αντιπαλότητα να μη μεταφράζεται σε πολιτική καταπίεση και δίωξη, και μάλιστα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια τα πάντα ρυθμίζονταν βάσει του "με ποιον είσαι", να υπερβαίνουν στην πράξη τον κομματισμό και την πελατειακή σχέση τα αιμοσταγή τέρατα που λέγονται κομμουνιστές!

Πόσο μεγάλα μαθήματα είναι αυτά; Είναι πολύ μεγάλα μαθήματα, αδύνατα αν δεν κερδίσεις τουλάχιστο σε μια τόση δα μάχη. Αν δεν κάνεις το πρώτο βήμα, που καμιά φορά θέλει και τύχη για να το κάνεις, ή έστω πολύ ευνοϊκές συγκυρίες.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει τούτο το καινούργιο φρούτο, αυτό με τους κομμουνιστές που είναι συμπαθείς και δεν τους ξορκίζουμε σα βρυκόλακες, αλλά αρχίζουμε να ξαναμαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε, να τους ανακαλύπτουμε απ' την αρχή;

Μέχρι σε ένα σημείο αδιευκρίνιστο ακόμα μπορεί να πάει: αναμφισβήτητα, δεν μπορεί να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη τη λογική που έδωσε τις νίκες, τη λογική "σου δίνω μια αδύναμη εξουσία με τον όρο ότι δεν θα έχεις πραγματική εξουσία, ώστε να με βοηθήσεις να σταθώ απέναντι σ' αυτούς που τους δίνω την πραγματική εξουσία": διαλεκτικά, αυτό που επέτρεψε ως πράξη αυτή η λογική, θα αρχίσει να αναδεικνύει την αντιφατικότητα της λογικής, να την ξεπερνά. Θα γίνεται όλο και ευκολότερο για κάποιον να πει: "μισό λεπτό, γιατί να πηγαίνω στην Αθήνα μέσω Ιωαννίνων, όταν ο άλλος δρόμος είναι πολύ βραχύτερος;" Θα γίνεται ευκολότερο για κάποιον να αναρωτηθεί: "καλά, αυτούς τους εμπιστεύομαι για το σπίτι μου και δεν τους εμπιστεύομαι για του διαόλου τη μάνα;"

Και κάπως έτσι, αρχίζει να φθείρεται σιγά-σιγά ο τοίχος της φυλακής του φόβου. Και μεγαλώνει ο φόβος αυτών που φοβάται στα αλήθεια, που φοβόταν πάντα, ο λαός...

74 σχόλια:

 1. Αντώνη δεν ξέρω αν ζεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αν έχεις στενούς δεσμούς ή όχι.
  Οφείλω να σε διαβεβαιώσω ότι κανείς δεν φοβάται κανέναν. Και για να εξειδικεύσω κανείς δεν φοβάται το ΚΚΕ μήπως του πάρουν το σπίτι.

  Γιατί δεν σκέφτεσαι πιο απλά; ¨Οτι ο κόσμος μπορεί να γουστάρει τον Πελετίδη ως προσωπικότητα και γιατί ως γιατρός έχει βοηθήσει τον κοσμάκη δηλ είναι "καλός άνθρωπος" αλλά στις ευρωεκλογές να ψηφίζει Σύριζα επειδή 1) δεν τον εμπνέει το πρόγραμμα του ΚΚΕ, 2)δεν το ξέρει καν για να κρίνει 3)χαμένη ψήφος η ψήφος στο ΚΚΕ 4)Δεν εμπνέει ο Κουτσούμπας ως προσωπικότητα κτλ κτλ

  Αυτά έχουν οι δημοτικές εκλογές. Υπεισέρχεται πολύ το ζήτημα των προσώπων, και βέβαια το ρουσφέτι είναι πιο άμεσο.

  Φυσικά να ευχηθώ καλή τύχη με την διαχείριση των πέντε "σοσιαλιστικών νησίδων" μέσα στην θάλασσα του καπιταλισμού.

  Τρύφωνας Μπόρισιτς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν σκέφτομαι πιο απλά επειδή εσύ είσαι πανικόβλητος οπορτουνιστής που ανησύχησες όταν είδες την ανάρτηση και ήρθες τροχάδην απ' το Σφυροδρέπανο όπου έχεις στήσει μαγαζί να τρολάρεις.

   Διαγραφή
  2. Είσαι σοβαρός ρε μεγάλε;
   Τι πάει να πει "δε με εμπνέει ο Κουτσούμπας"; Ο Κουτσούμπας δε κάνει κουμάντο στο ΚΚΕ και δεν είναι μαγαζί του Κουτσούμπα το ΚΚΕ.
   Αν συμφωνείς με τη στρατηγηκή του ΚΚΕ τότε ο Γ.Γ. (δλδ Κουτσούμπας αυτή τη στιγμή) ξέρεις τι είναι και δε σε εμποδίζει απο να το εμπιστευτείς.

   Το "είναι καλός ανθρωπάκος ας τον ψηφίσω" δεν είναι λογική ΚΚΕ είναι λογική οπορτουνιάρικη και δεν έχει σχέση με το ΚΚΕ και για αυτό την ξεκόβει με τη μια.

   "Χαμένη ψήφος στο ΚΚΕ"... Μάλιστα... Για πες μας δηλαδή που αλλού θα πάει η ψήφος σου μέσα στον ΚΑΠΗΤΑΛΙΣΜΟ και δε θα είναι χαμένη δίχος να τον ανατρέψεις.

   Αθεράπευτος

   Διαγραφή
  3. Ο κάθε ΓΓ κάνει κουμάντο στο ΚΚΕ στον βαθμό που αυτό προβλέπεται από τις αρμοδιότητές του. Έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο. Δεν είναι αδιάφορος και αναλώσιμος, και δεν είναι τοτέμ κάποιας φυλής. Δεν είναι ούτε προσωποπαγές κόμμα το ΚΚΕ, ούτε καφενείο. Προσοχή λοιπόν στις διατυπώσεις και μη δίνετε λαβές χωρίς κανένα λόγο. Όποιου δεν του αρέσει ο όποιος ΓΓ και αυτό είναι το κριτήριό του πολιτικά, δεν κάνει για το ΚΚΕ και μπορεί ελεύθερα να ψηφίσει ό,τι θέλει.

   Διαγραφή
  4. Περαιτέρω: "Για πες μας δηλαδή που αλλού θα πάει η ψήφος σου μέσα στον ΚΑΠΗΤΑΛΙΣΜΟ και δε θα είναι χαμένη δίχος να τον ανατρέψεις."

   Ούτε αυτό είναι σωστό. Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε "ψήφισέ μας για να ανατραπεί ο καπιταλισμός", αυτό είναι κοροϊδία. Έχει επανελειμμένως διασαφηνίσει ότι η ψήφος είναι μόνο ένα μέσο στήριξης και ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος και όχι πανάκεια για να ξανακάτσεις μετά στον καναπέ. Συνεπώς, λανθασμένη και στρεβλή εντύπωση δίνεις με όσα γράφεις για τις θέσεις του κόμματος.

   Διαγραφή
  5. Το δεύτερό σου σχόλιο (δεν θα δημοσιευτεί) διασαφήνισε τους σκοπούς σου, που συνίστανται στην γελοιοποίηση του κόμματος δήθεν απ' τη "λαϊκή/χύμα" αντί για την "τρου" σκοπιά.

   Να απευθυνθείς σε κάποιον που ανέχεται οτιδήποτε φαντάζει λαϊκό λόγω ανορθογραφίας και δεν ξέρει να ξεχωρίζει το δεξί του απ' τ' αριστερό του.

   Μπαν.

   Διαγραφή
 2. μάλλον εσύ πανικοβλήθηκες με την παρουσία μου.

  Πιο σωστά τρόμαξες όταν κάποιος σου είπε ότι είναι κουταμάρα εν έτει 2014 να γράφουμε, σοβαροί άνθρωποι, ότι "ο κόσμος φοβάται το ΚΚΕ μην γίνουμε ένα πρωί Σ.Ε. (σοβιετική ελλάδα)".

  Αντώνη δεν είμαστε στα 1947!

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, κατουρήθηκα πάνω μου.

   Είμαστε στα 2014 και με τα λόγια του Πελετίδη, είσαι ιστορικά ξεπερασμένος.

   Διαγραφή
 3. δεν ξέρω τί είπε ο Πελετίδης για την περίπτωσή μου...

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ω, είπε διάφορα, όλα απολαυστικά:

   "Κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις στο δήμο μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν με μιζέρια ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να είναι δίπλα μας."
   http://www.902.gr/eidisi/topika-nea/55692/synenteyxi-typoy-toy-dimarhoy-patreon-gia-dimotiko-vrefokomeio-video-foto#/0

   Γιατί δε θέλετε ενότητα σύντροφοι;

   Διαγραφή
  2. "Η εποχή των προκαταλήψεων τελείωσε" σύντροφεεεε!

   https://www.youtube.com/watch?v=_VL2QWcvr0c

   Διαγραφή
  3. "Αφήστε στην άκρη προκαταλήψεις και ιδεοληψίες", είπε κι ο Σταμέλος προχτές. Πόσο κολλημένοι, πόσο απολιθώματα της πεθαμένης σοσιαλδημοκρατίας θα είστε πλέον;

   Διαγραφή
 4. α, μην τα λες σε εμένα, εγώ γουστάρω ενότητα.

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έξοχα! Τουμπέκα λοιπόν, γιατί αυτή η ενότητα που "γουστάρεις" έχει σφυροδρέπανο πάνω. Ξεκόλλα απ' το 1947, έχουμε 2014!

   Διαγραφή
 5. Tώρα έχω αρχίσει να τρέμω σύγκορμος...

  Γράψε καλύτερα ότι ο Μαλέλης -πως τον λένε αυτόν τον νέο δήμαρχο στην Καισαριανή, τον ξέχασα-, θα ανακαινίσει το παλιό γκουλάκ εντός της Καισαριανής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

  Θα κατουρηθούν πάνω τους πεντέξι γέροι, στα σίγουρα.

  ο ίδιος  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είσαι εδώ ούτε πέντε λεπτά και ήδη πέταξες τη μάσκα του "τρου" και το ριξες στις Αυριανίστικες Πασοκιές αλα TVXS...τς τς τς σύντροφε. Τι θα απογίνει η ενότητά μας με τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους σου;

   Διαγραφή
  2. "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" αντί να χαίρεσαι βρε κουτό...και είσαι και υπέρ του τρου ΚΚΕ...του ενωτικού ντε!

   Διαγραφή
 6. μα δεν πιστεύω ότι ο Μαλέλης θα ανακαινίσει στα αλήθεια το παλιό γκουλάκ της Κ.Σ.Δ.

  Άν το γράψεις όμως θα φανεί πιο πειστικό από το να λές ότι "ο κόσμος φοβάται το ΚΚΕ". Ναι σιγά μην κλείνεται στα σπίτια του από τις 9 το βράδυ. Οι ταβερνιάρηδες παρακαλάνε για περισσότερες διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ γιατί μετά γίνεται χαμός στις ταβέρνες.

  Ενώ με το γκουλάκ θα δείξεις έτσι πόσο σκληρό θα είναι το Σοσιαλιστικό Καθεστώς στις περιοχές ελέγχου του.

  Να δημιουργείται πιο τεχνικά, πιο χιτσκοκικά ο πανικός σαν μια θηλειά που σφίγγει λίγο-λίγο και όχι σαν ένα peek-a-boo!

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιος είναι ο Μαλέλης ρε σκληρά εργαζόμενο τρολλ;
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 7. και βέβαια χαίρομαι, αλλά βάζε και τα σχολιάκια μου!

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύντροφε, περνάς για σχολιαστής από TVXS μέχρι "Βαθύ" με ενδιάμεσο όρο το "Κουτί της Πανδώρας."

   Βαρετός, προβλέψιμος, πολύ χαμηλής νοημοσύνης και με τρομερά φτωχό χιούμορ δηλαδή.

   Ως τρολ σε βαθμολογώ με 1 στα 10.

   Μεγαλοπιάστηκες.

   Διαγραφή
  2. Χτύπησε κι εδώ ο υπερtrue! Στο "σφυροδρέπανο" βέβαια είναι πιο "σοβαρός", αλλά καλό είναι που εκδηλώνεται πραγματικά και δεν αραδιάζει "σεντόνια"...

   Διαγραφή
  3. Μπόρισιτς,
   Για σένα μιλάει ο Αντώνης.

   Που φοβάσαι ότι θα πάψεις να είσαι «στελεχάρα», έχοντας ανθρώπους να δουλεύουν με τις εργασιακές συνθήκες της ΕΕ, και δεν θα μπορείς να κάνεις αυτό στο οποίο σε κατευθύνει ένας άκρατος φιλοτομαρισμός, όπως όλους του είδους σου.

   Και ποιος σου είπε ότι ο κόσμος φοβάται το ΚΚΕ; Τον ΚΑΘΕ ΕΣΕΝΑ φοβάται που κάνει τα αδύνατα δυνατά και τον πείθει ότι χάρη στον καπιταλισμό βγάζει τα προς το ζην και ΧΑΡΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΧΕΙ ΣΠΙΤΙ. Τον ΚΑΘΕ ΕΣΕΝΑ που πουλάς ελπίδα και του λες ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ανθρώπους σαν τον Πελετίδη στα νοσοκομεία της αθάνατης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έχοντας μόνο μετακινηθεί από τη δεξιά πλευρά του καναπέ του στην αριστερή.

   Ο κομμουνισμός είναι συλλογική υπόθεση. Αγωνία και αγώνας χωρίς ελπίδα. Κατάλαβες; Χωρίς μεσάζοντες τους βιομήχανους και τα ιδρύματά τους.

   Παίξε λοιπόν το παιγνίδι που σε έχουν μάθει κι άσε τους κομμουνιστές ήσυχους.

   Και την ενότητα, επίσης.   Διαγραφή
  4. Εμ, αν αφήσεις στην άκρη τη σοβαροφάνεια και δείξεις στον άλλο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει μπάλα, αρχίζει ο "Μαλέλης" και τα "Γκουλαγκ". Αλλιώς, σεντονιάδες και μπλα μπλα και τρου ιδανικά.

   Αν και ο συντονισμός συζήτησης με όρους Τσεκά έχει τα ρίσκα του, εξοικονομεί ως επί το πλείστον μπόλικη χαμένη ενέργεια. Για αυτό τη λέμε "επαγρύπνηση" τη ρημάδα τη συλλογή πληροφοριών, για να μη κοιμόμαστε καθώς έρχονται να μας κλέψουν.

   Διαγραφή
  5. οχι εχει πλακα!
   σε καταλαβαινω φιλαρακο μου, σου καθησε λιγο δυσκολο να το καταπιεις αλλα με λιγο ξυλοκαινη θα κατεβει ποιο ευκολα, μιλαω απο πειρα, το εχω κανει και σε αλλους σαν και εσενα.
   κοιτα να μαθεις το ονομα καλα, θα σου χρειαστει (ο μαλελης ο κανονικος του συναφιου σου ειναι).
   η πετρουπολη και η ικαρια ειναι γκουλαγκ ε; και το χαιδαρι και η πατρα; αληθεια ρε παλληκαρε τοσα χρονια με πιανου την ανοχη παπαδες, μπατσοι και δημοτικοι υπαλληλοι περνανε το λαδι απο τα δημοτικα χωραφια;;;; να σου θυμισω μηπως το πρωτοσελιδο της χρυσαυγουλας στις προηγουμενες δημοτικες;;;;
   για να καταλαβουμε ποιος στηνει γκουλαγκ και ποιος κωλο! αληθεια η κυρα δουρου στον προυπολογισμο που ψηφισε τα λεφτα για τα γηπεδα και την χωματερη στην κερατεα τα εδωσε κανονικα;;;;

   και ενα σπαρταριστο γεγονος που μου μεταφερθηκε χθες απο περιστεριωτη. κανει κριτικη ο τσυριζαιος στον παχατουριδη γιατι δεν δινει δικαιωμα λογου σε ολες τις παραταξεις σε κατι επιτροπες ενω ο δημαρχος (κομμουνιστης) χαιδαριου το κανει.
   επειδη ο παχατουριδης μπορει να ειναι οτι να ναι, αλλα χαζος δεν ειναι τι του απαντησε λες; γιατι μου λες για το χαιδαρι και δεν μου λες για την νεα φιλαδελφεια; ο δικος σας εκει τι κανει;
   αλλα μπορω να σου πω τι κανει, αρνηθηκε προταση της λαικης συσπειρωσης για μειωσεις σε τελη κτλ για τους εργατες και ανταυτου εδωσε εκπτωση σε καποιους (ανεργους κτλ) σε εκδηλωσεις πολιτιστικες του δημου. οχι δωρεαν σε αυτον που δεν εχει να φαει, ΕΚΠΤΩΣΗ!!!!
   αυτες ειναι χοντρικαοι διαφορες ενος κομμουνιστη δημαρχου απο ενος πουλημενου οπορτουνιστη!
   κανενας ΚΚΕς δεν ισχυριστηκε οτι εχουμε σοσσιαλιστικες νησιδες, σε αντιθεση με κατι καβαλημενους "αριστερους" που κανουν ακριβως αυτο και πριν καν παρουν την διαχειριση.

   για το αν φοβαται ο κοσμος να ερθει κοντα στο ΚΚΕ και στο ταξικο κινημα, παιδι του σωληνα, κανε την καρδια σου πετρα και ελα αξημερωτα σε ενα εργοστασιο να δεις

   Διαγραφή
  6. "να καταλαβουμε ποιος στηνει γκουλαγκ και ποιος κωλο"

   Του ΑΛΛΟΥΝΟΥ τον κώλο πάντα. Ποτέ το δικό τους. Μην το παραβλέψουμε αυτό, για το τομάρι τους φροντίζουν μια χαρά.

   Διαγραφή
  7. "κανενας ΚΚΕς δεν ισχυριστηκε οτι εχουμε σοσσιαλιστικες νησιδες"

   Ναι, αλλά έλα που αυτή η "Λαϊκή Συμμαχία" του κάθεται στο στομάχι του ανθρώπου, οπότε είναι επείγον να θολώσει τα νερά (επειδή θέλει ΑΑΔΜ, ας πούμε, όχι τίποτα άλλο. Μην του πειράξουν το ΑΑΔΜ, γίνεται Τούρκος).

   Διαγραφή
  8. Διότι, για να τα λέμε όλα: Πώς πας εσύ κύριε να ενώσεις το λαό χωρίς να ρωτήσεις τους επαγγελματίες; Οι επαγγελματίες που κάθονται και διυλίζουν τας γραφάς για να σου αποδείξουν ότι άμα δεν τους βάλεις στο πέιρολ να τα ξηγάνε, λαϊκή συμμαχία δε γίνεται τι θα τρώνε; Κουκουνάρια; Άρα, επάρατη Λ.Σ κατέστρεψες το ευγενές σχέδιο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, εεεεε.... την ΑΑΔΜ με κόμματα που δεν υπάρχουν αλλά στακάτε, θα τα φτιάξουμε στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Γιάννης Πορδάτος (καημένε Γιάννη, σε πιάσανε στο στόμα τους) και σε μπλογκ τρου, εντελώς τρου, ματώνει η καρδιά τους απ' το πόσο τρου, κουκουέδων χωρίς κουκουέ.

   Διαγραφή
 8. Τί έκανα μωρε και βαράτε; Απλά θέλησα να βοηθήσω να γραφτεί καλύτερα το σενάριο "Οι βρυκόλακες του ΚΚΕ". Για την Ομαδάραααααααα!

  Ρε αντώνη σοβαρά τώρα πιστεύεις ότι με τέτοιες βλακείες κάνεις καλό στο κόμμα;

  Ο κόσμος ψήφισε πέντε κομμουνιστές δημάρχους επειδή ήταν καλοί και πετυχημένες επιλογές από το κόμμα αλλά άσε τα θρίλερ να χαρείς. Η κάλπη των ευρωεκλογών ήταν δίπλα ακριβώς στην κάλπη των δημοτικών. Δεν χρειαζόταν να περάσεις φαράγγια, κροκόδειλους και βορειοκορεάτες (κατα πέρίπτωση).

  ΥΓ το τελευταίο σχόλιο μου. Παρακαλώ βάλε το,

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σε βοηθήσω εγώ σύντροφε.

   1. Κάνω κακό στο κόμμα

   2. Εκθέτω το κόμμα

   3. Το κόμμα πρέπει να με αποκηρύξει

   4. Με ποιο δικαίωμα μιλάω εγώ εκ μέρους του κόμματος;

   5. Είμαι Ναρίτης

   Για περισσότερα, δείτε αρθρογραφία απειλών και υβρισμών στη Νέα Σπορά, τον Εργατικό Αγώνα και τους προσωπικούς λογαριασμούς των συνδεομένων με τα παραπάνω στο facebook.

   Καλύφθηκες, τζουτζούκο;

   Διαγραφή
  2. Να πούμε κι άλλα;

   1. Μόνο τα μέλη του κόμματος δικαιούνται να μιλούν για το κόμμα

   2.Τα μέλη του κόμματος είναι πουλημένα. Η βάση είναι αγνή.

   3. Αν η βάση στηρίζει το κόμμα είναι ένα μάτσο πουλημένα κομματόσκυλα, τσανακογλείφτες και έμμισθοι υπάλληλοι της πουλημένης ηγεσίας.

   4. Δεν υπάρχουν ηθικά όρια για το τι κάνουμε εμείς. Οι άλλοι πρέπει να κάθονται να μας κοιτάν σα χάνοι, επειδή είναι ανάρμοστο μέλη του κόμματος να μιλούν άσχημα.

   5. Όταν μας απαντάνε μη μέλη του κόμματος, είναι αριβίστες που εκθέτουν το κόμμα.

   Τράβα ρε από δω.

   Διαγραφή
 9. τίποτα από όλα αυτά. Απλά κούλαρε και όλα θα πάνε καλά!

  ό ίδιος

  (σορυ αλλά μου απάντησες επί προσωπικου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ακόμα και αν δεν την δημοσιεύεις, την απάντησή μου την είδες και είναι ειλικρινής.

  ο ίδιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Κι αφού έγινες ρόμπα τρολ της κακιάς ώρας, πάρε τώρα τα κουβαδάκια σου κι άντε να παίξεις αλλού εκεί που σε παίρνει.
  Ένας επιπλέον λόγος που γουστάρω αυτό το μπλογκ πέραν του κύριου της άντλησης γνώσης είναι η μηδενική ανοχή σε καραγκιόζηδες προβοκάτορες και τρολ καθώς κι η άμεση γελοιοποίηση τους.
  Ο τύπος που προσπάθησε να δικαιολογήσει την αφαίρεση της λέξης "αμερικανοκίνητη" απ΄την ανακοίνωση του συριζα για το πολυτεχνείο ως αποτέλεσμα της ευθυγράμμισης με την ανάλυση οτι η δικτατορία ήταν επιλογή της ελληνικής Α.Τ άρα έγινε για λόγους ορθοδοξίας οπότε κομπλέ τι κράζετε τον συριζα ήρθε εδώ να δοκιμάσει την τύχη του στο τρολάρισμα.
  Που πας ρε καραμήτρο?

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άμα δεν εξοικονομήσεις χρόνο από βλακείες, δεν προλαβαίνεις να κάνεις δουλειά. Άμα δε βάλεις στην άκρη τις αστικές ευγένειες, θα κάθεσαι να σε δουλεύουν και να παίζεις τις κουμπάρες. Απ' αυτό χάνουν μόνο αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και ποτέ οι χασομέρηδες και οι θορυβοποιοί.

   Απλά πράματα. Τα "του νόου αζ μπέτερ" είναι για όσους έχουν άνεση στη ζωή και το χρόνο τους.

   Διαγραφή
 12. LR είσαι άδικος. Έκοψες από τα σχόλια τον σύντροφο Ν.Σ. που είχε και κάποιο επίπεδο στο τρολάρισμα και δημοσιεύεις τα σχόλια του κάκιστου Τρύφωνα (Σαμαρά); Αδικία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, είχε περάσει τα εσκαμμένα κατ' εξακολούθηση και μας είχε ταράξει στο ψέμα και τη μούφα. Δεν είναι τίποτε προσωπικό, απλά άμα δεν πεις στο παιδί να κόψει την πολύ ζάχαρη, παθαίνει τερηδόνα.

   Διαγραφή
 13. το ότι ο κόσμος στη Πάτρα ξέρει ότι ο Πελετίδης είναι καλός άνθρωπος είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Εκείνο επίσης που ξέρει είναι ότι "καλοί άνθρωποι" υπάρχουν και σε άλλες δημοτικές παρατάξεις. Εκείνο που δεν ήξερε, ή δεν καταλάβαινε μέχρι σήμερα είναι ότι η "καλοσύνη" δεν είναι αρκετό προσόν για να είσαι δήμαρχος. Κανείς δεν είπε ότι οι πατρινοί έγιναν κομμουνιστές. Εκείνο που λέει ο Αντώνης αν κατάλαβα καλά είναι ότι αποφάσισαν να εκλέξουν έναν κομμουνιστή, όχι απλά επειδή έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία στην πατρινή κοινωνία αλλά γιατί ως κομμουνιστής τους μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα για το τι πρέπει να γίνει στην πάτρα για να σηκώσουν κεφάλι. Τον ψήφισαν παρόλο που τον συκοφαντούσαν οι "ενωτικοί" ότι δήθεν ο Πελετίδης το μνο που θα κάνει είναι να γκρινιάζει και να κατηγορεί την κεντρική εξουσία, ότι θα κάνει τον δήμο παραμάγαζο του κκε, τι θα διχάσει τον πατρινό λαό σε κκεδες και "αντιδραστικούς", ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να βγει δήμαρχος και άλλα πολλά. Στη Πάτρα ζω και τα άκουσα με τα αυτιά μου.

  και ένα υστερόγραφο: δεν ξέρω αν ήσουν ποτέ μέλος του κόμματος. Αλλα αν ήσουν να αγιάσει το χέρι αυτών που σε πέταξαν έξω. Τέτοια χυδαιότητα δεν έχω συναντήσει ούτε σε δεξιούς και μάλιστα παραδοσιακούς. Τι σου φταίει ρε ξερόλα ο δήμαρχος Καισαριανής και τον κοροιδευεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι θέμα ιδιαίτερης προσωπικότητας του Πελετίδη, χωρίς αυτό να αναιρεί τίποτε από το κύρος του. Είναι θέμα συγκροτημένης πολιτικής τακτικής, που επαναλαμβάνεται παντού. Αυτό είναι ένα που θέλω να αναδείξω, το άλλο είναι το γιατί αυτή η τακτική είναι κρίσιμη για να ξεπεραστούν αξεπέραστα αλλιώς εμπόδια. Οι δυο αναρτήσεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ποια ήταν η φύση αυτών των εμποδίων και γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστούν χωρίς να οικοδομηθεί τακτική σε επίπεδο Τ.Δ.

   Διαγραφή
  2. Ναι, οι τελευταίες αναρτήσεις και τα "ζητήματα απευθυνσης" νομίζω ξεκαθαρίζουν πολλά πράγματα που τα είχα στομυαλό μου πολύ θολά και αποσπασματικά.Στη Πατρα και στους άλλους δήμους θα κριθούν πολλά.

   Διαγραφή
 14. Σημειώνω απλώς ότι όλο αυτό το μπρούχαχα έγινε σε μια ανάρτηση που δεν έχει πολεμικό περιεχόμενο και δεν ειρωνεύεται κανέναν και τίποτα, μια ανάρτηση (ως σύνολο) που παραδέχεται δυσκολίες αλλά εξηγεί γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και θετικοί.

  Καθίστε και σκεφτείτε τι ήταν τόσο ενοχλητικό σε όσα έγραψα και κάποιον που το παιζε τρου κομμουνίσταρος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ιδέα ότι δεν τα είχαν προβλέψει όλα πανικοβάλλει όσους θεώρησαν ότι τα είχαν όλα προβλέψει, και αυτό είναι το ζουμί. Η ενόχληση που κινείται η ιστορία πέρα απ' το "1947" και μπορεί να χάσει το άλογο όπου πόνταραν όλα τους τα λεφτά. Μετά τι θα κάνουν, έχοντας κάψει γέφυρες, αναρωτιούνται. Αν με αγκαλιάσει εμένα ο Συριζαίος και ο Πασόκος ψηφοφόρος, τι μέλλει γενέσθαι με τους ίδιους αν πάψουν να κρύβονται πίσω απ' την πλειοψηφία που χειραγωγούν;

   Δεν ξέρω να τους πω κάτι καθησυχαστικό για να είμαι ειλικρινής.

   Διαγραφή
  2. Δεν έχει τίποτα να πεις. Έχουν σφίξει πολύ οι κώλοι και πλέον δεν υπάρχει χώρος για να το παίζεις σκεπτόμενος και ανεξάρτητος κομμουνιστής αναπολώντας το ένδοξο παρελθόν σου στον φοιτητικό συνδικαλισμό ενώ είσαι βολεμένος στο ΤΕΕ. Ο ψευτοχώρος της "αριστεράς" εξαφανίζεται μαζί με την μικροαστική του κοινωνική βάση.

   Διαγραφή
  3. Όσο να'ναι πρέπει να τους δημιουργεί μια υπαρξιακή κρίση πάντως. Αφού εγώ ήμουνα πιο αριστερός από το ΚΚΕ, πως έγινα ξαφνικά ΠΑΣΟΚος;

   Διαγραφή
  4. Ανέβασα μια ομιλία μου προπαραμονή εκλογών 2012 , όπου έλεγα πάρα πολύ μετρημένα και ευγενικά ότι ο χώρος είναι ιστορικά καταδικασμένος. Δυο μέρες μετά φυσικά εμφανιζόμουν εκλογικά βλάκας, αν και είχα προειδοποιήσει ότι οι εκλογές εκείνες είναι μόνο η αρχή και ότι θα δουν πολλά που δεν περιμένουν να συμβαίνουν. Δεν την κατάλαβε κανείς τότε, και έχω τη διεστραμμένη περιέργεια να δω αν την καταλαβαίνουν περισσότεροι τώρα.

   Διαγραφή
  5. Που μπορούμε να την βρούμε αυτή την ομιλία Αντώνη;


   RC

   Διαγραφή
  6. http://leninreloaded.blogspot.com/2014/12/2012.html

   Διαγραφή
 15. Για την ιστορία:
  -Στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ πήρε πάνω από 8% στο Δήμο Πάτρας (περίπου 2% παραπάνω από τοποσοστό που πήρε στις εθνικές), με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 10% σε εργατικές-λαϊκές περιοχές.
  -Στις Περιφερειακές η "Λαική Συσπέιρωση",απέσπασε πάνω από 13% στο Δήμο Πάτρας, που σε πολλές περιοχές κυναινόταν στο 15-17%.
  -Το 2010 με υποψήφιο τον Πελετίδη πήρε 16,5%. Το 2014 25%.
  -Το 2006 πάλι με Πελετίδη περίπου στο 10%.
  Αυτά, για να σταματήσουν ορισμένοι τις αποψάρες περί "προσωπικότητας" (που έτσι κι αλλιώς έχι ο Πλετίδης γιατί δρά ως στέλεχος του ΚΚΕ). Τελικά αποδείχτηκε πολύ "σεχταριστικό" αυτό το ΑΑΔΜ!!!! (έτσι για να κάνουμε και λίγιο πλάκα,γιατί έχω βαρεθεί τα ανόητα επιχειρήματα με τα οποία επιτίθονται στο ΚΚΕ).
  κο.λε./π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μόλις μου το έστειλαν....
  http://teddygr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_26.html
  Alex

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ έχω καλύτερο. Αυτό το κείμενο, το οποίο ξέρω, έφτασε να αναδημοσιεύεται σε εντελώς αντι-ΚΚΕ μπλογκ. Μάλιστα κύριε. Για να καταλάβεις πώς λύνονται σιγά-σιγά ζητήματα που φάνταζαν ανεπίλυτα πριν...

   Διαγραφή
 17. Όταν θα αρχίσουν να πέφτουν οι μπόμπες δεξιά κι αριστερά, Αντώνη, τότε θα εξαφανιστεί κι ο φόβος... και για το παρελθόν και για το μέλλον...

  Αλλά εσύ έλληνα μικροαστέ, θα εξαφανιστείς πολύ πριν από αυτό...
  Σε Τάξη υπό εξαφάνιση ανήκεις, σαν τους δεινόσαυρους καημένε...

  Κι οι σύμμαχοί σου που σε τρώνε μαζί τους πλάι πλάι πολεμείςς... Και τους εχθρούς τους εχθρούς δικού σου αποκαλείς...

  Κοίταξε λίγο χαμηλά μικροαστέ, κατέβασε λίγο την μυτούλα σου...
  Ναι βρε σε σένα μιλώ, που όλο γκρινιάζεις και γκρινιάζεις αλλά μια μέρα απεργία που να κάνεις...

  Κι όταν βρίσκεσαι (από σπόντα) σε καμιά πορεία, ΠΑΝΤΑ απέναντι στο ΠΑΜΕ πας...

  Α ρε καημένε ΜΙκροαστέ... Και για την δική σου τη ζωή παλεύουνε οι εργάτες κι ας νομίζεις πως είσαι εσύ αφετντικό...

  Α ρε καημένε, δύστυχε... Τραγική φιγούρα ελληναρά μικροαστέ...

  https://www.youtube.com/watch?v=SrrXhof3q44

  Δημήτρης Χ. (οριτζινάλε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Και σύμβουλο στη Μανδρα.

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/56369/laiki-syspeirosi-mandras-eidyllias-oplo-gia-lao-i-eklogi-dimotikoy-symvoyloy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ....Η εκλογή δημοτικού συμβούλου της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας είναι ένα όπλο για το λαό......

  ...Καλούμε όσους και όσες έριξαν το γαρύφαλλο του αγώνα, ξεπερνώντας κάθε μορφής εκβιασμούς και διλήμματα, να ολοκληρώσουν το βήμα που έκαναν ρίχνοντας ξανά στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

  Να μην ψηφίσουν κανέναν από τους εκπροσώπους της αντιλαϊκής πολιτικής. Κανένα διαχειριστή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας...

  http://www.902.gr/eidisi/politiki/56369/laiki-syspeirosi-mandras-eidyllias-oplo-gia-lao-i-eklogi-dimotikoy-symvoyloy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει κάποιος α) ποσοστά σε σχέση με Μάη και β) αριθμό ψήφων σε σχέση με Μάη; Μόνο για Λα.Συ.

   Διαγραφή
  2. δεν μου ειναι ευκολο να τα βρω με μια γρηγορη, αλλα ειναι ενδιαφερων ο υποψηφιος του συριζα στον δημο.
   ιδιοκτητης αυτης της εταιρειας http://www.linksa.gr/. ο ανθρωπος δεν το κρυβει, αλλα ειναι ενδιαφερουσα επιλογη ενος αριστερου ριζοσπαστικου κομματος για υποψηφιο δημαρχο. δε φτανει της χαλκιδικης σε καμια περιπτωση, αλλα δεν μπορουσαν να βρουν αλλο;;;;;

   Διαγραφή
  3. Αντώνη δεν μπορώ να απομονώσω της ΛΑΣΥ σου δίνω λιγκ για τον δήμο και δες το εσύ...
   http://ekloges.ypes.gr/may2014/dn/public/#{"page":"level","params":{"level":"dhm_d","id":9230}}

   Διαγραφή
 20. Η σύγκριση που βλέπω είναι με 2010. Έχει κάτι για Μάη 2012;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πάλι δεν μπορώ να το απομονώσω αλλά μάλλον αυτό ψάχνεις...
   http://ekloges-prev.singularlogic.eu/v2012a/public/index.html#{"cls":"level","params":{"level":"dhm","id":9230}}

   Διαγραφή
  2. αλλά αυτό είναι από τις βουλευτικές του μαίου του 12

   Διαγραφή
 21. 3449 Χαράλαμπος Θεοδώρου (Λαϊκή Συσπείρωση): 3,70%

  Χαρ. Θεοδώρου έλαβε 2.80% από 3,7%

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 3.70% πήρε τώρα, σωστά; Το 2.80% τι είναι;

   Διαγραφή
  2. 3.70% (460 ψήφους) το Μάι
   2.97% (~330 ψήφους) το Νοέμβριο

   Στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν 1-2 χιλιάδες λιγότεροι. Οι "νόμοι" των μικρών αριθμών που αντιστοιχούν στη ΛΣ δεν βοηθούν για γενικότερα συμπεράσματα.

   Διαγραφή
  3. Εχουνε βάλει λάθος (,) και μπερδεύτηκα.
   3, 7% 460 ψήφους το Μάιο
   2,8% τωρα δεν αναφέρουν ψήφους.

   Διαγραφή
  4. Είχαμε πτώση δηλαδή. Σημαντικό να το δούμε αυτό.

   Διαγραφή
 22. http://www.thriassio.gr/δρίκος-κριεκούκη-αναμετρώνται-στον-β/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Μερικά ζητήματα για την επιλογή της ΛΑ.ΣΥ. στις δημοτικές, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές.

  1. Θα έλεγα πως η επιλογή στις ευρωεκλογές, δείχνει την ευκαιριακή συσπείρωση - σύμπραξη με το ΚΚΕ. Κοινώς, όσο υπάρχει διαστρωμάτωση στην εργατική τάξη, όσο υπάρχει καταμερισμός κύρια χειρωνακτικής και κύρια γραφειακής - πνευματικής εργασίας, όσο υπάρχει ελπίδα επιστροφής σε μια παλιότερη καλή κατάσταση εντός του καπιταλισμού, τόσο θα τραβάνε κόσμο κοντά τους οι οπορτουνιστές, οι σοσιαλδημοκράτες και οι φασίστες.

  Εξάλλου, ο φόβος "τι θα μου κάνει το ΚΚΕ αν πάρει την εξουσία" προέρχεται από τις απλές αφηγήσεις του τύπου "είχε εκατό γελάδες και ο Στάλιν του τις πήρε". Δηλαδή, τον Στάλιν τον φοβούνται όσοι έχουνε κάτι να χάσουν.

  Τα στρώματα αυτά, εντός της εργατικής τάξης και εντός των σύμμαχων στρωμάτων, είναι καταδικασμένα να αμφιταλαντεύονται και ένα πολύ μικρό ποσοστό να είναι σταθερά ταγμένο κοντά στο ΚΚΕ.


  2. Ακόμα και η ίδια η δουλειά των υποψήφιων μπορεί να μείνει στα "εδώ και τώρα", όχι επειδή το επιδιώκουν, αλλά επειδή μέχρι εκεί μπορεί να καταλάβει η μεγάλη μάζα. Δύσκολα μπορεί ο μέσος άνθρωπος να συνδέσει αυτά που γίνονται στο Δήμο με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Εμείς βλέπουμε το "σύμφωνο για το ευρώ", την "ευρώπη 2020", τις λοιπές συνθήκες, οδηγίες και κανονισμούς γιατί τα διαβάζουμε καθημερινά, σε ριζοσπάστη και με προσωπική έρευνα.

  Όμως ο μέσος ψηφοφόρος δέχεται τον καταιγισμό του Μέγκα, της Νεριτ, του Σκάι κλπ. Ατελείωτες πληροφορίες που συνοδεύονται τη μία φορά με ψεύτικες ελπίδες, την άλλη με απειλητικούς εκβιασμούς. Πλύση εγκεφάλου.

  Είναι δύσκολο λοιπόν, να εξηγήσει ο υποψήφιος της ΛΑ.ΣΥ., πώς συνδέονται όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά με την καθημερινή ζωή. Η υγεία, η βοήθεια στο σπίτι, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, ΧΥΤΑ, ΚΑΠΗ κλπ.


  Εδώ λοιπόν, μπαίνει και η προσωπική δουλειά και η πάλη του κάθε υποψήφιου. Αναγνωρίζεται, από τον ψηφοφόρο που του χτυπάνε την πόρτα, από τον συγγενή και το φίλο, η δουλειά που κάνει ένας υποψήφιος με τη λασυ. Πάλι γίνεται ανάθεση, αλλά ψυχολογικά, οι ψηφοφόροι ξέρουν ότι ένας δικός τους, ένας γείτονας, παρεμβαίνει μέσα στα "οφίτσια" για τα δίκαια πράγματα.
  "Σωστά τα λέει"....
  Ενώ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, "λέει τα ίδια και τα ίδια, δεν έχει προτάσεις για τώρα" κλπ κλπ. Δλδ. ο ψηφοφόρος, ασυνείδητα, υϊοθετεί για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ την γνώμη που του πλασάρει η TV, ενώ για τον υποψήφιο της ΛΑΣΥ, υϊοθετεί την άποψη του γείτονα,φίλου,συναδέλφου, τη στιγμή που αυτή η άποψη, είναι η άποψη του ΚΚΕ χωρίς την αστική λογοκρισία.

  Άρα, φταίει και για το ποιος φέρει την πολιτική του ΚΚΕ, από ποιο μέσο παρουσιάζεται, πώς φιλτράρεται για να μεταδοθεί.  3. Φυσικά και παίζει ρόλο ο κάθε Πελετίδης. Ο άνθρωπος αυτός, από τη γλώσσα του σώματος και μόνο, δείχνει τιμιότητα. Χώρια που μέσα στον εργασιακό του χώρο ήταν πρότυπο. (ούτε κηλίδα στην κόκκινη σημαία). Δεν υπάρχει τρόπος να κατηγορήσεις για κάτι τον Πελετίδη, στην προ-δημοτικής-αρχής ζωή του.


  Συμπέρασμα,
  1. η λαϊκή συμμαχία και κατά συνέπεια η πολιτική της λαϊκής συσπείρωσης, δεν μπορεί είναι μια πάγια μάζα. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και διείσδυση οπορτουνιστικών, φιλο-κεφαλαιοκρατικών συνειδήσεων.

  2. Το εδώ και τώρα ανοίγει τις καλύτερες κουβέντες και τα "ζητήματα απεύθυνσης" εντοπίζουν πολύ σωστά έναν από τους λόγους που στις εκλογές αυτογιοίκησης το ΚΚΕ μπορεί να κερδίσει.

  3. Πάντα παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες των κομμουνιστών, οι προσωπικές τους πορείες, για το πόσο θα αγγίξουν και οι αγώνες τους τον λαό.


  και με τα λόγια της ΚΕ

  "Αν και είναι θετική η τάση συσπείρωσης κυρίως νέων ψήφων υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν εκφράζουν μια σημαντική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

  Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της ΧΑ. Συνολικά υπάρχει πισωγύρισμα στη λαϊκή συνείδηση, μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση."  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ, αλλά βέβαια ήθελα και θέλω να εξειδικεύσω σε διαστάσεις διαφορετικές. Πχ, οι ευρωεκλογές άλλαξαν χαρακτήρα μετά την κρίση, δεν είναι πια "χαλαρές", εκτιμάται η σχέση τους με την παραμονή στην ευρωζώνη και την ανανέωση του δανεισμού και έχει γίνει πολύ δυσκολότερο το πεδίο εκεί, πέρα απ' την ευκαιριακότητα της συμπόρευσης και την μικροαστική αμφιταλάντευση που είναι ούτως ή άλλως μακροπρόθεσμα ζητήματα.

   Το ζήτημα του φόβου του ΚΚΕ είναι επίσης κατά τη γνώμη κεντρικό, όπως και η εκρηκτική αντιφατικότητα αυτού του φόβου καθώς αυξάνεται ο φόβος για το παρόν. Εκεί νομίζω ότι παίζονται συνειδήσεις, όχι βέβαια ανεξάρτητα από τη θέση στην παραγωγή, σε άμεση συνάρτηση με αυτή.

   Διαγραφή
  2. Αυτό που μπορώ να καταλάβω στην πράξη, χωρίς να λέω ότι ο εμπειρισμός είναι το απόλυτο θεωρτηικό εργαλείο, είναι ότι ο κόσμος φοβάται να χάσει αυτά που έχει και νομίζει ότι μπορεί να κρατήσει. Είναι λοιπόν η θέση στην παραγωγή, όπως είπες, από την οποία εξαρταται αυτός ο φόβος που περιγράφεις.
   Αν κάτι έχω να προσθέσω, είναι πως στην πράξη μπορεί να νικηθεί ο φόβος. Κλεισμένος μέσα στο σπίτι, δε γίνεται να προστατευτεί κανείς από τα χαράτσια. Πόσο μάλλον όταν αυτό το σπίτι είναι ουσιαστικά μέρος διεθνών δανειακών συμβάσεων.

   Άρα, ως κόκκινος μπλόγκερ, αυτό που θα σου προτείνω, είναι να προβάλλεις συνέχεια την οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη νίκη του κινήματος μαθαίνεις. Και καλώς προβάλλεις και την οποιαδήποτε μικροεκδήλωση στην Κύπρο.


   Υ.Γ.: Βλέπω να επαναφέρεις θεωρητικά κάποια ζητήματα που δεν μπορώ να ακολουθήσω, ένεκα λακανοπενίας, χεγκελοπενίας, φροϋδοπενίας. Το "Άλλο", το "άλλο", "ο φόβος του άλλου", "κύριος και δούλος". Οπότε μένω σε όσα καταλαβαίνω ότι μετράνε. Μη νομίζεις ότι κάνω καμιά κριτική κομπλεξική ή αφ' υψηλού.


   τσαφ

   Διαγραφή
  3. Φοβάμαι ότι δεν προβάλλω την οποιαδήποτε μικροεκδήλωση της Κ.Ο Κύπρου, αλλά ΟΛΕΣ. Είμαστε λίγοι και η δράση μας είναι ταπεινή ;-)

   Τώρα για τα θεωρητικά, εγώ γράφω διαφορετικών ειδών πράγματα και δεν αναμένω από όλους να τους συγκινούν όλα. Μπορεί κάποιους να μη τους συγκινεί και κανένα. Έτσι είναι αυτά. Δεν είναι και τόσο σημαντικό το τι λέω εγώ, έτσι κι αλλιώς. Αν ήταν, θα είχα άλλου τύπου ιστολόγιο.

   Διαγραφή
  4. Για τις νίκες, προσπαθώ, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη έχει και σημασία πώς τις προβάλλεις. Μερικές από τις σημαντικότερες είχαν ελάχιστη αναγνωσιμότητα ως ειδήσεις.

   Διαγραφή
 24. Αποτελέσματα Λαικής Συσπείρωσης στον δήμο Μάνδας:

  Βουλ Μάιος 12 1044 ψήφοι - 8,49 %
  Βουλ Ιούνιος 12 483 ψήφοι - 4,03 %

  Δημοτικές 2010 581 ψήφοι - 4,81 %

  Δημοτικές Μαίου 14 460 ψήφοι - 3,7 %
  Δημοτικές Νοεμβ 14 304 ψήφοι - 2,8 % (Οι ψήφοι υπολογίστικαν με απλή μέθοδο των 3 με βάση τις ψήφους και τα ποσοστά των άλλων συνδυασμών)

  Δημήτρης Χ. (Οριτζινάλε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Από την άποψη αυτή, οι τόνοι Κουτσούμπα περί «ανταρτομάνας Καισαριανής» κ.ο.κ. ηχούν παράταιρα, φανερώνοντας άγνοια ή υποτίμηση, έστω, της θετικής συγκυρίας υπέρ του υποψηφίου του ΚΚΕ και όχι ψήφο γενικώς υπέρ του ΚΚΕ. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος Δήμαρχος Καισαριανής, δεν θα υποπέσει στη σωρεία των λαθών στα οποία υπέπεσε ο καταψηφισθείς Δήμαρχος, κατά τη βραχεία θητεία του.

  Εις ό,τι αφορά το ΚΚΕ καθ΄εαυτό, προφανώς θα έχει αντιληφθεί ότι η Δικαιοσύνη του «αστικού καθεστώτος» το οποίο έχει πρόγραμμα να ανατρέψει, μπορεί κάποτε να του εξασφαλίσει όρους πολιτικού αγώνα προς όφελός του!

  Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24
  http://www.enimerosi24.gr/113673/%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-vs-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1/

  Δεν θα μπούμε στον ανούσιο ρόλο να προβούμε σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών στην περίπτωση που η αποχή ήταν πολύ μικρότερη και η συμμετοχή πλησίαζε εκείνη των προηγούμενων αναμετρήσεων του Μαΐου.

  Το κύριο που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι ότι μια τέτοια πρωτοφανής αποχή, σε μια φάση τόσο έντονης κρίσης, είναι σε κάθε περίπτωση πολύ απογοητευτική, εκτός και αν η αδιαφορία ήταν αποτέλεσμα δυσφορίας για την πράγματι άχαρη «ενδοαριστερή» διαμάχη στην πόλη και γενικότερα.

  Το εκλογικό αποτέλεσμα της Καισαριανής δεν προσφέρεται πάντως, ανεξαρτήτως του νικητή, για πανηγυρισμούς εκείνης ή της άλλης πλευράς.

  Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα δείχνει, αντιθέτως, το τι θα μπορούσε να πετύχει η Αριστερά αν ήταν συμπαραταγμένες όλες οι δυνάμεις της, αντί να μάχονται μεταξύ τους.

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΡΑΦΤΗΣ ΙΣΚΡΑ
  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18691:diax-ekloges&catid=78:ygeia&Itemid=178

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Γ. Κοντόσταυλος:Στην Καισαριανή δεν συγκρουστήκαμε με το ΚΚΕ, αλλά με μηχανισμούς πολύ βαθύτερους.

  http://stokokkino.gr/article/1000000000001047/G-KontostaulosStin-Kaisariani-den-sugkroustikame-me-to-KKE-alla-me-mixanismous-polu-bathuterous

  Kαλα αυτοι στην ισκρα που γραφουν για συμπαραταγμενες δυναμεις της αριστερας δεν ενημερωθηκαν απο τον Κοντοσταυλο οτι ο ανθρωπος συγκρουστηκε με μηχανισμους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή