Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Συναρτήσεις

Όσο πέφτει το περιθώριο κέρδους για το κεφάλαιο, όσο λιγότερο δηλαδή είναι εφικτό να αντληθεί υπεραξία στην παραγωγή, τόσο αυξάνονται οι πιο άμεσες, πιο αισθητές και ορατές μορφές ληστείας για να αναπληρωθεί η χασούρα της εμμεσότερης και πιο αόρατης. Όσο βιαιότερη γίνεται η διαδικασία αναπλήρωσης της χασούρας του κέρδους απ' την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής μέσω της άμεσης ληστείας πόρων, γης, φόρων, και υποδομών, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη αποβλάκωσης των θυμάτων και ποδοπάτησης κάθε ίχνους "πολιτισμού" στην κοινωνική ζωή, η εξαχρείωση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής: οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ταυτόχρονα ως πόρνες και ως νταβατζήδες, οι νομικοί ως πορτοφολάδες, τα ΜΜΕ ως οπλισμένοι απαγωγείς, οι συγγραφείς ως κουτσαβάκηδες, και τα έντυπα "πολιτιστικής ζωής" ως σοφτ πορν εκδοχές του χωρίς περικοπές έργου που λέγεται φασισμός.

Αντιστρόφως, όσο ψηλότερο είναι το μέσο περιθώριο κέρδους μέσα στην διαδικασία παραγωγής, όσο πιο αβίαστα επιτελεί το έργο της η εκμετάλλευση, όσο πιο αδιόρατα και ανεντόπιστα αντλείται η απαραίτητη για τη συσσώρευση εργατική υπεραξία, τόσο "ανθρωπιστικότερο" γίνεται το κεφάλαιο, και όσο καλύτερα φτιασιδώνεται αυτό, τόσο πληθαίνουν οι "βαθιά σκεπτόμενοι" άνθρωποι, τόσο "ανεβαίνει" το "πολιτιστικό επίπεδο" μιας κοινωνίας, αυγατίζουν οι "κοινωνικο-περιβαλλοντικοί προβληματισμοί", αναδύονται νέα "λογοτεχνικά ταλέντα", επιστρέφουν οι καλοί τρόποι, ξανακαλλιεργείται ο εμβριθής διάλογος, και υποχωρεί το "άει γαμήσου/γαμηθείτε" απ' την θέση του αδιαμφισβήτητου zeitgeist της εποχής.

Αυτές οι δύο φάσεις ορίζουν το πραγματικό εύρος, το ναδίρ και το ζενίθ, του καπιταλιστικού πολιτισμού.

6 σχόλια:

 1. Έχω επιλέξει έναν χαρακτηριστικό διάλογο από τους χιλιάδες που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την κρίση, την πολιτική, το σύστημα κλπ.
  - Ο σοσιαλισμός έρχεται βήμα βήμα, έτσι έλεγε ο Τρότσκι.
  - Δηλαδή,τι εννοείς;
  - Δε χρειάζεται αυτό που λέει το ΚΚΕ, κάθε μέρα σιγά σιγά τον χτίζεις.
  - Που έγινε αυτό;
  - Στη Σουηδία. Πώς το πετύχανε; Η πιο πολιτισμένη χώρα του κόσμου.
  - Στη Σουηδία εξεγέρθηκαν οι μαύροι και έχει μαύρη εργασία.
  - Τι με νοιάζει για τους μαύρους; ΔΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ. Να πάνε στη χώρα τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο προηγόυμενος διάλογος λοιπόν, είναι ακριβώς αυτά που περιγράφεις.
  (βεβαίως κομπλάρεις, θέλεις να φωνάξεις ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ, ΞΥΠΝΑ!!! αλλά καταλαβαίνεις πως θα σε πάρουν στο ψιλό και συνεχίζεις την ανούσια κουβέντα.)

  Υ.Γ.: Ο διάλογος αυτός έχει γίνει με επιχειρηματία, πρώην μέλος του ΚΚΕ-εσ. (αυτοί οι πολιτισμένοι κυριλέ) που το 09 καλόβλεπε τον Γιωργάκη και με εγκαλούσε ως αριστερό ψάλτη της δεξιάς καγχάζοντας "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά".


  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο τελευταίο κρούσμα φασιστικού αντικομμουνισμού, που υποτίθεται ήταν στα όρια του μισοαστείου, έστειλα αυτό το οπτικοακουστικό υλικό σε mail-δια ζώσης είναι η αλήθεια ότι κι εγώ χάνω την ψυχραιμία μου ακόμα και όταν λέγονται πράγματα "για πλάκα":

   https://www.youtube.com/watch?v=ETXIbk8RStY

   http://api.ning.com/files/5fO6-*bITRRvQcK1qWh-xRSq778*UqH-EFed*sserXFRb82iyW0KfNrii5TNBQCi935XcUoaLFEeLCVPfMzJOleuAc5csVli/P1937.jpg?width=398&height=600

   Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
   καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.
   Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω, καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

   Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
   και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
   Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
   μα όχι και το μίσος του για μένα.

   Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
   Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

   Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
   που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
   το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
   και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

   Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σαν χολέρα
   πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
   και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
   αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

   Διαγραφή
 3. http://radicaldesire.blogspot.fi/2011/04/starbucks.html
  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πού το θυμήθηκες αυτό; Εγώ το είχα ξεχάσει. Δεν είναι κακό, νομίζω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "αντικρίζεις μια αεροστεγή καψούλα όπου φυλάσσεται ανέπαφο αυτό που οι δυτικές κοινωνίες θεώρησαν και βίωσαν ως τελειοποίησή τους"
   Αυτή την φράση τη θυμάμαι ακόμα. Με βοήθησε να ξεκαθαρίσω μεμιάς πολλά πράματα.
   Μπάμπης

   Διαγραφή