Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Κύπρος: Το ΔΝΤ πάγωσε την εκταμίευση της δόσης


Ουάσινγκτον: «Παγώνει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Κύπρο ύψους 86 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τα εξής: «Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αναστολή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις, κρίσιμες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος δεν εκπληρώνονται πλέον. Επομένως η αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου αναβάλλεται».


Η ανακοίνωση της εκπροσώπου αναφέρει ακόμη ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειές τους να προχωρήσουν σε φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και θα συμφωνήσουμε με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα για την προσεχή περίοδο», καταλήγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξέλιξη αυτή η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης του κυπριακού προγράμματος στο Δ.Σ. του ΔΝΤ θα γίνει μαζί με την έκτη και οι δύο δόσεις θα εκταμιευθούν ταυτόχρονα. Καθώς η αποστολή της τρόικας θα μεταβεί στην Κύπρο στις 27 Ιανουαρίου και, η εκταμίευση των δύο δόσεων από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται πως η ζώνη του ευρώ απελευθέρωσε την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο αφότου η Λευκωσία τροποποίησε τους νόμους για τις κατασχέσεις σχετικά με την αναγκαστική πώληση των υποθηκευμένων ακινήτων, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.

Τέλος, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης αναμένεται σήμερα Παρασκευή να αναφερθούν στην απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι την 30η Ιανουαρίου 2015 την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φιλελεύθερος

Κύπρος: Κυβερνητικές προειδοποιήσεις μετά την ψήφιση αναστολής των εκποιήσεων

Τον «κίνδυνο διακοπής του προγράμματος στήριξης» εξαιτίας της σημερινής κατά πλειοψηφία απόφασης της κυπριακής Βουλής να αναστείλει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων επισημαίνει το ΔΗΣΥ ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας.

Την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ψήφισαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ και η Συμμαχία Πολιτών και την καταψήφισε ο ΔΗΣΥ.

Τα κόμματα που ψήφισαν την αναστολή κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχέδιων για την αφερεγγυότητα.

Η νομοθεσία για τις εκποιήσεις θεωρείται από τους πιστωτές απαραίτητη για να μπορέσουν οι τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρεύσει.

Συνολικά, το 50% των δανείων που υπάρχουν στην Κύπρο είναι μη εξυπηρετούμενα. Λόγω της σημασίας της νομοθεσίας, οι πιστωτές είχαν θέσει την ψήφιση του νόμου ως όρο για εκταμίευση της δόσης.

Η δόση των 350 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά μετά τη σημερινή εξέλιξη το ΔΝΤ, που συνεδριάζει αύριο για το θέμα, ενδέχεται να μην εγκρίνει την εκταμίευση του δικού του μέρους της δόσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

2 σχόλια:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός22 Δεκεμβρίου 2014 - 9:06 μ.μ.

    Κάτι είχα γράψει εδώ αλλά μάλλον χάθηκε...
    Ας είναι, πρόκειται για πολύ σημαντική είδηση, που πνίγηκε στον κουρνιαχτό της (κατευθυνόμενης) μπόχας των ημερών.
    Σε καλό να μας βγούνε όλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή