Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Δέκα Μικροί Μήτσοι

...η αστικά εννοούμενη "εθνική απεύθυνση" προϋποθέτει την διαμεσολάβηση δύο απόλυτα προνομιακών τάξεων συμβολοποίησης, νοηματοδότησης και επικοινωνίας:

α) της τάξης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης

β) της τάξης της μιντιακής αναπαράστασης

Κάθε "εθνική" απεύθυνση που κυοφορείται στην αστική κοινωνία, όταν αναλυθεί στα επιμέρους της, είναι πάντα απεύθυνση στο επίπεδο εκείνο της πολιτικής του οποίου συμπύκνωση είναι το εθνικό Κοινοβούλιο και του οποίου αναπαραστατικός χώρος είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Lenin Reloaded, 21/11/2014


Με δεδομένο το γεγονός του απόλυτα αλληλένδετου χαρακτήρα των δύο τάξεων πολιτικής συμβολοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος, η αποσύνθεσή του έχει τη μορφή μιας διπλής σύντηξης: πρώτον, δεν υπάρχει πια διακριτή σφαίρα του κοινοβουλίου και της τηλεόρασης, υπάρχει κοινοβουλευτοτηλεόραση, μια σφαίρα όπου η μιντιακή αναπαράσταση παρεμβάλλεται στην ίδια τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, όπου δηλαδή το κοινοβούλιο μεταμορφώνεται το ίδιο σε τηλεοπτική σειρά. Ο βουλευτής-ηθοποιός της τηλεόρασης, που εκπληρώνει τον πολιτικό του ρόλο παίζοντας έναν οικείο χαρακτήρα, είναι το προνομιακό σύμβολο της εποχής της κοινοβουλευτοτηλεόρασης.

Δεύτερον, ο ειδολογικός χαρακτήρας της τηλεοπτικής σειράς που αποτελεί πλέον το κοινοβούλιο είναι ο ίδιος υβριδικός. Η κοινοβουλευτοτηλεόραση ειδικεύεται αποκλειστικά στην φαρσοκωμωδία με στοιχεία γκραν γκινιόλ: γιατί το φυσικό τέλος της γελοιοποίησης του αστικού δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού, όταν μια κοινωνία, πολυάσχολη καθώς είναι να παρακολουθεί τη σειρά απ' τους καναπέδες της, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να εμπλακεί στην οικοδόμηση των θεσμών μιας παράλληλης, προλεταριακού χαρακτήρα δημοκρατίας, είναι πάντα ο φασισμός.

4 σχόλια:

 1. Συμφωνώ και παρατηρώ δύο στοιχεία:
  Στον κοινοβουλευτικό σκηνικό εμφανίζονται όροι συχνοί στην προ-χουντική εποχή "αστάθεια","αποστασία","ξένη επέμβαση" κτλ. λες και μας προετοιμάζουν σιγά σιγά για την μαυρίλα.
  Αυτές οι γελοιότητες (του Χαϊκάλη λέω) μόνο ως προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος "αγανάκτησης" ικανής να στηρίξει ένα πραξικόπημα (ένας Παπαδόπουλος σας χρειάζεται κτλ.) μπορούν να αντιμετωπιστούν.
  Σίγουρα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν δεν τους σταματήσει ο λαός.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://left.gr/news/i-apantisi-tis-rahil-makri-se-tatsopoylo-kai-psariano

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. είναι λίγο αστείο όταν βλέπεις τους Αριστερούς να χαρακτηρίζουν τους ΔΗΜΑΡίτες σαν "αριστερούς της ευθύνης":
   https://left.gr/news/akraios-sexismos-apo-ta-edrana-tis-voylis-me-proexarhontes-aristeroys-tis-eythynis

   με τους οποίους όμως θα συνεργαστεί η Αριστερά επειδή πάνω απ' όλα είναι η Αριστερά της Πρόοδου και είναι ανοιχτόμυαλη:
   http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231372587

   Διαγραφή
 3. σ για κοιταξε αυτο για την προπαγανδα που ξεκινησε για τη Β κορεα

  κ κανε κ μια αναλυση για κουβα

  Πληροφορικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή