Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

"Κράτος δικαίου"

Φωτό μέσω globbing.

3 σχόλια:

 1. Από τα διεθνή: http://902.gr/eidisi/diethni/56643/ipa-ki-allos-afroamerikanos-nekros-apo-astynomiko-sto-foinix-tis-arizona

  "It gives the impression that it's open season for killing black men," Hart said. "We need to take a deeper dive into why police officers are feeling compelled to shoot and kill as opposed to apprehend and detain, arrest and jail."

  Δεν είναι πια οι ΗΠΑ κράτος δικαίου; Σε γενικές γραμμές, τουλάχιστο, οι διαδικασίες των αστυνομικών αρχών και της δικαστικής αρχής είναι σύννομες. Όταν υπάρχουν κενά (είχε ή δεν είχε όπλο το θύμα, υπάκουσε ή δεν υπάκουσε στη διαταγή κ.ο.κ.) αυτά... ρυθμίζονται.

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν δε διάβασες του Πασουκάνις που ανέβασα, χρήζει προσεκτικής ανάγνωσης και είναι αποκαλυπτικό για το ευρύτερο ζήτημα. Τα δικαστήρια, λέει ο Πασουκάνις, είναι μια δευτερεύουσα λειτουργία της αστυνομίας. Πολύ σημαντική κουβέντα.

   Διαγραφή
  2. Το διάβασα, ήταν πολύ ενδιαφέρον και δε μασάει τα λόγια του:

   Βασικά, απ' την καθαρά κοινωνιολογική οπτική, η αστική τάξη διατηρεί την εξουσία της και καταστέλλει τις εκμεταλλευόμενες τάξεις μέσα από το σύστημα του ποινικού δικαίου. Απ' αυτή την άποψη, τα δικαστήριά της και οι ιδιωτικές οργανώσεις της απεργοσπαστών έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο. Απ' αυτή τη σκοπιά, το ποινικό δίκαιο είναι απλώς ένα προσάρτημα του αστυνομικού μηχανισμού.

   Αν έκλειναν τις πύλες τους τα δικαστήρια του Παρισιού για ένα μήνα, οι μόνοι που θα υπέφεραν θα ήταν αυτοί που έχουν ήδη συλληφθεί. Αλλά αν η διαβόητη αστυνομία του Παρισιού σταμάταγε να δουλεύει έστω και μία μέρα, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό.

   Το ποινικό δίκαιο του αστικού κράτους είναι οργανωμένη ταξική τρομοκρατία, η οποία διαφέρει από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται στον εμφύλιο πόλεμο μόνο σε βαθμό.


   Αυτά που είχα κατά νου όταν έγραφα το σχόλιο μου ήταν τα αιτήματα για πραγματική δημοκρατία, οι κραυγές "χούντα έχουμε, χούντα!" κλπ.

   gdmn1973

   Διαγραφή