Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

"Ο ιμπεριαλισμός δεν εγκαταλείπει τους αντεπαναστατικούς του στόχους": Ανακοίνωση του ΚΚ Μεξικού για τις εξελίξεις στην Κούβα

Ο ιμπεριαλισμός δεν εγκαταλείπει τους αντεπαναστατικούς του στόχους· τους εκσυγχρονίζει
Για τις εξελίξεις στην Κούβα
ΚΚ Μεξικού
Solidnet
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Εκφράζουμε την χαρά μας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών επαναστατών. Όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχαμε σε πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους, που προώθησε η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, καθώς επίσης και για τον ευρύτερο χώρο της αλληλεγγύης προς την Κούβα. Η φωνή μας είναι μια απ' αυτές που θρέφουν τον χείμαρρο εκατομμυρίων παγκόσμια που εκφράζουν αλληλεγγύη με την Κούβα και που εκφράζουν, χρονιά τη χρονιά, αντίθεση στους επιθετικούς ελιγμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Θεωρούμε καθήκον μας να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η αποκατάσταση σχέσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ. Έχουμε επί δεκαετίες εκφράσει την αντίθεσή μας προς το άδικο εμπάργκο των ΗΠΑ και τις οικονομικές κυρώσεις, στις οποίες προστέθηκαν αυτές που προωθεί η ΕΕ. Σηκώσαμε αυτό το λάβαρο και δεν θα σταματήσουμε έως ότου σταματήσει πλήρως το εμπάργκο και απολάβει σεβασμού η λαϊκή εξουσία στην Κούβα. 

Θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική ανταποκρίνεται στην εθνική και ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, και ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος αυταπάτης για αυτό. Μας το δείχνει η καταστολή στο Φέργκιουσον, όπως και το κέντρο βασανιστηρίων της CIA στο Γκουαντανάμο· και μας το δείχνει το γεγονός ότι οι Simon Trinidad και Sonia, ηγέτες του FARC-EP, καθώς και ο Mumia Abu Jamal, συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω απ' τα σίδερα της φυλακής.

Κατά συνέπεια, ο στόχος τον οποίο εξέφρασε στις 17 Δεκέμβρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα είναι η προώθηση της αντεπανάστασης στην Κούβα. Στην ομιλία του ο Ομπάμα τα είπε ξεκάθαρα, ανακοινώνοντας με τρόπο κυνικό μια νέα στρατηγική για την επίτευξη του ίδιου στόχου που οι ΗΠΑ έχουν για δεκαετίες, ενάντια στον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης το 1959. Ο ιμπεριαλισμός δεν αλλάζει ταξική φύση, δεν εγκαταλείπει την επιθετικότητα, την επίθεση στα συμφέροντα των λαών, την λυσσαλέα του αντίσταση στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Εξίσου αρνητικός είναι ο ρόλος του Βατικανού, το οποίο έδειξε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 τον ρόλο του ως αντεπαναστατική δύναμη, με στόχο τη συνεισφορά στην ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Τα μαθήματα της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ καθιστούν σαφές ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση υποσκάπτεται όταν δίνεται χώρος στις εμπορικές σχέσεις, αντί αυτές να αντιπαλεύονται καθημερινά· όταν εγκαταλείπεται ο κεντρικός σχεδιασμός, καθώς τότε δημιουργείται εύφορο έδαφος για την αστική ιδεολογία· η νοοτροπία του κέρδους και του ατομικισμού κερδίζει έδαφος, γιατί οι αλλαγές στην οικονομία εκφράζονται στη σφαίρα της πολιτικής με τρόπο που δημιουργεί αντικειμενικά τις προϋποθέσεις της αντεπανάστασης, και τότε ακριβώς υπερδιπλασιάζεται η δραστηριότητα του ιμπεριαλισμού.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά· ο επαναστατικός λαός και οι κουβανοί κομμουνιστές βασίζονται στην αλληλεγγύη μας, που εκφράζεται πάντα, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές.

Το ΚΚ του Μεξικού νιώθει γνήσια χαρά για την απελευθέρωση των πέντε κουβανών επαναστατών, αλλά δεν βλέπει λόγο για ευφορία την στιγμή που οξύνεται η ταξική πάλη και ο ιμπεριαλισμός γίνεται επιθετικότερος. Επαναλαμβάνουμε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πρέπει να κρατάμε ψηλά το λάβαρο του Μαρξισμού-Λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού και της πάλης για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Προλετάριοι όλων των εθνών, ενωθείτε!

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μεξικού

6 σχόλια:

 1. Κατι δεν παει καλα εκι εδω και καιρο, πολυ φοβαμαι μηπως οπουρτουνιζουν?
  Ικαριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμπιστοσύνη δεν είναι να τους έχεις καθόλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πιστεύω έχει βαρέσει κρίση και στην Αμερική και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ικάριος: Δεν ωφελούν σε κάτι οι υποθέσεις. Για τις διαπραγματεύσεις στον Καναδά που οδήγησαν στις εξελίξεις δεν ήξερε κανείς, έτσι κι αλλιώς. Η ανακοίνωση του ΚΚ Μεξικού λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν, νομίζω. Και του ΚΚΕ, αν και συντομότερη, ήταν στο ίδιο πνεύμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο ηρωικός κουβανικός λαός έχει αποδείξει, μπροστά σε μεγάλους κινδύνους, επιθέσεις, κακουχίες και θυσίες, ότι είναι και θα είναι πιστός στα ιδανικά μας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενωμένοι και δυνατοί σε αυτά τα 56 χρόνια της Επανάστασης, παραμείναμε πιστοί σε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι αυτές τις αρχές, από την έναρξη των πολέμων μας για την ανεξαρτησία το 1868. Τώρα, προχωράμε μπροστά , παρά τις δυσκολίες, στην επικαιροποίηση του οικονομικού μας μοντέλου, για την οικοδόμηση ενός σοσιαλισμού βιώσιμου και με ευημερία. Διάγγελμα Ραούλ Κάστρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή