Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Φεύγουν οι Σύροι πρόσφυγες από το Σύνταγμα

Φεύγουν οι Σύροι πρόσφυγες από το Σύνταγμα

Προς λύση φαίνεται πως βαίνει η υπόθεση των Σύρων συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, ορισμένοι από τους οποίους κάνουν απεργία πείνας εδώ και μερικές ημέρες, καθώς, θα αρχίσουν να αποχωρούν σταδιακά από την πλατεία, ενώ, πρόοδος υπάρχει και στο ζήτημα των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επειτα από συνάντηση της αντιπροσωπείας Σύρων προσφύγων με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Βαρελά και τον δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κωνσταντίνου, αποφασίστηκε να παράσχει άμεσα ο δήμος Αθηναίων 20 δωμάτια σε κοινωνικές δομές του, προκειμένου να μεταφερθεί ισάριθμος αριθμός οικογενειών.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκινά επαφές με άλλους δημάρχους της Αττικής προκειμένου να εξευρεθούν και άλλοι χώροι προσωρινής στέγασης. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου -οπότε είχε τεθεί το θέμα και στο οποίο είχε παραβρεθεί ομάδα προσφύγων με τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ- ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός δήλωσε ότι οι δήμοι της Αθήνας στους οποίους έχει επιλεγεί δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης θα προσφέρουν άμεσα θέσεις, από τη στιγμή που το αποφασίσουν οι πρόσφυγες.


Εκ μέρους των προσφύγων, μετά τη συνάντηση, ο Μοχάμετ Χασέν ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την προσφορά στέγης και για την πρωτοβουλία του να κινητοποιήσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του δημάρχους. Ευχαρίστησε, επίσης, τους ανθρώπους που έχουν ενδιαφερθεί για τους πρόσφυγες, για τη συμπαράστασή τους. Τέλος εξέφρασε την προσδοκία θα αυξηθεί πέραν των 10 ημερησίως ο αριθμός των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο που θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Σε καλό δρόμο και για τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Σύρων προσφύγων είχε συναντηθεί με τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελο Συρίγο. Στη συνάντηση είχε παραβρεθεί και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Οι Σύροι παρέδωσαν στον κ. Συρίγο κατάλογο με 603 ονόματα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε τον κατάλογο μια «πολύ θετική κίνηση» την οποία «περίμενε πολλές ημέρες» και ζήτησε από τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν άμεσα από την πλατεία Συντάγματος, καθώς είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τις βροχές. Ζήτησε, επίσης, να ετοιμάσουν άμεσα λίστα με τα άτομα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και τις οικογένειες με ανήλικα ώστε να μεταφερθούν πρώτοι, και ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι υπάρχουν διαθέσιμα για τη στέγασή τους ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Της συνάντησης του κ. Συρίγου με τους Σύρους πρόσφυγες, είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, συνάντησή του, στην πλατεία Συντάγματος, με την κ. Κατριβάνου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα.

Σημειώνεται ότι δεν επανήλθε η αρχική πρόταση της Εκκλησίας, την οποία είχε κοινοποιήσει ο κ. Καμίνης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για παραχώρηση από την πλευρά της Εκκλησίας δικής της πολυκατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης. Δεν υπήρξε επικαιροποίηση της πρότασης, μετά από επιστολές που απεύθυναν επιτροπές κατοίκων προς τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

4 σχόλια:

 1. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πλάκα, αλλά διαβάζω ότι απ' το Σύνταγμα ΔΕ φεύγει ο... Μιχελογιαννάκης.

  Μπράβο στη Λα.Συ για την πρωτοβουλία, εξαιρετική η παρέμβαση Σοφιανού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ θα τον στηρίξω άμα μείνει τώρα! Ας μείνει μέχρι να γίνει τουριστική ατραξιόν.
   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Φτου γαμώτο! Τελικά έφυγε... Το Υπουργείο Τουρισμού δε μπορεί να κάνει κάτι να ξαναγυρίσει; Το ΥΠΠΟ μήπως; Ο Καμίνης; Αθήνα χωρίς Μιχελογιαννάκη δε θα 'ναι πια Αθήνα...

   gdmn1973

   Διαγραφή

  3. Σημειώνεται ότι δεν επανήλθε η αρχική πρόταση της Εκκλησίας, την οποία είχε κοινοποιήσει ο κ. Καμίνης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για παραχώρηση από την πλευρά της Εκκλησίας δικής της πολυκατοικίας στην περιοχή της Κυψέλης. Δεν υπήρξε επικαιροποίηση της πρότασης, μετά από επιστολές που απεύθυναν επιτροπές κατοίκων προς τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Διαγραφή