Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Βόλος: Το εργοδοτικό έγκλημα στη «Χαλυβουργία» καταγγέλλει το ΚΚΕ

Στο χώρο της «Χαλυβουργίας» στο Βελεστίνο βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Θ. Τσαλούχα, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Από τη συζήτηση με τους εργάτες και από την επίσκεψη στο χώρο που βρέθηκε νεκρός χτες το βράδυ ο συνάδελφος Χρήστος Ανεστιάδης είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα εκ προμελέτης, μια δολοφονία ενός ακόμα εργάτη για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Οι ίδιοι οι εργάτες καταγγέλλουν ότι στο συγκεκριμένο πόστο αντί να βρίσκονται τουλάχιστον δύο εργάτες, μετά από εντολή της εργοδοσίας δουλεύει μόλις ένας εργάτης, με στόχο τη "μείωση του εργασιακού κόστους", επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να τσακίσει τα δικαιώματα των εργατών. Αντίστοιχες εξελίξεις υπάρχουν και σε άλλα πόστα. Το όλο εργοστάσιο, με την ίδια λογική "της μείωσης του κόστους", είναι μια τεράστια παγίδα θανάτου λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε μέτρα ασφάλειας, όπου πραγματικά μπορεί ακόμα και ο πιο έμπειρος εργάτης να πάθει ζημιά.


Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες έγινε ξανά ατύχημα στο χώρο, πιο πριν είχε γίνει έκρηξη, ενώ δεν πρέπει να ξεχαστεί το ραδιενεργό καίσιο που βρέθηκε στα φίλτρα εξαερισμού και το οποίο έχουν αναπνεύσει πέρα από τους εργάτες εκεί και όλοι οι Βολιώτες όταν σκορπούσε στη διαδρομή του προς το λιμάνι, επειδή ήταν στοιβαγμένο σε απλά σακιά και όχι σε ειδικούς σάκους με προδιαγραφές. Πάνω σε αυτά τα εγκλήματα που αποκάλυπτε το ΚΚΕ είχε φτιαχτεί κλοιός υπεράσπισης του Μάνεση, όπως την εποχή του απεργιακού αγώνα του Ασπροπύργου. Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει ποιοι έδωσαν στήριξη στο βιομήχανο ώστε να προβαίνει στα εγκλήματά του.

Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν δεχτεί στις πλάτες τους απανωτά χτυπήματα, ακολουθώντας τη γραμμή της συναίνεσης, τη γραμμή των "κοινών συμφερόντων" με τον Μάνεση. Τώρα έχουν και ένα δολοφονημένο συνάδελφο ανάμεσά τους. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε αβάσταχτες θυσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρέπει τώρα τα παπαγαλάκια της συναίνεσης να απομονωθούν και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία. Οι εργάτες εκεί πρέπει να πουν ΤΕΡΜΑ, να αλλάξουν ρότα.

Η εργατική τάξη της περιοχής μας πρέπει τώρα να βγει πιο αποφασιστικά και να διεκδικήσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, οι ίδιοι οι εργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής τους.

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό πέρα από εκείνη που θα πατάει στο αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι τωρινές εξελίξεις με το Ασφαλιστικό φανερώνουν ότι στην ολομέτωπη επίθεση δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση της πάλης και την ταξική απάντηση των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη μπορεί με την πάλη της να βάλει φρένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΕ που απαιτούν πιο φτηνούς εργάτες, που σημαίνει χώροι δουλειάς γκέτο μέχρι τα άγρια γεράματα, εργοστάσια παγίδες θανάτου, πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα, ακριβοπληρωμένη Υγεία και Παιδεία, χαράτσια και φοροεπιδρομή. Πρέπει με πίστη στη δύναμή της να πάρει την υπόθεση στα χέρια της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου