Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε αποτελέσματα και μία παρατήρηση

Τα αποτελέσματα:

-Ένωση Λογιστών-Ελεγκτών της Περιφέρειας Αττικής: ΠΑΜΕ (ΕΣΑΚ) 85.01%

- Συνδικάτο Υπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσ/νίκης-Χαλκιδικής-Πιερίας: ΠΑΜΕ (Ταξική Ενότητα): 80.99%

- Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας: ΠΑΜΕ (Αγωνιστική Πορεία) 83.6%

- Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας: ΠΑΜΕ (ΔΑΣ) 93%

- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: ΠΑΜΕ (Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός) 98.5%

Η παρατήρηση: Τα τρία πρώτα αποτελέσματα αφορούν σωματεία και συνδικάτα του λεγόμενου τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες), ενώ τα δύο τελευταία αφορούν τον δευτερογενή τομέα (βαριά βιομηχανία και κατασκευές). Βλέπουμε ότι, αντίθετα με θεωρήσεις που ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ σε σχέση με τον δευτερογενή αδυνατίζει την συσπείρωση και ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστο δραματικά, στα συγκεκριμένα παραδείγματα. 


Θα λέγαμε ότι το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που πρέπει να απασχολεί μια ανάλυση των αποτελεσμάτων για την ταξική πάλη της ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα είναι το αν ένας κλάδος είναι οργανωμένος συνδικαλιστικά, αν οι εργαζόμενοι σ' αυτόν δημιουργούν ενώσεις και σωματεία και αν συμμετέχουν μαζικά σε αυτά. Η ταξική οργάνωση σε κλάδους με ψηλά ποσοστά ανεργίας, με υπανάπτυκτη συνδικαλιστική οργάνωση και με ψηλά ποσοστά αποχής από τις αρχαιρεσίες και τις συνδικαλιστικές αποφάσεις και δράσεις φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, και οπωσδήποτε ευνοεί τις δυνάμεις εκείνες που στηρίζονται στη λογική της ανάθεσης.

Ένα δεύτερο κριτήριο που είναι σημαντικό --αν και όχι πάντα καθοριστικό, όπως φαίνεται-- είναι αν οι εργαζόμενοι μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας ή αν η εργασία τους είναι εξατομικευμένη είτε σε ατομικά εργασιακά περιβάλλοντα είτε και κατ΄οίκον. Σε γενικές γραμμές (αλλά μόνο σε γενικές γραμμές), φαντάζει λογικό κλάδοι του τριτογενούς τομέα παραγωγής που είναι οργανωμένοι ουσιαστικά σε βιομηχανικά πρότυπα, όπως είναι ο επισιτισμός και ο τουρισμός, και που προβλέπουν την από κοινού εργασία στον ίδιο χώρο, να είναι ευκολότερο να αναπτύξουν ταξική συνείδηση από ό,τι κλάδοι όπου η εργασία είναι εξατομικευμένη και με ψηλό βαθμό οργανωτικής αυτονομίας για κάθε εργαζόμενο. 

Από την άλλη, αποτελέσματα όπως αυτό της Ένωσης Λογιστών-Ελεγκτών Αττικής, και σωματεία όπως το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων δείχνουν ότι η ταξική συνείδηση μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε κλάδους που φαντάζουν εξ ορισμού υπαγμένοι στο κεφαλαιοκρατικό κέρδος και εχθρικοί προς την καλλιέργειά της: η εργατική τάξη δεν σκέφτεται, ούτε ενεργεί ως τέτοια μόνο εκεί που κρατάει σφυρί ή δουλεύει τόρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου