Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Νότια Κορέα: Δικαστική «βόμβα» για διάλυση του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος

Υποστηρικτές του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (Φωτό ΑΡ)
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε σήμερα τη διάλυση του μικρού αριστερού Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (UPP), που υποστηρίζει το σοσιαλισμό και το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, με το πρόσχημα της «απειλής» για τη «φιλελεύθερη δημοκρατία της Νότιας Κορέας», προχωρώντας σε άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην καταπάτηση βασικών πολιτικών ελευθεριών, ακυρώνοντας στην ουσία τη βουλευτική ιδιότητα πέντε εκπροσώπων του κοινοβουλίου.


Το Νοέμβρη του 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα απαγόρευσης του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2011 από τη συγχώνευση μικρών προοδευτικών, αριστερών ομάδων πολιτικών, καταφέρνοντας να εκλέξει πέντε βουλευτές στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο, οι οποίοι πλέον χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Ως πρόσχημα για την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χρησιμοποιήσει τότε «πληροφορίες» πως τάχα ανώτερα στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος «συνωμοτούσαν» με στόχο την «ανατροπή» της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα και την εφαρμογή ενός συστήματος διακυβέρνησης ανάλογο με αυτό της γειτονικής ΛΔ Κορέας.

Είναι η πρώτη φορά που διατάσσεται η διάλυση ενός κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του '80, οπότε δόθηκε τέλος σε σειρά χουντικών, στρατιωτικών κυβερνήσεων που χειραγωγούνταν από τις ΗΠΑ.

Στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος κατηγόρησαν τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκευή κατηγοριών σε βάρος τους, σημειώνοντας πως είναι αντίποινα για τις αποκαλύψεις που είχαν κάνει πριν περίπου δύο χρόνια, πως δηλαδή κρατικοί πράκτορες συμμετείχαν σε παράνομη επιχείρηση το Δεκέμβρη του 2012, με στόχο την εκλογή της σημερινής προέδρου της Ν. Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε, ο πραξικοπηματίας στρατηγός πατέρας της οποίας, Παρκ Τσανγκ Χίε, είχε καταλάβει την εξουσία από το 1963 μέχρι τη δολοφονία του το 1979.

902

5 σχόλια:

 1. Για την ακρίβεια ο πρώτος εκλεγμένος & μη στρατιωτικό πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Kim Young-sam ανέλαβε το 1993 (εξελέγη το 1992).

  Η δε κα Park Geun-hye σημερινή πρόεδρος της Νοτίου Κορέας διετέλεσε πρώτη κυρία τα τελευταία έτη της δικτατορίας του πατρός Park Chung-hee 1976-1979.

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά ο γενικός κανόνας είναι ότι όταν υπάρχει στην επικαιρότητα κάποια σαβουροιστορία για την Β. Κορέα, κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό συμβαίνει εκεί γύρω το οποίο σκοπίμως θάβεται.

  Τώρα φυσικά υπάρχει και η πρόσφατη ιστορία με τους βασανισμούς της cia που πέρασε επίσης στο ντούκου, τους έκατσε κουτί η παπαροταινία. Η πλάκα είναι δε ότι πολλές από τις ανακοινώσεις των fbi, cia κτλ τις μαθαίνουμε από διάφορους "αντισυστημικούς" χολυγουντιανούς ηθοποιούς πριν την ώρα τους.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς εκτός από τις σαβουροιστορίες υπάρχει και η πραγματικότητα του Παγκόσμιου Αποκλεισμού τον οποίο οι μισθοδοτούμενοι και υποψήφιοι μισθοδοτούμενοι δημοσιογράφοι μας τον μεταφέρουν ως "Συμμαχία του Άξονα του Κακού".

   http://www.bbc.com/news/world-latin-america-26210187

   Η Κούβα ανταλλάσσει με την ΛΔΚ ζάχαρη με αντάλλαγμα την επισκευή οπλικών συστημάτων της δεκαετίας του 60. Τελικά δημεύονται και τα δύο φορτία από τους Αμερικάνους προασπιστές της "Δημοκρατίας" και η ΛΔΚ πληρώνει 700000 $ για να αποδεσμευτεί το πλοίο.

   Και για να μην ξεχνάμε και την ιστορία της Κορέας. 12/1950-1/1951 έγινε η μάχη του Wonju όπου ενεπλάκη και το άρτι αφιχθέν Ελληνικό Τάγμα.
   Η εμπλοκή του Τάγματος στην εν λόγω μάχη απουσιάζει από την λεγόμενη "στρατιωτική ιστορία" για άγνωστους πλην όμως ευνόητους λόγους.

   geokakk

   Διαγραφή
 3. http://www.bbc.com/news/world-asia-30544469

  Η είδηση από το BBC, για τις φωτογραφίες που την συνοδεύουν και την αντίθεση τους.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ημιάγριος
  South Korea has banned a political party for the first time in decades, with a court ordering a party accused of supporting the North to disband. από την είδηση του BBC.

  Η μνήμη του BBC είναι ιδιαίτερα επιλεκτική, δεδομένου ότι το 2005 απαγορεύτηκαν με βάση τον συνταγματικό νόμο οι δραστηριότητες του National Democratic Front .

  Μια σελίδα υποστηρικτών του NDF υπάρχει εδώ.

  http://www.uk-songun.com/index.php?p=1_436_On-the-Occasion-of-the-44th-Anniversary-of-the-AINDF

  geokakk


  ΑπάντησηΔιαγραφή