Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Κοκτέιλ Μολότωφ #343

Μου πήρε χρόνια, αλλά κατάλαβα τελικά τι είναι το μεταβατικό πρόγραμμα. Το μεταβατικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που αλλάζει ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεσαι στο να αναλάβεις την αστική διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα λέει ζήτω ο σοσιαλισμός, αύριο λέει ζήτω ο ανθρώπινος καπιταλισμός και μεθαύριο βαράει διαδηλωτές στο κεφάλι επειδή εμποδίζουν τα ψώνια στα μαγαζιά. Το είπε και ο Νικολακόπουλος, γλαφυρότατα: "το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εξαγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει κανένα σχέδιο ρήξης. Είναι μια πλατφόρμα που δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό σχέδιο για μια σοσιαλιστική Ελλάδα. Και σημειώστε ότι θα ξανασυζητηθεί αυτό το πρόγραμμα όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση."

Αυτό το μεταβατικό πρόγραμμα υπάρχουν δύο τρόποι να το δεις: υποκειμενικά, πρόκειται για το γνωστό κοινοβουλευτικό παπατζιλίκι με το οποίο πορεύονται όλα τα αστικά κόμματα. Αντικειμενικά όμως, και αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, είναι το πρόγραμμα που στηρίζεται από μια μεταβατική ταξική συμμαχία, της οποίας ο βασικός κορμός δεν έχει πολύ ταξικό μέλλον στον μάταιο τούτο, μεταβατικό κόσμο.

1 σχόλιο:

  1. Για το αρχείο σου το παρακάτω, όχι άμεσα σχετικό με την ανάρτηση:

    http://left.gr/news/oi-diadiloseis-toy-2014

    Κάνει και κάτι συγκεντρώσεις το tea party που και που και είναι και αρκετά μεγάλες, μου κάνει εντύπωση που δεν τα κατάφεραν να μπουν στην λίστα, χώρια το ότι οι ουκρανοί κινηματίες αδικούνται πολύ από την φωτογραφία...

    Ijon Tichy

    ΑπάντησηΔιαγραφή