Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Η δίκη της Ο.Π.Λ.Α. στη Θεσσαλονίκη (1947)

2 σχόλια:

 1. Η μια και μόνη πηγή που έχουμε για την δίκη (εκτός από το πρωτογενές υλικό μεγάλος μέρος του οποίου περιλαμβάνεται στο εν λόγω βιβλίο) έχει πάρει θέση. Και η θέση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά[1].
  Από το πρωτογενές υλικό ξεχωρίζουν απολογίες και η στάση πολλών από τους κατηγορούμενους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
  Είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνει συστηματική έρευνα και μελέτη της δεκαετίας και αυτονόητο είναι ότι θα ακολουθήσει αποτίμηση.
  Και τα δυο χρειάζονται πολύ και επίπονη δουλειά. Η πρόσκληση που έγινε στην εκδήλωση για το Δεκέμβρη του 44 είναι ανοικτή.

  geokakk

  [1] Γράφω για το βιβλίο του Τάσου Κατσαρού, γιου ενός από τους εκτελεσθέντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο σύντροφος αγωνιστής μιλάει μπροστά σε μικρόφωνο το οποίο είναι συνδεδεμένο με ηχεία για να ακούν και να παραδειγματίζονται όσοι περνούν απέξω. Η φωτογραφία κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου "Οταν τους ιδώμεν όλους υπό το πέλμα μας... Οταν τους πατήσωμεν όλους τελειωτικώς, θα ησυχάσωμεν..." του Θ. Βογιατζή (Βόλος). (τα λόγια ανήκουν στον Θρασύβουλο Τσακαλώτο από ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Βόλου)., Ο συγγραφέας γράφει ότι η φωτό είναι από το Στρατοδικείο Βόλου και βρίσκεται στο ντοκυμαντέρ του Λάκη Παπαστάθη ο οποίος την παραχώρησε στον Θ.Β. για το εξώφυλλο του βιβλίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή