Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Marchons, marchons, qu'un sang impur abreuve nos sillons..

Fernard Iveton, Maurice Audin, μέλη του ΓΚΚ που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν για την στήριξή τους στην αντι-αποικιακή επανάσταση στην Αλγερία
Στη Γαλλία ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τέως υπουργός του Λαϊκού Μετώπου Π. Φορ υποστήριξε ανοιχτά τη δωσιλογική κυβέρνηση του Βισί, οδηγώντας στην πλήρη αποδιοργάνωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας (παρά τη στάση του αυτή, ο ίδιος δε διαγράφτηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρά μόνο το 1944). Ο Π. Φορ, βαθύτατα αντικομμουνιστής, υπήρξε εθνοσύμβουλος και του πρώτου δωσιλογικού κοινοβουλίου, μαζί με μια σειρά άλλους πρώην «αριστερούς». Στα μεσαία κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού του καθεστώτος Βισί υπηρέτησε έως το 1943 και ο μετέπειτα Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.
Από το Αν. Γκίκας, "Η στάση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στο φασισμό", ΚΟΜΕΠ, τ. 1, 2014

***
Όμως και η υποστήριξη του Γαλλικού Κ.Κ. προς τον απελευθερωτικό αγώνα των Αλγερινών δεν ήταν χωρίς κόστος.

Στις 14 Νοέμβρίου 1956 ο εργάτης Fernand Iveton τοποθετεί μια βόμβα στο ντουλάπι ενός εργοστασίου ενέργειας με στόχο να προκαλέσει διακοπή ρεύματος στο Αλγέρι. Η βόμβα γίνεται αντιληπτή και εξουδετερώνεται χωρίς ζημιές ή θύματα. Ο Iveton συλλαμβάνεται αυθημερόν και βασανίζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό του Αλγερίου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Στις 24 Νοεμβρίου 1956 καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο. Κάνει έφεση που απορρίπτεται. Αρνητική είναι και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρενέ Κοτί στο αίτημα χάριτος, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με την εισήγηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκι Μολλέ και του υπουργού Δικαιοσύνης Φρανσουά Μιτεράν, στις 10 Φεβρουαρίου 1957.

Εκτελέστηκε την επομένη, 11 Φεβρουαρίου. Ήταν ο μόνος Ευρωπαίος που οδηγήθηκε στη γκιλοτίνα μεταξύ των 198 πολιτικών καταδίκων που αποκεφαλίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ σημαντικό το βιβλίο του Henri Alleg La Question, μαρτυρία του γάλλου κομμουνιστή δημοσιογράφου κι εκδότη της εφημερίδας Alger Républicain στο Αλγέρι για τα βασανιστήρια που υπέστη απ τον γαλλικό στρατό και ονομαστική καταγγελία των βασανιστών... Οταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1958, κατασχέθηκε όπως κι όσες εφημερίδες ανακοίνωσαν το σημαντικό αυτό κείμενο. Διαθέσιμο στις εκδόσεις Minuit.
    Συμπληρωματικά, κι αναφορικά με τις ιμπεριαλσιτικές επεμβάσεις σε Ιράκ κλπ, ο Alleg επανέρχεται στι θέμα με ένα μικρό βιβλίο συνέντευξη Henri Alleg, Retour sur La Question, Aden 2004

    ΑπάντησηΔιαγραφή