Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Δύσκολη επιστήμη τα οικονομικά...

Τι διάβασα:

Τα νέα στοιχεία της Ελ.Στατ. για το εποχικά διορθωμένο τριμηνιαίο ΑΕΠ, τα οποία ενσωματώνουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ευρύτερα στην ΕΕ, έδειξαν ότι η ύφεση επιτέλους τελειώνει. [...] Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014 - ο οποίος είναι απολύτως καλοδεχούμενος - οφείλεται κυρίως στη σημαντική άνοδο του τουρισμού το καλοκαίρι. Παράλληλα σταμάτησε να πέφτει η κατανάλωση, ενώ ίσως να σταθεροποιούνται και οι επενδύσεις. Τέλος, οι υφεσιακές πιέσεις από τις δημοσιονομικές περικοπές είναι πολύ μικρότερες.


Δεν διαφαίνεται όμως δυναμισμός στην οικονομία. Αντίθετα η Ελλάδα δείχνει απολύτως εξουθενωμένη με τις εγχώριες πηγές της ζήτησης απλώς να σταθεροποιούνται. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι το εξωτερικό εμπόριο, όπου διογκώνονται τα ελλείμματα διότι οι εξαγωγές λιμνάζουν, ή συρρικνώνονται, ενώ αυξάνονται ξανά οι εισαγωγές. Εν ολίγοις, καθώς επανέρχονται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ο βαριά τραυματισμένος παραγωγικός ιστός δε μπορεί να ανταγωνιστεί διεθνώς. [...] Τι σημαίνει αυτό για μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ; Είναι καταρχήν θετικό ότι δεν θα κληρονομήσει μια οικονομία σε προϊούσα συρρίκνωση, όπως θα γινόταν το 2012, πράγμα που θα δημιουργούσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα υπάρχουν επίσης τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα. Θα πρόκειται όμως για μια οικονομία χωρίς ‘ατμομηχανή της ανάπτυξης’, με θηριώδη ανεργία, γιγαντιαίο χρέος και ροπή προς τη διόγκωση των εισαγωγών.
Κώστας Λαπαβίτσας

Τι κατάλαβα:

Η ύφεση είναι μια φάση στην οικονομία όπου

α) Πέφτει η κατανάλωση
β) Υπάρχουν τεράστια δημοσιονομικά ελείμματα
γ) Υπάρχει προϊούσα συρρίκνωση

Αντιθέτως, θετικός ρυθμός ανάπτυξης σημειώνεται όταν:

α) Διογκώνονται τα ελείμματα του εξωτερικού εμπορίου
β) Η ανεργία είναι θηριώδης
γ) Το χρέος είναι γιγαντιαίο
δ) Τα ελείμματα του εξωτερικού εμπορίου διογκώνονται
ε) Η οικονομία είναι εξουθενωμένη
στ) Σταθεροποιούνται οι επενδύσεις επειδή σταθεροποιούνται οι πηγές ζήτησης
ζ) Μειώνονται οι υφεσιακές πιέσεις για δημοσιονομικές περικοπές

12 σχόλια:

 1. Πώς την πατάει ο άνθρωπος! Άμα δεν ξέρεις την οικονομική επιστήμη λες "τρελός παπάς τον βάφτισε τον Λαπαβίτσα." Ενώ αν την ξέρεις, τον προτείνεις για βραβείο καλύτερου επιστημονικού έργου στο συνέδριο του "Ιστορικού Υλισμού."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα μείνω με την απορία αν τα πιστεύουνε και οι ίδιοι αυτά που γράφουνε, με δεδομένο ότι έχουν διαβάσει μαρξισμό και ξέρουν.
  Πάντως στις συζητήσεις στις παρέες, οι συριζαίοι τους επικαλούνται, με την έννοια της "επίκλησης του κύρους", αποφεύγοντας την επί της ουσίας συζήτηση.
  Μάλιστα το κάνουν περισσότερο αυτοί που έχουν πτυχία, όχι οι απόφοιτοι πχ λυκείου.
  Όσο για το βραβείο, σκέψου ότι υπάρχουν και χειρότερα, δηλ. θα μπορούσε και να είχε νικήσει.
  Εδώ νίκησαν τα νησιά Φερόε.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, εδώ δεν είναι το θέμα βέβαια να έχεις διαβάσει Μαρξ. Οικονομικά γενικώς είναι το θέμα να έχεις διαβάσει...

   Διαγραφή
 3. Λογικό το κόβω, όταν έχεις πετάξει στην άκρη τον Μαρξ και τον έχεις αντικαταστήσει με τον Τζον Κέυνς. Δεν ήξερε ο ''σπουδασμένος'', μα συνάμα και προοδευτικός και ήξερε ο ''αμπελοφιλόσοφος'', ο γόνος ''καπιταλιστών''; Διότι, ως ''αριστερός'', αυτομάτως είσαι και ''ρεαλιστής'', μην ξεχνιόμαστε...

  Stevie O.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ειναι πιο πολυ ξεκαθαρος ο Λαπαβιτσας: "η ατμομηχανη της αναπτυξης" θα λειπει απο τον Συριζα.
  Αυτη θα ειναι : Α. Η βαρια βιομηχανια οπου η Γιαννα θα στειλει το μελος του Συριζα γιο της να την φτιαξει.
  Β.Το εφοπλιστικο κεφαλαιο που θα γεμισει ναυπηγεια την χωρα που θα σπανε την εοκικη νορμα των διπυθμενων καραβιων.
  Τριτη περιπτωση ατμομηχανης δεν υφισταται δεδομενης της αποτυχιας του τουρισμου να τραβηξει εναν μηνα παραπανω απο το τελος της σαιζον.
  Οποιος πειραξει τις διαφαινομενες ατμομηχανες του Συριζα ειναι προφανες πως θα την βαψει.
  Για την περιφρουρηση και τηνπεριχαρακωση στον στοχο της λειτουργιας της ατμομηχανης θα παρθουν τα κατωθι αναγκαια αναπτυξιακα μετρα:
  1απαγορευση απεργιων
  ....

  Φανος στο σκοταδι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ με την ανάγνωσή σου για το τι πραγματικά λέει αυτό το αλλιώς εντελώς ασυνάρτητο κείμενο.

   Διαγραφή
 5. Λέει
  "Προς γνώσιν όμως όσων τονίζουν τον ‘εξαετή χαρακτήρα της κρίσης’ θέλοντας να υποδηλώσουν ότι δεν φταίνε τα Μνημόνια για την καταστροφή, αλλά φταίει είτε η ‘κακοδαιμονία’ της Ελλάδας, είτε ο ‘καπιταλισμός’ γενικά και αόριστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις αρχές του 2010 η ελληνική οικονομία φαινόταν να περνάει σε ανάκαμψη. Η καταβαράθρωση που ακολούθησε οφείλεται σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν στα Μνημόνια."

  και λίγο πιο κάτω

  "Είναι καταρχήν θετικό ότι δεν θα κληρονομήσει μια οικονομία σε προϊούσα συρρίκνωση, όπως θα γινόταν το 2012, πράγμα που θα δημιουργούσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα υπάρχουν επίσης τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα."

  Δηλ. το μνημόνιο που είναι πηγή του κακού και έφερε την ύφεση αλλά ταυτόχρονα είναι πηγή του καλού, αφού εξάλειψε τα τεράστια ελείμματα και έτσι μας επιτρέπει να κάνουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας.

  Δεν χρειάζονται καν κάποιες εδικές γνώσεις οικονομίας, μλάμε για "λογικό βραχυκύκλωμα".

  10 PRINT "INFINITE LOOP"
  20 GOTO 10

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα πράγμα βγαίνουν και λένε μετά τις διπλές εκλογές "ήρθες η ώρα να κυβερνήσουμε, παραλαμβάνουμε καμμένη γη".

  Σε συνδυασμό με το "μην τρομάζετε ρε παιδιά, με το τραστ της ΕΕ είμαστε, δεν είμαστε και κουμουνισταί να κοινωνικοποιήσουμε τα μονοπώλια".


  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστί.
  Μια ευγενής παραχώρηση του ΚΛ στους αστούς οικονομολόγους να μιλάνε και να γράφουν για απαίδευτους μαρξιστές και την αντιεπιστημονικότητα του μαρξισμού. Άξιος ο μισθός του ΚΛ.

  @Stevie O.
  Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την οικονομική του Keynes ή τα λεγόμενα "keynesian economics".

  Εν παρόδω Ο κατ' όνομα πίνακας 2 του ΚΛ συμφωνεί με τα στοιχεία της Ελ.Στατ. μόνο ως προς τις τάσεις και όχι το μέγεθος της κύμανσης. Στον πίνακα της Ελ.Στατ. είναι +3.5% ως -5.5%. Στο γράφημα του ΚΛ, διότι περί γραφήματος πρόκειται είναι +7% ως -10.5%

  http://www.capital.gr/images/2014-08/aep14112014.jpg

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την οικονομική του Keynes ή τα λεγόμενα "keynesian economics".


  Συμφωνώ απόλυτα. Ας μην φορτώνουμε στον Κέινς την κραυγαλέα ασυναρτησία. Εδώ πρόκειται για νέα πατέντα, όπου απουσιάζει κάθε ίχνος βασικής λογικής συνοχής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι νέα πατέντα τουλάχιστον στην ντόπια "μαρξιστική" οικονομική.

   Υπάρχει από την προηγούμενη δεκαετία τουλάχιστον ένας "συνάδελφος" του ΚΛ σε Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο που ήταν το ανέκδοτο των υπολοίπων ερευνητών. Φυσικά δεν έφταιγε η επιστημονική ανεπάρκεια του εν λόγω ερευνητή, αλλά η "αντιεπιστημονική θεωρία" που διακονούσε.

   geokakk

   Υστερ. Όχι μόνο την ντόπια. Θυμήθηκα τον μαρξισταρά που είχε το θράσος να ασκήσει κριτική στον σύντροφο από Κούβα με επιχείρημα την μεταφορά/μεταβίβαση υπεραξίας από Κούβα στον Καπιταλιστικό Κόσμο.

   http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/10/blog-post_42.html

   geokakk

   Διαγραφή
 9. Διόρθωση: Φυσικά δεν έφταιγε (για τους υπηρετούντες την αστική οικονομική) η επιστημονική ανεπάρκεια του εν λόγω ερευνητή, αλλά η "αντιεπιστημονική θεωρία" που διακονούσε.

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή