Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

«Αντιμνημονιακοί» και «μνημονιακοί», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τον ίδιο προϋπολογισμό

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2015 με τις ψήφους της συμπολίτευσης, της παράταξης του κ. Δακή (ΝΔ) και της παράταξης του κ. Μουμουλίδη (ΣΥΡΙΖΑ).

Επί της ουσίας, πρόκειται για τον προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ. Δακή, ήδη από τον Αύγουστο του 2014. Το αντιλαϊκό σχέδιο προϋπολογισμού απορρίφθηκε από το Οικονομικό Παρατηρητήριο ως μη ρεαλιστικό και δόθηκαν εντολές για συγκεκριμένες αλλαγές.

Ο προϋπολογισμός αναμορφώθηκε προς το χειρότερο, για να ψηφιστεί εν τέλει από το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Προβλέπονται λιγότερες δαπάνες από τις ήδη πενιχρές των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, λιγότερες δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τη μεταφορά των μαθητών, για την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν προβλέπεται καμία δαπάνη –πέρα από ένα συμβολικό ποσό στην Π.Ε. Κοζάνης- για την στήριξη των ανέργων, όσων γενικά βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Ανύπαρκτες είναι οι προβλέψεις για στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, των συλλόγων της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό αλλά η διοίκηση έχει συνέχεια. Στα χνάρια δηλαδή του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια, και της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Μόνο που μαζί με τη διοίκηση, έχουν συνέχεια και τα μνημόνια μέσα από την ψήφιση τέτοιων προϋπολογισμών. Εξάλλου, προηγούμενα ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης οικονομικών είχε σπεύσει να διαβεβαιώσει ότι είμαστε εντάξει σε όλες μας τις υποχρεώσεις στο Οικονομικό Παρατηρητήριο ενώ δεν φείσθηκε επαίνων και ευχαριστιών στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή για τον προϋπολογισμό, που ουσιαστικά είναι δικό της έργο.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραδέχθηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής στον προϋπολογισμό, τον ψήφισε με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια. Κι ύστερα κάποιοι απορούν πού βλέπουμε την στρατηγική σύγκλιση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής να προβληματιστούν για τη στάση που κράτησε κάθε παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο, ιδιαίτερα για αυτούς που έταζαν ότι θα είναι διαφορετικοί από τους προηγούμενους. Ομονόησαν σε ένα προϋπολογισμό - σφαγείο για τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής. Είναι θέμα των ίδιων των εργαζομένων να παλέψουν για τις ανάγκες τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους.

Υποσημείωση: Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ενός από τα σημαντικότερα θέματα, έγινε «ήρεμος διάλογος», με τον ένα να συγχαίρει τον άλλο και όλοι μαζί να ελπίζουν σε αναμορφώσεις προς το καλύτερο. Μόλις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, άρχισε η γνωστή αποκρουστική κοκορομαχία για ανούσια θέματα.

5 σχόλια:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=odWLHsYUJ9s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παραδέχθηκε το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής στον προϋπολογισμό, τον ψήφισε με την ελπίδα να αναμορφωθεί στη συνέχεια.
  ...
  Μόλις ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, άρχισε η γνωστή αποκρουστική κοκορομαχία για ανούσια θέματα.


  Πώς το είπαμε; Α ναι, "επιθετική διαπραγμάτευση"...

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και η απάντηση για τα περιβόλια του ΣΥΡΙΖΑ (Δεν μπορώ να αποφασίσω αν ειναι για Κοάν ή κάτι άλλο) http://www.kozan.gr/post/185876:

  Πέρυσι η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό, γιατί «η Περιφέρεια αποτελεί αναπόσπαστο όργανο του κράτους που έχει ως σκοπό την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων». Μέχρι εκεί. Τίποτα παραπάνω!
  Φέτος όμως «ο προϋπολογισμός είναι σφαγείο και χρειάζεται να
  καταγγελθεί…» Όχι τόσο ο προϋπολογισμός, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ…
  Να θυμίσουμε πως η παράταξη «αλλαΖουμε εποχη», ζητάει επίμονα από το δεύτερο περιφερειακό συμβούλιο, την σύγκλιση (sic) περιφερειακού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τις προγραμματικές θέσεις της νέας περιφερειακής αρχής, η οποία με τη σειρά της δεσμεύτηκε να το πράξει. Δηλώσαμε και προεκλογικά σε κάθε τόνο ότι στόχος μας είναι να συμβάλλουμε σε ένα δημοκρατικό διάλογο, που θα αφορά στο συνολικό σχεδιασμό του μέλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην άμεση επίλυση ζητημάτων ζωτικής σημασίας που αφορούν τον πολίτη.
  Επιθυμώντας εξ’ αρχής, να εισάγουμε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό, πάγια θέση μας αποτελεί η προεκλογική μας δέσμευση πως πολιτική δεν παράγεται με συνθήματα και στείρες καταγγελίες, αλλά με διάλογο και διαβούλευση όλων των βασικών θεμάτων με την κοινωνία.
  Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων της παράταξής μας, στο θέμα του προϋπολογισμού τοποθετηθήκαμε ως εξής:
  α./ Επισημαίνουμε εξ αρχής την καθολική απουσία αλλαγών και προτάσεων ουσιαστικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στον νέο προϋπολογισμό
  β./ Αναγνωρίζουμε πως η νέα περιφερειακή διοίκηση ασκεί τα καθήκοντά της μόλις δύο μήνες.
  γ./ Με την διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον προϋπολογισμό και πως θα ακολουθήσει αναμόρφωση, και πως για κάθε αναμόρφωση θα ακολουθείται η διαδικασία της δημοκρατικής διαβούλευσης με κάθε ενδιαφερόμενο, δίνουμε θετική ψήφο με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  - Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν, να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού για κάθε τομέα, με έμφαση στις δράσεις άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και της δημιουργίας ενός βιώσιμου ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Δ.Μακεδονίας.
  - Οι αλλαγές που θα γίνονται θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συστηματικής διαβούλευσης με την κοινωνία.
  Η Περιφερειακή Αρχή θα δοκιμαστεί και θα κριθεί με βάση την εφαρμογή των προεκλογικών της διακηρύξεων. Εμείς πολιτευόμαστε με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και κάθε εργαζόμενου. Το κοινό συμφέρον της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, απαιτεί από όλους μας, το αυτονόητο, πως αν δεν θέλουμε να βοηθήσουμε, τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να είμαστε χρήσιμοι.
  Για την παράταξη «αλλαΖουμε εποχη», είναι αυτονόητο, πως ο λόγος ύπαρξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να είναι δημιουργικός και όχι στείρα αντιπολιτευτικός- πράγμα άλλωστε εύκολο.
  Η Δυτική Μακεδονία, δεν έχει περιθώρια αναμονής της επόμενης πενταετίας.

  B.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επομένως αν βγει ο Σαμαράς και πει ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τον προϋπολογισμό και θα προσπαθήσει να τον αναθεωρήσει, βάλει κανά συσσίτιο για την "ανθρωπιστική κρίση" και κάνει και μια γαμάτη διαβούλευση (ξέρεις με τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και άλλα ουάου), υποθέτω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσει. Ε ρε γλέντια...

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ μας λένε ότι στις εκλογές κατέβηκαν και ψηφίστηκαν λέγοντας "θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά με μερικές τροποποιήσεις που θα συζητήσουμε δημοκρατικά"?

  Καθαρά λόγια... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή