Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Δήμος Αριστοτέλη: Καταγγελία του ανεύθυνου ΣΥΡΙΖΑ απ' τον υπεύθυνο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξαναψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ

Οι « αυθόρμητοι» και οι «όψιμοι επαγγελματίες» του κινήματος, του Αριστείδη Φρουζάκη

Η περασμένη Πέμπτη 20/11/2014, άφησε μια πικρή γεύση σε πολλούς υποστηριχτές του κινήματος κατά της μεταλλείας χρυσού, στη Χαλκιδική και αλλού. Κυρίως όμως, σε όλους αυτούς που με προσωπικό κόστος, με διώξεις, και φρικτά κατηγορητήρια στην πλάτη, συνεχίζουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.


Την ημέρα αυτή, το Δ.Σ. του Δήμου Αριστοτέλη, συνεδρίασε για να εξετάσει το αίτημα 311 πολιτών του Δήμου, που ζητούσαν από τον Δήμο να πάρει θέση για το ενιαίο επενδυτικό σχέδιο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Έξι μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ενώ ήδη πολλές προοδευτικές δυνάμεις που έχουν αναδειχτεί στις διοικήσεις των Δήμων, άρχισαν να δίνουν τα πρώτα δείγματα γραφής στον αγώνα τους ενάντια στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη ακόμα σιωπούσε γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης – από καλύτερες πλέον θέσεις – του αγώνα ενάντια στη εκμετάλλευση του χρυσού στη Χαλκιδική. Οι τακτικές αναδιπλώσεις, και τα πρόσωπα και τα πράγματα ήταν γνωστά από καιρό, για τους αγωνιστές του κινήματος της περιοχής, αλλά άγνωστα στον πολύ τον κόσμο…

Την μέρα εκείνη λοιπόν, η μεθόδευση της διοίκησης ήταν και πάλι σαφής: η διοργάνωση μιας εξαντλητικής συνεδρίασης όπου θα επαναλαμβάνονταν τα χιλιοειπωμένα για το καταστροφικό χαρακτήρα της επένδυσης και επιστημονικές αναλύσεις, ήδη γνωστές στους πολίτες, και στο τέλος: η έκδοση ενός ερμαφρόδιτου, προσυμφωνημένου στο παρασκήνιο ψηφίσματος, όπου ο Δήμος, δήλωνε εν πολλοίς, «κατά της επέκτασης της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας» (λες και το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι ενιαίο και διαχωρίζεται σε υφιστάμενο και μελλοντικό!) και επίσης αναρμόδιος (!) για την ακύρωση της έκδοσης αδειών μεταλλευτικής δραστηριότητας, προαναγγέλλοντας «διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις» (μήπως και με τα ΜΑΤ άραγε;).

Ο εμπαιγμός είναι ξεκάθαρος: Πίσω από τα μεγάλα λόγια, προαναγγέλθηκε η αποχή του δήμου και των νομικών συμβούλων του, από τον παράλληλο θεσμικό (και δυσβάστακτο οικονομικά) αγώνα που δίνουν οι πολίτες με συνεχές προσφυγές κατά της επένδυσης. Από τον καθημερινό βέβαια αγώνα ο Δήμαρχος Μίχος και κάποιοι άλλοι, είχαν φροντίσει να πάρουν ήδη αποστάσεις από καιρό…

Αποκαλυπτικός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι προσφεύγοντες πολίτες που πήραν τον λόγο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί, μονίμως θυμωμένοι και «αυθόρμητοι», που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αντιληφθούν την υπεύθυνη πολιτική στάση (sic!) που οφείλει να επιδείξει η διοίκηση απέναντι στο σύνολο των πολιτών του Δήμου. Λες και τον διχασμό στην περιοχή τον προκάλεσαν οι ανιδιοτελείς αγωνιστές και όχι η εταιρία και οι άνθρωποι της, που φρόντισαν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε στρατό και όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών…

Και όλα τα παραπάνω, προκλήθηκαν όχι μόνο από τον δήμαρχο, κλασσικό δείγμα πρώην πασόκου εκσυγχρονιστή, θιασώτη μιας κούφιας και θολής «αναπτυξιολαγνείας», αλλά και από κάποια τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να φορούν ακόμα «αγωνιστικά» κασκολάκια, αλλά εμφανίζονται πρόθυμοι να βάλουν τα κουστούμια της «υπεύθυνης-ενσωματωμένης» πολιτικής δύναμηςΕίναι οι ίδιοι που στη συνέχεια παρουσίασαν στα blogs του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια απόφαση, σαν ιστορική για την περιοχή, αποκρύβοντας επιμελώς την αλήθεια. Αλλά τι να πουν(;): πως τα συνεχή τους λάθη, η παραγκώνιση και το συνεχές άδειασμα των συνεπών αγωνιστών, δέσμευσαν το κόμμα και την αριστερά, στην στήριξη μιας δημοτικής κίνησης με θολές θέσεις και αμφίβολες προθέσεις…;

Η υπεύθυνη όμως στάση του ΣΥΡΙΖΑ σαν του χώρου που στήριξε κεντρικά και σήκωσε όσο κανένας άλλος το θέμα της μεταλλείας χρυσού, άλλα επιτάσσει:

1ον : το ξεκαθάρισμα ότι δεν θα αποδεχθεί οι δυνάμεις του να στηρίζουν μια δημοτική διοίκηση που αντί να οργανώνει τον τοπικό αγώνα σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο (όπως κάνουν οι δημοτικές μας κινήσεις σε όλη την Ελλάδα) δηλώνει ουσιαστικά απούσα από τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και επιτίθεται με θράσος σε ανθρώπους που έχουν στην πλάτη τους βαριά κατηγορητήρια και είναι στιγματισμένοι από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. (σημ.: είναι σαν η αριστερή πλέον διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής να δήλωνε απλά «αναρμόδια» για την έγκριση της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ ή για την αξιοποίηση του αεροδρομίου ελληνικού, να αρκούνταν σε λακωνικά ψηφίσματα και ταυτόχρονα, να επιτίθονταν και σε αγωνιστές των τοπικών κινημάτων!).

2ον : Να συνεχίσει να δίνει το παρόν στους καθημερινούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής, μέχρι την πλήρη δικαίωση, που θα είναι η ανατροπή της πολιτικής που τροφοδοτεί την ασυδοσία των μεταλλειοκτητών και τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

3ον : Την παρουσίαση το συντομότερο, ενός πλήρους σχεδίου για την ανασυγκρότηση και βιώσιμη ανάπτυξη μιας κυριολεκτικά ρημαγμένης περιοχής, ενός σχεδίου που θα δίνει προοπτική και διέξοδο στις ανάγκες για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Αριστείδης Φρουζάκης
Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Aλεξανδρούπολης

9 σχόλια:

 1. "που αντί να οργανώνει τον τοπικό αγώνα σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο (όπως κάνουν οι δημοτικές μας κινήσεις σε όλη την Ελλάδα) δηλώνει ουσιαστικά απούσα από τα φλέγοντα ζητήματα"

  Ωπα Αρίστο, βάστα. Μας τα χάλασες. Αδικείς τους δημάρχους σας.
  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_19.html
  Οι δημοτικές σας κινήσεις μιά χαρά παρούσες δηλώνουν παντού, σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.
  Επειδή ο Μίχος δε στήριξε ανοιχτά τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο συμβούλιο, επειδή ήξερε οτι δε θα έβγαινε όρθιος απο 'κει μέσα, δε σημαίνει οτι και οι υπόλοιποι αριστεροί δήμαρχοί σας έχουν τέτοια κολλήματα.

  Πού πήγε ο σεβασμός στην Αριστερά και το κόμμα, δε ξέρω.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ε ρε δούλεμα...
  Απορώ πως δεν τους έχουν πάρει στο κυνήγι ακόμα.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αίτηση απαλλαγής απο το Patratora.gr
  (η αίτηση εγινε πραγματικά!)

  “Κύριε Υπουργέ Άμυνας, επιτρέψτε μου να σας εκθέσω το πρόβλημά μου και να σας ζητήσω να τακτοποιήσετε το θέμα μου. Περιμένω να μου έρθει το χαρτί για να παρουσιαστώ στο στρατό. Είμαι 24 χρονών και έχω παντρευτεί μια χήρα 44 χρονών, η οποία έχει μια κόρη 25 χρονών, την οποία παντρεύτηκε ο πατέρας μου.
  Επομένως ο πατέρας μου, αφού παντρεύτηκε την κόρη μου, είναι γαμπρός μου. Επιπλέον η κόρη μου, αφού είναι σύζυγος του πατέρα μου, έγινε και μητριά μου.
  Η γυναίκα μου κι εγώ αποκτήσαμε τον περασμένο Ιανουάριο ένα γιο. Κατά συνέπεια εκείνος, είναι αδερφός της συζύγου του πατέρα μου και κουνιάδος του πατέρα μου. Είναι όμως και θείος μου, αφού είναι αδερφός της μητριάς μου. Άρα ο γιος μου είναι θείος μου. Η σύζυγος του πατέρα μου απέκτησε τα Χριστούγεννα ένα γιο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αδερφός μου, αφού είναι γιος του πατέρα μου, και εγγονός μου, αφού είναι γιος της κόρης της γυναίκας μου.
  Τότε εγώ είμαι αδερφός του εγγονού μου και, επειδή ο σύζυγος της μητέρας κάποιου είναι πατέρας του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εγώ να είμαι πατέρας της κόρης της γυναίκας μου και αδερφός του γιου της. Επομένως είμαι ο παππούς μου. Δεδομένου αυτού, σας παρακαλώ να με απαλλάξετε, αφού ο νόμος απαγορεύει πατέρας, γιος και εγγονός να υπηρετούν ταυτόχρονα στον στρατό.”

  (Σημ.Ζουκωφ : προφανως Συριζαιος -πρωην πασοκ- απο Πυργο Ηλέιας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι η κλασική απάντηση στο ερώτημα
  - Καλά ρε σεις αριστερή θέση είναι αυτή που έχετε στο Δήμο Αριστοτέλη;
  - Ο Συριζα Αργολίδας (βάλτε όποιο νομό θέλετε) δεν έχει αυτές τις θέσεις...

  Πιο παλιά ρώταγες τη ΔΑΠ ΑΕΙ για τη θέση της στα ΤΕΙ να εξισωθούν προς τα κάτω τα ΑΕΙ και σου απάνταγε ο υπεύθυνος γαμώ την ΔΑΠ των ΤΕΙ...

  Μίλαγα με συριζαίο σήμερα για την Τζάκρη και μου έλεγε δεν είναι μέλος του Σύριζα...
  Οπότε ότι μαλακία λέει μπορούν να τη βρίζουνε αλλά τα ψηφαλάκια ψηφαλάκια λέω εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χαχαχχα!
  Ε ρε πόσο ωραία το φέρανε πάλι!Επαγγελματίες...
  Ειδικά εκείνο το "μια δημοτική διοίκηση που αντί να οργανώνει τον τοπικό αγώνα σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο (όπως κάνουν οι δημοτικές μας κινήσεις σε όλη την Ελλάδα)" είναι αμίμητο!
  Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ρένα!

  a/s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αυτοαναίρεση - της αυτοαναίρεσης - την αυτοαναίρεση - (ώ) οπορτουνισμέ!

  "Και όλα τα παραπάνω, προκλήθηκαν (...) και από κάποια τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που (...) Είναι οι ίδιοι που στη συνέχεια παρουσίασαν στα blogs του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια απόφαση, σαν ιστορική για την περιοχή, αποκρύβοντας επιμελώς την αλήθεια. (...) δέσμευσαν το κόμμα και την αριστερά, στην στήριξη μιας δημοτικής κίνησης με θολές θέσεις και αμφίβολες προθέσεις…;
  Η υπεύθυνη όμως στάση του ΣΥΡΙΖΑ σαν του χώρου που στήριξε κεντρικά και σήκωσε όσο κανένας άλλος το θέμα της μεταλλείας χρυσού (...)"

  1. Για να μην μπερδεύουμε τους όρους, Αριστείδη... Στέλεχος ενός κόμματος είναι το μέλος που έχει εκλεχθεί ή επιλεγεί να έχει έναν οργανωτικό ή καθοδηγητικό ρόλο μέσα στο κόμμα. Τοπικό στέλεχος, είναι το στέλεχος που εντάσσεται σε κάποια τοπική ή περιφερειακή οργάνωση με τις παραπάνω ευθύνες (αν μιλάμε για ΚΚ) και δικαιώματα. Αντίθετα, κεντρικά στελέχη είναι αυτά που έχουν οργανωτικές και καθοδηγητικές ευθύνες σε όλο το κόμμα, χωρίς τοπική αρμοδιότητα.
  Σύμφωνα με το κείμενο για όλα φταίνει "κάποια τοπικά στελέχη" τα οποία μάλιστα μετά βγήκαν και πανηγύριζαν για την απόφαση. Μεταξύ αυτών που πανηγύρισαν ήταν και η κ. Κατερίνα Ιγγλέση, που κατάγεται από την περιοχή και εκλέχθηκε και βουλευτής Χαλκιδικής. Η κ. Κατερίνα Ιγγλέση όμως είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή κεντρικό στέλεχος και όχι κάποιος τοπικός πολιτευτής, τουλάχιστον σε επίπεδο θεσμών.

  2. Δεν ήταν μόνο τα blogs του ΣΥΡΙΖΑ που επικροτούσαν την απόφαση, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα. Ήταν και η ΑΥΓΗ που είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γράφτηκαν τα ίδια πράγματα. Δηλαδή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη μισή αλήθεια, μια απόφαση ΔΣ ξεκομμένη από την υπόλοιπη πραγματικότητα, επιδιώκοντας πολιτικα οφέλη με ψηφοθηρική κατεύθυνση.

  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, έδωσε σημασία και βάρος στη συγκεκριμένη υπόθεση για την άσκηση της πολιτικής του. Πως γίνεται όμως οι κεντρικές οργανώσεις ενός κόμματος που έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με ένα ζήτημα, να παρασύρεται για αυτό ακριβώς το ζήτημα; Τι συμπεράσματα μπορούν να βγούν από αυτό για την ποιότητα των κομματικών αποφάσεων. Βεβαίως στο σημείο αυτό κάνετε λάθος γιατί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξ αρχής ακριβώς αυτή. Όχι δηλαδή να διαμορφώσει ένα κίνημα με ενιαία γραμμή και επιχειρήματα, αλλά να αρπάξει από το ήδη υπάρχον κίνημα πολιτικά οφέλη.

  4. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως σαν κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια σοβαρή "ποιότητα" και αυτό φαίνεται ακριβώς από τον ίδιο τον Αριστείδη. Ο Αριστείδης είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κατακρίνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ΚΕ του, άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει οδηγίες για την πολιτική του κόμματος, όχι μέσα στα ίδια τα όργανα αλλά σε ένα άσχετο με το κόμμα του blog. Και το θέμα είναι πως πιθανόν δε θα έχει καμία συνέπεια από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το πραγματικό του σύνθημα για το λαό είναι "Δε μας νοιάζει ποιος είσαι και τι κάνεις, αρκεί να μας ψηφίζεις".

  Συμπερασματικά, το '81 είναι πολύ μακρυά για να το θυμούνται κάποιοι...

  Dino

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό νομίζω είναι και ο ορισμός του οπορτουνισμού.
  Άμα δεν μας κάνει τελικά, δεν είναι δικός μας. Άμα μας κάνει, ή είναι δικός μας ή δεν μας κάνει τελικά... Μονά ζυγά δικά τους και δεν μπορούν να έχουν άδικο ή να έχουν κάνει λάθος. Για ευθύνες, κουβέντα δεν βγάζουν!
  Πλέον είναι απλά εκνευριστικοί...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αξίζει περαιτέρω προβολής το παρακάτω:

  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=25/11/2014&id=15499&pageNo=11&direction=1

  Υπενθυμίζω την παλιότερη συνέντευξη Αλεβιζόπουλου στην οποία αναφέρεται το άρθρο:

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=391982

  Είχαν προηγηθεί και άλλα περιστατικά, φτάσαμε στην ουσία τώρα.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή