Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Το κρας τεστ

Για πολλούς ανθρώπους, αυτά που ανέλυσε ο Ριζοσπάστης για το θέμα του τείχους του Βερολίνου είναι πολύ ψιλά γράμματα. "Τι μας τα πρήζετε τώρα με τις ιμπεριαλιστικές τακτικές και την απομύζηση ανθρώπινου δυναμικού για το οποίο σπαταλιόταν σοσιαλιστικοί πόροι;", σου λέει. "Η ουσία είναι μια και ο μπακλαβάς γωνία. Στο κρας τεστ καπιταλισμού-σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός έχασε γιατί ο καπιταλισμός είναι καλύτερο σύστημα και ο κοσμάκης αυτό προτίμησε."

Πρέπει να ομολογήσω ευθαρσώς ότι μπροστά σ' αυτό το αφοπλιστικότατο επιχείρημα δεν έχω αρκετή κομματική πειθαρχία για να επιμείνω. Έχει κάτι ακαταμάχητο για μένα ο κυνισμός της γραμμής με την οποία αντιπαρατίθεται ο "σκεπτικιστής" της υπόθεσης. Οπότε μια απάντηση έχω, και στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με το επιχείρημά του: "ε, αφού είναι καλύτερος ο καπιταλισμός, κάτσε και φάτην. Μη μου τα πρήζεις, ο ένας κλέφτης, ο άλλος λαμόγιο, 'πού είναι τα λεφτά', 'δουλειά δεν έχουμε' και τέτοια. Ούτε 'τι κάνει το ΚΚΕ' και 'πού είναι το ΠΑΜΕ'. Ό,τι θέλει κάνει και όπου θέλει είναι. Τι σε νοιάζει στο κάτω-κάτω; Ο καπιταλισμός δεν είπες ότι είναι ανώτερο σύστημα; Ε, παρ' τον επώμου και παράτα μας. Κι αν έρθει πόλεμος, ντούρος εσύ. Μη διανοηθείς να κλαψουρίσεις 'τι θα κάνουμε;' και 'τα παιδιά μας, τα παιδιά μας!'"

Έχω άδικο, καλή μου κομματική συνείδηση; Εντάξει, έχω άδικο. Πόσο άδικο έχω όμως κι εγώ ο καψερός;

51 σχόλια:

 1. Στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι ότι τον καπιταλισμό δεν το παίρνεις.... -ακριβώς- επ'...ώμου...


  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα έχω σκεφτεί ακριβώς έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνειδητοποιημένος Ρεβιζιονιστής11 Νοεμβρίου 2014 - 4:54 π.μ.

   Εγώ πάλι προσπαθώ να το δω ψύχραιμα το πράγμα. Η ιστορία έφερε τα πράγματα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το μαζικότερο κοινωνικοπολιτικό πείραμα στον κόσμο, στην ίδια χώρα με τα ίδια υλικά. Το πείραμα ήταν απλό αλλά πολύ κατατοπιστικό για να αγνοηθεί.

   Παίρνεις ένα έθνος που όλον τον 19o μέχρι το μισό του 20ου αιώνα έχει αναδείξει ο,τι καλύτερο σε θέματα πολιτιστικά-κοινωνικά-επιστημονικά.

   Επίσης, το ίδιο έθνος πρέπει να έχει δείξει υψηλό δείκτη παραγωγικότητας, εργατικότητας, με ιδιαίτερη οργάνωση και πειθαρχεία της κοινωνίας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά της ανθρώπινης ανάπτυξης.

   Αυτό δεν είναι άλλο από την Γερμανία και το γερμανικό φύλο (2 καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι στο έδαφος της και η εντυπωσιακή επαναφορά της, μεσα σε σύντομο διάστημα, σε όλους τους τομείς με δυνατή οικονομία και παράγωγη, μας βεβαιώνει ότι αυτός ο λαός είναι ιδανικός για το πείραμα).

   Επιπλέον , παρά τις κακοηθέστατες φήμες για «βαρβαρικό φύλο», αποδεικνύεις την πολιτισμική τους αξία παραθέτοντας ένα μόνο μικρό δείγμα από ονόματα που ανάπνεαν γερμανικά τους δυο προηγούμενους αιώνες:
   Στην τέχνη έχουμε ονόματα όπως Goethe, Fritz Lang, Murnau , Bertolt Brecht,Thomas Mann,Ludwig von Beethoven, Richard Wagner. Φιλοσοφία με ογκόλιθους και τεράστια επιρροή όπως Immanuel Kant,Hegel, Arthur Schopenhauer, Karl Marx,Friedrich Engels, Nietzsche, ο διάσημος αρχαιολόγος Heinrich Schliemann, ο πατέρας της μοντέρνας ψυχολογίας Wilhelm Wundt. Τεράστιους επιστήμονες και εφευρέτες με παγκόσμια επίδραση όπως Georg Simon Ohm,Heinrich Rudolf Hertz,Ludwig Planck,Rudolf Diesel,Ferdinand von Zeppelin,Albert Einstein (άραγε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι χωρίς την Γερμανία δεν θα υπήρχε ούτε ο Κομμουνισμός αλλά ούτε και ο Ναζισμός ;)

   Στη χώρα τον Γερμανών λοιπόν που φημίζονται για την εργατικότητα,την πειθαρχημένη παραγωγικότητα τους αλλά και τον πολιτισμό τους, παίρνεις μια γραμμή και χωρίζεις την χώρα στη μέση.

   Βάζεις στις 2 χωρισμένες πλευρές μια αστική κυβέρνηση και στην άλλη μια σοσιαλιστική.
   Με προϋπόθεση ότι και οι δυο πλευρές ξεκινούν υπό της ίδιες συνθήκες ανοικοδόμησης και τις ίδιες προμήθειες υλικών, περιμένεις 30-40 χρόνια για να δεις πιο σύστημα (στην περίπτωση αυτή καπιταλισμός- κομμουνισμός) θα αναπτυχθεί καλύτερα και σε πιο επίπεδο ευτυχίας βρίσκονται οι πολίτες του.

   Τέλος, καταγράφεις τα αποτελέσματα και δέχεσαι την νίκη ή την ήττα αδιαμαρτύρητα. Στη συνέχεια θα προσπαθήσεις να διακρίνεις τι πήγε στραβά και δημιουργείς ένα νέο καλύτερο σύστημα που θα ξεπεράσει το αντίπαλο σύστημα, γιατι πραγματικά:

   αν με αυτόν τον λαό, με αυτά τα προσόντα, δεν ευδοκιμήσει ένα από τα δυο συστήματα, τότε δεν θα ευδοκιμήσει πουθενά στο κόσμο μακροπρόθεσμα.

   Επόμενο βήμα: Φτιάγνεις το νέο ανανεωμένο σύστημα. Χωρίζεις την Γερμανία στη μέση και ξαναδοκιμάζεις.

   Και ξαναδοκιμάζεις.

   Διαγραφή
  2. Τι ξαναδοκιμάζεις; Ψυχοτροπικά;

   Διαγραφή
  3. Δεν κατάλαβα τι ξαναδοκιμάζεις. Θες να πεις από ότι καταλαβαίνω ότι δοκιμάστηκε κάτι και βγήκε το συμπέρασμα ότι το ένα σύστημα είναι ανώτερο από το άλλο οπότε αυτό τελείωσε και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε ξανά με αυτό;

   Διαγραφή
  4. Συνειδητοποιημένος Ρεβιζιονιστής11 Νοεμβρίου 2014 - 11:46 π.μ.

   @experience

   Δεν θα έλεγα ποτέ ένα σύστημα καλύτερο ή χειρότερο, χρησιμοποιώ την φράση «να ευδοκιμήσει», που είναι πολύ διαφορετικό πράγμα. Το «καλύτερο» σαν προσδιορισμός σε κοινωνικό σύστημα, είναι κάπως αδόκιμος, υπερβολικά γενικός και διάτρητος όσον αφορά την εφαρμογή του σε ανθρώπινη μάζα. Πιο πολύ έχει ουσία ένα σύστημα να είναι λειτουργικό, με την ίδια λογική που ένα τρακτέρ θα ταιριάξει καλύτερα με ένα χωμάτινο δρόμο και μια λιμουζίνα θα είναι ιδανική για μια λεωφόρο, ενώ το αντίστροφο θα είναι καταστροφή για ένα από τα δυο οχήματα.

   Απλώς έκανα αναφορά, με μια υπερβολή ίσως, στον τίτλο του άρθρου περί Crash Test και θεωρώ ότι ο γερμανικός λαός ήταν ιδανικός για να τεστάρουν τα δυο συστήματα τα όρια τους και να δοκιμάσουν την παραγωγική τους δυναμική σε πολλούς τομείς. Το παράδειγμα της διχοτομημένης Γερμανίας αποτελεί την ονείρωξη κάθε κοινωνιολόγου, γιατί έχεις τον ίδιο λαό, στην ίδια χώρα, με τις ίδιες συνθήκες, ίδια νοοτροπία, ίδια προσόντα, τεστάρεις δυο διαφορετικά συστήματα και έτσι είναι λογικό περιμένεις εξαιρετικα αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα. (Εξάλλου ο ίδιος ο Μαρξ είχε οραματιστεί τον κομμουνισμό να δοκιμαστεί σε χώρα όπως την Αγγλία ή Γερμανία, η οπισθοδρομική τότε Ρωσία ήταν εκτός του πλάνου του.)

   Διαγραφή
  5. "παίρνεις μια γραμμή και χωρίζεις την χώρα στη μέση. "
   Δυτ. Γερμανία: έκταση 250.000 τ.χμ., πληθυσμός 50 εκατ. (1950)
   Ανατ. Γερμανία: έκταση 100.000 τ.χμ., πληθυσμός 18 εκατ. (1950)

   "Με προϋπόθεση ότι και οι δυο πλευρές ξεκινούν υπό της ίδιες συνθήκες ανοικοδόμησης και τις ίδιες προμήθειες υλικών,"

   Bασικός χρηματοδότης Δυτ. Γερμανίας, ΗΠΑ: ούτε μια βόμβα στο έδαφός τους, 400.000 νεκροί στον πόλεμο (0.32% του πληθυσμού)

   Βασικός χρηματοδότης Ανατ. Γερμανίας, ΕΣΣΔ: βιομηχανία και υποδομές ολοσχερώς κατεστραμμένες στο ευρωπαϊκό κομμάτι, 20.000.000 νεκροί στον πόλεμο (14% του πληθυσμού, κυρίως νέοι)

   Νίκος SB

   Διαγραφή
  6. @Συνειδητοποιημένος Ρεβιζιονιστής:
   1)Αυτά που λέει ο Νίκος από επάνω. Ούτε στην μέση χώρισες καμμία χώρα, ούτε υπό τις ίδιες αφετηρίες ξεκίνησαν. Στο σκεπτικό σου υπάρχει λαθροχειρία.
   2)"...Εξάλλου ο ίδιος ο Μαρξ είχε οραματιστεί τον κομμουνισμό να δοκιμαστεί σε χώρα όπως την Αγγλία ή Γερμανία, η οπισθοδρομική τότε Ρωσία ήταν εκτός του πλάνου του...."
   -Τι να κάνουμε που στην εποχή του Μαρξ δεν είχε περάσει ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, και κατά συνέπεια δεν μπορούσε ο Μαρξ να συλλάβει την έννοια του "αδύναμου κρίκου" από τότε;

   Διαγραφή
  7. Συνειδητό προβοκάρισμα. Γελοίο, αλλά συνειδητό. Άκου συνειδητοποιημένος ρεβιζιονιστής! gdmn1973

   Διαγραφή
  8. Θα μπορούσε και κάποιος άλλος να σου πει ότι τότε ήταν οι καλές εποχές του καπιταλισμού. Μακριά από την κρίση με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, μετά τον πόλεμο. Πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν υπήρχε το ανατολικό μπλοκ ακόμα; Βλέπεις πόσο λυσσαλέα είναι η διάθεση για επέκταση. Και άσε τους φιλελευθερισμούς, δε νομίζω να πιστεύεις ότι αυτά τα γεράκια νοιάζονται για σένα ή για μένα και ότι παίζουν δίκαια. Η Αμερική έχει κάνει ό,τι υπάρχει στο βιβλίο, έχει εκμεταλλευτεί όλο τον κόσμο και είναι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Ας μην ήταν τα τεχνάσματα που κάνουν και το δολάριο ακόμα νόμισμα με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές και θα σου έλεγα εγώ που θα ήταν. Βασικά θα μας βομβάρδιζε, αυτή τη στιγμή, εκεί θα ήταν. Αλήθεια, γιατί είναι ακόμα το δολάριο σε αυτή τη θέση; Επειδή είναι το καλύτερο; Και ας μη κοιτάμε μόνο τη Γερμανία, ας το κοιτάξουμε γενικότερα το θέμα.
   Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει σαν καλύτερο. Οταν όμως έρχονται και αυτά που είναι συνέπειες αυτού που στηρίζει ας μην κάνει ότι είναι η θεομηνία που κανείς δεν ξέρει από που ήρθε και πως θα λυθεί. Ηρθε από την έρημο (αστείο είναι, τίτλος παιχνιδιού, μην αναρωτιέσαι).
   Τα συμπεράσματα που βγήκαν από το "πείραμα" χωράνε πολλή συζήτηση και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη Γερμανία.

   Διαγραφή
  9. Δηλαδή η Αν.Γερμανία αφέθηκε στην ησυχία της, ήρεμη να οικοδομήσει σοσιαλισμό έτσι ώστε να εξαχθούν αντικειμενικά αποτελέσματα.
   Ωραίο! Πολύ ωραίο αυτό!
   Αποστειρωμένο περιβάλλον εργαστηρίου η Γερμανία τότε, τι ιμπεριαλισμός και πράσινα άλογα.
   Γουστάρω, πολύ γουστάρω.

   Decadent

   Διαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Δεν τις είχα υπόψιν μου...
   Ευχαριστώ

   Κώστας

   Διαγραφή
  11. Νίκος SB -ποσα χρονια δηλαδη πιστευεις οτι χρειαζεται ενα σοσιαλιστικου τυπου κρατος για να παρει μπρος και να αναπτυχθει; και κατω απο ποιες συνθηκες;
   η γερμανια ηταν καταστραμενη και απο τις δυο πλευρες. μπορει η δυτικη πλευρα να εχει τα δολαρια της αμερικης, ομως η ανατολικη εχει υποτιθεται το πλεονεκτημα της κεντρικης διοικησης της οικονομιας, της αλληλεγυης κτλ.το οτι η ανατολικη γερμανια ειχε λιγοτερο πληθυσμο μπορει να ειναι και πλεονεκτημα, διοτι εχεις να ασχοληθεις με λιγοτερους ανθρωπους, βρισκεις σε ολους δουλεια, στεγαση, περιθαλψη.αν παλι υποθεσουμε οτι η σοσιαλιστικη αναπτυξη ζοριστηκε απο το κοστος τον εξοπλισμων - που παρεπιπτοντως αυτο το κοστος θα επρεπε να επηρεασει αρνητικα και τον εχθρο- τοτε δεν ειναι σαν να υπονομευουμε την οικουμενικοτητα του σοσιαλισμου; οι κομμουνιστες δεν ειναι χιπις που λειτουργουν μονο στην ειρηνη, πρεπει να τα βγαζουν περα και να συνεχιζουν, ειτε κατω απο πολεμικες καταστασεις ειτε χωρις. αν παρολα αυτα κατι δεν λειτουργει, πιθανολογω οτι το προβλημα εγκειται στην ικανοτητα του καπιταλισμου να δωροδοκει, οπως εγραψε ο αντωνης, που ειναι μια σημαντικη αναγνωση του προβληματος. Σταυρος

   Διαγραφή
  12. Εξαρτάται, αν είναι σε κατηφόρα παίρνει αμέσως, αλλιώς θέλει σπρώξιμο.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  13. Η ΛΔΓ μια χαρά πήρε μπρος και αναπτύχθηκε. Υπό αρχικές συνθήκες οι οποίες ήταν πολύ πιο αντίξοες από αυτές της Δύσης. Η ποιότητα ζωής ΟΛΩΝ των μελών της κοινωνίας στην ΛΔΓ ήταν πολύ ανώτερη από την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης στη Δύση, από κάθε άποψη, και από την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης της Γερμανίας σήμερα, 24 χρόνια μετά. Το θέμα είναι ότι η "ανωτερότητα" του σοσιαλισμού που θα περίμενε ο Ρεβιζιονιστής πάνω είναι η ικανότητα να προσφέρει στους πολίτες του τα καταναλωτικά αγαθά που απολάμβανε ο δυτικός μικροαστός. Ε, ναι αυτό δε μπόρεσε να το κάνει σε 30 χρόνια, γιατί εξ ορισμού στο σοσιαλισμό τα μέλη της κοινωνίας απολαμβάνουν (περίπου) στον ίδιο βαθμό το κοινωνικό προϊόν. Άρα η Ανατολική Γερμανία θα χρειαζόταν πολλαπλάσιο προϊόν από τη Δυτική για να πετύχει επίπεδο κατανάλωσης ανώτερο των δυτικογερμανών μικροαστών για τους ανατολικογερμανούς πολίτες, κυρίως (αλλά όχι μόνο) γιατί οι δεύτεροι ήταν πολλαπλάσιοι σε αριθμό από τους πρώτους. Όλα αυτά πολύ πρόχειρα και χωρίς να λάβεις υπόψη τι αγορές είχε ο καθένας για εξαγωγές, τι φυσικούς πόρους, κτλ.

   Νίκος SB

   Διαγραφή
  14. @decadent
   Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται κανείς να σε αφήσει ήσυχο να οικοδομήσεις σοσιαλισμό, πρέπει να το αντιμετωπίσεις αυτό. Όλοι παραδέχονται όμως ότι πρώτα έπεσε από τα δικά του λάθη, και μετά από τον εξωτερικό πόλεμο, που δεν ήταν αμελητέος αλλά θα είναι πάντα υπαρκτός.

   Διαγραφή
  15. @Συνειδητοποιημένος Ρεβιζιονιστής:
   "Επίσης, το ίδιο έθνος πρέπει να έχει δείξει υψηλό δείκτη παραγωγικότητας, εργατικότητας, με ιδιαίτερη οργάνωση και πειθαρχεία της κοινωνίας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά της ανθρώπινης ανάπτυξης.
   Αυτό δεν είναι άλλο από την Γερμανία και το γερμανικό φύλο (2 καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι στο έδαφος της και η εντυπωσιακή επαναφορά της, μεσα σε σύντομο διάστημα, σε όλους τους τομείς με δυνατή οικονομία και παράγωγη, μας βεβαιώνει ότι αυτός ο λαός είναι ιδανικός για το πείραμα). "

   Ποιά παραγωγικότητα -ποιανών, ποιά εργατικότητα - ποιανών, ποιά πειθαρχία- ποιοί την επιβάλλουν, υπερ τίνος, γιατί την ακολουθεί όποιος την ακολουθεί; Ποιά ανθρώπινη ανάπτυξη; οικονομική, πολιτιστική, τι;
   Ποιά ανάκαμψη -υπερ τίνος; Ποιά δυνατή οικονομία, ποιοί έχουν τα κλειδιά της, ποιοί την "τρέχουν" κλτ κτλ κτλ.

   Θα εκραγεί το κεφάλι μου.

   Πάντως το καταλάβαμε: Το ένδοξο γερμανικό φύλο είναι εργατικό, πεθαρχημένο, ανθεκτικό, δυνατό οικονομικά, ψηλό, γαλανομάτικο και με φακίδες.
   Επίσης , εάν δεν υπήρχε το Γερμανικό φύλο, δε θα υφίσταντο οι κοσμοθεωρίες του κομμουνισμού και του Ναζισμού (άντε, το έγραψα και με κεφαλαίο Ν, μη σου χαλάσω το χατίρι)
   Ρε κοπέλια, πλάκα κάνετε και του απαντάτε σοβαρά;

   Θα σε παιρνούσα για εντελώς αδαή, αλλά απο την επιλογή του ψευδωνύμου σου και μόνο, δε μπορώ να κάνω αυτή τη χάρη.

   @Σταύρος:

   Και ποιός είπε ότι η Ανατολική Γερμανία "δε πήρε μπρός" ;

   "Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση για λογαριασμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης MDR πριν λίγους μήνες. Το 78% των Ανατολικογερμανών θεωρεί το εκπαιδευτικό σύστημα της ΓΛΔ σαφώς καλύτερο, ποσοστό που μάλιστα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σε ερωτήσεις σύγκρισης άλλων κοινωνικών κατακτήσεων μεταξύ ΓΛΔ και σημερινής Γερμανίας οι Ανατολικογερμανοί στη συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται υπέρ αυτών στη ΓΛΔ: Κοινωνική σιγουριά (88%), η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (79%), σύστημα Υγείας (66%)."

   Το πρόβλημα ήταν οτι οι Ανατολικογερμανοί -η συντριπτική πλειοψηφία-, άφησαν απο τα χέρια τους τεράστιες κατακτήσεις και δεν αντιπάλεψαν την παλινόρθωση όπως και όσο όφειλαν. Όπως έγινε 2 χρόνια μετά και αλλού. Ζήτημα που έχει ξανασυζητηθεί εδώ και είναι πραγματικά καίριο.

   ΥΓ. Σοβινιστές τα πρώην κομμούνια :
   http://newpost.gr/post/176405/alazones-oi-dytikogermanoi-lene-oi-anatolikogermanoi/
   (είχα διαβάσει έρευνες που πρώην ανατολικογερμανοί δήλωναν μαζικά πόσο πιο απλή, χωρίς άγχος, ποιοτική ζωή είχαν τότε, σε σχέση με τώρα. Πραγματικά αποκαλυπτικές. Αν καταφέρω να τις ξεθάψω, θα τις ανεβάσω εδώ)

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  16. @Σταυρος:
   Εκείνο δεν λαμβάνει υπόψην η ανάλυση σου είναι πως μετά την δυάλυση της DDR, το βιοτικό επίπεδο έπεσε ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
   Οι συνέπειες δηλαδή της ύπαρξης σοσιαλιστικού στρατοπέδου δεν περιορίστηκαν στις λαϊκές δημοκρατίες αλλά υποχρέωσαν σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις προς την εργατική και τις αστικές τάξεις των καπιταλιστικών χωρών.
   Δεν είχε λοιπόν ευθήνη μόνο για τα λυμένα προβλήματα της δικής της εργατικής τάξης η DDR, ευθήνονταν επίσης και τις όποιες κοινωνικές παροχές στην Δ.Γερμανία.
   Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι εύλοξη και ευεξήγητη η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος.

   Διαγραφή
  17. @experience

   Εγώ δεν έγραψα πουθενά [θα ήταν ηλίθιο άλλωστε] οτι όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός υπάρχει περίπτωση να αφεθεί η οποιαδήποτε σοσιαλιστική προσπάθεια ελεύθερη.
   Αυτά τα πράγματα εννοούνται.
   Αυτό που έγραψα ήταν προς τον συνειδητοποιημένο "bad trip" ρεβιζιονιστή που ανάμεσα στα άλλα ωραία μας παρουσίασε το θέμα ως ένα κοινωνικό πείραμα[...?] με ίσους όρους, σαν 2 ομαδούλες χαρωπά αφημένες να παίξουν με τα κουβαδάκια τους για να δούνε ποιος θα μαζέψει πιο πολλά βοτσαλάκια για να κερδίσει έτσι ώστε να εξαχθούν αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος μαζέματος βοτσαλακίων.

   Decadent

   Διαγραφή
  18. "Στο κρας τεστ καπιταλισμού-σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός έχασε και ο κοσμάκης αυτό προτίμησε."

   Σε μια πρόταση 3 ισχυρισμοί.

   1. Στο κρας τεστ καπιταλισμού-σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός έχασε. (τελεία)

   Ο μόνος που είναι σίγουρα ορθός, αλλά θέλει διευκρίνηση.
   Δηλ. ποιός είναι άκριβώς είναι αυτός που έχασε.
   Ο ψυχρός πόλεμος, όπως όλοι σχεδόν οι μεγάλοι πόλεμοι (από τον πελοποννησιακό ακόμα), ήταν πόλεμος ανάμεσα σε κράτη και ταυτόχρονα πόλεμος ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις.
   Σαν πόλεμος ανάμεσα σε τάξεις, σημαίνει ότι αυτός που διατυπώνει τον ισχυρισμό, είναι κι αυτός, στην πλευρά του ηττημένου, τελικά, αν δεν είναι καπιταλιστής. Η επίθεση στούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα και αυτής της ήττας, όπως λέει παραπάνω και ο Τρας.

   2."γιατί ο καπιταλισμός είναι καλύτερο σύστημα"
   Με τον δεύτερο ισχυρισμό, ερχόμαστε στην άλλη την κλασσική πλευρά του πολέμου, τον πόλεμο ανάμεσα σε κράτη.
   Παραβλέπουμε το "για ποιον" είναι καλύτερο το σύστημα, και μένουμε στο απλό ερώτημα, ποιο σύστημα, κάνει το κράτος εκείνο που το έχει υιοθετήσει, πιο ισχυρό.
   Δεν μπορούμε μόνο από το γεγονός της νίκης των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους κρατών απί της ΣΕ και των συμμάχων της, να συμπεράνουμε, καν, έστω και με αυτή την έννοια, κάποια ανωτερότητα του καπιταλισμού.
   Αυτό επειδή στον πόλεμο τα κράτη επιστρατεύουν όλη την ισχύ και τις εφεδρείες τους, το κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι ένας μόνο παράγοντας.
   Δηλ. μια πολύ ισχυρή και μεγάλη χώρα ενδέχεται νικήσει μια -σχετικά- αδύνατη και μικρότερη, ΠΑΡΑ, το ενδεχόμενα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα της μικρότερης.

   3."και ο κοσμάκης αυτό προτίμησε."

   Είναι τώρα πια γνωστό ότι οι ανατροπές ενορχηστρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, από μέρη στις ηγεσίες αυτών των χωρών σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό, έχοντας κρυφή ατζέντα, και διαβεβαιώνοντας, "τον κοσμάκη", ότι αυτό που θέλουν είναι σοσιαλισμοός "με ελευθερία και δημοκρατία". Ο λαός, θεωρούσε δεδομένες τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, αλλά ήθελε και και την καταναλωτική ευμάρεια που του διαφήμιζε ο ιμπεριαλισμός.
   Βέβαια όπως λέει και η παροιμία "άλλα τους δείξανε, κι άλλα τους ρίξανε".

   Τελικά το σημαντικότερο, με τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα, πέρα από την κοσμοϊστορική προσφορά της συντριβής του φασισμού, και της αποικιοκρατίας, είναι το ότι ΥΠΗΡΞΕ. Πολλές και πολύ ουσιαστικές πλευρές του ήταν το "preview" ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος. Ο κομμουνισμός έπαψε να είναι φάντασμα, και έγινε "κάτι μεγάλο, που προσπαθεί να μπεί στην Ιστορία".

   ημιάγριος

   Διαγραφή
 3. το δίκαιο είναι ένα αδερφέ μου Αντώνη...ο μπακλαβάς γωνία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Νομίζω έχεις δίκιο 100% ούτε για λαϊκισμό μπορούν να σου την πουν, ούτε για ξύλινη γλώσσα, ούτε για τίποτα!
  Μήπως τελικά είσαι "ανανεωτικός" και μας το κρύβεις τόσο καιρό????

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι, πιστεύω πως πρέπει να πέφτει και κανα μπινελίκι, όλο με το σταυρό στο χέρι δε γίνεται. Ανανέωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγγενές παράδειγμα:

   "Ναι, αλλά δεν είχαν ελευθερία κίνησης."

   Αφήνω το ότι την είχαν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

   Εσύ που το λες ρε ταλαίπωρε, ποια ελευθερία κίνησης έχεις; Τα διόδια κάθε 500 μέτρα; Το αμάξι που έχεις παραδώσει τις πινακίδες γιατί δεν έχεις να πληρώσεις άδεια κυκλοφορίας; Και που να μην το έχεις παραδώσει δεν έχεις για βενζίνη; Πού διάολο πας εσύ δηλαδή; Πόσες διακοπές έχεις πάει τα τελευταία 5 χρόνια; Από πού θα φύγεις και πού θα πας στον κόσμο όλο; Ποιος θα σε δεχτεί να ζήσεις σαν άνθρωπος;

   Διαγραφή
  2. - Και γιατί ρε να παίρνω εγώ τα ίδια με τον άλλον που δεν θέλει να δουλεύει και κάθεται;"
   - Στο σοσιαλισμό η εργασία είναι δικαίωμα και καθήκον.
   - Άντε ρε σταλινικοί φασίστες που θα μας βάλετε στα κάτεργα!

   Διαγραφή
 6. http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/nov/10/putin-nostalgia-stalin-hitler/

  Άσχετο, αλλά εκεί στο Αμέρικα η αντιρωσική προπαγάνδα συνοδευμένη από αντισταλινισμό-αντικομμουνισμό έχει χτυπήσει κόκκινο...

  Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ναζί αισθητική αγκαλιάζεται κι από τα πιο πεταμένα τσόλια της mainstream μουσικής σκηνής...

  https://www.youtube.com/watch?v=BU769XX_dIQ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εντάξει, μιλάμε για άτομο που κάλεσε επίσημα το Κίεβο πριν καλά καλά τελειώσει το πραξικόπημα. Παρεμπιπτόντως, στην Πράγα που ήμουν, στα αγγλόφωνα βιβλιοπωλεία έπεφτε πολύς Snyder. Μα πολύς Snyder. 100 κόπιες το είχαν αυτό το ρημάδι το Bloodlands. Σας το έχω πει, με Ανατολικοευρωπαίους που έχουν εκπαιδευτικές θέσεις προσεκτικά και λίγα λόγια. Ο ομφάλιος είναι απευθείας με ΗΠΑ. Ούτε μεσολαβητές δεν έχει.

   Διαγραφή
  2. Εγώ σ' αυτόν που μου γραψε να δημοσιεύσω στο Soros University Press ευγενέστατα απάντησα. Ευχαριστώ πολύ, δεν προλαβαίνω τώρα, και τα δέοντα στην οικογένειά σας. Αν αυτοί δεν βαράνε κάρτα στην Πρεσβεία εγώ είμαι αστροναύτης.

   Διαγραφή
  3. Για το bloodlands πάντως του την είχαν βγει κάτι πυροβολημένοι δεξιοί (ότι είναι κρυφοσταλίνας γιατί δεν κράζει αρκετά) και φυσικά και κάποιοι "αριστεροί" (σαν τον Μαζάουερ, τόσο "αριστεροί") κράζοντας για τις παραλείψεις για Μπαντέρα και τα σχετικά -- στα πλαίσια φυσικά των ενδοακαδημαϊκών ξεκατινιασμάτων.

   Αφού έγινε ό,τι έγινε στην ουκρανία και πλέον βγαίνει και τα λέει κάθε λίγο και λιγάκι φασιστικά και τσεκουράτα, δεν έχω δει ούτε μισή αντίδραση, ούτε απ'τους μεν ούτε απ'τους δε. Έχουν σφίξει οι κώλοι...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 7. Το ανώτερο σύστημα είναι το στάδιο λίγο πριν τον σοσιαλισμό και λίγο μετά τον καπιταλισμό που καταρρέει που ψηφίζεις δημοκρατικά με εκλογές αριστερή κυβέρνηση τα πάντα όλα....
  Εκεί που αχνοφαίνεται το όραμα του σοσιαλισμού...Η σοσιαλιστική προοπτική να πούμε...
  Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπαγάσα, μέσα είσαι. Η ουτοπία του Έλληνα είναι οι πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του 81. Ο σοσιαλισμός μπροστά, να αχνοφαίνεται, καπιταλισμός από πίσω για σιγουράτζα, βασιλιάδες.

   Διαγραφή
  2. Έναν καπιταλισμό με ανήσυχες τάσεις προς σοσιαλισμό θέλουμε βασικά. Να το φοράει το ζιβάγκο ρε παιδί μου καμιά φορά. Να λέει και καμιά "αμετροέπεια". Να τους σοκάρει τους δεξιοί. Αλλά μέχρι εκεί, όχι τρέλες, όχι τρέλες...

   Διαγραφή
  3. Ε ρε να βγαινε απ' τον τάφο ο Αντρέας ε; 80% θα παιρνε ο φούστης. Θα είχε τουμπάρει το πανελλήνιο στο "τιμημένα γηρατειά".

   Διαγραφή
 8. Δεν είχανε ελευθερία κίνησης λέει...

  Μια Πολωνή που ξέρω στα 15 της είχε πάει σε αμέτρητα μέρη, μόνη της, για συναυλίες ή άλλα πράγματα.

  Υπήρχε λοιπόν ασφάλεια κίνησης και ελευθερία κίνησης.
  Εκτός ΕΣΣΔ θα πει κανείς. ΠΟΛΕΜΟΣ. Είναι η απάντηση. Αυτό είχανε. Ένα διαρκή πόλεμο με πράκτορες και προδότες. Και προστάτευαν την εξουσία τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ήθελαν και το ευχαριστιόταν όλοι οι απλοί πολίτες.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, δεν έχεις ακούσει το ΘΕΪΚΟ ότι καλά κάναμε και μπήκαμε στην ΕΕ γιατί...δεν ταλαιπωρούμαστε με διαβατήρια στα σύνορα; Μιλάμε για επιχείρημα ύψους καλά έκανα και χρεώθηκα 100.000 ευρώ δάνειο αν και είχα το ίδιο ποσό σε ρευστό γιατί θα χε ταλαιπωρία μέχρι να τα βγάλω και ποιος τρέχει μέχρι την τράπεζα...

   Διαγραφή
  2. Τώρα "πόλεμος" σου λέει, τι "πόλεμος." "Ψυχρός πόλεμος ήταν. Δεν είχε σκοτωμούς. Στα λόγια." Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στο Βιετνάμ και την Ινδονησία έγιναν σε άλλο πλανήτη ας πούμε.

   Διαγραφή
  3. "Ε, καλά, και τι έγινε, αυτά είναι στου διαόλου τη μάνα."

   Ο δικός σου εμφύλιος ρε ντενεκέ τι ήταν; Δεν ήταν κομμάτι του Ψυχρού Πολέμου; Για πλάκα ήσουν και η πρώτη φίρμα του Δόγματος Τρούμαν;

   Διαγραφή
  4. Είχανε έρθει κάτι Γερμανά μέσω Ουάσινγκτον, να μιλήσουν λέει για το "κυπριακό." Να το δούμε "διαπολιτισμικά" λέει, γιατί μισιόμαστε με τους τουρκοκύπριους. Τους λέω ρε λεβέντες, γιατί δεν μας λέτε εσείς πώς το λύσατε το θέμα στη Γερμανία. Άλλο η Γερμανία, λένε, εκεί δεν είχαμε πολιτιστικό θέμα, πολιτικό ήταν.

   Α, μπα τους λέω; Δηλαδή η Κύπρος διχοτομήθηκε λιγότερο εξαιτίας του Ψυχρού Πολέμου από ό,τι η Γερμανία;

   Μουγκαφόν οι Τζέρμανς, τους βγήκαν και κάτι Ανατολικογερμανοί και άρχισαν να πλακώνονται μεταξύ τους αντί να "λύσουν το κυπριακό"...

   Διαγραφή
  5. Κατάλαβες; Δεν έγινε πτάνα η Κύπρος επειδή οι Αμερικάνοι τα χαν πάρει με την Πολιτική των Ανεξάρτητων και οι χουντικοί θέλαν προσάρτηση στο ΝΑΤΟ, να περιοριστεί η ρωσική παρουσία και τα πάρε δώσε με κάτι Κούβες. Έγινε επειδή εμείς εδώ κάτω έχουμε τα πολιτισμικά μας και δεν κατανοούμε τον "άλλο", να μας τα ξηγήσει η Ουάσινγκτον και το Φράι Ουνιβερσιτάτ Μπερλίν.

   Δυο κουβέντες τους είπα και πήγανε στο λεωφορείο για εκδρομή στα παραθαλάσσια γιατί δύσκολα.

   Διαγραφή
 9. Δεν πιάνονται αυτοί, ήταν κουμούνια.

  Και ναι, είμαι ελεύθερος να λέω πως είμαι ελεύθερος να πάω όπου θέλω. Άσχετα που δεν είχα ποτέ ούτε μέχρι τη Βουλγαρία. Είμαι όμως διπλά ελεύθερος. Να λέω πως είμαι και να έχω (δυνητικά) μέχρι και κότερο. Κι αν μου κάτσει;

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έεεεεεεεελα ντε
   και με αφορμή αυτό θέλω να θίξω ένα σημαντικό κομμάτι και δείγμα του φασισμού που χαρακτηρίζει τον σοσιαλισμό.

   Θα μπορώ να αποκτήσω το δικό μου γιοτ μέσα απ' τη δουλειά μου; κι αν όχι, για πόσες γενιές θα στερεί το δικαίωμα μιας πλωτής κατοικίας στα μέλη του ο σοσιαλισμος;

   #τηναλήθειαρε

   Διαγραφή
 10. Όχι Αντώνη. Αυτά τα είχε προκαθορίσει το σύμφωνο της Βαρσοβίας που είχε υπογράψει ο Στάλιν σε μια χαρτοπετσέτα για να καθορίσει τις σφαίρες επιρροής. Απλά οι Σοβιετικοί άρχισαν να κάνουν αποικίες ως ιμπεριαλιστές και είχαμε εμπλοκή. Μια χαρά κυλούσε το θέμα(αίμα) σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και μέχρι Κορέα. Τι θέλανε δηλαδή, να μην πουλάμε όπλα παντού; Να μην έχουμε βάσεις; Ναι ρε, η Κύπρος ανήκει στην Αμερική. Σύμφωνα με το Σύμφωνο πάντα. Ο Στάλιν φταίει. Να μην το υπέγραφε.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "Εγω ελπιζω να τη βολεψω ...κατι 100 δοσεις απο δω ,λιγο προγραμματακια σβαουτσερ απο κει ,κατι τις απο κανα ρουσφετακι ,αντε να βγει κι ο Συριζας που εχω και ακριες ,θα τη σκαπουλαρουμε ...Τι σοσιαλισμους και μλακιες ? Ασε μας κουκλιτσα μου.....Μονο μην αρρωστησω φοβαμαι ...ωσπου να μου πεσει κανα Τζοκερ .Την υγεια μας να χουμε ! Την υγεια μας "

  αστεγος σε παγκακι του Θησειου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ευχαριστώ, πολύ καλό ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Λένε "Ελα εντάξει, αφού αυτό το είδαμε, απέτυχε, γιατί να ασχοληθούμε τώρα;". Τι είδε τώρα ο καθένας και τι ξέρει άλλο θέμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο σοσιαλισμό ό,τι αρνητικό υπήρχε αποδίδεται σε αδυναμία του συστήματος (εδώ που τα λέμε δεν ακούς και κανένα θετικό ευρέως) ενώ στον καπιταλισμό απλώς φταίνε κάποιοι άνθρωποι που δεν ήταν καλοί ή κάποια λάθη που έγιναν ενώ κατά τ'άλλα είναι κάτι τέλειο με μόνο πλεονεκτήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φίλε Αντώνη,

  Επέτρεψε μου να πω δυο λόγια για τον ‘Συνειδητοποιημένο Ρεβιζιονιστή’, έστω και καθυστερημένα.

  Πρόσεξε το ψευδώνυμο: καταρχήν για να πάρεις τον τίτλο ‘ρεβιζιονιστής’ πρέπει να ξέρεις κάτι από «ρεβίζιον’ και κάτι ακόμα από αυτό το ‘ον’ που υποφέρει από ‘ρεβίζιον’. Αλλά άστο αυτό…

  Πρόκειται για τον τύπο που πιστεύει στην ανωτερότητα του καπιταλισμού, αλλά αυτοϊκανοποιείται με την ιδέα ότι είναι αρκετά ξύπνιος ώστε να μπορεί να πάρει μέρος σε κουβέντα με κομμουνιστές, και που θαρρεί πως είναι εύκολο να ‘παίξει μπάλα στο γήπεδο τους', ας πούμε, επειδή νομίζει ότι έχει ‘πιάσει’ κάποια τυπικά χαρακτηριστικά του τρόπου συνομιλίας τους.

  Αλλά από άγνοια δεν καταφέρνει να καλύψει το οφθαλμοφανές.

  Μιλάει με όρους ‘έθνους’, εκφράζει στερεοτυπίες για τα δήθεν χαρακτηριστικά του έθνους που τόσο θαυμάζει ενώ προσπαθεί συνάμα να πείσει τον εαυτό του ότι δεν ισχύουν γι αυτό οι ‘κακοηθέστατες φήμες για το «βαρβαρικό φύλο»’.

  Από την συλλογιστική του αποδρά μια έντονη ακροδεξιά ‘ποδαρίλα’.

  Το θλιβερό είναι ότι τέτοιοι τύποι, συνήθως, εκτός από βλάκες είναι και φτωχομπινέδες (οι αστοί ‘απαξιούν’ οι ίδιοι να λάβουν μέρος σε τέτοια κουβέντα). Είναι συχνά αυτοί που δεν έχουν κάλτσες ν’ αλλάξουν, αλλά δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν ‘ιστορικές αναλύσεις’ που αποδεικνύουν στο 'τσακ-μπάμ' την ‘φυσική κατωτερότητα’ του σοσιαλισμού.

  A truly sad character…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε do.b4tool8,,

   Επέτρεψέ μου κι εμένα να πω ότι μετά το πρώτο σχόλιο, στο οποίο απάντησα μονολεκτικα, σταμάτησα να διαβάζω οτιδήποτε γράφει ο εν λόγω.

   Διαγραφή
  2. do.b4tool8 δε θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι ο αποπανω ρεβιζιονιστης "χρυσαυγητιζει". Έχω ανακαλυψει κάτι ωραίους "συνειδητοποιημένους ρεβιζιονιστές" συριζαιους τα τελευταία χρονια, που κάνουν τους δεξιούς να φαίνονται μετριοπαθείς. NK

   Διαγραφή
 15. Θα στείλει κι άλλο σχόλιο, ή ‘όπου φύγει, φύγει’;

  ΑπάντησηΔιαγραφή