Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Τηλέφειο τραύμα: Το "αναπτυξιακό σχέδιο" του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη φράση του υποτίτλου, διευκρινιστικά, αναφέρομαι στο πραγματικό περιεχόμενο του "πλάνου" που πουλάει η σοσιαλδημοκρατία, όχι αυτού που θα εφαρμόσει στην πράξη. Για να μην παρεξηγούμαστε. Τώρα, ποιο είναι το πλάνο; Ποια τέλος πάντων είναι η φύση του "Κεϋνσιανισμού" που ευαγγελίζεται ως "λύση";

Απλό. Η εκτύπωση χρήματος και η διοχέτευσή του ως δάνειο.

Δηλαδή, αυτό που υποτίθεται --στο κυρίαρχο αφήγημα που υιοθετεί σύμπασα η αστική οικονομική θεωρία και στο οποίο η μόνη μη μαρξιστική εναλλακτική είναι το σταυροκόπημα ενώπιον της "ανθρωπιστικής κρίσης" και άλλων θεομηνιών-- ότι προκάλεσε την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Ο καπιταλισμός θα θεραπευτεί μέσω ενέσεων που θα περιέχουν αυτό που προκάλεσε την ασθένειά του. Τηλέφειο τραύμα η κρίση. Αλλά άμα σ' αρέσουν οι αλμπάνηδες και οι κομπογιαννίτες...

Κλάμα και οδυρμός...

«Η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ αποτελεί προμήνυμα κι αν δεν αντιστραφεί η τάση αυτή, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εκλεγεί Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μοιάζει στην Μέρκελ. Είναι να τρομάζει κανείς μπροστά στο ενδεχόμενο να δει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να ακολουθεί τη γραμμή Μέρκελ. Τι θα είχε συμβεί στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, αν η FED ακολουθούσε τη γραμμή Μέρκελ και δεν αγόραζε αφειδώς ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, επειδή οι Ρεπουμπλικανοί, η αμερικανική νεοδεξιά, και οι νεοφιλελεύθεροι ισχυρίζονταν ότι η "ποσοτική χαλάρωση" θα κλόνιζε την αξία του δολαρίου; Τι θα γινόταν αν οι ΗΠΑ, εν μέσω της κρίσης, δεν αύξαναν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα για να αιμοδοτήσουν την οικονομία τους, επειδή οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονταν ότι η "ασωτία" του χρέους θα πνίξει την ανάπτυξη την οποία χαρακτηρίζουν ακόμη και τώρα "ψευδή", επειδή στηρίζεται σε δανεικά. Φευ...». Το απόσπασμα είναι από άρθρο που έχει τίτλο «Θεέ μου, Μέρκελ και στην Ουάσιγκτον!» και το φιλοξενούσε η εφημερίδα «Αυγή» χτες. Εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά είπαμε ρε παιδιά, λίγο κράτει!!!

9 σχόλια:

 1. Αντώνη το διάβασα όλο!
  Ο τύπος δίνει ρέστα!
  Το πρόβλημα της κρίσης συνίσταται λέει στον ...προτεσταντισμό!
  Άμα η Μέρκελ ήταν καθολική, τώρα θα περνάγαμε μπέικα!

  Μιλάμε για κείμενο-Κοάν.
  Όλο το κείμενο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φήμες λένε οτί η στροφή αυτή στην οικονομική/εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μετά τη συνάντηση του Alexis με την αυτού Αγιότητα.
   Επίκειται καταδίκη του Λούθηρου απο την επόμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  2. Σαχλαμάρες του 2010 (αναφορές στο "Ο Προτεσταντισμός και το πνεύμα του καπιταλισμού" του Βέμπερ) για να περνάει η ώρα. Ότι και καλά το ζήτημα της κρίσης είναι ζήτημα προτεσταντικού ασκητισμού vs έλλογου largesse. Καμία σχέση με πολιτική οικονομία, πράγματα που θα έλεγε ένας εντελώς άσχετος από πολιτική οικονομία καθηγητάκος "πολιτισμικών σπουδών" κοροϊδεύοντας τα παιδιά ότι "ανέλυσε" κάτι.

   Διαγραφή
  3. Υπάρχει συνέντευξη του στουρνάρα (πριν γίνει υπουργός, πρέπει να ήταν ακόμη στο ιοβε) που αναφέρεται στην κουλτούρα του προτεσταντισμού των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, κάπου στο 10 αυτό όπως σωστά λες, ήταν η περίοδος που ο κάθε πικραμένος φιλελεύθερος έβγαζε και μια τέτοια ανάλυση για την κρίση. Δεν είχε υποπέσει πάντως στην αντίληψή μου κάποια αντιστροφή των επιχειρημάτων αυτών από "αριστερούς" (κάτι που είναι πολύ λογικό λόγω της γελοιότητας του πράγματος), φαίνεται τώρα μυρίστηκαν την μαγική λύση. Τι άλλο θα δούμε...

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 2. «Θεέ μου, Μέρκελ και στην Ουάσιγκτον!»
  «Τα ζόμπι, πριν σου πάρουν την οικονομία, σου παίρνουν πρώτα το μυαλό. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο.»
  http://www.avgi.gr/article/4720083/thee-mou-merkel-kai-stin-ouasigkton-

  Μήπως έχει δίκιο αυτός ο Σταύρος Καπάκος? Μήπως κάτι συμβαίνει που μας διαφεύγει εμάς των κομμουνιστώναι? Δεν μπορεί να γράφονται τέτοια πράγματα Θεέ μου …

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://www.youtube.com/watch?v=or6U7oG-Ny8

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Black Sheep (2006) - IMDb
   www.imdb.com/title/tt0779982/

   Διαγραφή
 3. Το σχέδιο δεν έχει φυσικά καμία σχέση με την οικονομική θεωρία του λόρδου Keynes ούτε καν με τα λεγόμενα "keynesian economics" και τις οικονομικές πολιτικές του αστικού κράτους που οι ανωτέρω θεωρίες υποδεικνύουν.

  Αυτό όχι προς υπεράσπιση της αστικής οικονομικής, αλλά προς επίρρωση ότι το σχέδιο (αν εφαρμοστεί ποτέ) δεν δύναται να φέρει τα αποτελέσματα που είτε η οικονομική θεωρία του Keynes είτε τα keynesian economics ισχυρίζονται ότι δύνανται να πραγματοποιήσουν.

  Αυτά είναι κυρίως η αύξηση του ΑΕΠ και η αύξηση της απασχόλησης για τους μη γνώστες.

  Για τους έχοντες ελεύθερο χρόνο:

  Axel Leijonhufvud: On Keynesian Economics and the Economics of Keynes, 1968.

  Δεδομένης της συγκυρίας των 60s είναι η πλέον τίμια προσπάθεια να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι.

  Για τους έχοντες διάθεση να διαπιστώσουν τα όρια των ανωτέρω θεωριών.

  Osadchaya: From Keynes to neoclassical synthesis : a critical analysis. Progress Publishers,1974.

  geokakk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για τις αναφορές στον Max Weber το μόνο που θα μπορούσα να προσθέσω παραφράζοντας τον Β.Φίλια:

  Αν εξαιρέσει κανείς το "Κεφάλαιο" του Μάρξ, ασφαλώς δεν υπάρχει βιβλίο από την περιοχή των κοινωνικών επιστημών που να "έχει τόσες πολλές φορές αναφερθεί χωρίς να έχει καν αναγνωσθεί[1]" όσο το έργο αυτό (η Προτεσταντική Ηθική-ΓΚ) του Μαξ Βέμπερ.

  geokakk

  [1]Αν εξαιρέσει κανείς το "Κεφάλαιο" του Μάρξ, ασφαλώς δεν υπάρχει βιβλίο από την περιοχή των κοινωνικών επιστημών που να προκάλεσε τόσες και τόσο έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις όσο το έργο αυτό (η Προτεσταντική Ηθική-ΓΚ) του Μαξ Βέμπερ.
  Πρόλογος στην έκδοση του 1978.

  ΑπάντησηΔιαγραφή