Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Οι νομικές εξελίξεις στη ΒΙΟΜΕ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ
30/10/14

Μέσα σε τέσσερις μήνες έγιναν πολλά σχετικά με τη δικαστική πλευρά του ζητήματος της ΒΙΟΜΕ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά είχε η σύνδικος της Φίλκεραμ, Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία δηλώνει απροκάλυπτα, όπου σταθεί και βρεθεί, την επιθυμία της για την επιστροφή της οικογένειας Φιλίππου στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαν να συγκαλυφθούν τα οικονομικά εγκλήματα που αυτή η οικογένεια έχει διαπράξει σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζόμενων;


Η νίκη των εργαζόμενων με τη δικαστική απόφαση να μην επανέλθει στη διοίκηση της ΒΙΟΜΕ η οικογένεια Φιλίππου δεν είχε τις καλύτερες εξελίξεις. Παρότι η ειρηνοδίκης πιέστηκε από την παρέμβαση των εργαζόμενων στο δικαστήριο και απέρριψε την επαναφορά της οικογένειας Φιλίππου στην προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ, αυτή έδειξε κάποια ατολμία ως προς τους προϊσταμένους της και καχυποψία ως προς τους εργαζόμενους. Έτσι, διόρισε μόνο ένα από τα τρία πρόσωπα που πρότειναν οι εργαζόμενοι για την προσωρινή διοίκηση της ΒΙΟΜΕ και τα δύο άλλα από τον κατάλογο του δικαστηρίου. Ωστόσο, αυτά τα δύο πρόσωπα δεν θέλησαν να αναλάβουν το ρόλο του μέλους στην προσωρινή διοίκηση και ως εκ τούτου η ΒΙΟΜΕ παρέμεινε ακέφαλη. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ήταν να μη μπορέσει να ασκήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε πιστώτρια τράπεζα-λίζινγκ, πράγμα που είχε δυσμενείς συνέπειες για τις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ.

Παράλληλα, κατά την ίδια χρονική περίοδο και σε αντίθεση με την παραπάνω δικαστική απόφαση (βλ. Ανακοίνωση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ για την απόφαση του δικαστηρίου για την προσωρινή διοίκηση http://biom-metal.blogspot.gr/2014/07/blog-post_95.html), η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ προκάλεσε την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ με πρόσχημα την είσπραξη ενός οφειλόμενου προς αυτή ποσού το ύψος του οποίου είναι μόλις 126.000 € (βλ. σχετική επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας http://biom-metal.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η ΒΙΟΜΕ έχει πολύ μεγάλο ενεργητικό, με απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που κινδυνεύουν με παραγραφή, η πρώτη κίνηση των εργαζόμενων της ήταν να ασκήσουν εκ νέου αίτηση για τον διορισμό μιας προσωρινής διοίκησης που θα έχει τη γνώση και τη θέληση να ασχοληθεί σοβαρά και έντιμα με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ, υπό τον έλεγχο και τα μάτια των εργατών, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διάσωση ενός παραγωγικού φορέα.

Η εκδίκαση αυτής της νέας αίτησης έγινε στις 21 Οκτωβρίου. Η σημασία του εν αναμονή αποτελέσματος αυτής της δίκης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η ΒΙΟΜΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από επιθετικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι πιστωτές τύπου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, τράπεζες λίζινγκ, αλλά και σύνδικοι όπως η Αναστασία Σεμερτζίδου, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πρώην εργοδοσίας μέσω της ολοσχερούς καταστροφής της ΒΙΟΜΕ.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της συνδίκου της Φίλκεραμ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του λειτουργήματος της και αποδεικνύει μεροληψία υπέρ προσώπων που χαρακτηρίζονται ύποπτα για κάθε εγκληματική πράξη σε βάρος των οικονομικών της ΒΙΟΜΕ. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συμπεριφορά που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να προβληματίσει -μεταξύ άλλων- και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς ξεπερνά κάθε όριο του λειτουργήματος του συνδίκου.

Παράλληλα, αυτό που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι η οικογένεια Φιλίππου έχει ήδη κατοχυρώσει το σήμα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ κατ’ απομίμηση και με βλάβη της πτωχευτικής περιουσίας της Φίλκεραμ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούν πολύ σοβαρά οποιοιδήποτε συνδικαλιστές και εργατοπατέρες ρίχνουν νερό στο μύλο της συνδίκου για την πώληση των ακινήτων, σε ένα από τα οποία στεγάζεται και η ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον, απ’ όσο γνωρίζουμε, η Αναστασία Σεμερτζίδου δεν έχει ενεργήσει, ως όφειλε, για αποκατάσταση αυτής της βλάβης. Έτσι, η ενημέρωση της δικαστικής εισηγήτριας των πτωχεύσεων για την κατ’ απομίμηση κατοχύρωση του σήματος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ από την οικογένεια Φιλίππου έγινε από δικηγόρο των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ.

Αυτό που επίσης πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι πρώην εργαζόμενοι της Φίλκεραμ είναι ποιος πραγματικά θα κερδίσει από τον πλειστηριασμό των ακινήτων, όταν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απαιτήσεις 4.500.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΦΙΛΚΕΡΑΜ τα ακίνητα είναι προσημειωμένα και υποθηκευμένα για 25.000.000 € σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί και εκπλειστηριάζονται για ψίχουλα υπέρ των αρπακτικών της αγοράς.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δίνουν έναν πολύχρονο αγώνα που ξεπερνά τα όρια αντοχής και δυνατοτήτων που η εργοδοσία πίστευε ότι μπορεί να έχουν. Οι οικονομικές δυσκολίες και το κατεστημένο βάζουν τεράστια εμπόδια στο εγχείρημα που μπορεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους και μια προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι 'πάσης φύσεως' εμπλεκόμενοι, αλλά και όσοι «θεσμοί» κάνουν τα στραβά μάτια, είναι πως οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν αποφασίσει να μην καταθέσουν τα όπλα με οποιοδήποτε κόστος. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δεν δέχονται κενές περιεχομένου υποσχέσεις και δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να ρίξει ζάρια για τις ζωές τους.

Όσοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα κουραστούν και θα τα παρατήσουν, ή ότι ο ατομισμός και η ιδιώτευση θα νικήσουν τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και τη δύναμη της συλλογικότητας, ας ρίξουν μια ματιά σε αυτά που ήδη έχουν καταφέρει αυτοί τα τελευταία χρόνια. Η καθημερινή τους αφοσίωση στον στόχο τους εμπνέει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, και γι αυτό τον λόγο έχουν ήδη βγει νικητές.

46 σχόλια:

 1. Εν συνόψει: Η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ πτώχευσε για 126.000 ευρώ μετά από αγωγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οικογένεια Φιλίππου ξαναπήρε το σήμα της Φίλκεραμ, και επίκειται και πλειστηριασμός του ακινήτου όπου στεγάζεται το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω ποιες ήταν οι "δυσμενείς συνέπειες για τις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ" της μη προστασίας από την Τράπεζα-λίσινγκ. Μάλλον σήκωσε ό,τι είχει απομείνει μέσα στο εργοστάσιο.

   Διαγραφή
 2. Πώς συνεχίζεται το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης αν τα σήκωσαν όλα τα μηχανήματα από το εργοστάσιο; Πώς συνεχίζεται η παραγωγή χωρίς μηχανήματα; Που έχει ακουστεί αυτοδιαχείριση (ή διαχείριση γενικώς) εργοστασίου χωρίς παραγωγή;
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μπορώ να ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεται η πρόταση περί "δυσμενών συνεπειών στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ" εξαιτίας αδυναμίας ορισμού προσωρινής διοίκησης. Όπως και στις Σκουριές, η ουσία δεν αποκαλύπτεται εύκολα. Μέχρι να αρχίσει να μιλάει και να δημοσιεύει ο παπάς στις Σκουριές, όλοι οι υπόλοιποι έλεγαν άλλα. Οπότε δεν μπορεί να ξέρουμε ακόμα τι πραγματικά έχει συμβεί με λεπτομέρεια. Μόνο όσα λένε οι ίδιοι.

   Διαγραφή
  2. Έχεις ένα δίκιο εκεί. Πέρα από τους ίδιους λίγα μπορούν να πουν οι απ'έξω. Απλώς το ανέφερα γιατί αν πράγματι ισχύει μία τέτοια πιθανή εξέλιξη τότε το εγχείρημα βρίσκεται ήδη στα τελευταία του και μάλιστα πολύ πριν από ότι περίμενα (πριν έρθει καν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό αποδομεί πρόωρα και το μοναδικό επιχείρημα που διατυπώθηκε υπέρ της αυτοδιαχείρισης και θα μπορούσε να συγκινήσει κάποιον πέρα από αριστεριστές φοιτητές (ότι τάχα είναι προσωρινό καθεστώς μέχρι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρθει να ενισχύσει το εγχείρημα με κρατική επιχορήγηση).
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  3. Στην Αργεντινή συνέχισαν το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης σε εργοστάσιο, με τους μισούς μισθούς απ' ότι πρίν.

   Αν θες, όλα γίνονται.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 3. Ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν χωρίς τα άεργα αφεντικά είναι γνωστό. Το εγχείρημα ΒΙΟΜΕ ίσως αποδείξει μέσω Λαμίας ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εργασία.

  Με προβληματίζει πολύ το πώς 20 οικογένειες κατάφεραν να αντέξουν χωρίς εργασία τόσα χρόνια και με δικαστικά έξοδα. Πώς; Πουλώντας σαπούνια στον Νώντα; Να μας το μάθουν κι εμάς. Μπορούμε χωρίς άεργα αφεντικά. Μπορούμε και χωρίς εργασία, άεργοι, όπως τα αφεντικά;

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1. Τα μηχανηματα ειναι εκει σε φουλ παραγωγη.
  2. Αυτες οι οικογενειες επιβιωνουν 3 χρονια τωρα απο αυτη την παραγωγή
  3. Αυτα τα ξερει μεχρι και το πιο μικρο παιδακι που ηρθε εστω μια φορα στο εργοστασιο. Αν θες να ερθεις 7 με 3 καθημερινά να το εξετασεις με τα ματακια σου.
  4. Το εργοσταάσιο της φιλκεραμ εχει χασει ολα τα μηχανηματα οχι της ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον οι εργαζόμενοι δεν ειδαν απο την πωληση τους δεκαρα τσακιστη.
  5. Δεν πτωχευσε η αυτοδιαχειριζόμενη βιομε οπως ψευδως αναφέρεις στο πρωτο σχόλιο. Η βιομε α.ε. Πτωχευσε. Κατανοητή η διαφορα; Η α.ε. εχει 22 εκ. χρεη. Ουτε τα αφεντικα ουτε οι εργαζόμενοι την θελουν. Κατανοητο τωρα;

  Avanti maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. " Δεν πτωχευσε η αυτοδιαχειριζόμενη βιομε οπως ψευδως αναφέρεις στο πρωτο σχόλιο. Η βιομε α.ε. Πτωχευσε. Κατανοητή η διαφορα;"

   Όχι. Τι ενδιαφέρει την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ αν πτώχευσε μια ασύνδετη νομικά με την ίδια εταιρεία και το αναφέρει; Γιατί έβγαλαν ανακοίνωση οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ ενάντια στην απόφαση πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ των αφεντικών τους;

   Διαγραφή
  2. "Τα μηχανηματα ειναι εκει σε φουλ παραγωγη."

   Η παραγωγή της ΒΙΟΜΕ είναι μπουκαλάκια με αρωματικά. Δεν ξέρω τι μηχανήματα είναι αυτά, ωστόσο, αφού γνωρίζεις εσύ, για πες μας τι είναι οι "δυσμενείς συνέπειες για τις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ".

   "Το εργοσταάσιο της φιλκεραμ εχει χασει ολα τα μηχανηματα οχι της ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον οι εργαζόμενοι δεν ειδαν απο την πωληση τους δεκαρα τσακιστη. "

   Η ανακοίνωση λέει ότι απειλείται με εκποίηση το ίδιο το κτίριο της ΒΙΟΜΕ: "ρίχνουν νερό στο μύλο της συνδίκου για την πώληση των ακινήτων, σε ένα από τα οποία στεγάζεται και η ΒΙΟΜΕ".

   Εν αναμονή εξηγήσεων.

   Διαγραφή
  3. "Τι ενδιαφέρει την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ αν πτώχευσε μια ασύνδετη νομικά με την ίδια εταιρεία και το αναφέρει;"
   Έλα μου ντε! Και η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει σύνδεση (ενώ δεν θα έπρεπε) κάποιοι συγκεκριμένοι ευθύνονται για αυτό.
   "1. Τα μηχανηματα ειναι εκει σε φουλ παραγωγη."
   Σεβαστό. Μπορείς να μου στείλεις ένα κατάλογο με τα προϊόντα για να δω τι χρειάζομαι και να πάω εκεί να αγοράσω;
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Αυτά προηγήθηκαν της πτωχευτικής απόφσης του 2014:
   "Η πρώην εργοδοσία εγκατέλειψε τη ΒΙΟΜΕ μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας εκατοντάδες ανέργους και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, από την άνοιξη του 2011"
   http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=413791

   Αλλά κατ' εσέ, "δεν πτώχευσε η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, όπως ψευδώς αναφέρω."

   Πτώχευσε η μητρική Φίλκεραμ, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης δικαστικά η θυγατρική, πτώχευσε η θυγατρική, αλλά η αυτοδιαχειριζόμενη, που δεν έχει καμία νομική κατοχύρωση, σκίζει.

   Αυτό λες;

   Διαγραφή
  5. @ ΟΧΕΠ: Έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες απ' το εσωτερικό του εργοστασίου, την παραγωγή και τα προϊόντα.

   1. Γραμμή παραγωγής (συσκευασία): http://www.parallaximag.gr/sites/default/files/v8.jpg

   2. Αποθήκευση: http://www.parallaximag.gr/sites/default/files/v12.jpg

   3. Παραγωγή καθαριστικών υγρών: http://www.parallaximag.gr/sites/default/files/v9.jpg

   4. Το τελικό προϊόν: http://www.parallaximag.gr/sites/default/files/v10.jpg

   Προσωπικά, μηχανήματα άλλα από κλαρκ φορτωεκφόρτωσης δεν είδα κανένα. Δεν ξέρω κανένας εμπειρότερος από εργοστάσια τι είδε.

   Διαγραφή
  6. 5. Δεν πτωχευσε η αυτοδιαχειριζόμενη βιομε οπως ψευδως αναφέρεις στο πρωτο σχόλιο. Η βιομε α.ε. Πτωχευσε. Κατανοητή η διαφορα; Η α.ε. εχει 22 εκ. χρεη. Ουτε τα αφεντικα ουτε οι εργαζόμενοι την θελουν. Κατανοητο τωρα;


   Διάδοχο εταιρικό σχήμα κατά Ν. 2190/1920,ευθύνεται για οφειλές της εταιρείας και αναλαμβάνει πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις.....Αν εισαι Δικηγορος των εργαζομενων εκει μην απομακρυνεσαι ....Οπου να ναι θα αρχισει το avanti maestro των ...δυστυχων και οργισμενων "πελατων" σου ....Μην σε ψαχνουν ..

   Διαγραφή
  7. Δεν τονε βλέπω τον Μαέστρο να έχει πολύ όρεξη για συνέχιση της κουβέντας για όσα "ψευδώς αναφέρω", μάλλον το ξανασκέφτηκε. Έτσι πώς τα έθεσε πάντως, ότι η ΒΙΟΜΕ δεν έχει πρόβλημα χρεοκωπίας και παράγει στο φουλ, φαντάζομαι οι εργαζόμενοι θα έχουν πολλά φράγκα τώρα για να πληρώνουν τις απορρέουσες υποχρεώσεις της παλιάς ΒΙΟΜΕ. Εμένα δεν μου ακούγεται πολύ ευνοϊκό αυτό, αλλά κάτι θα ξέρει παραπάνω από τρίχρονους.

   Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω γιατί πουλάει φούμαρα ο avanti maestro. Μια βόλτα στο μπλογκ των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ να κάνει κανείς, θα δει πως τα μόνα προϊόντα που παράγονται είναι κάτι φυσικά καθαριστικά από ξύδι και σαπούνι που τα φτιάχνει κανείς και σπίτι του, με δίκτυα διανομής και διάθεσης τους "αλληλέγγυους". Ούτε κόλλες, ούτε ρητίνες και δομικά υλικά, ούτε σκληρά καθαριστικά για πλακάκια και φυσικά ούτε πελάτες. Και τα καθαριστικά από πέρυσι, όχι εδώ και 3 χρόνια. Επίσης, η πτώχευση συνδέεται με το τέλος του εγχειρήματος από τους ίδιους τους εργαζόμενους ουκ ολίγες φορές, πάλι στο μπλογκ. Εκτός αν κάτι άλλαξε και τώρα το ένα δεν επηρεάζει το άλλο (είναι και προ των θυρών η αριστερή κυβέρνηση).

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  9. Έβαλα και φωτογραφίες επάνω, να δουν όλοι τα "μηχανήματα" που ανέφερε και την παραγωγή και το τι είναι το εμπόρευμα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για αυτά που "ξερει μεχρι και το πιο μικρο παιδακι που ηρθε εστω μια φορα στο εργοστασιο."

   Διαγραφή
  10. Η ίδια η ζωή το αποδεικνύει με τον πιο σκληρό τρόπο, "μέση" λύση δεν υπάρχει!
   Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έναν δρόμο έχουν-κοινό με των άλλων εργαζόμενων, τον ταξικό.,Αυτόν της οργάνωσης και της αντεπίθεσης. Την 27η Νοέμβρη, να ξεσηκώσουν τις οικογένειες, τους φίλους και τους γείτονες, άνεργους συνταξιούχους και να δυναμώσουν τις απεργιακές γραμμές του ΠΑΜΕ. Να βαρέσουν το δικό τους ρυθμό,τον ταξικό, γιατί ανάγκη μαέστρων δεν έχουν.
   Κριτήρια ,σαφέστατα, διαθέτουν: Τις ανάγκες τους που καίνε, μα και την εμπειρία τους.
   Αυτά.

   rednready2

   Διαγραφή
  11. Χαχαχα βρε αυτή είναι η αυτοδιαχειριζόμενη παραγωγή; Σιγά το εγχείρημα! Άντε και πολύ χρόνο ξόδεψα με τις γελοιότητες των αριστεριστών.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 5. Μια πολυμετοχική εταιρεία,ξέρουμε ότι μπορεί να πτωχεύσει.Μία αυτοδιαχειριζόμενη εταιρεία;

  Πρέπει,μέσω Λαμίας πάντα,οι εργαζόμενοι να αποδείξουν πως μια κοινοκτητική εργοστασιακή νησίδα μέσα στον καπιταλισμό,μη κατοχυρωμένη νομικά,είναι σχεδόν καταδικασμένη να φαλιρήσει,ιδίως όταν το εργοστάσιο είναι φτιαγμένο για να παράγει βαριά χημικά, τα οποία και δύσκολα πωλούνται στην κρίση και τιμολόγια μεταφοράς θέλουν και συγκεκριμένες πρώτες ύλες θέλουν κλπ κλπ για να μπούνε ως εμπόρευμα στην κυκλοφορία.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εκτός ρε παιδιά αν βρήκανε τρόπο να μεταφερετε τη φουλ παραγωγη τους χωρις να γίνεται έλεχος στα φορτηγά. Α, ναι, θέλει και φορτηγά το εμπόρευμα. Καύσιμα, τέλη, κυκλοφορίας, τεκμήρια αν τα αγοράσανε τώρα (και επαγγελματικο οχημα σημαινει αδειοδοτηση, επισημο αφμ, αποδοση φπα, πληρωμες σε ταμεια κλπ κλπ). 7-3 ειπαμε. yeah, right. Λες να τα μεταφέρουν και τα πουλάνε μαύρα; Τόσους τόνους εμπόρευμα που βγάζουν σε μια εβδομάδαΧ7-3??? Βάλε χρόνιαΧ7-3???

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. --ΡΕΥΜΑ-ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ?
  Μη μου πεις, Αυτοδιαχείριση. Μανιβέλα και πεντάλ και έτοιμη η κιλοβατώρα. +Βιολογική εκτροφή χάμστερ για παραγωγή ενέργειας. Πατεντιές.

  - Βιομηχανικά λάδια??
  Πατεντιά κι εδώ μάλλον.
  - Μηχανολόγος - τεχνικοί για τα μηχανήματα??
  - ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ?
  Σας εμπιστεύονται λόγω είστε ξηγημένοι.
  - Κάποιος χημικός μηχανικός στο εργοστάσιο? Μηχανικός άλλος?
  - ΚΑΤΙ ΛΟΓΙΚΟ?

  ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

  20 ΑΤΟΜΑ Χ 7-3


  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή.

  1. Η ΣΕΒΙΟΜΕ (Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ) δεν θέλει να είναι "διάδοχο σχήμα" στη νομική υπόσταση της ΒΙΟΜΕ Α.Ε. Οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο και το χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν αυτό που ζητάν είναι να κατοχυρωθεί νομικά, αυτό που ήδη έχουν κερδίσει στην καθημερινότητα: Να τους ανήκει ο χώρος ΚΑΙ τα μηχανήματα του εργοστασίου.

  2. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τους ανθρώπους του κινήματος της εργατικής τάξης η δόλια πτώχευση της ΒΙΟΜΕ Α.Ε.; Γιατί -όπως λέει η ανακοίνωση- έτσι προσπαθεί η οικογένεια Φιλίππου συνεπικουρούμενη από την κρατική λειτουργό, σύνδικο της Φίλκεραμ, Α.Σεμερτζίδου να ΕΚΠΟΙΗΣΕΙ το ακίνητο. Ποιό ακίνητο; Αυτό που έχει μέσα τα μηχανήματα που παράγουν τη παραγωγή της ΣΕΒΙΟΜΕ.

  3. Εδώ και 1.5 χρόνο περίπου ΔΗΜΟΣΙΑ οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν δηλώσει όχι μία, αλλά δεκάδες φορές, πως έχουν αλλάξει την παραγωγή από δομικά υλικά σε καθαριστικά οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Ο λόγος; Η αγορά των κατασκευών βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση και δεν θα μπορούσαν να συντηρήσουν τους εαυτούς τους. Μπορεί το εργοστάσιο σήμερα να ξαναπαράγει και δομικά υλικά; Φυσικά, τα μηχανήματα που απαιτούνται όχι μόνο είναι εκεί, αλλά συντηρούνται όσα δεν χρησιμοποιούνται στη νέα παραγωγή. Εννοείται τα υπόλοιπα δουλεύουν καθημερινά, σας το ξαναλέω 7 με 3. Μονή βάρδια, δυστυχώς, τι να κάνουμε, δεν έχουν καταφέρει να δουλεύουν 2 ή 3 βάρδιες ακόμη.

  4. Πως έγινε η πτώχευση της ΒΙΟΜΕ ΑΕ, έχει ενδιαφέρον; Έχει, αν δει κανείς ότι:
  "Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό τον δύσκολο και μακρύ αγώνα, μετά την πρόσφατη ανεπιτυχή προσπάθεια της πρώην ιδιοκτησίας να επανέλθει στο εργοστάσιο, αποτελεί η αίτηση για πτώχευση που κατέθεσε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε ανύποπτο χρόνο για χρέη της ΒΙΟΜΕ που δεν θα εισπράξει ποτέ, μια και βρίσκεται στην ουρά των πιστωτών. Η αίτηση εκδικάστηκε και πλέον η ΒΙΟΜΕ A.E. είναι χρεοκοπημένη. Η Lafarge στην οποία ανήκει ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει κλείσει το εργοστάσιο της στη Χαλκίδα και απολύει κάθε μήνα λίγους λίγους τους εργάτες σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία κατά 70%. Σε μια εποχή που κάποιοι ονειρεύονται “Success Story” και ανάπτυξη, οι φερόμενοι ως “επενδύτες” το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η καταστροφή. Η καταστροφή των μέσων παράγωγης, των θέσεων εργασίας και εν τέλει των ίδιων των ζωών των εργαζομένων.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αίτηση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ, γίνεται ολοσέλιδη αναφορά στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ και στο μοντέλο της αυτοδιαχείρισης. Αυτό είναι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλα και όχι τα χρέη της εταιρίας. Επίσης οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ στο παρελθόν έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς των Τσιμέντων Χαλκίδας, κάτι που η Lafarge όπως φαίνεται δεν μπορεί να το ανεχτεί φοβούμενη μην μπουν ψύλλοι στα αυτιά των εργατών της περί εργατικής αυτοδιεύθυνσης... Επιπλέον τα αφεντικά της ΑΓΕΤ (ηθελημένα ή μη) παίζουν το παιχνίδι της οικογένειας Φιλίππου, δείχνοντας έτσι την ταξική τους αλληλεγγύη από την πλευρά των αφεντικών." http://biom-metal.blogspot.gr/2014/08/blog-post_24.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΣΕΒΙΟΜΕ (Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ) δεν θέλει να είναι "διάδοχο σχήμα" στη νομική υπόσταση της ΒΙΟΜΕ Α.Ε.

   Προφανώς και ΔΕΝ θέλει, για λόγους που έχουν καταστεί σαφείς από την προηγειθήσα συζήτηση. Το ζήτημα είναι ΜΟΝΟ τι ΘΕΛΟΥΝ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι; Όταν στη σφαίρα της πραγματικότητας έχεις αστικό δίκαιο - και γι' αυτό άλλωστε μιλάμε με όρους αστικού δικαίου, όπως "διάδοχο σχήμα" - ποιος θα επιβάλλει αυτή τη βούληση; Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μόνοι τους; Το αστικό δίκαιο;

   Οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο και το χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν αυτό που ζητάν είναι να κατοχυρωθεί νομικά, αυτό που ήδη έχουν κερδίσει στην καθημερινότητα: Να τους ανήκει ο χώρος ΚΑΙ τα μηχανήματα του εργοστασίου.

   Ε ναι, τώρα ξεκαθαρίζει το ζήτημα: Ο αγώνας των συγκεκριμένων εργαζομένων, που ελπίζουν στην επικύρωση του αγώνα τους από το αστικό δίκαιο... Αν ευχηθώ "στο καλό και με τη νίκη", θα φταίει που είμαι κυνικός ή που κάποιοι ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν; Αν δεν παίζετε το ρόλο του λαγού συνειδητά...

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. "Η ΣΕΒΙΟΜΕ (Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ) δεν θέλει να είναι "διάδοχο σχήμα" στη νομική υπόσταση της ΒΙΟΜΕ Α.Ε. Οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο και το χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν αυτό που ζητάν είναι να κατοχυρωθεί νομικά, αυτό που ήδη έχουν κερδίσει στην καθημερινότητα: Να τους ανήκει ο χώρος ΚΑΙ τα μηχανήματα του εργοστασίου."
   -Καταλαβαίνεις πως αυτό είναι αδύνατο σύμφωνα με το νομικό σύστημα μιας καπιταλιστικής χώρας;
   -Έχεις υπόψιν σου το νομικό καθεστώς των ΑΕ;
   -Σου περνάει από το μυαλό πως ΜΟΝΟ ως διάδοχο σχήμα μπορεί να λειτουργήσει η ΒΙΟΜΕ νόμιμα;
   -Έχεις καταλάβει πως το "νόμιμα" είναι αδιαπραγμάτευτο εφόσον έχουν χρησιμοποιήσει οι ίδιοι οι (συν)εργάτες της ΒΙΟΜΕ ένδικα μέσα;
   -Καταλαβαίνεις σε τι λούμπα ρίξατε τους εργάτες εσείς οι εξυπνάκηδες;
   Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:
   http://fadomduck2.blogspot.gr/2014/09/blog-post_66.html

   Διαγραφή
  3. Δουλεύουν 2-3 βάρδιες με ελλιπή μηχανήματα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες σε αντικείμενο που δεν έχει καμία σχέση με την προϋπηρεσία τους και ταυτόχρονα στην βάση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος έχουν αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις της παλιάς εταιρίας χωρίς να πάρουν καμία εγκατάστασή της. Να σεβαστώ τι; Ότι τους κοροϊδεύουν στα μούτρα τους;
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Προφανώς ΔΕΝ θέλετε να καταλάβετε παίδες, οκ σεβαστό το δικαίωμα.

   Αλλά ναι ρε σεις ακου να δεις τώρα, κάτι εργάτες διεκδικούν κάτι που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ....
   ουφ, με σκάσατε σήμερα...

   Επίσης πέφτετε σε αντιφάσεις τρελές..
   ρε φίλε κρατάνε το εργοστάσιο και δεν πήραν τίποτε απο τα χρέη..
   πως μπορεί να καταλαβαίνει κανείς το αντίθετο;;;;;;;


   Τέλος δε με απαντήσατε για το ΠΑΜΕ στη Φίλκεραμ.
   Αμα δείτε τοποθέτηση (όχι για τη ΒΙΟΜΕ αρκεί που έχει η ΚΟΜΜΕΠ 34 σελίδες) για τη Φίλκεραμ του ΠΑΜΕ, παρακαλώ ποστάρετε την.

   Διαγραφή
  5. "...Αλλά ναι ρε σεις ακου να δεις τώρα, κάτι εργάτες διεκδικούν κάτι που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ....
   ουφ, με σκάσατε σήμερα..."

   Ελπίζω να γίνεται κατανοητό από αυτή την πρόταση ότι όσοι συμμετέχετε στην συζήτηση μιλάτε με τρόφιμο ψυχιατρείου ο οποίος δεν κωλώνει να αντιφάσκει με τα δικά του λεγόμενα μέσα στην ίδια πρόταση. Χώρια τα εκτός πραγματικότητας σχόλια όσον αφορά τις σχέσεις βιομε-συριζα και τις συμμετοχές στις πορείες της γσεε (να'ναι καλά η πιπίλα της γραφειοκρατίας).

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  6. Καλά εντάξει μιλάμε είσαι παλαβός.

   "Αμα δείτε τοποθέτηση (όχι για τη ΒΙΟΜΕ αρκεί που έχει η ΚΟΜΜΕΠ 34 σελίδες) για τη Φίλκεραμ του ΠΑΜΕ, παρακαλώ ποστάρετε την." Δεν σε καταλαβαίνω. Θες ανακοίνωση που να απευθύνεται στην ΒΙΟΜΕ; Θες ανακοίνωση που επιτίθεται στην ηγεσία του σωματείου της Φίλκεραμ;
   Κάτι σαν αυτό;
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6671185&publDate=
   Τι θες;

   "Αλλά ναι ρε σεις ακου να δεις τώρα, κάτι εργάτες διεκδικούν (ΝΟΜΙΚΑ) κάτι που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ....
   ουφ, με σκάσατε σήμερα..."
   Αυτό είναι το σωστό.

   "ρε φίλε κρατάνε το εργοστάσιο και δεν πήραν τίποτε απο τα χρέη.."
   Έχουμε καπιταλισμό δεν το αποφασίζεις εσύ τι θα πάρεις.
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  7. @avanti_maestro:
   -Mόνο εσύ δεν βλέπεις τον παραλογισμό οι (συν)εργάτες να διεκδικούν με ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ κάτι παράνομο;
   Εάν οι προυντονιστές δεν είχατε πάρει και τον κοσμάκη στον λαιμό σας, θα ήταν το ανέκδοτο της δεκαετίας.

   Διαγραφή
 9. 5. Τι απάντησαν οι εργάτες της ΑΓΕΤ Ηρακλής-Lafarge; http://biom-metal.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html
  Δείξαν έτσι την ταξικη τους αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ.

  6. Αντιθέτως το σωματείο εργαζομένων της Φιλκεραμ κρατά εχθρική στάση και υποστηρίζει την εκποίηση του εργοστασίου: http://www.somateio-philkeram.gr/
  Να αναφέρω εδώ πως εντός σωματείου Φίλκεραμ υπάρχει μέλος του ΠΑΜΕ. Περιμένουμε ακόμα και σήμερα μια δημόσια τοποθέτηση για την πτώχευση και την προσπάθεια εκποίησης απο το ΠΑΜΕ.
  Προσοχή: Ξέρουμε ότι το ΠΑΜΕ δεν στηρίζει την κατάληψη και την αυτοδιαχείριση της ΒΙΟΜΕ. Είναι όμως απορίας άξιο γιατι δεν τοποθετείτε δημόσια για την εκποιήση... Είναι καλο να γίνει η ΒΙΟΜΕ και η Φιλκεραμ βίδες; Τι προτείνει στους εργάτες των δύο εργοστασίων; Να μπλοκάρουν την εκποίηση όπως κάνουν οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ ή να σταθούν αλληλέγγυοι στην οικογένεια Φιλίππου όπως κάνουν οι εργάτες της Φίλκεραμ; Έχει κάτι να πει;

  6. Η ΣΕΒΙΟΜΕ, ανακοίνωσε το τελευταίο 3μήνο, ΔΗΜΟΣΙΑ, την ένταξη τριών νέων μελών. Αυτό και μόνο λέει πολλά για τη διάθεση να συνεχίσουν στον δύσκολο δρόμο που χαράξανε.

  8. Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτα που γίνονται στο εργοστάσιο, δεν γίνονται μέσω κάποιας νομικής παραχώρησης. Γίνονται με τον καθημερινό αγώνα μιας μικρής χούφτας εργατών που εδώ και 3 χρόνια 24 ώρες το 24ωρο κρατάν το εργοστάσιο με νύχια και με δόντια. Θα έπρεπε να σέβεστε αυτό λίγο παραπάνω και μόνο το γεγονός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί, όταν έχεις προειδοποιήσει για το αδιέξοδο μίας κατάστασης, όταν πιστεύεις οτι συμβάλλει στον εγκλωβισμό των εμπλεκομένων, σημαίνει οτι δε σέβεσαι τους εργάτες;
   Μα στο όνομα του σεβασμού προς την εργατική τάξη και τον κάθε εκπρόσωπό της, θα έπρεπε να πορευόμαστε πλάι πλάι με τους προδότες της ΓΣΕΕ, όπως κάνετε άλλωστε όλοι ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής αποχρώσεως.
   Η στρεβλή ιδέα που έχει ο καθένας για την ταξική αλληλεγγύη, δε μπορεί να καθορίζει και τις τακτικές που ακολουθεί το ταξικό κίνημα.
   Προσωπικά, είμαι αλληλέγγυος με τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ αλλά όχι με το εγχείρημά τους. Πιστεύω οτι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Μακάρι να κατάφερναν κάτι αλλά η αυτοδιαχείριση στον καπιταλισμό είναι σα να βάζεις τσιρότο σε τραύμα απο σφαίρα. Πώς να το κάνουμε τώρα.

   Και η ανακόινωση του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας :
   http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/9642/viome-paremvasi-toy-syndikatoy-himikis-viomihanias-v-elladas

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  2. Χαινη το σωματείο της ΒΙΟΜΕ 3 χρόνια στη Θεσσαλονίκη δεν πορεύεται ΠΟΤΕ με τη γραφειοκρατεία. ΠΑΝΤΑ καλεί σε ανεξάρτητη συγκέντρωση ΚΑΙ πορεία...
   Αμα δεν ξέρεις γιατί γράφεις;

   Επειδή σε είπανε όλοι οι άλλοι πανε με το Συριζα δε σημαίνει ότι είναι και αλήθεια έτσι;

   Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν νομίζεις οτι μιλάς σε παιδαρέλια 16 χρονών, πάντως αυτό φαίνεται απο τα γραφόμενά σου.

   Η ερωτησή μου θα είναι απλή. Το σωματείο της ΒΙΟΜΕ αν και δεν ανήκει σε κάποιο συνδικαλιστικό σχηματισμό/παράταξη ,αν κάνω λάθος διόρθωσε, έχει κάποια ιδεολογική κατεύθυνση ,ας πούμε, ένα πολιτικό στίγμα ; Η αυτοδιαχείριση είναι πρόταγμα κάποιου πολιτικού χώρου ή σας τη βίδωσε ξαφνικά μια μέρα έτσι ουρανοκατέβατα;
   Παραδέχομαι το φάουλ, δε το φαντάστηκα οτι καλούσε ξεχωριστά και το επιβεβαίωσα. Αλλά που να φανταστεί κανείς οτι απο το χώρο αυτό που κατεβαίνει ανελλιπώς με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό τόσα χρόνια, θα ξέφευγε ένα σωματείο που του 'ρθε να καλέσει ξεχωριστά.

   https://athens.indymedia.org/post/1424402/
   Βρείτε τα μεταξύ σας πρώτα και μετά ενημερώστε και 'μας που δε ξέρουμε και γράφουμε ό,τι να 'ναι.

   -Επίσης, μπορείς να με διαφωτήσεις ποιό μπλόκ είναι αυτό μπροστά απο το μπλόκ σου, στην απεργία του Φλεβάρη του '13;
   http://3.bp.blogspot.com/-3unS8gD5IQw/USkJHG8vrjI/AAAAAAAAAMs/jDs9B3yjdB8/s1600/IMG_0808.jpg

   Και τέλος : Δε με είπανε τίποτα. Μάτια έχω και βλέπω ,όπως όλος ο κόσμος.
   Μας δουλεύεις ψιλο γαζί ;

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  4. ΥΓ.
   " Οι εργαζόμενοι που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο και το χρησιμοποιούν για να επιβιώσουν αυτό που ζητάν είναι να κατοχυρωθεί νομικά, αυτό που ήδη έχουν κερδίσει στην καθημερινότητα: Να τους ανήκει ο χώρος ΚΑΙ τα μηχανήματα του εργοστασίου."

   "Αλλά ναι ρε σεις ακου να δεις τώρα, κάτι εργάτες διεκδικούν κάτι που είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ....
   ουφ, με σκάσατε σήμερα..."

   Ρε κουμπάρε, αμα θες ξακαθαρισέ τα μας να ξέρουμε τι θα πούμε. Ή μάλλον, καλύτερα, ξεκαθάρισε τα στους εργάτες εκεί , να δούμε που το πάτε το ζήτημα.

   Έννομα; άνομα; νόμινα; παράνομα; αντίνομα; Και πάει λέγοντας.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. Χαϊνη, άμα καταλάβεις εσύ ποια είναι τα μηχανήματα για σκευάσματα που φτιάχνονται και στη μπανιέρα του σπιτιού σου, πες μου, γιατί με τα νομικά του ανθρώπου άκρη αδυνατώ να βγάλω...

   Διαγραφή
 10. @ avanti_maestro

  "1. Η ΣΕΒΙΟΜΕ (Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ) ........ΔΕΝ (!!!!) θέλει να είναι "διάδοχο σχήμα" στη νομική υπόσταση της ΒΙΟΜΕ Α.Ε. "

  Προφανως (!) θα τους ρωτησει η ΑΣΤΙΚΗ δικαιοσυνη ...ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ...
  πχ : "κ.Εξαρχιδη μου ο πατερας σας αφησε ενα χρεος στο κρατος ΜΑΣ ...ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ,οπως οριζουν οι νομοι ΜΑΣ ? "

  ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ?
  Για "μαεστρος " δεν ξερω ! Βιρτουοζος εισαι σιγουρα ομως !
  Το οργανο ψαχνω να βρω ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι τ' όργανο που τον κάνει βιρτουόζο, ο χαβάς είναι. Πάνε τον κόσμο απ' την "αυτοδιαχείριση" στην αυτοχειρίαση και μιλάνε κι όλας... gdmn1973

   Διαγραφή
 11. @avanti_maestro

  ΜΠΗΚΕΣ ΕΤΣΙ

  1. Τα μηχανηματα ειναι εκει σε φουλ παραγωγη.
  2. Αυτες οι οικογενειες επιβιωνουν 3 χρονια τωρα απο αυτη την παραγωγή

  5. Δεν πτωχευσε η αυτοδιαχειριζόμενη βιομε οπως ψευδως αναφέρεις στο πρωτο σχόλιο. Η βιομε α.ε. Πτωχευσε. Κατανοητή η διαφορα; Η α.ε. εχει 22 εκ. χρεη. Ουτε τα αφεντικα ουτε οι εργαζόμενοι την θελουν. Κατανοητο τωρα;


  ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΣ ΕΤΣΙ

  25 Νοεμβρίου 2014 - 7:51 π.μ.
  "3. Εδώ και 1.5 χρόνο περίπου ΔΗΜΟΣΙΑ οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν δηλώσει όχι μία, αλλά δεκάδες φορές, πως έχουν αλλάξει την παραγωγή από δομικά υλικά σε καθαριστικά οικιακής και επαγγελματικής χρήσης... Φυσικά, τα μηχανήματα που απαιτούνται όχι μόνο είναι εκεί, αλλά συντηρούνται όσα δεν χρησιμοποιούνται στη νέα παραγωγή. Εννοείται τα υπόλοιπα δουλεύουν καθημερινά, σας το ξαναλέω 7 με 3. "  7 με 3. Επιμένεις! Φίλε, 2,50 ευρώ το κιλό η καυστική ποτάσα, τιμή λιανικής. Λίγα λίτρα λάδι και βγάζεις σαπούνι να πλένεσαι μέχρι του χρόνου!!! Που τα διοχέτευσαν τόσα σαπούνια της φουλ παραγωγής??? Μην πουλάς τρέλα ρε!

  Να πάμε και πιο τεχνικά; Το σαπούνι αυτό για να χωνέψει, να γίνει όπως το σαπούνι που αγοράζεις, θέλει χρόνο, το φτιάχνεις και μετά το αφήνεις. Φτιάχνονται λοιπόν, τόνοι σαπουνιού με αυτή τη μέθοδο που είπες, αν δουλέψουν 20 άτομα, 7-3, επί 1 μήνα, βάλε χρόνια.

  ΑΡΑ, δουλεύουνε φουλ 7-3??? Ανακατεύουν το σαπούνι με το λάδι 7-3??? Ξέρεις πόσο σαπούνι βγάζεις? ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΣ ΤΡΕΛΑ. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ.  Λοιπόν, 7-3 μπορεί να ψήνουν κάστανα. Να πίνουν τσίπουρα. Να σκίζουν ελιές. Αλλά 7-3 να ζεσταίνουν και να αναμιγνύουν λάδια, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ.

  Καλά έκανες και τα μάζεψες τα λογάκια σου. Είσαι τζιμάνι, αστέρι, βιρτουόζος.

  Αυτό που κάνατε ακόμα πιο καλά, είναι ότι βάλατε εργάτες να σκέφτονται με τη λογική του μικρού αφεντικού. Εμείς την πάρτη μας εδώ και τώρα, εμείς "το εργοστάσιό μας", θα βγάζουμε και κανά λογύδριο για αλληλέγυα οικονομία με άλλα μικρά αφεντικά, και σας γαμώ τα λύκεια (το κράτος). Μπράβο καμάρια μου!
  Για τα νομικά κλπ, στα είπανε άλλοι. Δε θα πω με πόσο βλακώδη τρόπο τα μάζεψες κι εκεί.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Παράγουνε και χρησιμοποιούνε είπες μηχανήματα. Περιμένω ακόμα να απαντήσεις με τι ρεύμα δουλεύουν τα μηχανήματα.

  Λοιπόν, αυτά. Και για να μη νομίζει κανείς ότι πουλάω εγώ τρέλα γκουγκλάρετε τις λέξεις "σαπούνια βιομε", θα βρείτε στη σελίδα "δίκτυο αλληλεγγύης αγίου δημητρίου η πράξη" τα συστατικά των σαπουνιών. Μπορεί να μην είναι καυστική ποτάσα, είναι βόρακας, ξύδι κ.ά. που δεν έχουν καμία σχέση με βιομηχανική παραγωγή, που χρειάζται μηχανήματα.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Νομίζω ό,τι ήταν να αναδείξει αυτή η συζήτηση το ανέδειξε. Φάνηκε ποιος λέει τι, αν βασίζεται κάπου, αν γράφει για τις εντυπώσεις, ποιος ξέρει τι του γίνεται και ποιος δεν ξέρει.

  Μου θύμισε βέβαια τις αρχές του μπλογκ, όταν ερχόντουσαν εδώ διάφοροι να μου πουν "δεν ξέρεις τι λες", "δεν ζεις στην Ελλάδα να τα δεις από κοντά", "είσαι άσχετος απ' το κίνημα", κλπ κλπ.

  Εγώ είμαι συνολικά ικανοποιημένος ότι απέδειξα για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκα ότι δεν γράφω στα κουτουρού, ούτε για να κερδίσω εντυπώσεις. Και βεβαίως, με το ΚΚΕ συναντήθηκα στη βάση ότι πουθενά αλλού δεν είδα να υπηρετείται η αλήθεια που έβλεπα εγώ. Τώρα, σε κάποιους δεν αρέσει αυτό, αλλά δεν μπορώ να αναλώνομαι σε συζητήσεις που ακόμα έκανα το 2011.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Γιατι κόβεις τα σχόλια... μονο κκεδες δέχεσαι... έλεος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κανένα σχόλιό σου δεν κόπηκε. Παρακαλώ να μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

   Διαγραφή
 15. Σας έχει βαρεθεί η ψυχή μου, ρε μαέστρο, πραγματικά. Λες 3 χρόνια, είναι 1,5, λες 'απ' αυτά ζουν', και είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν ζεις πουλώντας σαπούνια σε καταλήψεις, λες υπάρχει εργοστασιακή παραγωγή και έχουμε 'φτιάξ' το μόνος σου', λες 'άλλο η πτωχευμένη άλλο η δική μας' και μετά πως αυτό είναι που θέλετε, όχι αυτό που ισχύει. Μια κουβέντα που να'ναι αληθινή δε μας είπες.

  Και φυσικά όλο το κλασικό πακέτο: απ' τη μια φοράτε κανονικότατα στους εργάτες το ιδεολογικό σετάκι σας, κι απ' την άλλη όλα είναι αυθόρμητα και ανεξάρτητα και αντιγραφειοκρατικά. Απ' τον πολύ σεβασμό στην ανεξαρτησία των εργατών διορθώνατε την ορολογία τους επί το αυτοδιαχειριστικότερον εκεί στις αρχές;

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. http://praxiallilegiis.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html

  https://www.youtube.com/watch?v=05XXT3G2Jis

  πόσο σαπούνι βγαίνει σε ένα 8ωρο; 20 άτομα;

  tsaf

  ΑπάντησηΔιαγραφή